Στην σημερινή εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο η Google έκανε δύο σημαντικές ανακοινώσεις: παρουσίασε το Chrome Web Store αλλά και το πιλοτικό της πρόγραμμα για διάθεση φορητών υπολογιστών με το δικό της λειτουργικό σύστημα Chrome OS.
Στην εκδήλωση της Google, ο υπολογιστής με Chrome OS χρειάστηκε 4 βήματα για να πάρει τις αρχικές ρυθμίσεις (set up) σε λιγότερο από ένα λεπτό, αφού λαμβάνει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις από το cloud. Ο υπολογιστής με την ονομασία CR-48 έχει χρόνο εκκίνησης 10 δευτερόλεπτα ενώ η οθόνη είναι 12 ιντσών LCD. Εξωτερικά δεν εντυπωσιάζει αφού είναι ένας συνηθισμένος φορητός υπολογιστής σε μαύρο χρώμα, χωρίς ετικέτα κατασκευαστή. Η μπαταρία κρατάει 8 ώρες σε λειτουργία ενώ σε κατάσταση αναμονής μία εβδομάδα, σύμφωνα με την Google. Zυγίζει 1.7 κιλά.
Oι βασικές του λειτουργίες είναι:
* Κάθε CR-48 έρχεται στα πλαίσια του πιλοτικού προγράμματος με μία σύνδεση Verizon 3G. Η σύνδεση είναι 24μηνη και επιτρέπει στον χρήστη να καταναλώσει 100MB κάθε μήνα δωρεάν.
* Το λειτουργικό σύστημα υποστηρίζει πολλαπλούς λογαριασμούς χρηστών και όλα τα δεδομένα είναι κρυπτογραφημένα. Ο λογαριασμός guest είναι ένας λογαριασμός που επιτρέπει την ανοιχτή χρήση του υπολογιστή χωρίς όμως να δίνει πρόσβαση στα δεδομένα των άλλων λογαριασμών και επιπλέον προσφέρει ασφαλή πλοήγηση καθώς δεν αποθηκεύει κανενός είδους ιστορικό χρήσης.
* Δεν παίζει ρόλο το είδος του μηχανήματος, δηλαδή αν είναι desktop ή netbook: όλες οι ρυθμίσεις λαμβάνονται μέσα από τον browser.
* O browser είναι "δεμένος" κατευθείαν με το hardware.
* Αυτόματη ενημέρωση λειτουργικού και sandboxing σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος.
* Verified Boot: η λειτουργία αυτή εξασφαλίζει πως το λειτουργικό σύστημα βρίσκεται σε read only μνήμη ώστε κανένα τρίτο λογισμικό να μην μπορεί να το επηρεάσει. Σε κάθε εκκίνηση το Chrome OS ελέγχει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει στο λειτουργικό σύστημα. Η πρόβλεψη αυτή κάνει την Google να ισχυρίζεται πως πρόκειται για το πιο ασφαλές λειτουργικό σύστημα για καταναλωτές που έχει ποτέ υπάρξει. Για να υποστηριχθεί αυτή η λειτουργία χρειάζεται TPM (Trusted Platform Module) chip.
Προς το παρόν το Chrome OS που θα δουν οι χρήστες δεν υποστηρίζει περιφερειακά καθώς η ομάδα της Google εργάζεται ακόμη σε αυτό το τομέα. Χρησιμοποιώντας ένα διακόπτη στο πίσω μέρος του μηχανήματος μπορεί αυτό να ξεκλειδώσει ώστε οι χρήστες να «παίξουν» (jailbraking) με τα ενδότερα του λειτουργικού ή να εγκαταστήσουν άλλα λειτουργικά συστήματα. Το πληκτρολόγιό του είναι πλήρους μεγέθους και το touchpad μεγαλύτερο από το συνηθισμένο. Όσα πλήκτρα δεν χρησιμοποιούνται συχνά αφαιρέθηκαν, ανάμεσά τους τα Function (Fn) κουμπιά, ή ακόμα και το caps lock, που ο παρουσιαστής αστειευόμενος είπε πως με αυτό το τρόπο κάνουν το διαδίκτυο ένα καλύτερο μέρος.
Ο CR-48 θα διανεμηθεί σε έναν στενό κύκλο χρηστών από τις Η.Π.Α. οι οποίοι θα θελήσουν να συμμετάσχουν στον πιλοτικό πρόγραμμα. Οι πρώτοι υπολογιστές με Chrome OS θα έρθουν στα μέσα του 2011 από την Samsung και την Acer.
To Chrome Web Store είναι η δεύτερη ανακοίνωση της Google για σήμερα και πρόκειται για μία προσπάθεια παρόμοια με το Android Market. Έχει τέσσερις κατηγορίες. Κάθε κατηγορία έχει αρκετές κατηγορίες:
* Αpps
o Communication
o Education
o Entertainment
o Family
o Games
o Lifestyle
o News
o Productivity
o Utilities
* Εxtensions
o Blogging
o Fun
o Shopping
o Sports
o Web development
o by Google
* Themes
* Collections
o Getting Started
o Holiday
o Music
o New Year's Resolutions
Εικ.1: Το Chrome Webstore
o Photos
o Staff Picks
o Students
o Top Paid
Oι εφαρμογές τρέχουν σε τόσο στο Chrome OS αλλά και σε όλους τους browsers που υποστηρίζουν τα απαραίτητα feature, όπως Flash ή HTML5. Ο Chrome browser (ή ο Chromium) χρειάζεται μονάχα για να τρέξει το Web Store και να εγκαταστήσουν οι χρήστες τις εφαρμογές τους. Οι εφαρμογές που διατίθενται μέσω του Web Store τρέχουν στο σύννεφο (cloud), δηλαδή σε servers στο διαδίκτυο και όχι στο μηχάνημα του χρήστη με μικρές εξαιρέσεις όπως τα παιχνίδια όπου προφανώς ο σχεδιασμός των γραφικών γίνεται στον υπολογιστή του χρήστη. Αυτό βοηθά ώστε οι εφαρμογές ενός χρήστη να είναι διαθέσιμες σε όλα τα μηχανήματα που έχει πρόσβαση, μαζί με τις ρυθμίσεις του, τα αρχεία του, ακόμη και το session του, δηλαδή να βρει τις εφαρμογές όπως τις άφησε να τρέχουν σε ένα άλλο μηχάνημα.
Ενώ σε όλη την παρουσίαση οι παρουσιαστές δεν παρέβλεψαν να μας υπενθυμίζουν τακτικά πως το Chrome OS είναι ανοιχτό λογισμικό, δεν διευκρίνισαν κατά πόσο οι εφαρμογές του Web Store θα μπορούν να είναι ανοιχτό λογισμικό και αν θα στηρίξουν όσους γράφουν ανοιχτό λογισμικό καθώς συνήθως οι τελευταίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν πολλούς server μόνοι τους.
Πέρα από το Chrome Store της Google θα μπορούν να δημιουργήσουν και άλλες εταιρείες αντίστοιχα καταστήματα. Η Citrix παρουσίασε το δικό της κατάστημα όπου ανάμεσα σε άλλες εφαρμογές διέθετε και το γνωστό ERP πρόγραμμα SAP.