Christian metal bands

Παρεξηγημένος κλάδος του μεταλ θα έλεγα, μιας και τα γκρουπ που ανήκουν στο συγκεκριμένο είδος σχεδόν ποτέ δεν απέκτησαν την αναγνώριση που τους αξίζει. Ο όρος βέβαια περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα είδη του μεταλ, μιας και η κατηγορία αυτή ταυτοποιείται από την στιχουργική θεματολογία και όχι από την μουσική κατεύθυνση. Εδώ θα λέμε για σχετικές κυκλοφορίες που αγαπάμε. Βάζω και ένα πολλ το οποίο από την μία είναι ενδεικτικό των δικών μου προτιμήσεων, αλλά έχω βάλει και κάποιες μπάντες που δεν θα τις έλεγα αγαπημένες. Γενικά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αντιπροσωπευτικό. Κάποια λόγια για τις μπάντες που αναφέρονται εκεί:

Believer

[CENTER][/CENTER]

Ίσως η αγαπημένη μου μπάντα του χώρου, και ίσως η επιδραστικότερη. Το ντεμπούτο τους κυκλοφόρησε το 1989 και ήδη από τότε αχνοφαινόταν ότι πέρα από το λυσσασμένο thrash (αλα Bay area) η συγκεκριμένη μπάντα ξεχώριζε από τις υπόλοιπες. Και όντως, αυτό απεδείχθη στα δύο επόμενα άλμπουμς τους, Sanity Obscure (1991) και Dimensions (1993) όπου πρόκειται για 2 progressive thrash metal διαμάντια. Ειδικά το Trilogy Of Knowledge που κλείνει το Dimensions ταίζει με το καπέλο τους αρκετά progressive γκρουπς. Οι στίχοι της συγκεκριμένης τριλογίας συμφωνικού / progressive thrash metal αναφέρονται στην ζωή του Χριστού, και είναι πιστή μεταφορά εδαφίων της Βίβλου. Δυστυχώς, την στιγμή που οι κριτικές ήταν αποθεωτικές από παντού επήλθε η διάλυση του γκρουπ. Ένα γκρουπ που η επιρροή του ήταν καταλυτική όχι μόνο στον ευρύτερο χωρο του thrash, αλλά και στο Swedish death metal. Για του λόγου το αληθές, ακούστε το κομμάτι Nonpoint του 1991 και τα λέμε. Ευτυχώς όμως πέρισυ επανασυνδεθηκαν και ήδη ετοιμάζουν τη νέα τους πολυαναμενόμενη δουλειά.

Tourniquet

[CENTER][/CENTER]

Ίσως η πιο γνωστή μπάντα στον χώρο. Το ντεμπούτο τους κυκλοφόρησε το 1990 και μουσικά κινούταν στον χώρο του 80’ς speed metal, με εμφανείς επιρροές από King Diamond. Tα καλά όμως ήρθαν στην συνέχεια. Ο δεύτερος δίσκος με τίτλο Psycho Surgery άφησε άφωνους όλους όσους είχαν έρθει σε επαφή με το ντεμπούτο τους. Εξαφανίζοντας οριστικά τα 80’ς metal στοιχεία, κινούνται στον χώρο του μοντέρνου thrash μεταλ συνδυάζοντας με στοιχεία rapcore αλα faith no more, πολύ πριν γίνουν της μόδας. Πρόκειται για έναν από τους αγαπημένουμ μου δίσκους, και το κομμάτι που πρέπει να ακούσετε όλοι είναι το Broken Chromosomes! H συνέχεια είναι ακόμα θεαματικότερη καθώς το Pathogenic Ocular Dissonance του 1992 είναι ο δίσκος που τους έφτασε στο απώγειο της καρριέρας τους. Αυτή την φορά ντυνουν με μια πιο σκοτεινή και μελαγχολική πλευρά το thrash metal, και ο δίσκος αργότερα ψηφίστηκε το “favourite album of the 90’s” από τους αναγνώστες του HM Magazine. Οι κριτικές ήταν διθυραμβικές, χαρακτηρισμοί του τύπου “οι Slayer συναντούν τον Beethoven” έδιναν και έπαιρναν, και δεν είχαν άδικο. Αξιοσημείωτο είναι ότι διαθέτουν και έναν από τους καλύτερους ντράμμερ της ακραίας μουσικής, έναν από τους ιδρυτές της μπάντας τον κύριο Ted Kirkpatrick.
Ένα γεγονός που βοηθησε πολύ στο να γίνουν γνωστοί, ήταν όταν το 1993 ακυρώθηκε η εμφάνιση τους στο Milwaukee Metalfest, καθώς οι headliners Deicide αρνήθηκαν να παίξουν με μία χριστιανική μπάντα.
Από εκεί και μετά (1994 - 1999) το γυρίσαν σε μια πιο μελωδική ροκ κατεύθυνση, κάτι που δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Έχει ο καιρός γυρίσματα όμως, καθώς o δυναμίτης Microscopic View Of A Telescopic Realm του 2000 ήταν το άλμπουμ της επιστροφής τους στο progressive thrash. Τέλος το 2003 κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους άλμπουμ “Where Moth and rust destroy” με guest στην κιθάρα τον Marty Friedman (ex Megadeth), αλλά γενικά είναι ένα σκαλοπάτι πιο κάτω από τον προκάτοχό του. Αναμένουμε νέο άλμπουμ να γουστάρουμε.

Βetrayal

Άγνωστη σχετικά μπάντα από την Αμερική που έδρασε στις αρχές των 90’ς. Έχουν στο ενεργητικό τους 3 άλμπουμ. Στα δύο πρώτα παίζουν ένα είδος progressive thrash αναμεμειγμένο με μία dark/gothic αισθητική. Το δεύτερο τους ειδικά “Τhe Passing” είναι αγαπημένο δισκάκι. Στον τρίτο δίσκο “Leaving Nevermore” toy 97 (εδώ κάπου ευχαριστώ την χρήστρια Φένια) αποφασίζουν να αφήσουν τελείως τον μέταλ χώρο και να κατευθυνθούν σε industrial μονοπάτια. Αρκετά περίεργος και μουντός δίσκος, ό,τι πρέπει για ναρκωτικά. Να σημειωθεί ότι είχαν και πάρε δώσε με την επόμενη μπάντα τους θρυλικούς:

Deliverance

[CENTER]

[/CENTER]

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το συγκεκριμένο πολλ, μιας και πρόκειται για μία από τις πρώτες μπάντες του ακραίου χώρου που καταπιάστηκαν με χριστιανικά θέματα. Ο ήχος του κινείται σε speed / thrash μονοπάτια, αλλά γενικά τα παλιά τους δεν τα πολύ μπορώ. Παρ’ολα αυτά στα επόμενα το ρίξαν σε πιο progressive μονοπάτια με αρκετά καλά αποτελέσματα. O περσινός τους δίσκος επίσης είναι αρκετά καλός, με μία πιο hardcore προσέγγιση.

Living Sacrifice

[CENTER][/CENTER]

Μαζί με τους Tourniquet είναι η πιο αναγνωρίσιμη μπάντα του είδους. Έχουν καταπιαστεί με αρκετά μουσικά ρεύματα, από thrash metal αλά Slayer στα πρώτα τους, σε death metal και hardcore αργότερα. Να ξεχωρίσω τον δίσκο “Conceived in fire” του 2002 που αν θέλετε να δοκιμάσετε πόσο καλοί είστε στο να βάζετε “ταμπέλες” εδώ θα βρέιτε ένα πρόβλημα για απαιτητικούς λύτες!!

Mortification

[CENTER][/CENTER]

Ήρθε η ώρα να κουρδίσουμε τις κιθάρες λίγο πιο χαμηλά, καθώς οι Mortification ανήκουν στον χώρο του death metal. Ο αγαπημένος μου δίσκος από αυτούς είναι το δεύτερο άλμπουμ τους “Post Momentary Affliction” του 1993. Kομμάτι που πρέπει να ακούσετε: Human Condition. Η συνέχεια ήταν πιο πειραματική, καθώς το 1995 κυκλοφορεί το Primitive Rythm Machine και απγοητεύει τους οπαδούς τους, καθώς το χοροπηδηχτό thrash αλα Machine Head / Sepultura δεν έπεισε για την γνησιότητα του. Το 2006 κυκλοφόρησε το Erasing The Goblin επιστρέφοντας από εκεί που ξεκινήσαν. Ατόφιο death / thrash metal old school way.

Extol

[CENTER][/CENTER]

To νέο αίμα της σκηνής. Νορβηγοί, όπου δισκογραφικά υπάρχουν από το 1998. Δυστυχώς δεν είμαι σε θέση να πω πολλά καθώς έχω ακούσει μόνο το Undeceived του 2000 και ένα EP, o oποίος είναι ένας δίσκος μπόμπα technical death / post hardcore / thrash metal με συμφωνικά σημεία που προδίσουν τις επιρροές τους. Η μεγαλύτερη από αυτές δεν είναι άλλη από τους Believer, καθώς στο EP Paralysis διασκευάζουν ένα τραγούδι τους, και ήταν ο λόγος που τους έμαθα. Δυστυχώς, πρόσφατα έμαθα ότι προς το παρον η μπάντα είναι αδρανής.

Saviour Machine

[CENTER][/CENTER]

Eπειδή τώρα που το σκέφτομαι πολύ thrash - o death έγινε το πολλ, ας βάλω και μία μπάντα που ξεχωρίζω από τον χώρο του gothic metal, αλλά δυστυχώς δεν έχω ακούσει και πολλά. Πρωτοπόροι στο είδος τους, αφήσαν και αυτοί το στίγμα τους στα 90’ς με τις μελωδίες και την σκοτεινή ατμοσφαιρά τους. Τους έμαθα κάπου το 98 αν θυμάμαι καλά, όταν ένα τεύχος του Metal Hammer κυκλοφορούσε ένα cd με διάφορα τραγούδια και ένα από αυτά ήταν το καταπληκτιτκο Jesus Christ των Saviour Machine.

Stryper

[CENTER][/CENTER]

Δεν θα μπορούσε να λείπει η συγκεκριμένη μπάντα, μιας και ήταν αυτή που αναφέρεται ως αυτή που έκανε δημοφιλές το συγκεκριμένο άθλημα. ΑΠό τα λιγα που έχω ακούσει, δεν θα έλεγα ότι ανήκουν στα γούστα μου. Είμαι σίγουρος όμως ότι θα βρεθούν αρκετοί εδώ που κάτι θα έχουν να πουν για αυτούς.

[CENTER]:papas: [/CENTER]

Ωραίος ο Παναγιώτης.

Θα ψηφίσω τους φοβερούς Saviour Machine.

Eπίσης να αναφέρω και τους αξιόλογους Narnia του Grimmark των SM

Ηξερα μια μπαντα εν ονοματι demon hunters,ωστοσο εχω ακουσει πολυ λιγο απο τη δουλεια τους.

Ωραιο θεμα Παναγιωτη…φυσικα νομιζω ξερεις ποια ειναι η αγαπημενη μου μπαντα απο αυτες που αναφερεις…:smiley:

Θα επανελθω καποια στιγμη με ποστ για μπαντες του ειδους απο το αγαπημενο μου Heavy/Power που μετρανε ασχημα!!

Tourniquet απλα και γρηγορα.

Τους Extol τους έχω τσεκάρει απο το Blueprint και δεν μπορώ να πώ ότι τρελάθηκα. Έχουν κάτι το ιδιαίτερο αλλά δεν ξέρω, δεν με τραβήξαν αρκετά στη μουσική τους, και τώρα το cd πιάνει σκόνη.

Απο εκεί και πέρα τους Trouble τους συμπαθώ αλλά δεν τρελένομαι και Tourniquet ψάχνω εδώ και αρκετό καιρό αλλά δεν έχω βρεί δίσκο.

Να κερασω κανα λινκακι ?

Και βέβαια :smiley:

Ετοιμος.Απλα να ξερεις οτι τα αλμπουμ τους εχουν διαφορες.Αυτο του 2003 ειναι ευκολο σχετικα.

Μιας και ο Red Pyramid ανέφερε τους (θεούς) Trouble, να πω ότι σύμφωνα με τους ίδιους δεν θεωρούνται christian metal μπάντα, παρά το γεγονός ότι οι στίχοι είχαν θρησκευτικό περιεχομενο.

Πάντα είχα την απορία: οι Stryper είναι στ’ αλήθεια Χριστιανοί, ή η ποζεριά αφορά και αυτό το κομμάτι;

Δεν ξέρω αν κατάλαβα τι εννοείς, άλλα άσχετα από αυτό, ήθελα να προσθέσω ότι είχαν μία δόση αφέλειας στους στίχους τους:

[SPOILER]Speak of the devil
He’s no friend of mine
To turn from him is what we have in mind

Just a liar and a thief
The word tells us so
We like to let him know
Where he can go

To hell with the devil
To hell with the devil

When things are going wrong
You know who to blame
He will always live
Up to his name

He’s never been the answer
There’s a better way
We are here to rock you
And to say…[/SPOILER]

anyway, όπως είπα δεν τους πολυκατέχω τους συγκεκριμένους.

Μου είχε κάνει εντύπωση το πόσοι τίτλοι τραγουδιών τους είναι στην πραγματικότητα διφορούμενοι. Το τραγούδι/ρεφρέν που πόσταρες είναι ακριβώς αυτή η περίπτωση: “Στο διάολο ο διάβολος”, …ή μήπως “Στην κόλαση με το διάβολο (εννοείται πάω/πάμε κτλ)”; Απλώς ρώτησα μήπως παίζαν κάποιο παιχνίδι για λόγους πρωτοτυπίας ή μάρκετιγκ.

P.O.D και As i lay dying…(Υπαρχει και ενα hardcore συγκροτημα στην φαση,αλλα δεν θυμαμαι ποιο…):-k

Living Sacrifice ειναι μεγαλη αγαπη!!!
conceived in fire μεγαλος δισκος!!!

κατα τα αλλα οι περισσοτερες μπαντες ειναι πολυ αξιολογες

με τους believer περα απο το ονομα να εχουν και την χαρη!!

επισης να αναφερω τους μεγιστους θεους του σκισμενου μεταλικου hardcore

ΖΑΟ
με το χαρακτηριστικο κομματι Song 1

“there is no other way
to explain for what He has done.
He came to me in such a holy way,
such a way that i would die for it.
it is more than just a belief,
He lives in my heart.
how else can i explain it to you…
Jesus Christ.”

και ολα τα πνευματικα παιδια τους

as i lay dying, underoath , norma jean

καθως και τις 2 εταιρειες tooth and nail και solid state
που επι το πλειστον υπογραφουν χριστιανικες μπαντες

επισης αναφερουμε και την πιο γνωστη χριστιανικη doom\death μπαντα

τους Αυστραλους Paramaecium

αυτα! :slight_smile:

Οι παπαροκαδες γιατι δεν ειναι στο poll?:lol:

Γενικότερα Sacred warrior. Από το poll saviour machine.

Barren Cross
Stryper
Jacobs Dream
Sacred Warrior
Kryst The Conqueror
Recon
Seventh Angel

Davidian, τι είναι αυτοί οι P.O.D.??

Τους ΖΑΟ κάπου έχω δει να αναφέρονται, αλλα δεν έχω ακούσει. Τα υπόλοιπα που ειπε ο σιγκναλ δεν τα γνωρίζω εκτός απο τους As I lAy Dying που δεν με έχουν εντυπωσιάσει.

Για τις μπάντες που ανέφεραν οι heart of scre και Eagleheart επίσης έχω μαύρα μεσάνυχτα.

Α! δεν ξέρω ούτε τους Narnia που είπε ο Μάνος.

Οι King’s X των 4 πρώτων άλμπουμ(Out of this silent planet, Gretchen Goes To Nebraska, Faith hope and love, King’s X) έχουν χριστιανική θεματολογία, συν το ότι σε αυτά ροκάρουν απίστευτα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ritchie Blackmore ήθελε τον Doug Pinnick στους Purple.

O Chris Impellitteri σε ότι άλμπουμ έβγαλε με τον Rob Rock στα φωνητικά είχε και αυτός μία white θεματολογία.

Οι recon που ανέφερε ο Eagleheart έχουν ένα άλμπουμ το Behind Enemy Lines, το οποίο όσοι γουστάρουν Queensryche εποχής Warning θα λατρέψουν.