Σου ξαναγράφω λοιπόν ότι το “6η οικονομική δύναμη” έχει να κάνει με τα έσοδα που είχε (και θα έχει, είναι μία από 5-6 δημοφιλέστερα κλαμπ στον πλανήτη. Και 12η να είναι θα πουλάει φανέλες στην Ταϋλάνδη.
Το τι δαπανά είναι αυτό που ενδιαφέρει λοιπόν.
Πάμε εκεί. Σου ξαναλέω πως όταν βάζεις μια 25ετία με την ακριβότερη μεταγραφή το 1992 να κοστίζει 13 εκατομμύρια (του Λεντίνι στη Μίλαν) και το 2018 να κοστίζει 222 εκατομμύρια, καταλαβαίνεις ότι τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα. Όποιες ομάδες ξοδεύουν πιο πολύ τα τελευταία 4-5 χρόνια, αυτές θα είναι και πιο ψηλά στη λίστα, όχι απλά των 25, αλλά των 125 ετών, για να γίνει και ακόμα πιο εντυπωσιακό. Φαντάζομαι πχ πως η Παρί θα είναι στη λίστα με τα κλαμπ που ξόδεψαν πιο πολλά τα τελευταία 100 χρόνια και ας ιδρύθηκε το 1970. Μόνο τον Μπαπέ και το Νεϋμάρ να βάλεις, αρκεί.
Και για του λόγου το αληθές, στο τοπ-50 δε βρίσκεται κανείς από τα 90s και το 80% είναι μεταγραφές της τελευταίας 5ετίας. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_most_expensive_association_football_transfers
Για να καταλάβεις τι ξόδευε η Λίβερπουλ, όλη τη δεκαετία του 90 οι μόνες μεταγραφές που ξεπέρασαν τα 5 εκ. λίρες ήταν του Stan Collymore και του Heskey. H Άρσεναλ ξόδευε χοντρά στα 90s με Μπέργκαμπ, Ανρι, Overmars, Platt, Κanu, Suker, Vieira. Μην τρελαθούμε… Ξόδευε και έπαιρνε κούπες. Η United το ίδιο, Σταμ, Μπαρτέζ, Ruud, Rio Ferdinard, York, Andy Cole, Roy Keane. Ακόμα και η Νιουκαστλ με Σιρερ, Ασπρίγια, το μακαρίτη το Danny Speed, Goma, Hamman, Pistone κοκ πιο πολλά ξόδευε από τη Λίβερπουλ στα 90s.
Κάνεις μία λάθος ανάγνωση ενός στατιστικού που επηρεάζεται από την τελευταία 3ετία. Η Λίβερπουλ έχει 3 από τις πιο ακριβές μεταγραφές της ιστορίας, και οι 3 είναι τον τελευταία χρόνο. Ο VVD φερ’ ειπείν κάνει όσο όλοι οι παίκτες της Man U που ανέφερα παραπάνω. Σημαίνει αυτό πως ξόδευε η Λίβερπουλ επί 25 χρόνια παραπάνω από τη United; Προφανώς και όχι. Ούτε τα μισά δεν ξόδευε στα 90s.