Λογικα δεν υπαρχει τετοιο 8εμα στο forum απο οσο εψα3α… :-s
Λοιπον , εδω και λιγους μηνες εχει 3εκινησει στο Cern το μεγαλυτερο πειραμα στην ιστορια της φυσικης λογικα πυστευω πως ολοι 3ερεται τι προσπα8ουν πανω κατω να καταφερουν,οσοι δεν 3ερουν παρακατω με λιγα λογια :
Γιατί τα αντικείμενα έχουν μάζα; Αυτήν την απάντηση μαζί με άλλες, όπως η κατάσταση που επικρατούσε αμέσως μετά τη μεγάλη έκρηξη, θα προσπαθήσουν οι επιστήμονες να αποσπάσουν από το πείραμα-πειράματα, που έχει αναγγελθεί εδώ και πολύ καιρό και έχει αναβληθεί μερικές φορές από πέρσυ. Θα πραγματοποιηθεί στον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων του κόσμου, που έφτιαξε ποτέ ο άνθρωπος, στο ευρωπαϊκό Cern (European Organization for Nuclear Research). Βρίσκεται εκατό μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και αρχίζει από το αεροδρόμιο της Γενεύης και καταλήγει κοντά στα βουνά Jura ο κυκλικός αυτός επιταχυντής Large Hadron Collider (LHC) των 27 χιλιομέτρων. Απασχολεί χιλιάδες υπαλλήλους και χιλιάδες επιστήμονες και μηχανικούς από 80 χώρες. Θα γίνουν έξι πειράματα, (CMS, ATLAS, LHCb, TOTEM, LHC-forward and ALICE). Μέσα στα πειράματα είναι και η ανίχνευση μποζονίων Higgs. Θα δημιουργήσει συνθήκες της Μεγάλης Έκρηξης, θα δημιουργήσει ύλη-μάζα και θα δει ακόμη και μικροσκοπικές μαύρες τρύπες και μαγνητικά μονόπολα, την αόρατη υπερσυμμετρία κλπ, από την τρομαχτική σύγκρουση, που θα προκύψει από την διάσπαση πρωτονίων. Το πείραμα μποζονίων μοιάζει με την είσοδο μιας όμορφης γυναίκας, μιας ντίβας, ας πούμε, σε μια αίθουσα, όλοι θα γυρίσουν να την κοιτάξουν, θα προκαλέσει αναστάτωση και πολλοί θα την πλησιάσουν να την γνωρίσουν από κοντά, επειδή η παρουσία της δημιούργησε ένα παδίο έλξης. Αυτό για την επιστήμη στο χώρο των θεμελιωδών σωματιδίων έχει μεγάλη σημασία.
Έχουν υπάρξει και αντιδράσεις, αλλά το πείραμα θα γίνει.
Δε μπορώ να πω πως κατάλαβα ακριβώς ποιό είναι το αντικείμενο μελέτης του πειράματος… :-s Δεν είμαι και των θετικών επιστημών, επομένως δυσκολεύομαι να καταλάβω ακόμα περισσότερο.
Mπράβο για το τόπικ! Θα ψάξω να βρω φώτος από όταν είχα πάει στο CERN πριν από 8 χρόνια. Έχω και φώτο κατά τη συναρμολόγηση ενός από τους ανιχνευτές σωματιδίων που θα εγκαθιστούταν στον επιταχυντή. Πολύ εντυπωσιακή γιατί αυτό που φαίνεται ήταν μόλις το 1/3 του συνολικού ανιχνευτή και σε ύψος έφτανε ήδη μία 4οροφη πολυκατοικία!
Γενικά το CERN είναι ένας διεθνής συνασπισμός επιστημόνων που με κοινό στόχο την αγάπη τους για το μικρόκοσμο, δίνουν τεράστια ώθηση σε όλους τους τεχνολογικούς τομείς της κοινωνίας μας. Μέχρι και το ίντερνετ για παράδειγμα, στο CERN ανακαλύφθηκε όταν προσπαθούσαν να στέλνουν τα πειραματικά δεδομένα σε διάφορα εργαστήρια ανά τον κόσμο. Πάρα πολλοί νομπελίστες επίσης έχουν βγει από τις τάξεις τους και πάρα πολλοί Έλληνες επιστήμονες εργάζονται αυτή τη στιγμή στο CERN και έχουν σημαντικό και ενεργό ρόλο στην έρευνα για την ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs.
Για να δούμε τι θα δούμε από τα πειράματα. Ακόμα είναι νωρίς για να υπάρχουν αποτελέσματα, αλλά οι πιθανότητες είναι υπέρ του να καταρριφθούν πολλές από τις θεωρίες που έχουν επικρατήσει μέχρι σήμερα…
Πολυ μπακαλικα 8α δημιουργησουν μαζα απο το που8ενα 8α ε3ηγησουν πως φτιαχτηκε ο κοσμος και καλα…8α δημιουργησουν συν8ηκες που υπαρχαν μετα την μεγαλη εκρη3η , υπερβελικα λιγο μετα μηδαμινα σχεδον…
Συντονιστης ειναι μια Ελληνιδα
Για να το εξηγήσω ακόμα πιο απλά, η μάζα σύμφωνα με τους Φυσικούς ισοδυναμεί με Ενέργεια. Στον επιταχυντή σωματιδίων του CERN, θα επιταχύνουν σωματίδια μέχρι να φτάσουν (σχεδόν) στη ταχύτητα του φωτός. Αυτά τα σωματίδια μετά θα συγκρουστούν μεταξύ τους και κατά την κρούση θα απελευθερωθούν μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Σύμφωνα και με το γνωστό E=mc^2 του Ainstain η ενέργεια αυτή θα οδηγήσει στη δημιουργία… μάζας! Για να το πω πολύ χοντρικά, φαντάσου το καλοριφέρ σου, αντί να εκπέμπει θερμότητα να δημιουργεί από το “μηδέν” σκόνη στο αέρα (μην ανησυχείτε, δε συμβαίνει αυτό στο μακρόκοσμο :p)!
Και το γνωστό μας Bing Bang από όπου δημιουργήθηκε το σύμπαν, αυτό το πράγμα ήταν ουσιαστικά. Εκεί που στο χωροχρόνο δεν υπήρχε τίποτα, απελευθερώθηκαν ξαφνικά τεράστιες ποσότητες ενέργειας, οι οποίες ήταν τόσο μεγάλες που φτιάχνηκαν κοτζάμ πλανήτες, ήλιοι, γαλαξίες και πιθανώς περισσότερα από 1 σύμπαντα! Αυτή τη στιγμή η γνώση μας για τη δημιουργία του σύμπαντος προσεγγίζουν πάρα πολύ τη στιγμή μηδέν δημιουργίας του, αλλά πολλοί βασικοί κανόνες της Φυσικής δεν φαίνεται να ισχύουν (π.χ. διατήρηση της Ορμής και της μάζας) με αποτέλεσμα Φυσικοί όπως ο Higgs να υποθέσουν την ύπαρξη επιπλέον σωματιδίων που μέχρι σήμερα μας ήταν άγνωστα. Στο CERN θα επιχειρήσουν μέσα σε όλα να δημιουργήσουν από το μηδέν ξανά αυτά τα σωματίδια, να δούνε αν ισχύει η θεωρία του Higgs και να δώσουν απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τους Πυρηνικούς Φυσικούς αυτή τη στιγμή και να δημιουργήσουν νέα ερωτήματα για τις επόμενες γενιές επιστημόνων.
βασικά η αμάθεια είναι ο πρώτος λόγος και η διάθεση για δημοσιότητα ο δεύτερος.
Επειδή θα εξομοιωθούν κατά το πείραμα μέχρι και οι συνθήκες δημιουργίας μίνι μαύρης τρύπας (και οι οποίες θα καταστραφούν αμέσως) κάποιοι Αμερικάνοι (νομίζω) καταστροφολογούσαν και έλεγαν πως το πείραμα θα καταστρέψει τη Γη (σηκωθείτε από μπιντέδες, μπανιέρες και σεζλονγκ φάση). Βλακείες μωρέ… Τα ίδια είχαν κάνει και όταν αποπειράθηκαν και οι Αμερικάνοι να κάνουν το πείραμα και τελικά απέτυχαν (αν και οι Αμερικάνοι πάνε ντουγρού να καταστρέψουν τον κόσμο!χαχαχαχαχα)
Με φοβιζει λιγο το οτι μπορει να καταφερουν να ε3ηγησουν αυτο που 8ελουν…
Τεσπα , εχουν ακουστει πολλα που απο οσο εχω ψα3ει και εχω διαβασει συνεντευ3εις απο ειδικους, γελαγαν στο ακουσμα τους , οπως το οτι μπορει να δημιουργη8ουν μαυρες τρυπες και να καταστραφει η γη κατι το οποιο δεν πυστευω γιατι δεν μπορει να ειναι τοσο μαλακες στο Cern
Υπαρχει ομως και μια φημη για το οπλο της αντιυλης κατι που 8ελω να ψα3ω ιδιαιτερα :-k
Εναντιον του πειραματος ειναι η εκκλησια κτλπ 3ερεται…
Αυτο που με χαλαει ομως ειναι το οτι προκειται για το μεγαλυτερο πειραμα στην ιστορια της φυσικης και για ενα απο τα σημαντικοτερα γεγονοτα και δεν εχει γινει κα8ολου γνωστο στο ευρυ κοινο και ουτε εχει παρει την δημοσιοτητα που χρειαζεται,πρεπει να μα8ει πυστευω ο κοσμος το προσπα8ουν να καταφερουν να αποδει3ουν…
Στο σικαγο μου φενεται προσπα8ουσαν να το κανουν αλλα δεν ειχαν κα8ολου ενεργεια, στο cern απο οτι εχω ακουσει εχουν καταφερει να δημιουργησουν την 10πλασια ισχυ …
Οι σχετικές αντιδράσεις αφορούσαν το ανεξέλεγκτο του πειράματος. Βασικά κινδυνολογίες του στυλ, “σαν φυσικοί δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί”, πράγμα που είναι βέβαια αληθές γιατί δε μπορούν ν’αποκλείσουν τίποτα, όμως η πιθανότητα να συμβούν τα καταστροφολογικά τύπου μια μικροσκοπική μαύρη τρύπα να καταβροχθίσει τη Γη είναι κατά κοινή ομολογία ελάχιστη. Εδώ είναι ένα αρκετά λεπτομερές post σχετικό με το θέμα αυτό, για να μη κινδυνολογούμε κι εμείς.
Κάπου πρέπει να είχα δει ένα ντοκυμαντέρ σχετικά με αυτό το θέμα. Βέβαια, αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο γκρεμίζεται και η θεωρία του Χριστιανισμού (αν δεν έχει πέσει ακόμη) :roll:
Φόβοι είναι λογικό να υπάρχουν, καθώς νομίζω δεν έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο. Αλλά εκεί βρισκονται οι καλύτεροι επιστήμονες υποτίθεται, δε νομίζω να μας φάει καμιά μαύρη τρυπα:p
Ψηφιακα συστηματα στο παπει καμια σχεση με φυσικη αλλα γενικα τετοια 8εματα με ενδιαφερουν πολυ , αν 8ελεται ανοιγω και thread για το πλεγμα που προσπα8ουν να δημιουργησουν στο Cern , το Internet παι8ανε ζητω το πλεγμα :lol: ο λογος της δημιουργιας του πλεγματος ειναι το πειραμα που αναφερουμε, επειδη δεν 8α ειναι σε 8εση να απο8ηκευσουν τα δεδομενα απο το πειραμα τα οποια 8α ειναι τερατοδεσ πολλα και 8α δημιουργουντε με απυστευτη ταχυτητα 8ελουν να δημιουργησουν το πλεγμα (αλλη φορα τι ειναι ακριβως )
Η 8εωρια του Χριστιανισμου και κα8ε αλλης 8ρησκειας εχει γκρεμιστει εδω και χρονια για μενα
το χε παρουσιασει η τηλεοραση στην εκπομπη Το Κουτι της πανδωρας
θα μου πεις μετα τα μεσανυχτα τι να δει κανεις!!
επισης εχει γινει τεραστια αναφορα στο χιτ του νταν μπραουν Ιλουμινατι
οπου η μιση ιστορια του βιβλιου και, εχει να κανει με το πειραμα αυτο και οτι ειχαν το πραγματοποιησει
αντιδρασεις υπαρχουν επισης για πιθανη εκλυση ραδιενεργειας
και γιατι οπως αναφερθηκε πιο πανω ουσιαστικα καταργει την θεωρια του χριστιανισμου!
σε συνεντευξεις ειχανε πει οτι δεχονται απειλητικα μηνυματα!!!
επισης εκει εχει κατασκευαστει το πιο κρυο μερος πανω στην γη
για να ψυχει τον τεραστιο μετασχηματιστη που θα χρησιμοποιηθει στο πειραμα
τεσπα
το πειραμα εχει αναβληθει νομιζω 2 φορες
λογω του καθετι που φτιαχνουν ειναι πρωτοτυπο και λογικο ειναι να υπαρχουν προβληματα
ενας συμφοιτητης μου (ηλεκτρολογος - τει πειραια) ηταν αρκετα τυχερος (ειχε μια τρυπα να!!!) και καταφερε να κανει την πρακτικη του εκει!!!(το οτι το τει του εφερνε αντιρησεις για να κανει την πρακτικη του εκει,δεν το σχολιαζω γιατι ειναι εκτος θεματος αθανατη ελλαδαρα!!!)
αυτα που μου περιεγραψε ειναι υγρο ονειρο καθε τεχνολογου
(επισης δεν περιγραφω χρηματικες απολαβες
2 μηνες που εργαστηκε ως φοιτητης-μισθος οχταωρου 1700 ευρω
4 μηνες που εργαστηκε κανονικα-μισθος οχταωρου 2500 ευρω
βεβαια δεν παραβλεπω το γεγονος οτι εργαζωταν κατω απο τη γη κλπ κλπ )
Signal, λίγο off topic, αλλά επειδή με ενδιαφέρει λίγο, εφ’ όσον το ΤΕΙ δεν είχε σχέση, πώς κατάφερε να δηλώσει να κάνει τη πρακτική εκεί? Απαντα και με πμ καλύτερα:)
Μιας και το thread το ανοι3α με 8εμα cern χωραει να πω και 2 λογια το πλεγμα
Μπακαλικα παλι :lol: για να καταλαβεται το πλεγμα 8α αντικαταστησει το interneti , απο οτι ακουγεται 8α βασιζεται πανω στισ οπτικες ινες, και για να μην λεω πολλα 8α ειναι κατι σαν μια παγκοσμια απο8ηκη ,οπως οτι τραγουδι η video 8ελουμε να δουμε απο το πιτσι μας ετσι 8α ειναι κ με το πλεγμα , 8α ειναι ολα απο8ηκευμενα σε παγκοσμια απο8ηκη κ σε χρονο dt 8α μπορουμε να κανουμε οτιδηποτε, 8α αλλα3ουν πολλα πραγματα πρως το καλυτερο ,ολα 8α μπορουν να γινουν μεσω του πλεγματος …τεσπα , κατι τετοιο σε πολλα χρονια σε καμια 10αρια απο οτι εχω ακουσει το λιγοτερο , και στην Ελλαδα :-k σε 100
offtopic : freedomofrock εγω να δεις που της κοπελας μ η μητερα ειναι 8εολογος #-o ολο τσακωμο ειμαστε