χμμ. Τα pros and cons ειναι ατελείωτα όμως.
Αέναο debate.
Είναι κρίμα όντως να θάβονται τέτοια πειράματα. Και ενα team του Νανόπουλου είχε κάνει σχετικά πρόσφατα μία έρευνα πάνω στο black body radiation η όποια έλεγε πολλα για το big bang κλπ, αλλά πέρασε στο ντούκου…
κοιτα εκει τους παιρνουν ολους με 6μηνες συμβασεις
ενας φιλος του φιλου μου γνωρισε μια ελληνιδα υπευθυνη μιας ομαδας
και του πε θελουμε 2 ατομα,γιατι μας φυγανε
ετσι το μαθε ο φιλος μου
και εστειλε email και δηλωσε οτι ενδιαφερεται
τον πηραν μετα τηλεφωνο
και του καναν μια μινι συνεντευξη
απο κει του παν οτι τους ενδιαφερει
αλλα θα πρεπει να παει ελβετια για να του παρει συνεντευξη και ολοκληρο το team (ολα τα αρχικεφαλια δηλαδη)
ε αυτος εφυγε με τα 4 για κει
τους εκανε
και ετσι δουλεψε εκει για 6 ονειρικους μηνες
Καλα εκει στο Σερν δεν ειναι απλοι ανθρωποι!Ειναι και ενας καθηγητης απο το φυσικο Πατρας
που οταν αρχισε συνεργασια με το Πανεπιστημιο η πρωτη μας επαφη μαζι του ηταν διαλεξη για
το cold dark matter!Αυτα ειναι λεμε!Το πειραμα που παει να γινει ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι ειναι ισως
το σημαντικοτερο που εχει γινει εδω και παρα πολλα χρονια.Μακαρι να ειναι επιτυχημενο και ας
αλλαξουν ολα οσα εχουμε μαθει μεχρι στιγμης!
Λοιπον απλα με 2 λογακια , επιστιμη “πως” , φιλοσοφια “γιατι” . 8ρησκεια “απο ποιον”… αυτα προσπα8ουν να ε3ηγησουν πανω κατω.
Ο ρολος της φιλοσοφιας ειναι να ανακατευει γενικα τα πραγματα και να δουλευει ο νους ενω η 8ρησκεια δεχεται ενα δογμα και τελος "οσοι πιστοι προσελ8εται " μια κλασσικη διαφορα απο τις πολλες που ζητησες
Δαυτο που ειπες ειναι ενα η8ικο συστημα που αναπτυχ8ηκε σε κινα κορεα βιετναμ αν το ψα3εις λιγο … που κολαει σε αυτα π λεω???
Εγω σου ε3ηγησα αυτο που ρωτησες “γιατι” τωρα αν διαφωνεις στο οτι η 8ρησκεια μας πλασαρει καποια πραγματα και δεν δεχεται τπτ αλλλο και το μονο που μας ε3ηγει ειναι το απο ποιον τι να κανω … δεν εχω κατι αλλο να πω…
τυπικά το ρόλο της θρησκείας είχε. Και αυτός μια σειρά αξιών πάνω στις οποίες στηρίχτηκαν οι εν λόγω κοινωνίες έθετε. Γιατί ο πρωταρχικός ρόλος των θρησκειών ήταν αυτός. Να ορίζουν το τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθούν οι κοινωνίες.
Όσο για την άποψη μου για τις θρησκείες, συνεχίζω να πιστεύω πως και αυτές προσπαθούν να απαντήσουν και στο ερώτημα “γιατί”. Ακόμα και αν απαντούν και στο “από ποιον” ταυτόχρονα. Τέσπα. Οφ τόπικ συζήτηση κατά πολύ
“Want to read every single technical detail of the design and construction of the Large Hadron Collider and its six detectors? The whole shebang — seven reports totaling 1600 pages, 115 MB, with contributions from 8000 scientists and engineers — has been published electronically by the Journal of Instrumentation, free to read without a subscription.”
Nodi, συγχαρητήρια για το πολύ όμορφο και ενδιαφέρον θέμα που άνοιξες! :thumbup:
Karvouνάκο μου, δεν με απογοητεύεις ποτέ, μπράβο για τα άκρως κατατοπιστικά ποστ σου! :respect:
Λοιπόν, το CERN υπάρχει αρκετά πλέον χρόνια - από το 1954 - και από τα σπλάχνα του έχουν ξεπηδήσει εκατοντάδες θεωρίες και παράλληλες ανακαλύψεις. Η Ελλάδα συμμετέχει στις δραστηριότητες του κέντρου ενεργά και είναι, παρακαλώ, από τα ιδρυτικά μέλη του. Οι οικονομικοί πόροι που έχει απορροφήσει το όλο εγχείρημα είναι κολοσσιαίοι και από δεκάδες πηγές. Ο LHC (Large Hadron Collider) αποτελεί - μακράν - το πιο πολυδάπανο και μεγαλεπιβολο πείραμα στην ιστορία της ανθρωπότητας, με υψηλές ενέργειες που ζαλίζουν κάθε επιστήμονα (στην πλήρη ανάπτυξή του επιταχυντή οι συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων θα γίνονται σε επίπεδο ενέργειας 14 Τev - 14 τρισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ - όταν ο αντίστοιχος επιταχυντής του Fermilab στο Σικάγο λειτουργεί σε επίπεδο μόλις 2 ΤeV. Για να καταλάβετε για τι ποσά ενέργειας μιλάμε φανταστείτε ότι ένα ηλεκτρόνιο μπορεί να δώσει ενέργεια έως και 1.022 MeV…)
Καλή επιτυχία λοιπόν στον LHC και τους επιστήμονες γύρω του! Αναμένουμε τα αποτελέσματα!
Όσο για τη συζήτηση περί θρησκείας και επιστήμης, θα επανέλθω…
Ψαχνοντας το λεγόμενο ¨"πρωτόνιο του Θεού" που ενδεχεται να δωσει απαντησεις στα πάντα,υπάρχει΄,λέγεται ,πάντα το ενδεχόμενο διημιουργίας μαυρης τρύπας ικανής να καταπιεί όλόκληρο τον πλανήτη,λόγω της θεωρητικά ελεγχόμενης έκρηξης.Επιστημονική ματαιοδοξία ή καταστροφολογια ,οπως και να χει το ηθικο δίλημμα και το επιστημονικό βάρος είναι μεγάλο …
νομίζω οτι κατα την διάρκεια του πειραματος θα δημιοργηθουν μια ή περισσοτερες μικρες μαύρες τρυπες…Το να δημιουργηθει μαυρη τρυπα ικανη να “καταπιει” την γη ειναι επιστημονικη φαντασία…Και αυτό γιατι οι μαυρες τρυπες ειναι σωματα με τεραστια πυκνότητα, τοσο μεγαλη που ακομη και το φως δεν μπορει να ξεφύγει απο το βαρυτικό πεδιο μιαςμαυρης τρυπας… Το να δημιουργηθει μια μαυρη τρυπα μεγεθους ικανου να μας “καταπιει” φαντάζομαι ότι απαιτεί τόσο μεγάλα ποσα ενέργειας που τουλαχιστον τεχνολογικά είναι αδυνατο να παραξουμε… Φαντάζομαι δηλαδη…
Nαι εχεις δίκιο οτι μπορει να ακουγεται΄λιγο sci-fi ολο αυτο,αλλα δεδομένου οτι οι δυμανεις και οι ταχυτητες που θα αναπτυχθοθυν ειναι πολυ ισχυρες και επισης μια μαυρη τρυπα λιγων μολις εκατοστων μπορει να απορροφησει ολοκληρο πλανητη…Οψόμεθα…