??Ο Θεος Αγαπαει Το Χαβιαρι??(2012) του Γιαννη Σμαραγδη
Επειδη στη ζωη μου χατηρια δεν χαλαω,εκανα το χατηρι στη μητερα μου και πηγαμε να δουμε το νεο φιλοδοξο εγχειρημα του Γιαννη Σμαραγδη.Εδω ο σκηνοθετης αφηγειται την ζωη του εθνικου ευεργετη Ιωαννη Βαρβακη,ο οποιος απο πειρατης εγινε ζαμπλουτος επιχειρηματιας εμποριου χαβιαριου στην Κασπια Θαλασσα,ενω ανεκαθεν το ονειρο του ηταν να γυρισει στην Ελλαδα και να την ελευθερωσει.
Στην ταινια,ειναι απο την αρχη προφανες οτι εχει πεσει πολυ χρημα,εχουν ερθει ουτως η αλλως μεγαλοι ηθοποιοι για να το ??ανεβασουν?? οπως η Catherine Deneuve και ο John Gleese,αλλα διπλα τους σε πολλες σκηνες βρισκουμε γνωριμες τηλεπερσονες,κατι που προσωπικα με χαλασε.Ο Sebastian Coch στο ρολο του Βαρβακη ηταν εξαιρετικος,οπως και οι περισσοτεροι ηθοποιοι που τον πλαισιωνουν και η ταινια σε διπλη αφηγηση κυλαει πολυ ομαλα και ευχαριστα χωρις να κανει κοιλια.
Αν και θαφτηκε απο τους κριτικους,προσωπικα μου αρεσε η ταινια διοτι κυλουσε ανετα,ειχε πραγματικα δυνατες εικονες,αλλα ειχε και τρωτα σημεια.Αρχικα,ενω η ταινια εχει φτασει στη μεση της και λιγο παραπανω,ξαφνικα βλεπουμε στα ξεκουδουνα οτι το μεγαλο ονειρο του Βαρβακη ηταν η επιστροφη στην πατριδα.Μεχρι εκεινο το σημειο ομως ,αναφορα δεν ειχε γινει.Στα θετικα συγκαταλεγεται και το πολιτικο σχολιο οτι ανεκαθεν η χωρα κυβερνουταν απο νταβατζηδες(Ρωσσους,Αγγλους,Γαλλους),αλλα αυτο δυστυχως δεν αναλυθηκε οσο επρεπε στην ταινια,για να μπορει ο μεσος θεατης να το μεταφρασει και σε δευτερο χρονο,κανοντας παραλληλισμους με τη συγχρονη πραγματικοτητα.Αποτελεσμα αυτου του πραγματος ειναι μια ζωη η Ελλαδα να εξαγει θαλασσα,αρχαια και φιλοσοφια,γεγονος ομως που σε καποια σημεια ειναι και η λουμπα στην οποια εχει πεσει ο Σμαραγδης,εισαγοντας στο εργο αρκετα τουριστικα στοιχεια.
Παντως η ταινια,περα απο αυτα,για μενα ηταν καλη!
Υ.Γ.Εκει που ελεγα παντως οτι ηταν καλυτερο απο το ‘‘El Greco’’ γιατι του ελειπε η Ματσουκα,ερχεται η φωνη της λογικης και μου κλεινει το στομα λεγοντας μου και αυτο ειχε Παπακαλιατη.
Και το βουλωνω…