Cern

Στο μεταξύ άκουγα χτες ραδιόφωνο μια τύπισσα στην ΝΕΤ και έλεγε απίστευτες ανακρίβειες για το πείραμα , με αισθησιακή και καλά ραδιοφωνική φωνή :stuck_out_tongue: Για ποστάρετε κανά νέο εσέις που στε σπίτι και βλέπετε tv

egv eimai σπιτι αλλα δε βλεπω τν.παω να δω.

δεν γινεται κατι ω τωρα…

Κοιτα ζουγκλαου (ετσι δεν προφερεται? Ναι. :Ρ) απ’οτι καταλαβα κι εγω, γινονται 20 χρονια κατασκευες γι’ αυτο το πειραμα και επικρατει ενθουσιασμος. Ειναι μια υπογεια συραγγα κατω απο τη Γενευη μηκους 27 χιλιομετρων.
Αυτο το πειραμα θα διαρκεσει για αρκετες μερες, μηνες, και δεν ξερω μπορει και παραπανω, θα γινονται συνεχεια παρατηρησεις αλλα πρωταρχικος σκοπος ειναι να φωτογραφηθει η εξελιξη των γεγονοτων απο το πρωτο δισεκατομμυριοστο κλασμα του δευτερολεπτου.

Πιθανον να βρουμε απαντησεις για τη δημιουργια του συμπαντος, απο τι αποτελειται η σκοτεινη υλη και τετοια ομορφα.
Ετσι λενε οι φυσικοι που βγηκαν στην εκπομπη τουλαχιστον.

ναι ομως δεν εχω ακταλαβει πως θα το ξκανουν αυτο.

Σε αυτην την υπογεια συραγγα υπαρχει ενας επιταχυντης. Επισης εχουν τοποθετηθει μαγνητες και ανιχνευτες σωματιδιων. Θα επιταχυνουν λοιπον σωματιδια μεχρι να φτασουν (ΣΧΕΔΟΝ) την ταχυτητα του φωτος, να περασουν αναμεσα απο τους μαγνητες και μετα να συγκρουστουν. Ετσι θα εχουμε μια μικρη προσομοιωση του big bang και ευελπιστουμε οτι θα βρεθουν νεα σωματιδια που θα μας αποκαλυψουν τη δομη της σκοτεινης υλης.
Δεν ξερω αν ειναι τελειως ακριβεις αυτες οι πληροφοριες, αυτα ακουω να λενε διαφοροι στην τιβι ολο το πρωι :Ρ

Ζουγκλάου ναι , είναι βραζιλιάνικο :stuck_out_tongue: Γενικά έχω διαβάσει διάφορα αρθράκια για το τι πάνε να πετύχουν.Ακόμα και αν δεν πετύχουν αυτό ακριβώς που θέλουν, θα έχουν αποκτήσει αρκετή γνώση για να προχωρήσουν λίγο παρακάτω. Τώρα αν θα βρουν το λεγόμενο σωματίδιο του θεού, αυτό είναι άλλη ιστορία.Επίσης αν έχω καταλάβει σωστά θέλουν να δημιουργήσουν μια κατάσταση σαν και αυτή που υπήρχε ελάχιστα μετά το bing bang.

Η σήραγγα είναι μέρος του επιταχυντή, της συστοιχίας του για να είμαι ακριβέστερη…

Η κατάσταση που θα δημιουργηθεί θα προσομοιώνει την κατάσταση του σύμπαντος, όπως το γνωρίζουμε, ένα δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου μετά την αρχή της δημιουργίας του (το λεγόμενο και Big Bang). To μποζόνιο Higgs αναμένεται να ανιχνευθεί - τουλάχιστον έτσι προκύπτει από το θεωρητικό μοντέλο. Διαφορετικά αποχαιρέτα την, την Κβαντομηχανική που φεύγει…

Πάντως σήμερα δεν θα γίνει καμία σύγκρουση, απλώς θα επιταχυνθεί η πρώτη δέσμη σωματιδίων. Η πρώτη σύγκρουση θα γίνει στις 21 Οκτωβρίου.

Τα πειράματα θα διαρκέσουν ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ και υπάρχει ένας ολόκληρος σχεδιασμός για την ανάκτηση και την αποθήκευση τόσων Tebyte δεδομένων…

:-k

αχα.

Για να ακριβολογούμε… τα πειράματα θα διαρκέσουν μερικά χρόνια (αν και τα πρώτα αποτελέσματα θα υπάρχουν ήδη από το 2009) και το πολύ για 10 χρόνια (άρα ΟΧΙ δεκαετίες :slight_smile: )
Για πιο μετά, ήδη σκέφτονται αναβάθμιση του υπάρχοντος επιταχυντή ή κατασκευή διαφορετικού (υπάρχουν σκέψεις για κατασκευή τεράστιου γραμμικού επιταχυντή και συγκρουστή ηλεκτρονίων σε άλλες χώρες, όπου εκεί θα ψάξουν άλλα ακόμα πιο ενδιαφέροντα πράγματα). Αλλά προς το παρόν αυτά είναι σκέψεις και προέχει το παρόν πείραμα. Υπομονή (για τους επιστήμονες δηλαδή, αφού μόνο για τους επιστήμονες - ευτυχώς - έχει νόημα η βασική έρευνα και γενικά η βασική έρευνα υπάρχει για να αποκαλύπτει την αλήθεια και όχι για δευτερεύουσες εφαρμογές στην απλή ζωή των ανθρώπων, που είναι δουλειά της τεχνολογίας και όχι της επιστήμης). Οι υπόλοιποι ας καλοδεχτούν σε λίγα χρόνια το grid που προανέφερε άλλος πριν :slight_smile:

Όλα τα δευτερεύοντα πειράματα και η επεξεργασία των δεδομένων θα διαρκέσει σίγουρα πάνω από 10 χρόνια… Σημασία δεν έχει μόνο η παρατήρηση αλλά και ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων και η έρευνα και πολλά άλλα… :slight_smile:

Δεν θυμάμαι ακριβώς το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί, αλλά νομίζω γύρω στα 10 χρόνια θα πάρει συνολικά. Όπως και να έχει, ό,τι βρουν ή δεν βρουν, θα αποτελέσει πρόοδο για τη γνώση στη φυσική στοιχειωδών σωματιδίων (πέρα από τις επί μέρους συνεισφορές σε πρακτικό επίπεδο, ειδικά ό,τι αφορά Η/Υ και δίκτυα).
Όποιος ξέρει καλά αγγλικά ή γαλλικά, και ενδιαφέρεται, ας ρίξει μια ματιά στον επίσημο ιστότοπο, όπου θα βρει κανείς πολλά ενδιαφέροντα ακόμα και σε αρκετά εκλαϊκευμένο επίπεδο, για να είναι κατανοητά:

http://www.cern.ch
http://public.web.cern.ch/public/
http://public.web.cern.ch/public/en/LHC/Facts-en.html

(γενικά έχει πολλά links εκεί, θέλει ψάξιμο)

Τωρα εγω θα φανω πολυ διαστροφικος αν προβλεψω οτι στο εγγυς μελλον απο καποια"πονηρη"εταιρεια κινηματογραφικων παραγωγων θα κυκλοφορησει σχετικη ταινια που θα λεγεται:“Χ-Large Hard-on Collide-Her”?

:-k:-k:-k

[SIZE=“4”]Γουάααααααααααααααααααααααααααααααα!!![/SIZE]

:lol3: :lol3: :lol3: :lol3: :lol3: :lol3: :lol3:

Κλειδώστε το! ΚΛΕΙΔΩΣΤΕ ΤΟ ΤΩΡΑ!!! Μετά από αυτό δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης αυτού του θέματος!!!

Χαχα χοκαμ δεν υπάρχεις ε.:lol:

Ποπο οι ειδήσεις του Σταρ για το θέμα έδωσαν ρεσιταλ μαλακίας!!!

Το άλτερ έκανε την ανακάλυψη του αιώνα (για νομπέλ… βλακείας πάνε): παρουσιάζοντας ρεπορτάζ για το πείραμα, είχε από κάτω λεζάντα “ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΤΑ ΝΕΤΡΟΝΙΑ#-o#-o#-o

γενικά οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν το “σωματίδιο του Θεού” το οποίο θα εξηγεί κατα κάποιο τρόπο γιατι τα σωματίδια έχουν μάζα και γιατί αποτελούνται απο ύλη.

Βασικά αυτό το σωματίδιο το “ψάχνουν” οι δημοσιογράφοι κλπ… Οι επιστήμονες μεταξύ άλλων αναζητούν το σωματίδιο Χιγκς (Higgs) (το επισημαίνω γιατί κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν το ονομάζει “σωματίδιο του θεού”!)