Προφανώς έκαναν καλά. Ωστόσο, εφόσον βρέθηκαν σε συναυλία που κάλεσαν αυτόν που γιούχαραν, με δεμένα χέρια είναι. Δεν υπάρχει επιλογή. Η επιλογή είναι να βγάλεις από τη λίστα σου όποιον καλεί έναν άνθρωπο με τέτοιες απόψεις.
Και από εκεί υπάρχει ευθύνη προφανώς. αλλά νομίζω πως η συντριπτική πλειοψηφία των καλεσμένων δεν έχει τοποθετηθεί ποτέ πολιτικά (ευθύνη και αυτό, αλλά ξέρεις τι να περιμένεις).
Είμαι σίγουρος πάντως πως ο λόγος που καλέστηκε ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης είναι ακριβώς για να προβληθεί με τη στάση που έχει και βρίσκει σύμφωνη και τη Sharon και πιθανότατα και τους Sabbath τους ίδιους.
*μουσική ακούμε για τη μουσική, αλλά υπάρχουν και όρια. τα όρια όμως είναι προσωπική υπόθεση.
Δεν θα τοποθετηθω στο αν ήταν σωστό η όχι το γιουχαισμα και το αν θα έπρεπε να γίνει από σύσσωμο το στάδιο, από όσους μοιράστηκαν τη σκηνή εκείνο το βράδυ.
Μαζί σας το ότι η σιωπή είναι συνενοχή, το πιστεύω, όμως, δε μιλάμε για μια μάζωξη πολιτικού χαρακτήρα, μιλάμε για μια μάζωξη που είχε μια διαφορετική επιδίωξη. Προφανώς και κάποιος ο οποίος θέλει να παραστεί σε μια αντίστοιχα μεγαλειώδη συναυλία, δε θα δώσει σημασία σε έναν τυπά ο οποίος και δεν είναι αντίστοιχου βεληνεκούς και δεν είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε εκείνη τη φάση.
Προσωπικά αν με ρωτάτε, είμαι ενάντιος και σε διάφορες ελληνικές συναυλίες όπου γίνεται αναφορά στα γεγονότα στην Παλαιστίνη. ΔΕ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΠΙΚΡΟΤΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ. Προσωπικά μιλώντας, θεωρώ άκαιρο και άτοπο σε μια συναυλία, όπου έχουμε πάει για να τιμήσουμε έναν καλλιτέχνη, να έχουμε και την αντίστοιχη πολιτική χροιά. Δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για αυτό, γνώμη μου πάντα. Σε μια συναυλία, στο επίκεντρο είναι η μουσική, πάλι γνώμη μου.
Όλοι όσοι συμμετείχαν στη συναυλία, είχαν ως πρωτεύοντα στόχο να τιμήσουν τους πρωτεργάτες του metal, εστίασαν σε αυτό, δεν έκατσαν να δουν τι ασπάζεται ο συγκεκριμένος, στο αν χαρακτηριστούν ως συμμέτοχοι η μη, επειδή ήταν πολύ απλά για άλλο σκοπό εκεί πέρα.
Έκαναν καλά η δεν έκαναν; Είναι μια άλλη κουβέντα και πιστεύω επαφίεται στην προσωπική άποψη του καθενός. Κάποιοι θα υποστηρίζουν ότι καλώς έπραξαν που αντιτάχθηκαν, άλλοι ότι δεν έπραξαν σωστά, ο καθένας δίνει την ερμηνεία που τον εξυπηρετεί καλύτερα, δε σημαίνει ότι είναι και καθολικά αποδεκτή, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανεκτά και αποδεκτά, από τη στιγμή που υπάρχουν…
η τελευταία σου πρόταση είναι όλο το ζουμί
“όλα τα ενδεχόμενα είναι ανεκτά και αποδεκτά, από τη στιγμή που υπάρχουν…”
αν ήταν στο χέρι του δεν θα υπήρχαν. απλά.
Όταν δεν μιλάμε ευνοούμε/βοηθάμε τον ισχυρό, τον επιτιθέμενο. Λένε ότι η σιωπή είναι συνενοχή.
Όταν πηγαίνεις σε μια συναυλία (όχι τη συγκεκριμένη που τα έσοδα πήγαν σε charity) και δίνεις τα λεφτά σου σε τέτοιους τύπους, τους χρηματοδοτείς, τους επιτρέπεις να συνεχίσουν τη ρητορική τους και τις πράξεις τους.
Και αν τώρα είναι οι Παλεστήνιοι (όπως κάποτε ήταν οι Εβραίοι), κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα είτε η δική σου, είτε κάποιου που αγαπάς.Και αν νομίζεις ότι αυτά είναι στη σφαίρα της φαντασίας, απλά ρίξε μια ματιά σε όσα κάνει ο Τραμπ στην Αμερική. Κόπια του playbook του Χίτλερ είναι.
Πολύ πιο ισχυρό μήνυμα είναι ότι πήγαν 42.000 κόσμος που τον γιούχαρε, παρά να μην πήγαιναν αυτοί λόγο της παρουσίας του, να γέμιζε ούτως ή άλλως το στάδιο από 42.000 που θα δουν με συμπάθεια την παρουσία του και να μην υπήρχε η παραμικρή αντίδραση.
Τώρα όποιος πιστεύει ότι στην Ελλάδα θα υπήρχε μποϊκοτάζ γιατί οι έλληνες (και το υποσύνολο αυτών, οι έλληνες μεταλλαδες) είναι πιο συνειδητοποιημένοι, ότι η 5λεπτη παρουσία ενός βλάκα σε ένα event 10 ωρών θα έκανε τον κόσμο να αποχωρεί μαζικά ή ότι οποιαδήποτε μεγάλη ομάδα ανθρώπων (μεταλλαδες, πανκηδες, Swifties, ολυμπιακοί, παναθηναϊκοί, νεοδημοκράτες και Συριζαίοι, αναρχικοί, ελευθεριακοι ή ότι άλλο) είναι ένα ομογενές γκρουπ που έχουν απαραλλακτες απόψεις και αντιδράσεις σε όλα τα θέματα - λυπάμαι που το λέω αλλά είναι αφελές να το πιστεύει
προφανώς και είναι αφέλεια να πιστεύεις κάτι τέτοιο. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, απλά τρώει ποπ κορν.
Το ότι η συναυλία είχε φιλανθρωπικό σκοπό, δεν αναιρεί την εντύπωση που δημιούργησε η ανοχή των Sabbath γι’ αυτόν τον τύπο. Το ξέπλυμα χρήματος γίνεται με την επίφαση ότι όλα συγχωρούνται.
Είπα και πιο πάνω ότι δεν πιστεύω ότι υπάρχει ένα ομοιογενές μέταλ κοινό, όμως πιστεύω πως η πλειοψηφία στην Ελλάδα, μετά τη φωτογραφία του τύπου που υπέγραψε βόμβες, δεν θα έμενε στο “ναι, μωρέ, αλλά είναι Disturbed” αν ξαναέκανε συναυλία εδώ. Ήδη κάποιοι κλαίνε όσα λεφτά έδωσαν για την τελευταία συναυλία των Disturbed στην Ελλάδα. Και ίσως δεν θα έμενε στο “ναι, μωρέ, αλλά τον κάλεσαν οι Sabbath”. Εμένα προφανώς μου ξεπερνάει κατά πολύ τα όριά μου να δίνεται χώρος σε τέτοιους, ακόμη κι από μια ιστορική μπάντα, στην τελική την ιστορία εμείς τη γράφουμε και την ξεγράφουμε. Πιστεύω όμως ότι θε ξεπερνούσε και τα όρια πολλών ακόμη φαν, κι αν δεν έχει ήδη γίνει η σχετική σκέψη μέσα τους, ίσως θα έπρεπε να γίνει; Ως πότε θα δίνουμε συγχωροχάρτι “επειδή είναι ιστορικές μπάντες”;
Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να δίνεται βήμα σε ένα τέτοιο βλήμα.
Από την άλλη, όσοι τύχεροι κατάφεραν να παρευρεθούν και δε συμφωνούσαν με την επιλογή του συγεκριμένου καλλιτέχνη, επέλεξαν να τον κράξουν.
Όσοι δεν παρευρέθησαν, αλλά ήθελαν, μπορούν τώρα να έχουν μια καλή δικαιολογία για να λένε μελλοντικά “ήθελα να πάω, αλλά έβαλαν τον Drainman, οπότε επέλεξα να μη δώσω τα λεφτά μου”.
Για όλα υπάρχει λύση, καλή θέληση να υπάρχει.
Δηλαδή θεωρείς ότι δε θα βρίσκονταν 42.000
Έλληνες μεταλλαδες που θα γέμιζαν ένα Καραϊσκάκη πχ για αυτό το live επειδή θα τους απέτρεπε η παρουσία του Draiman. OK. Έχω εντελώς αντίθετη άποψη και μιας και μιλάμε θεωρητικά το αφήνω εκεί.
Το θέμα είναι έπειτα από αυτό, έχει να πει κάτι η ιστορική μπάντα στους φαν, που ανέβασε στη σκηνή έναν καλεσμένο που έφαγε γιουχάρισμα για τον συγκεκριμένο λόγο; Έχουν να πουν κάτι για τις μετέπειρα δηλώσεις του Drainman, ο οποίος χαρακτήρισε κανονικότατα το κοινό που αντέδρασε έτσι;
Πόσο ιστορική είναι αυτή η στιγμή της μπάντας για το τελευταίο τους λάιβ; Ή μήπως επειδή έχει τη θέση που έχει στην παγκόσμια μουσική, δεν υπάρχει λόγος για εξήγηση;
Όσο μαζεύεται το κοινό, θα δίνουν κι άλλες τελευταίες συναυλίες. Και κάποιοι θα κονομάνε στην πλάτη μας, επειδή έχουμε νοσταλγία για την επιρροή κάποιων συγκροτημάτων στον παγκόσμιο ήχο, για να παρακολουθούμε τέτοια άτομα και να χειροκροτάμε όσους τα ανέχονται. Πέρα από την απολιτίκ άποψη ή την τελείως αντίθετη άποψη, πρέπει όσοι έχουν λίγο μυαλό να πάψουν να αφήνουν τον καθένα να εκμεταλλεύεται αυτή τη νοσταλγία, αυτό το απωθημένο να πει κανείς “ναι, άκουσα μια φορά λάιβ τους Sabbath” ή “ναι, άκουσα μια φορά τους insert name”
Οχι.
Οχι.
Ναι
Δεν ειμαι γραφειο τυπου της μπαντας, αλλα ειναι φανερο οτι δεν ασχολουνται ουτε δευτερολεπτο. Ο δικος τους μικροκοσμος ειναι διαφορετικος απο τον δικο μας. Σας παρακολουθω στα τελευταια ποστ, ειλικρινα θεωρειτε οτι θα επαιζαν οι Σαμπαθ στη Μαδαγασκαρη και θα δυσκολευονταν να γεμισουν ενα σταδιο 45Κ; Επειδη θα ειναι εκει ο Χ Draiman; Σοβαρα;
Φανταζεστε δισεκατομμυρια ανθρωπους να σκεφτονται πολιτικα, αλλα η σκληρη πραγματικοτητα δειχνει οτι δεν ειναι ετσι. Ουτε στην Ελλαδα. Οπου το ΟΑΚΑ θα γεμιζε με 80Κ ξενους αν οι Σαμπαθ επαιζαν εδω. Πραγματικα σκεφτεστε οτι θα πηγαινε ανθρωπος εκει και θα ελεγε “φευγω, βγαινει ο Draiman”;
δυστυχώς έχεις δίκιο.
Η πρόσκληση στον πουτάνας γιο από Disturbed ήταν σε κάθε περίπτωση φάουλ από τους διοργανωτές του event. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν ασχολήθηκαν τόσο οι ίδιοι οι Sabbath όσο η Σάρον, η οποία ως γνωστόν ζητήματα όπως αλληλεγγύη σε κυνηγημένους λαούς και απομόνωση φασιστοειδών υπερασπιστών του Ισραήλ τα έχει γραμμένα στη μουνάρα της.
Πιστεύω ότι καλώς έπραξαν οι θεατές που πήγαν στο λάιβ για να εκπληρώσουν το όνειρό τους να δουν Sabbath (και όλους τους υπόλοιπους) και παράλληλα έδειξαν τη γνώμη τους για τον προαναφερθέντα πουτάνας γιο με γιούχα. Νομίζω αναφέρθηκε ήδη, αλλά δεν θα έβγαινε κάτι αν επέλεγαν απλά να απέχουν, μπορεί κάποιοι μετά να νιώθανε καλύτερα με τον εαυτό τους (αν και δεν πιστεύω ότι έχουν λόγο να μη νιώθουν καλά με τον εαυτό τους) αλλά το επίπεδο ανάδειξης του ποιος είναι ο εν λόγω, τι έκανε και πώς τον βλέπει ο κόσμος μετά από όλα αυτά θα ήταν ακριβώς μηδέν ή πολύ κοντά σε αυτό.
Άλλη μια επισήμανση, επειδή κάποιοι είπαν “μιλάμε γενικά για κάθε συναυλία όπου έχουμε ένα τέτοιο ζήτημα” (άρα και γι’ αυτήν εδώ). Για μένα είναι λάθος να γίνεται γενίκευση. Αν λέγαμε για ένα λάιβ των ίδιων των Disturbed εκεί ναι, θα είχε νόημα το μποϊκοτάζ με μαζικούς όρους. Γράφεις τον πουτάνας γιο και τους συνεργάτες του σταρχίδιασου και τους χτυπάς εκεί που πονάνε. Σε ένα event τύπου πανηγύρι όπως το προχθεσινό, με δεκάδες συγκροτήματα και μουσικούς, όπου ο συγκεκριμένος πουτάνας γιος αντιπροσωπεύει ένα κλάσμα του συνόλου, εκφράζεις την αποδοκιμασία σου με άλλα μέσα, όπως αυτό που έγινε, από τη στιγμή άλλωστε που ο ίδιος επίσημα δεν πήρε κάτι ως οικονομική απολαβή.
Τέλος, θεωρώ ότι η άποψη πως όποιος πήγε στο λάιβ, έστω κι αν γιούχαρε, έχει ένα μερίδιο συνενοχής, είναι υπερβολική.
Ρε μποιζ εντ γκερλζ, υπερβολικη αναλυση. Μλκς ειναι ο Μορελο, ο καλλιτεχνικος διευθυντης του event; Δλδ τι, ειναι μηπως κανενας ακροδεξιος; Αυτα προφανως τα ελυσε ή του τα ελυσαν αυτοι που επρεπε.
Ο καριολης* δεν ειχε ανακοινωθει ως συμμετεχων οταν βγηκαν τα εισιτηρια. Αν ειχε γινει, οποιοσδηποτε μπορουσε να πει “δεν παω, θα δω τον Draiman για 15 λεπτα”. Αν το εμαθε μετα και ηθελε να πουλησει το εισιτηριο του, ημουν εδω για να το αγορασω (face value, δε θελω αηδιες), αλλα δεν εμφανιστηκε.
Move on λοιπον, διοτι προσπαθειτε να λυσετε το μεσανατολικο (κυριολεκτικα) στο φορουμ του Ροκιν για το παγκοσμιου ενδιαφεροντος event των Sabbath, που εφερε 5.8 εκατομμυρια μοναδικες συνδρομες και 190 εκατ. δολαρια σε φιλανθρωπιες.
*συμπασχω με οσους κλαινε τα λεφτα τους για εκεινη τη συναυλια, οπου πηγα για τους υπεραγαπημενους Anthrax.
Αυτό είναι το θέμα, αυτούς πάμε και πληρώνουμε κι έχουμε κάνει θεούς και το συνεχίζουμε.
Δεν είπαμε για συνενοχή ακριβώς. Το θέμα είναι ότι σε πιάνει η μπάντα κότσο, προσβάλλει τη νοημοσύνη σου, με το να καλεί τέτοιους και κάτι θα έπρεπε να λέει αυτό για τη μελλοντική αντιμετώπιση της μπάντας.
Δεν ξαναγυριζουμε στο κραξιμο στον Axl λεω εγω;
Ναι ΟΚ, όχι συνενοχή ακριβώς, κάτι παραπλήσιο, τεσπά.
Κοίτα, επικροτώ την ευαισθησία σου στο θέμα και σαφέστατα είμαι μαζί σου γενικά (και σ’ αυτό που λες να μη θεοποιούμε κανέναν btw), αλλά είσαι απόλυτη όταν το θεωρείς τόσο τραγικό ενώ μιλάμε για ένα έλασσον στιγμιότυπο της ημέρας. Αν έλεγες ότι η συμμετοχή του συγκεκριμένου τύπου στο λάιβ είναι μια κηλίδα και πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό, ώστε να μην περάσει στο ντούκου, εκεί θα το έβαζες στις σωστές του διαστάσεις.
Και επαναλαμβάνω ότι δεν θεωρώ άμεσα υπαίτιους τους ίδιους τους Sabbath, για να είμαι σαφής δηλαδή τους Iommi / Geezer / Ward κατά πρώτο λόγο και τον Ozzy κατά δεύτερο, συνεπώς δεν είμαι της γνώμης ότι αξίζουν να τους επιβληθεί κάποια τιμωρία σε ό,τι αφορά την υστεροφημία τους. Που έτσι κι αλλιώς δεν τίθεται ουσιαστικό θέμα να γίνει κάτι τέτοιο δηλαδή.
Εντωμεταξύ λέμε για τους Σαμπαθ τόση ώρα αλλά Musical Director της όλης φάσης ήταν ο Τομ Μορελο. Να ψέξουμε αυτόν;
Btw, στην ουσία αυτός που έφερε τον βλάκα στο event μαζί με κάνα 2 άλλες μπάντες (Halestorm για παράδειγμα) ήταν ο Andy Copping. Ούτε ο Τομ, ούτε οι Σαμπαθ, ούτε η Σαρον. Είναι ο διοργανωτής του Download και promoter συναυλιών. Οι Disturbed έχουν εμφανίσεις στην Αγγλία το χειμώνα (όπως και οι Halestorm της θεάς Lzzy Hale) και προφανώς αφού ανέλαβε τα διαδικαστικά και την παραγωγή αμισθί ήταν γι αυτόν ένας τρόπος να προμοτάρει τις επερχόμενες συναυλίες στις οποίες θα έχει κέρδος. Το αν το κατάφερε ή όχι είναι άλλο καπέλο.
Από την άλλη ο Draiman πέρα από την παρουσία του δεν ανέφερε τίποτα, καλά καλά δεν απευθύνθηκε στο κοινό γιατί μόλις τον προλόγισε η Lzzy άρχισαν οι γιουχες. Τα μόνα πολιτικά μηνύματα εκείνη τη μέρα ήταν από τους Lamb Of God και την κιθάρα του Τομ Μορελο.
Από εκεί και πέρα ο καθένας βάζει τον πήχη της ευθύνης εκεί που θέλει. Αλλα ας το κανει στη σωστή βάση (την οποία θεωρώ περιέγραψε άψογα ο @GRACCHUS_BABEUF )
Πολιτικό μήνυμα το “Sabbath Rules” στο πίσω μέρος της κιθάρας όταν σόλαρε; Θα μπορούσε.
Οκ, πλάκα κάνω!