ChromeOS

Ήρθε! :smiley:

Η Google θα παρουσιάσει το δικό της netbook με λειτουργικό Chrome OS στις 7 Δεκεμβρίου

Oι φήμες των τελευταίων ωρών που ήθελαν την Google να παρουσιάζει δικό της netbook με λειτουργικό Chrome OS φαίνεται να επαληθεύονται αφού πριν λίγο η Google ξεκίνησε να στέλνει προσκλήσεις σε μέσα ενημέρωσης στο Σαν Φρανσίσκο σχετικά με την εκδήλωση που θα λάβει χώρα στις 7 Δεκεμβρίου, την επόμενη Τρίτη.

Είχαν προηγηθεί πληροφορίες από τις αρχές Οκτωβρίου, οι οποίες τοποθετούσαν την παρουσίαση του Chrome OS στο τέλος του 2010.

Πληροφορίες (ή εικασίες) αναφέρουν πως μαζί με το νέο λειτουργικό σύστημα θα παρουσιαστεί και το Chrome Web/App Store κάτι το οποίο συνδυάζεται με την κυκλοφορία του Chrome 8, μόλις χθες. O Chrome 8 είναι η πρώτη έκδοση του browser της Google που θα υποστηρίζει το online κατάστημα εφαρμογών που προετοιμάζει η εταιρεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το netbook θα έχει επεξεργαστή Atom, θα κατασκευάζεται από την ταϊβανέζικη ODM Inventec ενώ η κυκλοφορία του θα περιορίζεται σε 65.000-75.000 μόνο κομμάτια, δηλαδή θα διατεθεί στους εργαζόμενους της Google και σε επιλεγμένο κύκλο χρηστών. Αυτό σημαίνει πως ναι μεν θα παρουσιαστεί εντός του 2010, όμως η μαζική διάθεση του Chrome OS θα γίνει μέσα στο 2011.

Για να δουμε τι θα δουμε και απο την γοογλε στα λειτουργικα για πισι.

Άντε να δούμε.
Προφανώς το OS θα είναι για λάπτοπ με συγκεκριμένες δυνατότητες έτσι?Μην περιμένουμε θαύματα στον κόσμο του gaming πχ

Εννοειται πως οχι.

Συγκεκριμενα, θα εστιασει στα netbooks.

Ειμαι περιεργος να δω ,

  1. αν θα ναι ελευθερο το λειτουργικο
  2. την υπηρεσια cloud computing

Εδώ και μήνες που έχει ανακοινωθεί έχω την εντύπωση πως θα είναι free…
Δεν το έχουν επιβεβαιώσει επίσημα?

Χμ, δε θυμαμαι.

Παντως ειχα προσεξει στο chromium project διναν την δυνατοτητα να δεις τον κωδικα.

Ρε παιδιά για linuxάκι πρόκειται. Προφανώς open source…

Δεν ειναι λινουξ.

Το οτι βασιζεται στον [B]πυρήνα[/B] του λινουξ δεν εχει να λεει.

Λογικα θα το κανουν οπως καναν με chrome - chromium.

Ο ενας ανοιχτου κωδικα unstable εκδοση, και ο αλλος κλειστου κωδικα η επίσημη κυκλοφορια.

Επισης, αποτι φαινεται, δεν θα περνιεται σε οτι netbook θελουμε, αλλα σε καποια συγκεκριμενης κατασκευης, που να πληρουν τις προϋποθέσεις του λειτουργικου.

Υπομονη 2 μερες…

Kανένα σύστημα δεν είναι linux. Όλα βασισμένα στον πυρήνα του Linux είναι. :wink:

Στην σημερινή εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο η Google έκανε δύο σημαντικές ανακοινώσεις: παρουσίασε το Chrome Web Store αλλά και το πιλοτικό της πρόγραμμα για διάθεση φορητών υπολογιστών με το δικό της λειτουργικό σύστημα Chrome OS.

Στην εκδήλωση της Google, ο υπολογιστής με Chrome OS χρειάστηκε 4 βήματα για να πάρει τις αρχικές ρυθμίσεις (set up) σε λιγότερο από ένα λεπτό, αφού λαμβάνει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις από το cloud. Ο υπολογιστής με την ονομασία CR-48 έχει χρόνο εκκίνησης 10 δευτερόλεπτα ενώ η οθόνη είναι 12 ιντσών LCD. Εξωτερικά δεν εντυπωσιάζει αφού είναι ένας συνηθισμένος φορητός υπολογιστής σε μαύρο χρώμα, χωρίς ετικέτα κατασκευαστή. Η μπαταρία κρατάει 8 ώρες σε λειτουργία ενώ σε κατάσταση αναμονής μία εβδομάδα, σύμφωνα με την Google. Zυγίζει 1.7 κιλά.

Oι βασικές του λειτουργίες είναι:

* Κάθε CR-48 έρχεται στα πλαίσια του πιλοτικού προγράμματος με μία σύνδεση Verizon 3G. Η σύνδεση είναι 24μηνη και επιτρέπει στον χρήστη να καταναλώσει 100MB κάθε μήνα δωρεάν.
* Το λειτουργικό σύστημα υποστηρίζει πολλαπλούς λογαριασμούς χρηστών και όλα τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα. Ο λογαριασμός guest είναι ένας λογαριασμός που επιτρέπει την ανοιχτή χρήση του υπολογιστή χωρίς όμως να δίνει πρόσβαση στα δεδομένα των άλλων λογαριασμών και επιπλέον προσφέρει ασφαλή πλοήγηση καθώς δεν αποθηκεύει κανενός είδους ιστορικό χρήσης.
* Δεν παίζει ρόλο το είδος του μηχανήματος, δηλαδή αν είναι desktop ή netbook: όλες οι ρυθμίσεις λαμβάνονται μέσα από τον browser.
* O browser είναι "δεμένος" κατευθείαν με το hardware.
* Αυτόματη ενημέρωση λειτουργικού και sandboxing σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος.
* Verified Boot: η λειτουργία αυτή εξασφαλίζει πως το λειτουργικό σύστημα βρίσκεται σε read only μνήμη ώστε κανένα τρίτο λογισμικό να μην μπορεί να το επηρεάσει. Σε κάθε εκκίνηση το Chrome OS ελέγχει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει στο λειτουργικό σύστημα. Η πρόβλεψη αυτή κάνει την Google να ισχυρίζεται πως πρόκειται για το πιο ασφαλές λειτουργικό σύστημα για καταναλωτές που έχει ποτέ υπάρξει. Για να υποστηριχθεί αυτή η λειτουργία χρειάζεται TPM (Trusted Platform Module) chip.

Προς το παρόν το Chrome OS που θα δουν οι χρήστες δεν υποστηρίζει περιφερειακά καθώς η ομάδα της Google εργάζεται ακόμη σε αυτό το τομέα. Χρησιμοποιώντας ένα διακόπτη στο πίσω μέρος του μηχανήματος μπορεί αυτό να ξεκλειδώσει ώστε οι χρήστες να «παίξουν» (jailbraking) με τα ενδότερα του λειτουργικού ή να εγκαταστήσουν άλλα λειτουργικά συστήματα. Το πληκτρολόγιό του είναι πλήρους μεγέθους και το touchpad μεγαλύτερο από το συνηθισμένο. Όσα πλήκτρα δεν χρησιμοποιούνται συχνά αφαιρέθηκαν, ανάμεσά τους τα Function (Fn) κουμπιά, ή ακόμα και το caps lock, που ο παρουσιαστής αστειευόμενος είπε πως με αυτό το τρόπο κάνουν το διαδίκτυο ένα καλύτερο μέρος.

Ο CR-48 θα διανεμηθεί σε έναν στενό κύκλο χρηστών από τις Η.Π.Α. οι οποίοι θα θελήσουν να συμμετάσχουν στον πιλοτικό πρόγραμμα. Οι πρώτοι υπολογιστές με Chrome OS θα έρθουν στα μέσα του 2011 από την Samsung και την Acer.

To Chrome Web Store είναι η δεύτερη ανακοίνωση της Google για σήμερα και πρόκειται για μία προσπάθεια παρόμοια με το Android Market. Έχει τέσσερις κατηγορίες. Κάθε κατηγορία έχει αρκετές κατηγορίες:

* Αpps
      o Communication
      o Education
      o Entertainment
      o Family
      o Games 
      o Lifestyle
      o News
      o Productivity
      o Utilities
* Εxtensions
      o Blogging
      o Fun
      o Shopping
      o Sports
      o Web development
      o by Google
* Themes
* Collections
      o Getting Started
      o Holiday
      o Music
      o New Year's Resolutions
        Εικ.1: Το Chrome Webstore
      o Photos
      o Staff Picks
      o Students
      o Top Paid

Oι εφαρμογές τρέχουν σε τόσο στο Chrome OS αλλά και σε όλους τους browsers που υποστηρίζουν τα απαραίτητα feature, όπως Flash ή HTML5. Ο Chrome browser (ή ο Chromium) χρειάζεται μονάχα για να τρέξει το Web Store και να εγκαταστήσουν οι χρήστες τις εφαρμογές τους. Οι εφαρμογές που διατίθενται μέσω του Web Store τρέχουν στο σύννεφο (cloud), δηλαδή σε servers στο διαδίκτυο και όχι στο μηχάνημα του χρήστη με μικρές εξαιρέσεις όπως τα παιχνίδια όπου προφανώς ο σχεδιασμός των γραφικών γίνεται στον υπολογιστή του χρήστη. Αυτό βοηθά ώστε οι εφαρμογές ενός χρήστη να είναι διαθέσιμες σε όλα τα μηχανήματα που έχει πρόσβαση, μαζί με τις ρυθμίσεις του, τα αρχεία του, ακόμη και το session του, δηλαδή να βρει τις εφαρμογές όπως τις άφησε να τρέχουν σε ένα άλλο μηχάνημα.

Ενώ σε όλη την παρουσίαση οι παρουσιαστές δεν παρέβλεψαν να μας υπενθυμίζουν τακτικά πως το Chrome OS είναι ανοιχτό λογισμικό, δεν διευκρίνισαν κατά πόσο οι εφαρμογές του Web Store θα μπορούν να είναι ανοιχτό λογισμικό και αν θα στηρίξουν όσους γράφουν ανοιχτό λογισμικό καθώς συνήθως οι τελευταίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν πολλούς server μόνοι τους.

Πέρα από το Chrome Store της Google θα μπορούν να δημιουργήσουν και άλλες εταιρείες αντίστοιχα καταστήματα. Η Citrix παρουσίασε το δικό της κατάστημα όπου ανάμεσα σε άλλες εφαρμογές διέθετε και το γνωστό ERP πρόγραμμα SAP.

Μου 'ρθε email “You?re eligible to receive a free Chrome notebook” αλλά στέλνουν μόνο Αμερική :frowning:

BTW η canary build του Chrome έχει φτάσει στην 10η έκδοση!

Καλα αυτοι διορθωνουν bug και βγαζουν νεα εκδοση.

αντε σιγα σιγα!!!

Όλα θα γίνονται στον browser και δεν θα υπάρχει φόβος για malware αυτό μαζί με το ότι θα είναι πανάλαφρο λειτουργικό πιστεύω θα δελεάσει πολλούς linuxades.

Δεν θα δελεασει linuxαδες, γιατι αυτοι εχουν ηδη την ασφαλεια που τους παρεχει το λινουξ.

Θα δελεασει τους απλους χρηστες, γιατι το chrome os θα ναι απλο λειτουργικο.

http://blogs.computerworld.com/18266/google_chrome_os_chromebooks

Ερχονται τα πρωτα νετμπουκ της γουγλ.

Κατι μου λεει οτι θα παρω ενα.

Σε αγαπάω αλλά πρέπει να είσαι (εσύ ή οποισδήποτε άλλος) πολύ βλάκας για να δώσεις 400+? για μια συσκευή η οποία άμα δεν έχει internet απλά δεν λειτουργεί.

Υπάρχουν πολύ καλύτερα netbooks.

Aaaxaxxa

Βασικα πιο πολυ με ενδιαφερει το cloud.

Επισης, δεν προκειται να το παρω αν δεν εχει 3G με λογικες τιμες & mb.

Α και ποτε δεν αγοραζουμε κατι καινουργιο, το αφηνουμε να ωριμασει στη αγορα.

Οποτε θα παρω μεν, αλλα πιο μετα ;d

Μα δεν προσφέρει κάτι επαναστατικό το chrome os. Κυριολεκτικά, είναι ένα πολύ λιτό debian και έχουν βάλει τον chrome. Τίποτα περισσότερο τίποτα λιγότερο.

Δηλαδή άμα αγοράσει κάποιος ένα netbook, περάσει ένα ubuntu και τον chrome μπορεί να λέει οτι έχει και chrome-os.

http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=493479

Ριξε μια ματια σε αυτο, αν και λογικα θα το χεις δει

Δεν το είχα δει, το διάβασα τώρα.

Και πάλι εξακολουθώ να έχω την ίδια άποψη, το οτι ανοίγει σε 10 δευτερόλεπτα που το αναφέρουν αρκετοί δεν μου λέει και πολλά.