Σιγά τη συμφορά μωρέ κι εσύ
“Συφορά” λέει ο σωστός κόσμος! Ό,τι και να λέει ο καθένας, τουλάχιστον μην διαβάζουμε σελίδες και σελίδες για το τι έπρεπε να γράφει ο τίτλος, αλλά για να σχολιάζουμε γκρουπ και κομμάτια κλπ…
Εντάξει, εγώ το πα και πριν, τέλος από μένα.
Δηλαδή λέω κάτι άκυρο;
Αυτό θα μπορούσε να μπει και σε doom thread,δεν θυμάμαι να έχει ξαναποσταριστεί οπότε ορίστε!Τoad με το ομώνυμο άλμπουμ τους!Πολύ σκληρό πράμα!
Δεν είπα τέτοιο πράγμα.
Λέω απλά ότι ντάξει, μετά απ’ όλα αυτά που είπα (θέλω να πιστεύω ότι) “the point is made”, κάποιοι συμφωνούν μαζί μου, κάποιοι πιστεύουν ότι έχω φάει σκάλωμα και πρέπει να σκάσω, εν πάσει περιπτώσει δεν υπάρχει κάτι άλλο να ειπωθεί πάνω στο θέμα, ούτε σχετικά με τον τίτλο ή το περιεχόμενο του θρεντ κτλ., οπότε δίνω τόπο στην οργή για να συνεχιστούν οι προτάσεις.
Λεπόν,η αποψάρα μου στο θέμα.
Το stoner στηρίχθηκε σε δύο πράγματα κυρίως(κατά τη γνώμη μου).Σκληρό 70s κυρίως rock και σε μικρότερο βαθμό punk.Θα μπορούσαμε με την λογική αυτή να συμπεριλάβουμε punk μπάντες εδώ μέσα?Ούτε καν και δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς…
Άρα περιοριζόμαστε στις 60s-70s μπάντες.Μπάντες σαν τους Sir Lord Baltimore,Bang κτλ,είχανε να προτείνουν κάτι νέο,σκληρή μουσική,που απέκλιννε όμως αισθητά από την τάση που υπήρχε την εποχή,σκληρό rock/blues δλδ,ήταν κάτι διαφορετικό.Ενσωμάτωσαν προφανώς τις μουσικές αυτές και τις μετάλλαξαν σε κάτι διαφορετικό,πιο ζοφερό,πιο βαρύ.
Αποτέλεσαν κατά κάποιο τρόπο τις πρώτες metal μπάντες.Αυτός ήταν ο τίτλος της νέας μουσικής πρότασης τότε,κι ένας νέος μουσικός χώρος είναι δύσκολο να γεμίσει ξαφνικά με διαφορετικά παρακλάδια.Ακόμα κι όταν οι Sabbath εμπλούτισαν τον ήχο τους με αποκορύφωμα το Sabbath Bloody Sabbath παίζοντας κάτι πολύ κοντινό στις σημερινές stoner μπάντες κανείς δεν έψαχνε να βρει τίτλο για την νέα διαφορετική τους πρόταση.Το θέμα είναι πως ο κόσμος χρειάζεται να χωνέψει τα όσα ακούει και να αποκτήσει μια πιο απομακρυσμένη οπτική και μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για να εξετάσει και να κρίνει τις διαφορετικές προτάσεις των οποίων είναι δέκτης(ποιος μπορεί να ξεχάσει πως οι Venom θεωρούνταν N.W.O.B.H.M μπάντα κάποτε? χα!).
Οι μπάντες αυτές λοιπόν είχαν ιδέες οι οποίες χρόνια αργότερα(για μην πω δεκαετίες στην περίπτωση του stoner) αποτέλεσαν επιρροή για νεότερες μπάντες που πήραν διαφορετικές πτυχές της μουσικής των παλαιότερων και τις εξέλιξαν σε ολόκληρα παρακλάδια της metal μουσικής.
Κάποιος θα έλεγε πως το stoner εμπνεύσθηκε σαν ήχος από αυτές τις metal μπάντες.Προφανώς το Doom επίσης στηρίχθηκε κυρίως στις ίδιες πάνω κάτω 70s μπάντες.Το ίδιο και οι μπάντες κλασσικού heavy metal ήχου(με μεγαλύτερη όμως κλίση προς πιο κλασσικά hard rock ακούσματα).
Ο ίδιος ήχος λοιπόν ενέπνευσε διαφορετικές σχολές,διαφορετικά μουσικά παρακλάδια.Επομένως πως μπορούμε να κατηγοριοποιούμε σαν proto-stoner ή proto-doom ή proto-wtf κάτι το οποίο απλά περικλείει όλα αυτά μέσα του?Αυτό που ακούω εγώ και εμπνέομαι και γράφω το King of the Road(Fu Manchu),εμπνέει κάποιον άλλο και γράφει το Psalm 9(Trouble) και κάποιον τρίτο και γράφει το ομώνυμο Angelwitch…Άρα η πρώτη ύλη που έχουμε στα χέρια μας είναι προφανώς πολύ “μεγαλύτερη”,πιο ευρεία σαν έννοια,το θέμα είναι τι έκανε ο καθένας όταν την πήρε στα χέρια του.
Γι’αυτό πιστεύω πως το proto-metal είναι ιδανικότερο σαν όρος,γιατί περικλείει τα πάντα μέσα του.
Όταν τα σκεφτόμουνα μου φαίνονταν λογικά,τώρα ελπίζω να τα αποτύπωσα σωστά και να βγάζετε νόημα…
Θα συμφωνήσω εν μέρει με τον hopeto και τον Γράκχο. Πιο κοντά στη λογική είναι να μιλάμε για proto-metal παρά για proto-stoner που είναι τελείως άκυρο σαν ορολογία, δεν υπάρχει πουθενά. Είναι σαν λέμε ότι δεν υπαρχει τζαζ αλλά proto-fusion8O, δηλαδή ο επίγονος προσδιορίζει την ταυτότητα του πρόγονου.
Τώρα όσον αφορά το proto-metal, οι επιλογές θα πρέπει να περιορίζονται μέχρι το 1969, αφού με τις πρώτες κυκλοφορίες των Black Sabbath (1970 και μετά) έχουμε τον πλήρη ορισμό του ιδιώματος, σε σαφή και πλήρη αντιπαράθεση με ότι έχει παιχτεί ως τότε.
Συμφωνω ΑΠΟΛΥΤΑ με hopeto και με αναλογες αποψεις οπως αυτες του Gracchus. Ομως ρε παιδια, δεν μπορω να μη δεχτω, οτι η συζητηση ειναι ακυρη εδω διοτι ο θρεντσταρτερ, εκανε ενα πολλ που πηρε καποιες παλιες μπαντες που του θυμιζαν το stoner πριν απο το stoner και μας ρωτησε αν ξερουμε και μεις κατι παρομοιο που να εχει μια αναλογη STONER ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ! Απο κει και περα ολες αυτες οι [U]απολυτως χρησιμες και εποικοδομητικες[/U] αποψεις περι των ορων proto-something, καθως επισης και η κουβεντα για τις ριζες της σκληρης μουσικης, θα μπορουσαν να περιληφθουν καπου αλλου, οπου θα ποσταρονται γενικα διαμαντακια του heavy-rock-prog-psych ηχου των 70s. Aλλωστε εδω δεν ειναι ουτε rockipedia ουτε take the stage. Νομιζω ηταν κατι πιο συγκεκριμενο το τοπικ…Γι αυτο καιμενα με ξενισαν το οτι μπηκαν καποια πιο προγκ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ, ασχετα αν [U]δεν με χαλασαν καθολου[/U], ουτε και οτι θα κατηγορησω αυτους που τα ποσταραν γιατι η αισθητικη που βγαζει καποιος δισκος στον καθενα ειναι τελειως υποκειμενικο θεμα…
[SPOILER]και επισης πιστευω οτι δεν εχω καταφερει να αποτυπωσω γραπτως ακριβως αυτο που σκεφτομουν πολυ ξεκαθαρα:lol::p[/SPOILER]
Σχετικα με τα λεγομένα του απο-αποπάνω
Απλά ο όρος είναι μια ομαδοποίηση που κάνεις στο παρελθόν, χρησιμοποιώντας μεταγενέστερα δεδομένα. Δεν είναι άκυρος σαν όρος. Πχ και proto-punk λέμε εννοώντας μπάντες όπως οι Stooges, ο Lou Reed κλπ κλπ, μην σου πω ακόμα και στον όρο proto-post punk βρίσκω νόημα (πχ οι Television) κλπ κλπ. Προφανώς και ο όρος δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εποχή αυτών των μπαντών. Ένα παράδειγμα που έχει πλάκα είναι ότι όταν στους Bad Brains τους λέγανε ότι παίζανε hardcore, αυτοί δεν ξέρανε καν τι έιναι το hardcore :lol:
Εγώ γουστάρω το thread ίσα ίσα.Απλά πιστεύω πως είναι ωραίο να δίνεται αφορμή για κουβεντούλα μέσω αυτού.Εντάξει,μπορούμε να παραθέτουμε ονόματα,video και να λέμε πω πω τι γαμάτοι οι τάδε αλλά ας κάνουμε και λίγη κουβεντούλα,αφού ούτως ή άλλως όλοι γουστάρουμε τις μουσικές αυτές.
@από-αποPane
Ο όρος proto-punk χρησιμοποιήθηκε ως συνδετικός κρίκος του αμερικάνικου garage της δεκαετίας του '60 με το επόμενο κύμα του πανκ που εμφανίστηκε στα μέσα του '70. Άρα εδώ μιλάμε για τελείως διαφορετική περίπτωση. Η χρονική απόσταση μεταξύ τους είναι γύρω στα δέκα χρόνια με την ενδιάμεση προσθήκη των Velvet Underground και Stooges. Το stoner αντίθετα απέχει αρκετά από τις κυκλοφορίες του 1969-72 και χρονικά και στυλιστικά. Όπως είπα και πριν, είναι σαν να λέμε ότι ο Charlie Parker δεν έπαιζε be-bop, αλλά proto-fusion. Παραλογισμός και αυθαιρεσία.
Jeronimo-Jeronimo
5-6 άλμπουμς κυκλοφόρησαν από αυτή την μπάντα,το Jeronimo του '71 προτείνεται καθώς είναι το μόνο που έχω ακούσει,πολύ σκληρός ήχος.
Έπη,τα τραγούδια,πως δεν έγιναν γνωστότεροι(κάτι που ισχύει για τις περισσότερες μπάντες που έχουν ποσταριστεί!) ένας θεός ξέρει!
Τους εχω ακουσει στο σπιτι του DeKay πριν πολλα χρονια και εσπερναν οι τυποι!!!
Ε,ρε τι μου θυμισες!!!
Μην ξεχασουμε να αναφερουμε και την δισκαρα Population II(1970) του
Randy Holden
και ακομα να παρουσιασω ενα δισκο περισσοτερο μπαφο-ψυχεδελικο
Chen Shinki & His Friends (1971)
Shinki Chen ο Ιαπωνας Hendrix
τους Μariani τους ξερει καποιος; κιθαριστας των οποιων υπηρξε ο γνωστος (απ οτι βλεπω:p:roll:) Eric Johnson
στο τελευταιο κομματι σε ενα σημειο θυμιζει απειρα γνωστοτατο τραγουδι γνωστοτατης pro-everything μπαντας:lol:
Θα τους βαλω εδω,αν και πιο πολυ προς το proto-metal ειναι ο ηχος τους!!!Πολυ καλο group και φοβερο δισκακι το ‘‘Kiss Heaven Goodbye’’!!!
Δυο δισκους εβγαλαν,μονο γι αυτο ομως εχω αποψη!!!
Ωραία τα τελευταία ποσταρίσματα,αρχίζει το ψάξιμο!
για τσεκαρετε εδω…