? Black Sabbath?

Βλέποντας την εμφάνιση των Sabbath, μπορώ να καταλάβω γιατί δεν τσούλησε πριν από χρόνια η σύμπραξη της κλασικής τετράδας, ο Ward φάνηκε και χθες ότι δυσκολευόταν σε σημεία, γνωρίζουμε τα προβλήματα υγείας του βεβαίως, παρόλα αυτά, ήταν αρκετά αξιοπρεπής παρουσία και πάλι, χωρίς να λείψουν τα θεματακια βέβαια, σε σημεία τους πέταγε εκτός ρυθμου.

Βέβαια, καταλαβαίνω γιατί το 2017 και ο τελευταίος δίσκος τους θα έπρεπε να έχει τον Ward, θα είχε άλλη σημασία τότε, κάλλιο αργά παρά ποτέ βέβαια…

1 Like

Ενώ ο Ozzy :joy:

4 Likes
2 Likes

Παντως ειρωνια να εμφανιζεται ο καρναβαλος των Disturbed μαζι με τους ανθρωπους που εγραψαν το War Pigs…

14 Likes

Πού ήταν ο Grohl :stuck_out_tongue:;

Θα πω κι εγω τη μλκ μου, δεν χωρουσε σε ενα τραγουδι (σαν μελος ενος super group) ο Gus G; Ναι, ηταν hired gun, οπως πολλοι αλλοι, ομως στουντιο δισκο εβγαλε μαζι του.

2 Likes

Δεν τον είδα, δεν ξέρω τι τραγούδησε καν, νομίζω πάντως αυτή δεν ήταν η επίσημη διακαιολογία για την διάλυση των Aerosmith?

1 Like

Γι αυτό και έφαγε τη γιούχα του ασταμάτητα. Πέρασε στο streaming;

3 Likes

Αλλο δυο τραγουδια, αλλο περιοδεια. Και ο Οζζυ τραγουδησε καμια ωρα, τι να λεει;

4 Likes

Ξέχασα να γράψω κάτι παραπάνω. Βλέποντας τον Ozzy να βγάζει εκείνο το λόγο με τρεμάμενη φωνή που οδήγησε στο Mama I’m Coming Home ήταν η πιο έντονη εμπειρία που είχα ποτέ σε λαιβ. Κυριολεκτικά το μισό γήπεδο έκλαιγε. Σε τέτοιο βαθμό που το Crazy Train που ακολούθησε ήταν σχεδόν καθαρτικό για όλους.
Ακόμα και σε βίντεο που το είδα σήμερα ένιωσα ένα σφίξιμο. Α ρε Οζζυ τεράστιε, σου άξιζε όλο αυτό το κατευόδιο.

19 Likes

Εδώ εμείς κλάψαμε στο Mama που το βλέπαμε από μακριά :heart::heart::heart:

7 Likes

Απίστευτο live τι να λέμε. ( απο stream και γω) . Μονη ένσταση είναι ότι ήθελα να δω περισσότερο Τονυ !
Θα μπορούσαν να βρούν τρόπο να τον δουμε χωρίς το οζζυ για να μην καταπονηθεί ο δεύτερος.
Οταν έφυγε απο την σκήνη δεν είχε ιδρώσει καν την φανέλα ( αυτή ήταν η αισθηση μου)

Οπως και να έχει απίστευτο live.

5 Likes

Δεν το παρακολούθησα το λάιβ.
Πάντα θεωρούσα τον εαυτό μου “εξωτερικό παρατηρητή” σε ότι αφορά τους Black Sabbath.
Η περίοδός τους που ακούω πιο πολύ είναι με τον Dio και οι δίσκοι 1989-90 με Martin.
Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θεωρώ τον Tony Iommi γενάρχη της μουσικής metal και Πατριάρχη των μουσικών του metal. Σέβομαι επίσης απόλυτα τον Bill και τον Geezer. O Ozzy ποτέ δε μου άρεσε. Και φυσικά δεν κρίνω ανθρώπους και χαρακτήρες - με ποιο δικαίωμα άλλωστε - κρίνω καλλιτεχνικό έργο.
Πιστεύω όμως ότι το πρώτο άλμπουμ των Black Sabbath δε θα μπορούσε να είχε κυκλοφορήσει με άλλον τραγουδιστή.
Δεν είναι όμως μόνο η απόδοση του Ozzy και των μουσικών που κάνει κάθε τραγούδι του Black Sabbath μνημειώδες. Είναι κυρίως τα ίδια τα τραγούδια, που ήταν δεκαετίες μπροστά από την εποχή τους.
Από εκεί και πέρα, οι δίσκοι των Sabbath που γουστάρω να επιστρέφω είναι διάσπαρτοι:
Sabbath Bloody Sabbath
Never Say Die :smile:
Live evil
Born Again :smile:
Headless Cross
T.Y.R.
Dehumanizer
Στον καθένα για διαφορετικούς λόγους.

Θα μπορούσα να ζήσω χωρίς να ξανακούσω τη φωνή του Ozzy; Άνετα, με εξαίρεση τον πρώτο Sabbath δίσκο (άντε και κάποια κομμάτια του Paranoid). Από την προσωπική του δισκογραφία, έχω ακούσει ολοκληρωμένα τα δύο πρώτα. Ο δεύτερος έχει ΑΨΟΓΕΣ συνθέσεις. Τα είχα κάποτε και τα δύο και τα έδιωξα.
Από εκεί και πέρα, ακριβώς επειδή δεν ήμουν ποτέ ένθερμος υποστηρικτής ούτε των Sabbath, ούτε του Ozzy, μπορώ να καταλάβω ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε καλλιτέχνη πώς θα διαχειριστεί τον μύθο του, το έργο του, τη φωνή του, το σώμα του, τη σχέση με τους οπαδούς του, τη σχέση με τους άλλους καλλιτέχνες, με τον μάνατζέρ του, με τη δισκογραφική, τα έσοδά του, τη ζωή του την ίδια.
Και στο τέλος, ο καθένας από εμάς έχει λόγο και άποψη μόνο για τη μουσική. Όχι για τον βίο και την πολιτεία τους.
Εκτός κι αν μιλάμε για καταδικασμένους εγκληματίες.
Τελειώνοντας, να πω ότι λυπάμαι για την κατάσταση της υγείας του Ozzy, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι δε φταίει μόνο ο ίδιος. Ήταν και άτυχος. Μετά το σοβαρό ατύχημα με το καρτ νομίζω, τον είχε αναλάβει ένας γιατρός που τον είχε καταστρέψει. Ο ίδιος σε συνέντευξή του είχε δηλώσει ότι τον “έσφαξε”. Μακάρι να καταφέρει να σταθεί ξανά στα πόδια του, αλλά με όλα όσα έχει περάσει, είναι πολύ δύσκολο.
Ευχαριστώ τον @hokam για το πολύ ωραίο του κείμενο. Ζήλεψα.

3 Likes

Δεν έχω δει σε τι κατάσταση είναι ο Όζζυ, δεν εχω παρακολουθήσει τα χθεσινά.

Αλλά από αυτό:

“Aerosmith has retired from touring due to Steven Tyler’s vocal injury, specifically a fractured larynx and damage to his vocal cords”
συμπέρανα πως δεν μπορεί καθόλου να τρσγουδήσει πια.

1 Like

μου άρεσε η επιλογή που έκαναν, αλλά πολύ έξω από τα νερά τους…
χάρηκα πολύ που ήταν και αυτοί εκεί

1 Like

Καλά, γενικότερα νομίζω συνέβαινε σε live αυτό, είναι μια κανονικότητα θα έλεγα, γι’ αυτό και δεν το ανέφερα, κάπως αυτονόητο.

Για τον Gus G που αναφέρθηκε, το σκέφτηκα κι εγώ γιατί δεν ήταν, νομίζω όμως ότι αυτές τις ημέρες, κάπου πήρε το μάτι μου ότι έγινε πατέρας, γεννήθηκε το παιδί του συνεπώς, γι’ αυτό μάλλον δεν έγινε κάποια σύμπραξη.

Για να είμαι ειλικρινής, με τη setlist θα περίμενα κάτι το διαφορετικό, με Paranoid είχαν κλείσει και στο The End, θα μπορούσε να υπάρξει και κάτι άλλο. Υπό άλλες συνθήκες, θα ήταν ιδανικό κλείσιμο, όταν παιζόταν σε “τσιμπητό” τέμπο, χθες, δεν ήταν το σούπερ φινάλε πιστεύω. Πιθανόν βέβαια να ήταν η εύκολη λυση, τα κομμάτια που μπορούσαν να αποδώσουν καλύτερα, χωρίς χρειαστεί να πήξουν στις πρόβες…

1 Like

Ένα Planet Caravan να έπαιζαν για το τέλος, να σβήσει η ανθρωπότητα

4 Likes

Το επαιξε ο Anselmo. Δε νομιζω να ακουστηκε κομματι δευτερη φορα.

3 Likes

Το Electric Funeral το έπαιξαν οι Rival Sons και οι Pantera, βάσει του setlist. Εκτός κι αν είναι κάποιο λάθος, γιατί δεν την είδα την συναυλία

Αλλά αυτό λέω, θα μπορούσε να μην το αφήσουν για covers, και να το λέγανε οι ίδιοι