Ντάξει γούστα είναι αυτά. χθες ένας φίλος μου έλεγε ότι σιχαίνεται τον αρονόφκσι και οτι τον θεωρεί δήθεν. εγώ πάλι τον έχω ψηλά και δεν θα αλλάξει ο κάθε κύριος lupin την άποψη μου. και καλά κουλτούρα αλλά στο trashhumbers γουστάραμε :lol:
Ρε χαλαρωστε, κανεις δεν λεει οτι ο κυκνος ΔΕΝ γαμάει…
[SPOILER]μονο και μονο επειδη ο Αρονόφσκι ξεπατίκωσε την Αποστροφη… :p[/SPOILER]
[B][SIZE=“3”]ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ???[/SIZE][/B]
Ε το ξαναειδα χτες λεπον, σε μεγαλη οθονη ετσι επειδη επρεπε, οπωτε να γραψω το μακρυ μου τωρα που νομιζω το εχω πιο καλα στο μυαλο μου και εχω κατασταλαξει αρκετα…
Καταρχας, προφανως δεν ειπα πουθενα οτι ο Αρονοφσκης δεν γαμαει…ο Αρονοφσκης μαζι με Νολανς και κανα δυο ακομα ειναι οτι καλυτερο εχει να προσφερει το σημερινο Hollywood αμερικανικο σινεμα…Σκηνοθεταρα με νευρο, αποψη, προσωπικη σφραγιδα πανω απ’ολα και διαθεση για πειραματισμο στο φουλ…Η ταινια ηταν ενα εξαιρετικο σκιαγραφημα μιας διαταραγμενης προσωπικοτητας, μια εξαιρετικη αποτυπωση των λογων που την οδηγησαν ως εκει και τελος ενα δυνατο σχολιο πανω στη σημερινη πιεση καθε μορφης που δεχομαστε…αντιθετως με τον Βικ 2-3 σελιδες πριν, η αφηγηση και ο ρυθμος του εργου ηταν σεμιναριακα προσεγμενα ενω τεραστια μαγκια του Αρονοφσκη να βγαλει μια τοσο δυναμικη ερμηνεια απο την ευθραυστη και κουκλα μεν, αμφιβολου υποκριτηκων ικανοτητων μεχρι σημερα Πορτμαν…οπως και απο το υπολοιπο καστ βεβαια, το οποιο-ακομα και η Κουνις που αρχικα μου ειχε φανει αδιαφορη- εδωσε σωστης κλιμακας ερμηνειες υποστηρικτηκες, διχως εξαρσεις και φανφαρες ανευ ουσιας…επισης το τελευταιο 20λεπτο ειναι ενα ανευ προηγμενου αριστουργημα!
Στον αντιποδα, το κακο της ταινιας ηταν ακριβως αυτο, οτι ειναι αμερικανικη και απευθυνεται στο ευρυ κοινο, θελωντας να κοψει και τα εισητηρια του και να χτυπησει και κανα βραβειο…ηταν κατανοητη σε σημειο λιγο meh, απο την αποψη οτι στα εδινε ολα μεσα στο πιατο…μονο ταμπελακι δεν κολλησε πανω σε καθε πρωταγωνιστη ή γεγονος για να σου λεει πχ ‘μανα=καταπιεση’ ή ‘σεξ=ταμπου’…ραμμενη και φτιαγμενη για να ικανοποιησει τους παντες, απο τους πιο ‘κουλτουριαρηδες’ (Lol) μεχρι το κοινο των Village…πραγμα που επιβεβαιωνοταν σε πολλες σκηνες περα απο τις προφανεστατες(‘πρεπει να γινεις μαυρος κυκνος, να χασεις τον αθωο εαυτο σου’ κτλ κτλ επεξηγηματικα σε ενοχλητικο βαθμο εννιοτε), οπως πχ στις πιο θριλερ σκηνες, οπου κατα τα κλασσικα ειχα το αποτομο πεταγμα απο την καρεκλα λογω της αποτομης σκηνης με την μουσικη νταλα δυνατα μια νοτα…δραμα, ψυχολογικο θριλερ, ταινια τρομου κτλ κτλ παει λεγοντας, ολα μπολιασμενα για να ικανοποιηθουν ολοι…εκει εχανε για μενα κυριως
δεν λεω οτι ο Αρονοφσκης προδωσε τα πιστευω του ή εχασε τον εαυτο του για να βγαλει μια ταινια που θα ειναι ευρεως αποδεκτη, ουτε καν, ετσι ειναι και ετσι θα ειναι ο τροπος του, γιαυτο τον αγαπαμε κιολας…απλα εδω λιγο με ενοχλησε, δεδομενου της δυναμικης της ιστοριας και των εναλλακτικων δυνατοτητων που θα μπορουσε να εχει…
Τα δανεια του απο αλλες ταινιες και δημιουργους, φαινονται παντου: απο το P και τα Λυντσεικα-Κρονεμπεργκικα-Πολανσκικα-Τετσουικα (ουφ:p ) στοχεια, εως το Fountain πχ και τα Terrence Malik-Kubrick περασματα…ε εδω λοιπον ηταν η πρωτη φορα που τα παραπανω στοιχεια μου φανηκαν οχι διασκευες οπως πριν, αλλα ψιλοξεπατικωματα, εξου και το κατι που με επιασε με τον Πολανσκι και την Τριλογια του Δωματιου του(Repulsion-Rosmary’s baby-The Tenant), απο τις οποιες ταινιες -ειδικα την πρωτη, μετα την τελευταια- ο Αρονοφσκης ξεπατικωσε πολλα στοιχεια-τα παντα βσκ-, ακομα και την ιδιαιτερη σκηνοθεσια με το handcam…ε τα υπολοιπα μην τα ξαναπω, στη τρυπα που χωθηκε ο Πολανσκι ο Αρονοφσκης απλα κοιταξε λιγο να δει τι παιζει, πηρε μια ιδεα και την εκανε με ελαφρα…
euroboy, το ξερω πως οποιος ‘ασχολειτε λιγο με το αντικειμενο’ μπορει να καταλαβει την διαφορα διασκευης και ξεπατικωματος
(επισης το ‘ξεπατικωμα του ματριξ’ στο inception λογω μιας σκηνης ουτε 2 λεπτων-καλυτερη Btw απο 3 ταινιες ματριξ μαζι- ειναι εξαρχης καθυστερημενο σαν ‘αποψη’ για οποιον τεσπα το πιστευει)
Τεσπα, εν κατακλειδι, να το παω και με νουμερακια μπας και εξιλεωθω:p, το Swan θα ηταν ενα 3,5 με 4 ορικακα για μενα στα 5…χανει 1-1,5 βαθμο, αλλα τον πανυγηρικα…αν Ευρωπαιος σκηνοθετης παντως ειχε γυρισει αυτη τη ταινια ή ο Ρομαν του '70, τωρα θα μιλαγα για ταινια δεκαετιας, η οποια δυστυχως θα ειχε βρει διανομη εδω σε 4 αιθουσες ή καθολου…
το μεγάλο μειονέκτημα του inception δηλαδη…:roll:
ναι, ισως, αλλα εκει εμενα δεν με χαλασε τοσο(το ειχα ξαναπει, οι σκηνες στα χιονια με κουρασαν λιγο, κατα τ’αλλα ομορφα)…εδω ομως ηταν καπως…(μιλαμε βεβαια για ενα ψυχολογικο θριλερ απεναντι σε μια εξ αρχης περιπετεια/θριλερ φαντασιας, το οποιο σηκωνε καλυτερα και την ‘αμερικανια’ ε)
Αυτά μάλιστα ήταν τίμια ποστ από Λούπιν
Αν και το πιάσαμε το point, αν δεν αποπλανήσει κανά 15χρονο δεν γίνεται σταρ ο αρονόφσκης :razz:
ετσι!
παντως περα απο τη πλακα και τον ψιλοχαβαλεδιαρικο ‘ελιτισμο’ που κανω-καλοπροαιρετο παντα, ειπαμε, ειμαι ο πρωτος που θα πεταξει στο καιαδα ολες τις ταινιες του Πολανσκι και του Χιτσκοκ για να ξαναζησω οπως τοτε, την πρωτη φορα, τη ριγη που προκαλεσε στην παιδικη ψυχη μου ο Τζον Ραμπο οταν ψελισε 'fuck ‘em’ απεναντι σε ενα στρατο ρωσων πριν τους γαζωσει ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ-, δωστε μια ευκαιρια σε ‘Αποστροφη’ και ‘Ενοικο’(με το δευτερο καλυτερα πρωτα) και δεν θα χασετε, ταινιες βαριες αλλα συναμα προσιτες και παλι σε ολους(διχως καν να ‘αμερικανιζουν’ ή να απλοποιουν τπτ-το πως, μονο ενας Πολανσκι μπορει να το κανει)
μολις γυρισα απο το σινεμα και ειμαι καπως ετσι :blink:
ξερω οτι ειδα μεγαλη ταινια αλλα δεν ξερω ΠΟΣΟ μεγαλη…δεν ειμαι σε θεση να την συγκρινω με τις αλλες του αρονοφσκυ (και δεν υπαρχει και λογος για εμενα)…
ιστορικη ερμηνεια πιστευω απο την πορτμαν,ενω ποτε δεν μπορουσα να φανταστω τη μουσικη απο την λιμνη των κυκνων να δημιουργει τετοια ατμοσφαιρα σε [B]θριλερ[/B]
και κατι για το τελος
[SPOILER]ολοι αυτοι να μν πω τι που στη σκηνη του αυνανισμου(sic) γελαγαν σαν καθυστερημενοι,τσοντα δεν εχουν δει στη ζωη τους?ουστ…[/SPOILER]
χα! όταν πήγα εγώ να το δω, στη σκηνή του λεσβιακού, μια μαμά πήγε και μπήκε μπροστά από τις κοπελίτσες(13-15 χρονώ?) και τους έπιασε κουβέντα για να μη βλέπουν / Σιγά μαρή
Δε θα μπω στη διαδικασία του να σκεφτώ αν είναι hype o αρονόφσκυ ή όχι, η ταινία με ενθουσίασε και με ανατρίχιασε σχεδόν σε όλο το μήκος της οπότε πρόκειται για ταινίαρα κατ’ εμέ. Σίγουρα θα την ξαναδω.
[SPOILER]Το μόνο κομμάτι που δε μ’ άρεσε είναι ο τρόπος που μπήκε ως μαύρος κύκνος η πορτμαν στο τέλος. Αυτές οι μαγκιές που κανε στην κάμερα για λίγα δευτερόλεπτα. Κατα τ’ άλλα η υπόλοιπη σκηνή ήταν μαγευτική[/SPOILER]
Μια χαρά ταινιάρα ήταν. Βασικά κλασική ταινία Αρονόφσκι που κορυφώνεται στο τελευταίο μισάωρο. Η μουσική λες και ήταν φτιαγμένη για την ταινία. Δεν μπορώ να κάνω ασφαλείς συγκρίσεις ακόμα(δεν έχω δει και όλες τις ταινίες του Αρονόφσκι) αλλά σίγουρα δεν με συγκλόνισε τόσο όσο το the fountain το οποίο το είδα σχετικά πρόσφατα.
Χμμ…για μένα μπορεί να είναι και η καλύτερη ταινία του Αρνόφσκι…η όλη ένταση που κορυφώνεται στο τελευταίο ημίωρο, ο όλος τρόπος που παρουσιάζει το υπερβατικό και την υποκειμενική διαστρέβλωση των γεγονότων από την ηρωίδα και πως αυτή αποκαλύπτει τον ψυχισμό της, είχε μια μοναδική μαεστρία και ωριμότητα…έχω πολύ καιρό να βγω από σινεμά με αυτή την αίσθηση και συγκεκριμένα από το mullholand drive του Lynch…και τώρα που το σκέφτομαι είχαν αρκετά κοινά σημεία στο όλο ύφος της πλοκής…:!:
πολύ μεγάλη ταινία και όπως είπατε παραπάνω η μουσική ταιριάζει πάρα πολύ
στη σκηνοθεσία μου άρεσαν πολύ οι σκηνές με τις χορογραφίες,που “χορεύει” και η κάμερα μαζί…
το μόνο που μου φάνηκε οτι ίσως ήθελε λίγο δουλειά παραπάνω στο σενάριο είναι οτι:
[SPOILER]στην αρχή της ταινίας,δείχνει τον μαύρο κύκνο ως προκλητικό σεξουαλικά.
[το φιλί με τον δάσκαλο/οι συμβουλές του στύλ “γίνε πιο τσαχπίνα και απρόβλεπτη” και η συμβουλή “masturbrate yourself”:p]
παρόλα αυτά,στο τέλος της ταινίας,οταν δείχνει τον “μαύρο κύκνο” τον δείχνει υπο την έννοια του κακού,οτι έχει κακία[χτυπά στην πόρτα τα δάχτυλα της μάνας της/σκοτώνει τον αντίζηλο-τις φοβίες της]και λιγότερο το σεξουαλικό…
και η “πρότυπη” black swan, δεν μου φάνηκε να βγάζει τόση κακία
ίσως είμαι πολύ λοτζικ φρικ εδώ και θα μπορούσε να πεί κανείς οτι εννοεί σε αυτά που λέει ο δάσκαλος μέσω του σεξουαλικού εννοεί γενικότερα την ιδέα του μαύρου κύκνου…απλά μου έκατσε κάπως αυτό το σημείο :roll: [/SPOILER]
Έκαμα ένα review και το μοιράζομαι και μαζί σας:
[B]----Προσοχή! Υπάρχουν και σποϊλεράκια τριγύρω----[/B]
Ο Darren Aronofsky είναι στο top 3 αγαπημένων μου σκηνοθετών και για ακόμα μια φορά λάτρεψα την [B][I]σκηνοθεσία[/I][/B] του.
Το Black Swan είναι σίγουρα καλογυρισμένο, με σκηνές απίστευτα δεμένες η μία με την άλλη, δυνατά και γρήγορα πλάνα που δεν σε κάνουν να βαρεθείς. Δύσκολο όμως να τα χαρακτηρίσω και τρομακτικά όπως έχουν πει άλλοι. Ζήτημα -για μένα πάντα- να είχε κανα δυο πιο τρομακτικά πλάνα. Συγκεκριμένα μου άρεσαν τα διάφορα zoom που έκανε π.χ. στα παπούτσια του μπαλέτου, στα μάτια, στην σπασμένη μπαλαρίνα, στην πλάτη της Lily (Mila Kunis).
Οπότε για να συνοψίσω, σκηνοθετικά βάζω κλασσικά στον κύριο Aronofsky άριστα 10/10.
Πάμε τώρα στην [B][I]πλοκή[/I][/B] και τα θέματα που διαπραγματευόταν.
Εδώ θα αναγκαστώ να χρησιμοποιήσω την λέξη “υπερεκτιμημένη”.
Δεν είδα ένα σενάριο που καταπιάνεται με κάτι πιο καινούργιο, ίσα ίσα που διέκρινα κάποια επανάληψη.
Πιο συγκεκριμένα, αυτή η εμμονή που είχε η Nina (Natalie Portman) με την εμφάνισή της, με το να είναι η καλύτερη, με το να αρέσει απόλυτα ο χορός της μου θύμισε αρκετά την περίπτωση της μητέρας του Harry πίσω στο Requiem for a Dream. Και οι 2 γυναίκες ήθελαν να δείχνουν όμορφες και να είναι οι καλύτερες σε ό,τι κάνουν και γι’αυτό έφτασαν στα άκρα. Απ’τη μια μεριά η μητέρα του Harry έφτασε στην ανορεξία ώστε να χωρέσει στο αγαπημένο της κόκκινο φόρεμα και να εντυπωσιάσει τον κόσμο γύρω της και απ’την άλλη η Nina ήθελε να είναι η καλύτερη και ως White και ως Black Swan και όλοι να παραδεχτούν το πόσο τέλεια και εκφραστική μπαλαρίνα είναι. Τελικά όμως η Nina στοιχειώνεται από τις φοβίες της έτσι όπως ακριβώς γίνεται και με την περίπτωση της μητέρας του Harry. Η Nina επίσης έχει το στοιχείο της αυτοκαταστροφής σε σημείο του να βλάπτει η ίδια ασυναίσθητα ίσως το σώμα της με γρατσουνιές κλπ. Και οι 2 γυναίκες οδηγούνται σιγά σιγά προς την καταστροφή.
Βλέποντας λοιπόν αυτή την ομοιότητα και νιώθοντας ήδη απ’την αρχή τι θα συμβεί στο τέλος, η ταινία δεν κατάφερε να με παρασύρει όπως έκαναν οι προηγούμενες ταινίες του σκηνοθέτη. Μου φάνηκε αρκετά αναμενόμενη βλέποντας τις παραισθήσεις, τις εμμονές και τις φοβίες της Nina και προς τα που την οδηγούσαν.
Τελικά η Lily μάλλον δεν έκανε τίποτα απ’όλα τα κακά που φανταζόταν η Nina ότι της είχε κάνει. Απλά η Nina ήταν εσωτερικά τόσο αδύναμη και ανασφαλής που έβλεπε παντού γύρω της εχθρούς που ήθελαν τον ρόλο της στην παράσταση…και στο τέλος η αυτοκαταστροφικότητα και οι εμμονές της την οδήγησαν στο να βλάψει στον μεγαλύτερο βαθμό τον ίδιο της τον εαυτό. Στο τέλος της παράστασης η Nina για άλλη μια φορά αναζητεί την επιβεβαίωση ότι ήταν τέλεια, η καλύτερη χορεύτρια. Και αυτό ήταν το κύκνειο άσμα της.
Όσον αφορά τις [B][I]ερμηνείες[/I][/B] των ηθοποιών δεν το συζητώ. Σφιχτοδεμένο cast που ο καθένας ήταν άψογος στον ρόλο του και όλοι μαζί έδεναν πολύ όμορφα. Η Portman και η Kunis σίγουρα αξίζουν βραβεία για την συγκεκριμένη ταινία. Φάνηκε ότι το δούλεψαν αρκετά τα κορίτσια, χρειάστηκε αρκετός κόπος για να μεταμορφωθούν σε φτασμένες μπαλαρίνες και γι’αυτό μπράβο τους. Με έπεισαν και ήταν τόσο εκφραστικές…και κούκλες φυσικά! Επίσης, του Vincent Cassel του πήγαινε ο ρόλος του δασκάλου χορού με πιο…πονηρό βλέμμα.
Η [B][I]μουσική[/I][/B] του Black Swan καθηλωτική σε κάθε λεπτό. Από τις γνωστές αγαπημένες συνθέσεις του Pyotr Ilyich Tchaikovsky (κοιτάχτε που ξαφνικά θα επανέλθει στην μόδα ο συνθέτης και θα γεμίσει τα charts του last.fm :P) μέχρι τις πάντα προσεγμένες και ταιριαστές συνθέσεις του Clint Mansell που πρέπει νά’ναι αδελφή ψυχή του Aronofsky μετά από τόσες πετυχημένες συνεργασίες. Άριστα λοιπόν και όσον αφορά το soundtrack.
Οπότε το μόνο στοιχείο που με χάλασε σ’αυτή την ταινία ήταν ότι την βρήκα αρκετά αναμενώμενη έχοντας δει προηγούμενες δουλειές του σκηνοθέτη και γι’αυτό και υπερεκτιμημένη. Περίμενα να το μεγάλο μπαμ δηλαδή μετά κιόλας από κριτικές που είχα διαβάσει πριν την δω. Αλλά όχι, δεν ξαφνιάστηκα και δεν με τύλιξε η ταινία στον κόσμο της. Την είδα φυσικά ευχάριστα ως το τέλος και την απόλαυσα χάρις στην σκηνοθεσία και τις ερμηνείες αλλά το σενάριο με οδηγεί στο να της κόψω μερικούς βαθμούς.
[B][I]Βαθμολογία[/I][/B]: [B]8-/10[/B] και ελπίζω στο μέλλον ο σκηνοθέτης που εξειδικεύεται στα requiem των ηρώων του να με ενθουσιάσει ακόμα πιο πολύ
Οτι ειπε ο Lupin +
δεν ξερω γιατι αλλα δεν με αγγιξε οσο το requiem και το fountain:-k
(παρολο που το μπαλετο ειναι απο τα αγαπημενα μου 8εματα και η λιμνη των κυκνων ενα απο τα μεγαλα κολληματα μου)
ps: πολυ καλη μουσικη,respect klp αλλα δεν ειναι τσαικοφσκι
(μονο σε 2 σκηνες της ταινιας χρησιμοποιειται μεγαλο ΜΕΡΟΣ απο τις συνθεσεις του.ολα τα υπολοιπα ειναι Mansell, βασισμενος σε 8εματα απο τσαικοφκσι)
Ταινιάρα είναι. Η μουσική απίστευτη, το τελευταίο 20άλεπτο σε κρατάει αγχωμένο κι ας ξέρεις πώς θα τελειώσει. Στέκεται λίγο πιό κάτω από Requiem και Π για μένα, άνετα ξαναπήγαινα να τη δω.
Πορτμαν θεά. Μίλα επίσης. Αρονόφσκι λατρεία.
@ Neniel: Δεν μου φαίνονται ακριβώς ίδιες οι περιπτώσεις Nina-μητέρα Harry… η μητέρα του Harry είχε η ίδια εξαναγκάσει τον εαυτό της στο να είναι τέλεια, για προσωπικούς λόγους (δε θυμάμαι κιόλας γιατί πάει καιρός από τότε που είδα την ταινία). Η Νίνα δεχόταν όλη την πίεση από το περιβάλλον της (μάνα, δάσκαλος, υπόλοιπες χορεύτριες…) Το όλο σκηνικό του μπαλέτου σε έναν απ’έξω φαίνεται τέλειο, και όμως, αν το δεις από μέσα, μόνο αυτό δεν είναι…
Και ποιος δεν δεχεται πιεση δλδ
μια απο τα ιδια
με τον μεσο ορο αποψης των προηγουμενων σχολιων!
ωραια ητανε
την περιμενα καλυτερη
πι-ρεκβιεμ-φαουντεν με το που τελειωσε η ταινια χαζευα σαν χανος
ρεστλερ δεν ειδα ακομα (ντροπη μου)
και μπλακ σγουαν - ωραιο (ιδιαιτερα η σκηνοθεσια, η ερμηνεια της πορτμαν και η προστυχομορφια της κουνις) αλλα στο τελος ειπα ΟΚ.
anyway
στα oscar στηριζουμε Kings Speech που γαμησε στεγνα!! :p:p
απλα "οκ " ??
Δεν ειναι απλα οκ ταινια πιστευω!
Τελικα εχω καταληξει να μη συζητω αυτη τη ταινια με ατομα που δε τους αρεσε! Δε θελω να μπω στη διαδικασια να τους μεταπεισω . Η ταινια ειναι επος τελος.