BLIND GUARDIAN @ Αθήνα 07/10/2023

Ήρθα σχετικά αργά (8:40) και σε συνδυασμό με το ύψος, ήταν λίγο “απαγορευτικό” το κάτω.
Η μόνη φορά που είχα πάει academy κάτω, ήταν Mastodon - όπου δεν φημίζονται έτσι και αλλιώς για τον καλό τους ήχο :rofl:, οπότε πήγα πάνω κατευθείαν. Σε όποιο άλλο venue και να χω πάει, ο εξώστης είναι εγγύηση από άποψη ήχου. Εδώ απ ότι φαίνεται όχι.
Πολύ κρίμα λοιπόν για μένα - χαίρομαι όμως που κάτω δεν ήταν έτσι, γιατί θα ήταν πολύ κρίμα και για όλους τους υπολοιπους.

1 Like

Προσωπικά θα πω ότι ήταν μια γεμάτη συναυλία, με κόσμο που δεν εστίαζε στο κινητό και το ευχαριστιοταν. Τα όποια λαθάκια σε ήχο κλπ, εμένα μου φαίνονται πταίσματα και ούτε καν θα τα θυμάμαι. Η μπάντα ορεξάτη, ικανοποιητικό list, κόσμος πορωμενος και ο χώρος για τα δικά μου γούστα, πολύ καλός.
All in all, μετά το βαρελαδικο(!!!) το 2003,θα την έβαζα αρκετά ψηλά

Πάντα τέτοια!

1 Like

Eχω αυτό το εισιτήριο ακόμα, άκοπο, καθώς δεν πήγα ποτέ, λόγω πυρετού!

Αν ήσουν πάνω, θα τα θυμόσουν :smiling_face_with_tear:

2 Likes

Καλημέρα σε όλους. Αφού λοιπόν τελείωσε με το καλό αυτό το ονειρικό τριήμερο, είπα να γράψω τον πόνο μου! Στα της μπάντας και της απόδοσης της τα προσπερνω μιας και στο τριήμερο απ’ ότι φάνηκε είχαμε σημαντικότερα πράγματα να ασχοληθούμε. Και αυτά δεν είναι άλλα από τον ήχο! Ακολουθεί τεράστιο σεντόνι (sorry guys :frowning:)

Summary

Το λοιπόν…“Θεωρητικά” καινούργιο μαγαζί με πλήρη ανανέωση (δικά τους λόγια) σε πολλούς τομείς. Στα θετικά του τα σκαλοπάτια και η αμφιθεατρικότητα που προσδίδουν. Τα κάγκελα που μπήκαν Οκ, extra tip, βολεύουν για μπύρες, τσαντάκια, μπουφάν κλπ συν ότι σε γενόμενο πήχτρα sold out κρατάνε ένα υποτυπώδες κενό ασφαλείας.
Εξαερισμός πολύ καλός, σίγουρα το πιο θετικό στοιχείο της ανακαίνισης. Σε φάσεις είχε ένα μικρό ψόφο αλλά για ελάχιστο χρόνο οπότε όλα καλά.
Φωτισμός επίσης πολύ καλός, πληθώρα προβολέων, επετεύχθη πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

Πάμε στα αρνητικά τώρα. Μεγάλο θέμα η θέση του merch. Δημιουργεί τεράστιο bottle neck φράζοντας ουσιαστικά την μία πόρτα εξόδου με αποτέλεσμα την βασανιστικά αργή έξοδο από τον χώρο. Βέβαια δεν ξέρω αν και πως μπορεί να λυθεί αυτό τώρα. Δύσκολο. Τεσπά. Και φτάνουμε στον ήχο…(ήχος ντραμς :drum:):

1η ημέρα κάγκελο μπροστά στον Marcus. Με το ξεκίνημα, πραγματικά το χάος! Τι πλημμύρα ήχου ήταν αυτό! Πραγματικά ένα συνοθύλευμα κιθάρας André, λίγων (!) φωνητικών και ελάχιστων toms από τα ντραμς!! Για μποτα ούτε λόγος! Marcus; Ούτε καν!! Καλά…τα πλήκτρα πρέπει να είχαν εντελώς διακοσμητικό χαρακτήρα. Ένταση; Στο φουλ!!! Εντάξει, αρχή είναι ακόμα (εγώ αμέσως να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα), νέος χώρος θα τον στρώσει ο ηχολήπτης. Μπα!!! Φρούδες ελπίδες. Ο κολλητός μου (επαγγελματίας τραγουδιστής) ήρθε αργοπορημένος μετά την έναρξη και λόγω sold out αναγκαστικά την έβγαλε πίσω. Βρισκόμαστε μετά. Πως σου φάνηκε του λέω…Μ@λ@κα μου, μου κάνει, τέτοιο πράγμα δεν έχω ακούσει ούτε στο Bat city (παλιό μικρό liveαδικο) ούτε κάν στη μπανιέρα το An!!! Άρα λέω δεν ήταν ιδέα μου. Βγαίνοντας στην έξοδο, πραγματικά ήταν αυτό που συζητούσε ο περισσότερος κόσμος. Δυστυχώς κατάφεραν οι μαλακές να περάσουν την μπάντα και την απόδοση της σε 2η μοίρα!!!
2η ημέρα. Κάγκελο σχεδόν μπροστά από Hansi και André. Ξεκινάμε… Καααααααπως καλύτερα τα πράγματα όσον αφορά τον Hansi. Προφανώς τον ανέβασε ο τύπος αλλά η ένταση και η βαβούρα εκεί! Στα μισά δεν άντεξα!! Λέω θα πάω μέση έτσι από περιέργεια, δεν γίνεται ρε φίλε :frowning:, δεν ευχαριστιεμαι live. Τι το ήθελα. Χάος και εκεί. Ερχόντουσαν όλα τα κύματα και οι συχνότητες που έκαναν γκελ στα ντουβαρια και πραγματικά έπρεπε να μαντεύεις το εκάστοτε τραγούδι. Κυριολεκτικά πόνεσαν τα αυτιά μας!!!
3η ημέρα χθες. Όλοι μαζί (συν έναν ηχολήπτη/μουσικό στην παρέα) καθίσαμε στην μέση στο 1ο κάγκελο. Οι προσδοκίες για τον ήχο στο πάτωμα. Εντάξει… μία από τα ίδια. Έκανε το λάθος και η σύζυγός και ήρθε και σε λάθος live για 1η της φορά Guardian. Στο 3ο νομίζω τραγούδι έβαλε τις ωτοασπιδες (που αν δεν τις έβαζε εκείνη θα τις έβαζα εγώ!) Απαλευτη ένταση και ένας Hansi θαμμένος. Έπαιξαν και οι κακομοίρηδες για πρώτη φορά το Secrets που είναι κομματάρα, πάει χαντακωθηκε και αυτό. Ούτε πλήκτρα ούτε τίποτα. Γυρνάω στον φίλο τον ηχολήπτη με ένα γιατί ζωγραφισμένο στο πρόσωπο μου :joy: Ρε φίλε μου κάνει τι περιμένεις? Αυτή η στάνη αυτό το τυρί βγάζει. Ηχοβολισμος μηδέν. Κοίτα μου λέει τριγύρω…τα ντουβαρια είναι γυμνά. Απορροφητικό υλικό πουθενά. Κοίτα μου λέει ταβάνι. Η αλήθεια είναι δεν το είχα προσέξει… ένα κενό χωνί που καταλήγει σε σχήμα πυραμίδας! Τι να σου κάνει και ο βαριομοιρος ηχολήπτης της μπάντας μετά. Απλούστατα ο χώρος είναι σχεδόν ακατάλληλος για μέταλ συναυλίες. Τρέμω πραγματικά μου κάνει τι θα γίνει στους έρημους τους Epica με όλα τα προηχογραφημενα συμφωνικά και τα live πλήκτρα!!!

Κρίμα πραγματικά γιατί ο χώρος σαν χώρος είναι εξαιρετικός. Αλλά οι Guardian σε αυτή τους την επίσκεψη Αθήνα (Θεσσαλονίκη δεν έχω άποψη) είχαν τον χειρότερο ήχο ever. Τουλάχιστον απ’όσο θυμάμαι εγώ. Συγκρινόμενος π.χ με το '15 στο Gagarin όπου εκεί μιλάμε για σχεδόν διαστημικό ήχο. Όποιος είχε πάει και θυμάται θα με επιβεβαιώσει. Σχεδόν μια εβδομάδα τώρα οι σφήκες έχουν κάνει κατάληψη στα τύμπανα των αυτιών μου! Και το καλύτερο όλων;;;;; Κρατηθειτε!
Σε evaluation survey που έστειλε το Floyd ύστερα από τις δύο πρώτες ημέρες (και πριν την χθεσινή) εκεί λοιπόν ανάμεσα στις ερωτήσεις για φωτισμό, απόδοση μπάντας, τουαλέτες κλπ, σου πετάει και μία ερώτηση “Γνωρίζετε ότι αποκλειστικά υπεύθυνος για την απόδοση του ήχου σε μία συναυλία είναι ο ηχολήπτης της εκάστοτε μπάντας”;;;;;;;;;;;; Τι λες ρε γιδοβοσκε, που αμέσως πήγατε να κάνετε αποποίηση ευθυνών. Ναι, για το χάλι είναι υπεύθυνος ο ηχολήπτης της εκάστοτε μπάντας που φτιάχνει ήχο στο Wacken, σε ένα κάρο φεστιβάλ, και σε πόσα άλλα venue αλλά εδώ όλως τυχαίως, ξαφνικά, είπε να τα κάνει όλα πουτάνα!!!

Sorry για την μιρλα αλλά πραγματικά ενώ είμαι άνθρωπος με Ιωβεια υπομονή, και γενικά προσπαθώ να βρω θετικά ακόμη και στα σκατά, ε αυτό που έζησα το τριήμερο δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. Εύχομαι πραγματικά σε όσους αποφασίσουν να πάνε Epica να ζήσουν κάτι διαφορετικό και να φύγουν από εκεί με μόνο ευχάριστα συναισθήματα.

Το χθεσινό setlist ήταν απλά ονείρωξη!!! :metal::metal::metal:

For the record , εγώ βρισκόμουν τέρμα αριστερά μπροστά, στο σκαλοπάτι για να βλέπω με την άνεση μου

Ο ήχος στις κιθάρες ωραίος , δυνατός και καθαρός. Αλλά η φωνή του Χανσι χανόταν από την ένταση της μουσικής σε πολλά σημεία

Για σετλιστ τα είπατε, φανταστικό και οι εκπλήξεις σουπερ

Λυπάμαι που ήταν τόσο χάλια πάνω, δεν έχω δει ποτέ συναυλία από εξώστη, οπότε δεν μπορώ να κρίνω.
Ειλικρινά σαν κλειστό χώρο που έχω βρεθεί στο 013 στο Tilburg για τους Ayreon, αν κάνανε μια προσπάθεια να αντιγράψουν τον χώρο, θα μιλούσαμε για άλλη εμπειρία.
Δυστυχώς όμως, αυτή η στάνη αυτό το γάλα βγάζει :joy:

Α και καλύτερο σετλιστ από το βαρελαδικο, δε θα παίξει ποτέ

3 Likes

εδώ δυο λόγια κι από εμένα για τη χθεσινή βραδιά.

(υγ: να διαβάσετε το American Gods, ε)

8 Likes

με συγκίνησες λίγο μπαγάσα, έγραψες όσα θα έγραφα κι εγώ και περισσότερα/καλύτερα

απεριόριστος σεβασμός στους Blind Guardian, χωρις να μουν ποτέ ουσιαστικά οπαδός, αν και η εποχή που είχε βγει το imaginations ήταν ωραία

Κυρίως για τον λόγο ότι αφοσιώθηκαν στη μουσική τους και ακολουθώντας τη γερμανική παράδοση έδωσαν τρομερές μελωδίες

Και φαίνονταν πάντα cool τύποι, ούτε πουλησαν ποτέ μουρη με βλοσυρές πόζες, ούτε χρειάστηκαν ποτέ ηλίθια κοστούμια

6 Likes

O μόνος αστερίσκος σε όλο το κείμενο είναι ότι το καλύτερο τραγούδι του The God Machine, είναι το Life Beyond the Spheres.

1 Like

And Then There Was Silence πωπω τι ζησαμε.

Νταξει στο Last Candle ειχα κοντεψει να παθω αποπληξια…

1 Like

Πολύ δυνατή συναυλία, ήμουν και γω εκεί, είχα πιασει μπαγκέτα, κάπου την έχω ακομα

2 Likes

σταμάτησα να διαβάζω στην αναφορά στο Ισραήλ. όχι ότι είμαι φαν, αλλά πάντα διαβάζω reviews από συναυλίες που έκαναν “ντόρο”.

πάντως καμία μπάντα δεν έχει πάει ποτέ “να προσφέρει μια όμορφη βραδιά” στην Γάζα. ή έστω να πει ότι στεναχωριέται που δε μπορεί να πάει.

anyway…πάει αλλού οι κουβέντα, αλλά θα μπορούσε και να μην υπάρξει αναφορά. συνεχίστε.

2 Likes

Το sing along του last candle είχε κρατήσει κάνα 5λεπτο. Άπειρη ζέστη μέσα, βγαίνω για μια ανάσα και είχε αρκετό κρύο για Οκτώβρη , καπάκι ξεκινάνε last candle και τρέχω μαζί με την μπύρα που πρέπει να χύθηκε όλη μέχρι να φτάσω μπροστά.
Μακρηγορω το ξέρω, η αλήθεια είναι όμως ότι ταξιδεύεις και εσύ με τις - ωραίες ή όχι - εικόνες των άλλων.

:+1:

3 Likes

Θα ξεκινήσω από τα βασικά και θα πω ότι στη μνήμη μου η συναυλία το 2003 στο Σιλό ήταν η καλύτερη των Blind Guardian στην Ελλάδα από τότε μέχρι σήμερα και μέσα στο τοπ 5 των συναυλιών που έχω ζήσει. Παρά το απαράδεκτο του χώρου. Ίσως να φταίει το ότι ήμουν 18 χρόνων και δε με ενδιέφεραν αυτά. Τεράστια συναυλία. Τα έπαιξαν όλα. Τέλος περιοδείας θυμάμαι ήταν και δεν έδειξαν έλεος. Σε φόρμα όλοι, χωρίς πολύ μπλα μπλα, καλός ήχος, τόνοι ιδρώτα. Τόνοι όμως.
Αυτά για τότε.
Λόγω της πολιτικής των εισιτηρίων δεν πήρα για 6-7.
Και για χθες δεν πήρα όμως κάπως κατέληξε ένα στα χέρια μου τελευταία στιγμή.
Έφτιαξα διάθεση άμεσα και πήγα.
Κάθισα πίσω από το τελευταίο κάγκελο όπου ο ήχος στα τρία πρώτα ήταν κακός. Το Imaginations δηλαδή πέρα από το ρεφρέν δεν ακούστηκε τίποτα. Το Blood of the elves δεν ακούμπησε.
Έφτιαξε κάπως μετά και σε συνδυασμό με την καλή απόδοση της μπάντας, του πολύ καλού σετλιστ και της διάθεσης του κοινού το live απογειώθηκε.
Δεν θυμόμουν ότι δεν είχαν παίξει ποτέ το Lost in the twilight hall. Φοβερό.
Τέλος η τετράδα (Lord of the rings , Valhalla, Mirror Mirror, Welcome to dying) που έκλεισε το encore και τη συναυλία ήταν μαγική.
Στα αρνητικά θα βάλω την υπερβολική πάρλα του συμπαθους Χάνσι άναμεσα σε όλα τα τραγούδια. Δεν πιάνει ρυθμό έτσι ένα live κατά τη γνώμη μου.
Για την ακουστική του χώρου δεν ξέρω και δεν μπορώ να κρίνω από τώρα.
Μέγιστη παπαρια συνεχίζει να είναι το κάπνισμα διαφόρων ειδών εντός του χώρου από διάφορα αδιάφορα για τον διπλανό δίποδα.
Βγήκε και είδηση ότι έρχονται Χανιά το καλοκαίρι.
Μακαρι κάθε χρόνο. Σε κλειστό ειδικά είναι απόλαυση. Και με 30 ευρώ νομίζω παραπάνω από value for money’s.

6 Likes

To '98 το είχαν παίξει πάντως. Ίσως εννοουσαν προσφατα.

2 Likes

Συμφωνώ σε αυτό

Μπροστά που είχε προσωπικό του μαγαζιού έμπαιναν μέσα στο κοινό και ζητούσαν να σβήσουν τα τσιγάρα.

1 Like

Πού θα πάει, σαν καπνιστής εύχομαι κάποια στιγμή να το ζήσουμε και αυτό (να μην βρωμοκοπαμε σαν τασάκια μετά από μια συναυλία σε κλειστό χώρο).
Θυμάμαι στην πρόσφατη συναυλία του φίλτατου Geoff στο Gagarin, κάναμε μισή ώρα διάλειμμα μετά από υπόδειξη του, για να καθαρίσει ο χώρος. Άσχετα από την απόδοση του εξαερισμού, το λες και λίγο ξεφτίλα.

1 Like

Πάντως στο academy δεν θυμάμαι μία συναυλία που να είχε τραγικά κακό ήχο…το αντίθετο μάλιστα, η πλειονότητα είχε πολύ καλο.

Ο Νικόλας ο Λώρης άραζε εξώστη και απόξω (στο άσχετο gossip της ημέρας)

Μία όμορφη Τετάρτη βράδυ

Στο Academy όλοι είχαν καλό ήχο εκτός από Paradise Lost ( μια φορά ) και σύμφωνα με κακές γλώσσες …Mastodon