Δεν θυμαμαι ποτε ξανα στο παρελθον να εχουν μπει στην φαση των ομιλων τοσες ομαδες απο τις 4 κορυφαιες λιγκες της Ευρωπης (Γερμανια, Ισπανια, Ιταλια, Αγγλια), αλλα δεν εχω και τον χρονο να κατσω να ψαξω καθε χρονια. Φετος λοιπον, οι 18 απο τις 32 ομαδες των ομιλων (δηλαδη της λιγκας φετος…) προερχονται απο αυτες τις χωρες, που παραλιγο να ηταν 19 δηλαδη… αν η αρμαδα του Τσαβι Αλονσο απο το Λεβερκουζεν δεν ειχε χασει στον τελικο του Europa League περυσι. Το πιο σημαντικο, και το μοναδικο ματς που εχασε δηλαδη. Αν περασει και η Λιλ στους ομιλους αυριο (που μαλλον θα περασει), μπορουμε να μιλαμε για 22 απο 32 ομαδες να προερχονται απο τα 5 κορυφαια πρωταθληματα της Ευρωπης, αν και η Γαλλια ειναι καπως χαμηλοτερα απο τα αλλα τεσσερα θαρρω.
Νωριτερα σημερα οι Young Boys απο την Ελβετια πεταξαν εξω τους Τουρκους της Γαλατασαραι και πολυ το χαρηκα, κυριως λογω του τροπου με τον οποιο εγινε αυτο. Οι καφροι πετουσαν μπουκαλια και αλλα αντικειμενα στους Ελβετους που εκαναν ζεσταμα για αλλαγη, και οταν ο Virginius εκανε το 0-1 στο 87’ και κλειδωσε την προκριση, πηγε και πανηγυρισε μπροστα τους. Εφαγε και κοκκινη στην φαση ο Μουσλερα που εσπρωχνε τους Ελβετους νωριτερα, ολα καλα.
Προσωπικα θα στηριξω Μπολονια, Μπρεστ, Ζιρονα, Λεβερκουζεν και οποια αλλη “φτωχη” ομαδα εχει κανει την εκπληξη και βρισκεται στην κορυφαια ευρωπαικη διοργανωση, αλλα κατι μου λεει πως στην τελικη οκταδα παλι Ρεαλ, Μπαρτσελονα, Λιβερπουλ, Μαν Σιτι, Αρσεναλ, Μπαγερν και Παρι θα φαμε.
ΥΓ. Οκ ειπα μια μαλακια απο οτι βλεπω τωρα, ειναι συνολικα 36 οι ομαδες στο συστημα της λιγκας φετος, δεν ειχα παρει πρεφα οτι αυξηθηκαν απο 32.
Μα γιατι, αφου αυτη η αλλαγη αυξησε το θεαμα και τωρα οι αγωνες ειναι καλυτεροι (!)
Παντως, αν θελουμε να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους, ειναι η πρωτη φορα στην ιστορια του θεσμου που το ονομα της διοργανωσης ειναι ακριβες Δεν ηταν ποτε λιγκα το Champions League, ε φετος ειναι. Ρε γμτ γυρισα απο δουλεια νωρις σημερα και μπορουσα να εχω δει Γιουβενταρα ολοκληρο το ματς, αλλα το ξεχασα οτι ξεκιναει σημερα…
Α) Εκοψε το ποδοσφαιρο οταν σταματησαν να μετρανε το εκτος εδρας γκολ σε περιπτωση ισοβαθμιας, γιατι ας αφησουμε τα ψεματα, ο κοσμος μας ηταν καλυτερος πριν.
Β) Το ποδοσφαιρο εγινε μπαρμπουτι για τον Dr. Love, γιατι αλλαξαν το Champions League και το εκαναν μια λιγκα στην οποια καθε ομαδα παιζει με 8 απο τις υπολοιπες 35 του ομιλου. Αρα η φαση εχει αρκετα μεγαλυτερο βαθμο τυχης απο οτι προηγουμενως, που σε καθε ομιλο επαιζαν “ολοι με ολους”.
Δεν βλεπω κατι παραλογο στην λογικη του, ασχετα αν θεωρω οτι ειναι υπερβολικος
Κατα τα αλλα, πονεσε λιγο η ψυχουλα μου για τον τερματοφυλακα της Ζιρονα στον πρωτο αγωνα της ομαδας τους στην ιστορια του θεσμου, ο οποιος χαρισε με σπανιο αυτογκολ την νικη στην Παρι Σεν Ζερμεν στο τελευταιο λεπτο του αγωνα. Το ακομα πιο τραγικο ειναι πως αν ειχε αφησει την μπαλα να περασει αναμεσα απο τα ποδια του δε θα ειχε μπει καν γκολ.
Το #1 δεν το καταλαβαινω απο οποια πλευρα κι αν το δω, ο κανονισμος του εκτος εδρας γκολ ειχε ουσιαστικη αξια και εφαρμογη ισως μεχρι τις αρχες του 1990 και σιγουρα το 1950 και το 1960. Το #2 κατανοητό, γουστα ειναι αυτα, δεν εχω αποψη αν δεν δω πώς θα τσουλησει.
Δεν ειχα δει το γκολ της ΠΣΖ, νιωθω απελπιστικα πολυ τον κιπερ της Ζιρονα (στον αποπατο των λεβελ που μπορω να συγκριθω βεβαια), διοτι ακριβως την ιδια μλκ εκανα πριν μερικους μηνες σε νοκ αουτ αγωνα στο πρωταθληματακι μας και θα δεν θα φυγει ποτε απο το κεφαλι μου για οσο θα εχω μνημη Ενταξει, θα εχει εκατονταδες παιχνιδια ακομη στην καριερα του και δεν θα ειναι το μονο λαθος που θα κανει, αλλα ειναι σκληρο. Ηταν πολυ ωραια η αντιδραση του αμυντικου του ομως, οποτε ειναι ενθαρρυντικο.
Ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ έπαιρνε την πρόκριση από τον έναν και την έδινε στον άλλον με ένα γκολ (και τυχερό καμιά φορά) στις τελευταίες φάσεις του αγώνα. Τώρα έχεις πάντα το μαξιλαράκι της παράτασης.
Όλοι οι καινούργιοι κανονισμοί είναι για να ωφελούνται οι μεγάλες ομάδες. Στις επόμενες φάσεις θα παίζει ο 1ος-2ος με τον 15ο-16ο ΚΟΚ και όχι κλήρωση ισχυροι-ανισχυροι που έβγαζε δυνατά ζευγάρια.
Money makes the world go around
Ειναι μια οπτικη αυτη. Απο την αλλη, ο κανονισμος του εκτος εδρας γκολ δημιουργηθηκε πριν απο δεκαετιες επειδη οι ομαδες ξεκινουσαν απο τη Ροδο για να φτασουν στα highlands με πλοια, λεωφορεια και αεροπλανα, υπο αντιξοες συνθηκες και σε δυσκολες εδρες, οποτε θεωρειτο λογικο (δεν θα το κρινω εγω) να εχουν ενα “πλεονεκτημα” για το ταξιδι τους.
Στη συγχρονη εποχη οπου οι παικτες εχουν ιδιωτικα αεροπλανα και τα τσαρτερ κλεινονται απο τις ομαδες μεσα σε 2 ωρες, αυτο ειναι περιττο. Ενα ταξιδι της Μπαρτσελονα απο τη Βαρκελωνη στo Μιλανο το 2010 επειδη ειχε σκασει το ηφαιστειο-που-δεν-μπορω-να-γραψω-το-ονομα-του στην Ισλανδια, εγινε θεμα συζητησης για 10 μερες διοτι “ταλαιπωρηθηκαν” οι παικτες με λεωφορειο για λιγοτερα απο 1000 χλμ: πηγαν με λεωφορειο 635 χλμ στις Καννες, διανυκτερευσαν, εκαναν αλλα 350 χλμ την αλλη μερα.
Ναι, οι λιγοτερο πλουσιες ομαδες εχουν ακομη προβλημα και οι μικροτερων κατηγοριων ομαδες εχουν τεραστιο προβλημα. Ομως αυτο ειναι το τιμημα ενος κανονισμου, ποτε δεν ειναι ιδιος για ολους. Αρκει ομως να εφαρμοζεται το ιδιο για ολους. Τα εχουμε ξαναπει αυτα.
Επισης, το εκτος εδρας γκολ εδινε ΠΑΝΤΑ ενα πλεονεκτημα στις ομαδες οταν πηγαιναν στην παραταση. Οπως αντιλαμβανεσαι, για να πηγαινε ενα ματς στην παραταση χρειαζοταν να εχουμε ιδιο σκορ (π.χ. 3-1, 1-3). Τοτε, η εκτος εδρας ομαδα με ενα γκολ στην παραταση επρεπε να δεχτει δυο για να αποκλειστει. Βλεπω μεγαλο πλεονεκτημα σε αυτο το σημειο, εσυ τι λες;
Εννοειται οτι ολα γινονται για τις μεγαλες ομαδες, αλλα αν δεν βλεπουμε οτι οι μεγαλες ομαδες εχουν πολλα περισσοτερα πλεονεκτηματα απο αυτο, τοτε υπαρχει προβλημα. Το συγχρονο ποδοσφαιρο (παμε ξανα: “ναι, αλλα το against modern football μπλα μπλα μπλα”) ειναι αυτο. Το Τσαμπιονς Λιγκ και οι ευρωπαϊκες διοργανωσεις ειναι αυτες και ειναι προς τιμην σου οτι αποφασισες να μην τις παρακολουθεις.
Η ίδια η παράταση δίνει πλεονέκτημα στον γηπεδούχο, αφού είναι μισή ώρα παιχνιδιού που παίζεται στην έδρα του. Όσο λιγότερο υπάρχει, τόσο πιο “δίκαιο” είναι. Από εκεί ξεκινάμε και μετά πάμε και στα γκολ που μπαίνουν εκεί. Στο κάτω-κάτω, αν βάλεις γκολ στην έδρα του αντιπάλου σου, ας έχεις ένα πλεονέκτημα.
Εκτός αν θεωρείτε ότι τα πέναλτυ είναι πιο δίκαια. Ή ότι η έδρα δε δίνει κανένα πλεονέκτημα.
Ρε συ, αυτο ειναι η ιστορια με την κοτα και το αυγο. Ισχυει και αναποδα: ο φιλοξενουμενος εχει 30 λεπτα παραπανω για να βαλει 1 γκολ.
Η εδρα δινει πλεονεκτημα, αλλα οι αγωνες ειναι διπλοι (τις περισσοτερες φορες). Αρα ενα πλεονεκτημα ο καθενας. Τι συζηταμε δλδ; Αν τα πεναλτι θα γινουν στο πεταλο των οπαδων των γηπεδουχων; Οχι ρε φιλε, τι πλεονεκτημα να σου δωσει. Αν εισαι λιποψυχος, θα κλασεις μεντες και μπροστα στους δικους σου.
Αν ομως αυτη ειναι η μοναδικη διαφωνια μας απο το σεντονακι μου, τοτε ειμαι οκ
Δεν είναι η ιστορία με την κότα και το αυγό. Όταν ένα ματς πάει στην παράταση, θεωρείται πως οι ομάδες στα 180 λεπτά έχουν υπάρξει εντελώς ίσες. Με τον κανόνα του “εκτός έδρας γκολ”, απαιτούνταν ακριβώς το ίδιο σκορ και στα δύο ματς για να υπάρξει παράταση. Τότε μόνο θεωρούνταν ακριβώς ίσες. Σήμερα δεν απαιτείται ακριβώς ίδιο σκορ σε κάθε ματς και είναι πιο εύκολο να υπάρξει παράταση. Η παράταση γίνεται στην έδρα του ενός από τους δύο, επομένως του δίνει πλεονέκτημα το οποίο δε θα έπρεπε να έχει. Δεν έχει ο φιλοξενούμενος “30 λεπτά παραπάνω να βάλει ένα γκολ”. Η παράταση λέει “παίχτε ακόμα μισή ώρα και κοιτάξτε να βάλετε παραπάνω γκολ από τον αντίπαλο”. Αυτό, από τη στιγμή που γίνεται στην έδρα του ενός, του δίνει πλεονέκτημα. Τα πέναλτυ είναι ο ύστατος τρόπος να καθορίζεται το ποιος θα περάσει. Εκεί δε θα έλεγα ότι μετράει η έδρα, μετράει η στιγμή και το πώς θα είσαι την ώρα που το βαράς.
Με τις περισσότερες παρατάσεις που είναι δεδομένο ότι θα έχουμε τώρα σε σχέση με πριν, τρίβουν σίγουρα τα χέρια τους η τηλεόραση, οι στοιχηματικές και κοντολογίς σχεδόν όλοι εκτός από τους παίχτες πιστεύω. Άντε, και μερικούς σαν εμένα και τον @Dr_Love
Υπάρχει βέβαια και η παράμετρος ότι εδώ και χρόνια το δεύτερο ματς, άρα το πιο κρίσιμο, γίνεται πάντα στην έδρα της ομάδας που στην κύρια φάση της διοργάνωσης τα έχει πάει καλύτερα, δηλαδή μέχρι πέρυσι μία απ’ αυτές που βγήκαν πρώτες στους ομίλους τους και από φέτος αυτή που έχει τερματίσει πιο ψηλά στην ενιαία βαθμολογία (νομίζω δηλαδή).
Παρένθεση, δεν το υιοθετώ απαραίτητα ως επιχείρημα. Απλά το αναφέρω γιατί νομίζω ότι παίζει τον ρόλο του στην όλη λογική.