ουδείς λόγος ανησυχίας…
ΥΓ. Αν δείτε τον ουρανό μπλαβί και τη Γη να καταστρέφεται ξαφνικά, ζητώ συγγνώμη για τη μαλακία που είπα!
ουδείς λόγος ανησυχίας…
ΥΓ. Αν δείτε τον ουρανό μπλαβί και τη Γη να καταστρέφεται ξαφνικά, ζητώ συγγνώμη για τη μαλακία που είπα!
Μεγάλο off-topic post (ζητώ συγγνώμη, προκαταβολικά… )
Περί Επιστήμης & Θρησκείας
Επιστήμη: η συνειδητή προσπάθεια του ανθρώπου να ανακαλύψει και κατανοήσει το πώς λειτουργεί ο φυσικός κόσμος που τον περιβάλει, να συγκεντρώσει πληροφορίες μέσω της συστηματικής παρατήρησης των φυσικών φαινομένων και να ερμηνεύσει τις πληροφορίες που προκύπτουν από τα δεδομένα, αλλά και από τα αποτελέσματα πειραμάτων που διενεργεί υπό ελεγχόμενες συνθήκες για την αναπαραγωγή των φαινομένων αυτών. Ο αγγλικός όρος (science) προέρχεται από τον λατινικό όρο scientia που με τη σειρά του προέρχεται από το ρήμα scire και τελικά το ανάλογο ελληνικό σχίζω, δηλαδή τέμνω, τεμαχίζω. Η επιστήμη δηλαδή κόβει την αλήθεια σε μικρότερα κομμάτια ώστε να μπορέσει να την κατανοήσει και να την ερμηνεύσει καλύτερα. (Ίσως γι΄ αυτό να μην μπορεί να δώσει επαρκή αιτιολογία για το Θεό, αφού εν τέλει αυτός εμφανίζεται ως κβαντισμένο μέγεθος!.. :lol:)
Θρησκεία: το σύνολο αρχών και πρακτικών που οργανώνονται γύρω από συγκεκριμένες ηθικές και μεταφυσικές πεποιηθήσεις σχετικά με τον κόσμο και την ανθρώπινη φύση και εκφράζονται μέσω συμβολισμών, προσευχών, τελετουργιών και θρησκευτικών νόμων. Η θρησκεία περιλαμβάνει επίσης, αυτούσια ή προσαρμοσμένα, παραδόσεις, έθιμα, ιερά κείμενα, ιστορικές και μυθολογικές διηγήσεις και προσωπικές εμπειρίες. Ο όροε αναφέρεται και στο σύνολο κοινών λατρευτικών πρακτικών και στις προσωπικές ηθικές αρχές ενός ατόμου.
Από τους ορισμούς ακόμα, καταλαβαίνουμε ότι θρησκεία και επιστήμη έχουν ελάχιστα, αν όχι καθόλου, σημεία επαφής. Για να δανειστώ την φράση του Αλεξάκη (από το βιβλίο του μ.Χ.) η πρώτη ξέρει να ρωτά, η δεύτερη να απαντά. Η πρώτη απευθύνεται στο θυμικό μας, η δεύτερη στη λογική μας. Ιδανικά, η μία δεν έχει δουλειά στα χωράφια της άλλης. Μιάς και όμως η θρησκεία ή καλύτερα τα άτομα που αποτελούσαν το ιερατείο της εκάστοτε θρησκείας - όπως πολύ σωστά ανέφερε ο Κάρβου - είχαν σαν πρωταρχικό στόχο να ορίζουν, να ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθούν οι κοινωνίες, αρχίζουν τα προβλήματα… Γιατί όσο πιο πολύ ερευνά ένα άτομο, όσο πιο ανήσυχο πνεύμα έχει, τόσο πιο απείθαρχο είναι στο ιερατείο και δεν αποδέχεται αδιαμαρτύρητα τις κοινωνικές αλλαγές που φιλοδοξεί να επιβάλλει…
Από όλες τις θρησκείες, οι καλύτεροι marketing managers επιστρατεύτηκαν στην υπηρεσία του Χριστιανισμού! Με άξονα την αθανασία των ψυχών και την ανάσταση των σωμάτων, τα άτομα που ανέλαβαν να υπηρετήσουν την mainstream εκδοχή της θρησκείας (γιατί στους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού δεν υπήρχε μία Εκκλησία, μία παράδοση, ένα Ευαγγέλιο, υπήρχαν πολλές διάσπαρτες ομάδες με αρκετές διαφοροποιήσεις, όπως οι Γνωστικοί) κατόρθωσαν με πολύ κόπο να κάνουν τον Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία του Ρωμαϊκού Κράτους (Διάταγμα των Μεδιολάνων 313 μ.Χ.), να αυξήσουν την επιρροή τους και να επιδράσουν καταλυτικά στην παγκόσμια ιστορία έκτοτε. Μάχη δόθηκε και για τα επίσημα κείμενα της νέας θρησκείας: από τις δεκάδες ευαγγελίων που κυκλοφορούσαν μεταξύ των πιστών, το ιερατείο κατέληξε στα 4 πιο ανώδυνα γι’ αυτό (Μάρκου, Ιωάννη, Ματθαίου, Λουκά), σε αυτά που εξυπηρετούσαν δηλαδή καλύτερα τις κοσμικές του φιλοδοξίες. Άλλες γνώμες και απόψεις κυνηγήθηκαν λυσσαλέα, όχι μόνο κατά τους πρώτους αιώνες (Γνωστικοί, Μονοφυσίτες κ.λ.π), αλλά και στο Μεσαίωνα (Καθαροί, Προτεστάντες). Σε μερικές περιπτώσεις οι διωγμοί του Διοκλητιανού έμοιαζαν χάδι μπροστά σε αυτά που έκαναν οι Χριστιανοί στους ομόθρησκούς τους…
Κάπως έτσι πήρε η μπάλα και τους επιστήμονες… Και μπορεί η Καινή Διαθήκη να περιγράφει κατα βάση τη ζωή του Χριστού και να μη δίνει τόσες αφορμές για προστριβές, η Παλαιά Διαθήκη όμως βρίθει επιστημονικών λαθών (πράγμα λογικό, αν σκεφτούμε οτι είναι ένα σύνολο παραδόσεων ενός νομαδικού, απαίδευτου λαού), από τη δημιουργία του σύμπαντος, την Κιβωτό του Νωέ (πιστεύει κανείς οτι μπορούν τα φυτοφάγα και τα σαρκοφάγα ζώα να συνυπάρξουν τόσες μέρες χωρίς απώλειες; ούτε εγώ…), το γεωκεντρισμό, μέχρι και τη ρητή δήλωση στο Βασιλειών Β’ ότι το π ισούται με 3,15 (!!!) πάει και τελέιωσε!.. :lol: Όταν οι επιστήμονες άρχισαν, ορθώς, να υποδεικνύουν αυτά τα λάθη, οι παπάδες άρχισαν να νιώθουν τις καρέκλες τους να τρίζουν… Εξ ου και το μπάρμπεκιου με τον Giordanno Brunno, το ανελέητο κυνήγικαι το “E pur si muove!” (“Και όμως, γυρίζει!”) του Γαλιλαίου, η χλεύη για το έργο του Darwin και το πιο πρόσφατο intelligent design των Αμερικανικών σχολείων (ψάξτε το, έχει τρελό γέλιο!) και χίλια δυό άλλα…μαζί με το CERN!
Το συμπερασμα είναι ότι δεν πρεπει η επιστήμη να ανακατεύεται με τη θρησκεία. Όσοι ψάχνουν επιστημονική εγκυρότητα στα ιερά κείμενα ή αναντίρρητες αποδείξεις για την ύπαρξη του Θεού πλανώνται… Όπως η επιστήμη δεν μπορεί να ερμηνευτεί με θεολογικούς όρους, έτσι και η θρησκεία δε μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά… Η πίστη του καθενός είναι προσωπικό θέμα και δεν απαιτεί αποδείξεις. Η λατρεία είναι άλλο ζήτημα, αλλά ή πίστη διαμορφώνεται μέσα απο την εμπειρία και, κατά την ταπεινή μου άποψη, υπάρχουν τόσες “θρησκείες” όσοι άνθρωποι…
Το “Πίστευε και μη ερεύνα” το ξέρετε. Εγώ λέω “Πίστευε και μη, ερέυνα”. Είτε πιστεύεις, είτε όχι, ψάξε τον κόσμο γύρω σου. Και σε τι πιστεύεις.
Ένα σχετικό… ανέκδοτο…
Πέρασαν 20 δισεκατομμύρια χρόνια.
Λεω στη μανα μου: ξερεις μπορει να δημιουργηθει μαυρη τρυπα απο το πειραμα που θα γινει στο cern…
απαντηση: ΜΑ ΚΑΛΑ ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΑΥΤΟΙ??? ΑΙ ΣΙΧΤΗΡ!!!
εγω προσπαθω να εξηγησω…
απαντηση: ΕΜΕΝΑ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΑΥΤΑ!!! ΕΓΩ ΤΙ ΦΤΑΙΩ ΝΑ ΜΕ ΚΑΤΑΠΙΕΙ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ???
εγω: καλα ηρεμησε δεν πεθαινεις στη μαυρη, απλα φευγεις σε αλλη διασταση…
απαντηση: ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΜΟΥ!!!
με πονεσε η κοιλια απ τα γελια
:lol3: :lol3:
παντως ρε γαμωτο αν γινει καμια μαλακια στις 10/9 ποτε θα ακουσω το καινουργιο μεταλικα?
τι δεν το βγαζουν κι αυτοι στις 9/9 ?
ωχ,καλα λες ρε γμτ.
Φερτε πισω τη διαστση μου ρε!θελω μεταλλικα ρε!
μαλακιες μου φαινονται ολΑ αυτα, αλλα αν γινει τπτ και δεν ακουσω το death magnetic 8α τους κλεισω καζανι στην κολαση
Άσχετο, αλλά πεθαίνεις λόγω τεράστιας διαφοράς βαρυτικής έλξης ανάμεσα στα πόδια και το κεφάλι…
Πιο σωστά, διαλύεσαι στη στιγμή…
Τα λέμε πάλι σε… 20 δισ. χρόνια
Πλάκα πλάκα, μήπως για αυτό καθυστέρησαν οι Metallica το νέο άλμπουμ, για να μην το ακούσει κανείς και να μην ακούνε πάλι θαψίματα; :lol: joking!
Επαναφορά του Poincare;
10/09 θα γίνει?Την ημέρα των γενεθλίων μου???
8O8OΔηλαδή δε θα γίνω ποτε 27???
Οι Μετάλικα θα μείνουν μια ζωή στο St. Anger?
Το καλό είναι οτι θα θυμόμαστε όλοι τί κάναμε εκείνη τη μέρα και θα τα συζητάμε στην Ανδρομέδα με τα 15 στόματα μας:?
Btw hailesco η μαμα σου τα σπάει …Τί επικός διάλογος…
Από www.i-live.gr:
Στις 20 Ιουνίου 2008, στη Γενεύη, πραγματοποιήθηκε η 147η συνεδρίαση του συμβουλίου του CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléair/European laboratory for particle physics)
Το θέμα που συζητήθηκε, αφορούσε την πρόοδο που παρουσιάστηκε για την έναρξη λειτουργίας του Μεγάλου επιταχυντή αδρονίων (LHC).
Ο LHC είναι μια “μηχανή” μήκους 27 km που επιταχύνει δυο δέσμες σωματιδίων, οι οποίες κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις με ταχύτητα μεγαλύτερη απο το 99,9% της ταχύτητας του φωτός. Κατά τη σύγκρουση των δεσμών σωματιδίων, θα δημιουργηθούν νέα σωματίδια που θα γίνουν αντικείμενο μελέτης.
Απο το πέιραμα αυτό, θα δημιουργηθούν νέα πεδία επιστημονικής άμιλλας και τα αποτελέσματα του θα αποτελέσουν “εφαλτήριο” για τη βαθύτερη κατανόηση του Σύμπαντος.
Όταν ο επιταχυντής θα λειτουργήσει αυτό το καλοκαίρι, οι δέσμες πρωτονίων που κινούνται αντίθετα, θα συγκρούονται, δημιουργώντας στιγμιαία τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγες στιγμές μετά το “BIG BANG” (Μεγάλη έκρηξη που γέννησε το σύμπαν).
“Ο LHC είναι ο μεγαλύτερος ενεργειακός επιταχυντής σωματιδίων στη γη”, δήλωσε ο Dr. Aymar, “Αλλά το σύμπαν εχεί πολύ πιο δυνατούς. Ο επιταχυντής θα μας βοηθήσει να μελετήσουμε λεπτομερώς, υπό συνθήκες που θα δημιουργηθουν εργαστηριακά, τα μυστικά του σύμπαντος ”.
Το CERN, ήρθε αντιμέτωπο με ένα “σωρό” φημών, σύμφωνα με τις οποίες , κατα τη λειτουργία του LHC θα δημιουργηθούν μικρές μαύρες τρύπες που θα καταπιούν τη γη, ενώ κάποιες τελευταίες καταστροφολογικές φήμες, ανέφεραν τη δημιουργία σωματιδίων που θα έχουν την ικανότητα να καταστρέψουν την ύλη “μεταλλάσσοντάς” την.
Οι επικριτές του CERN, επιστήμονες απο τη Χαβάϊ και την Ισπανία, προκειμένου να διακοπεί το πρόγραμμα, κατέθεσαν αγωγή σε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής…
Ωστόσο μια έκθεση ομάδας επιστημόνων, του CERN, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, της Σάντα Μπάρμπαρα και του Ινστιτούτου Πυρηνικής Έρευνας της Ρώσικης Ακαδημίας Επιστημών, επιβεβαιώνουν και ενισχύουν την έκθεση του 2003, κατά την οποία δεν διατρέχεται κανένας κίνδυνος.
Τέλος η νέα έκθεση, εξετάστηκε από το SPC (Scientific Policy Committee/Ομάδα εκτίμησης ασφάλειας) από μια ομάδα “ανεξάρτητων” φυσικών συμπεριλαμβανομένου και ενός νομπελίστα, που επιβεβαίωσαν τα ήδη ενθαρρυντικά για το πρόγραμμα συμπεράσματα.
Πηγή:
http://press.web.cern.ch/press/PressReleases/Releases2008/PR05.08E.html
“There is nothing more frightful than ignorance in action.” - Goethe
Ο επιταχυντής LHC δεν θα βρει το «σωματίδιο του Θεού», στοιχηματίζει ο Χόκινγκ
Ο κορυφαίος Bρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ στοιχημάτισε ότι ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC), ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία την Τετάρτη στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, δεν θα βρει το μποζόνιο του Χιγκς, το οποίο αποκαλείται και «σωματίδιο του Θεού».
Ο LHC, ο μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο, «θα τετραπλασιάσει την ενέργεια με την οποία μπορούμε να μελετήσουμε τις αλληλεπιδράσεις των σωματιδίων. Απ’ όσα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, αυτό πρέπει να είναι αρκετό για να ανακαλυφθεί το σωματίδιο του Χιγκς, το σωματίδιο που δίνει τη μάζα σε όλα τα άλλα σωματίδια» υπενθύμισε ο φυσικός.
«Πιστεύω πως θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον να μην βρούμε το Χιγκς. Αυτό θα έδειχνε πως κάτι δεν πάει καλά και πως πρέπει να επανεξετάσουμε τη σκέψη μας. Στοιχημάτισα 100 λίρες πως δεν θα βρούμε το Χιγκς» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Radio 4 του BBC την Τρίτη.
Ο LHC θα μπορέσει να αναδημιουργήσει τις συνθήκες που επικρατούσαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν πριν από περίπου 14 δισ. χρόνια.
Ο εντοπισμός του πολυπόθητου μποζόνιου θα επιβεβαίωνε το Καθιερωμένο Μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής του Χιγκς, ενώ η απουσία του θα προκαλούσε αναστάτωση στους θεωρητικούς φυσικούς.
Όμως το να μην ανακαλύψουμε το Χιγκς κάθε άλλο παρά αποτυχία θα ήταν, εκτιμά ο Χόκινγκ, σήμερα καθηγητής Μαθηματικών στο Κέμπριτζ, περισσότερος γνωστός για το έργο του στις μαύρες τρύπες. «Αυτό που θα βρει ή δεν θα βρει ο LHC θα μας πει πολλά για τη δομή του Σύμπαντος» υπογράμμισε.
Ο φυσικός παραδέχθηκε πως είναι «δύσκολο» να σκεφτεί ότι ο LHC μπορεί να έχει κάποια οικονομική απόδοση. «Αλλά αυτό δεν θα σημαίνει πως δεν θα έχει» πρόσθεσε μετριάζοντας τη δήλωσή του.
Ερωτηθείς αν θα προτιμούσε ενδεχομένως ένα διαστημικό πρόγραμμα, αντί του LHC, ο Στίβεν Χόκινγκ απάντησε πως είναι σαν να τον ρωτούν «ποιο από τα παιδιά μου θα επέλεγα να θυσιάσω».
«Ο LHC, όπως και το διαστημικό πρόγραμμα, έχουν ζωτική σημασία αν η ανθρώπινη φυλή δεν θέλει να πάθει ασφυξία και τελικά να εξαφανιστεί. Και τα δύο κοστίζουν λιγότερο από 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος του πλανήτη» υπογράμμισε.
Φτου κι απ’την αρχή δηλαδή;
Όσοι κοπήκατε στην Κβαντομηχανική, ζητείστε αναβαθμολόγιση…
ρε ρε ρε
αυριο θα πεταω πανω απο γαλλια. ρε ρε ρε
Μαλιστα.
Κι εκει που ενιωθα ανασφαλης γι αυτο το πειραμα, ευτυχως βρεθηκε εκει ενας τυπος στις ειδησεις να πει οτι οι μαυρες τρυπες διαρκουν κλασματα του δευτερολεπτου και μετα εξαυλωνονται.
Πειτε μου οτι δεν θα παθουμε τιποτα. Πληζ. Σαμπαντη.
Κάποτε τους ψευδοεπιστήμονες και αυτούς που έσπερναν ανυπόστατες φήμες και προκαλούσαν πανικό… τους έκαιγαν στην πυρά… Παλιές καλές εποχές… :roll:
Θες να μεινουμε χωρις Star,Alter και λοιπους πανεπιστημονες ? Ε? :lol:
Τι έγινε με το πείραμα? Ακόμα δεν με κατάπιε τίποτα. Δεν θα γίνει η συντέλεια του κόσμου μου φαίνεται…
Μπα… Τίποτα… Απογοήτευση… Κι εγώ έκανα τόσες προετοιμασίες για τη μέρα της κρίσεως… [-X
Ρε, πάτε καλά, ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ; Θα βάλω τις φωνές! Πώς μπορείτε να είστε τόσο αφελείς; Λες και υπήρχε περίπτωση να κάνουν τόσες χιλιάδες φυσικοί ένα πείραμα με τόσο μεγάλους κινδύνους! Έλεος! Ψάξτε λίγο να δείτε τι σημαίνει μαύρη τρύπα, τι σημαίνει επιταχυντής σωματιδίων και μετά φρικάρετε!.. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε…
Ειχα βρει σαητ για streaming αλλα κλαταρε ο σερβερ μαλλον.
Στη ΝΕΤ εχει απευθειας συνδεση με Γενευη. Το πειραμα εχει ξεκινησει εδω και κανα μισαωρο και σε καμια ωρα το πολυ θα εχουμε τα πρωτα αποτελεσματα :!: