Kαινούριος Del Toro μετά τον λίγο απογοητευτικό Πορφυρό Λόφο και σχεδόν 10 χρόνια μετά τον Λαβύρινθο του Πάνα, το μάλλον κατά γενική ομολογία peak του -αν και προσωπικά θεωρώ την καλύτερή του ταινία την Ραχοκοκαλιά του Διαβόλου του 2001 by far-… στο meanwhile, hellboy 2, pacific rim και παραγωγές ταινιών με αποκορύφωμα το παρ’ολίγον Hobbit του, είχα την αίσθηση ότι ο Del Toro δύσκολα θα ξαναγύρναγε πίσω σε κάτι πιο ιδιαίτερο και ας πούμε πιο καλλιτεχνικά κοντά σε ταινίες όπως ο Πάνας, η Ραχοκοκαλιά, Cronos… το shape of water ήταν ένα παραμύθι αρκετά κοντά στην λογική και το ύφος των πιο προσωπικών του ταινιών ευτυχώς και αρκετά μακρυά από την blockbuster νοοτροπία των άλλων, με τα ups and downs του αλλά κυρίως μια γνήσια αγάπη για το απόκοσμο που προκύπτει σχεδόν σε όλες του τις ταινίες -ακόμα και τις χειρότερες-…
Overall σε γενικές γραμμές δεν ενθουσιάστηκα υπερβολικά αλλά δεν απογοητεύτηκα κιόλας, η ταινία είχε πολλά +, αρκετά - και μου φάνηκε ισορροπημένη στο φινάλε χωρίς όμως να κάνει το boost κάποια στιγμή και να ξεφύγει, όπως ξέφευγε πχ ο Πάνας… στα + η σκηνοθεσία, η φωτογραφία, το τεχνικό κομμάτι των κουστουμιών και make up (εκεί ειδικά ρέστα) και η μουσική, όλα πολύ τακτοποιημένα και με χαρακτήρα…οι ερμηνείες όλες πολύ καλές με peak προσωπικό τον Richard Jenkins και μετά την Sally Hawkins ενώ στα όρια της καρικατούρας-αν και αρκετά καλός και μαγνητικός σαν παρουσία- ο Michael Shannon σε ένα ρόλο κλισέ με ενδιαφέρουσες -αλλά ημιτελείς για μένα προεκτάσεις-…το ρεζουμέ του έργου, δηλαδή το εσάνς του ήταν ένα από τα high points, αφού η αγάπη του σκηνοθέτη για οτιδήποτε απόκληρο και κοινωνικά μη ορθό ή αποδεκτό απέναντι σε κάθε τι χειραγωγούμενο και πολιτικά/κοινωνικά μή ορθό πέρασε 100% μέσα από τις σκηνές τις ταινίες, δίδοντάς της μια αυθεντική και πιο προσωπική ματιά και ευαισθησία με την οποία ήταν πιο εύκολο να ταυτιστεί ο μέσος θεατής…
από την άλλη, ήταν μάλλον ταυτόχρονα και το σημαντικό low του point για εμένα, καθότι αν και μου άρεσε και με κέρδισε αυτός ο αγώνας της διαφορετικότητας έναντι στο κατεστημένο, λίγο μου φάνηκε να ακροβατεί στα όρια του παρωδιακού φιλελευθερισμού (δλδ μαύροι, ομοφυλόφιλοι, σεξουαλικά καταπιεσμένοι, lgbt, φιλόζωοι κτλ κτλ κτλ vs οποιονδήποτε, ok, come on a little) και η ταινία να σημειώνει τικ σε κουτάκια καταλήγοντας σε πολλά σημεία αρκετά επιτηδευμένη…επίσης, περίμενα ένα peak που δεν ήρθε ποτέ -σχετικά- καθώς όλη η ταινία κύλησε αρκετά επίπεδα -με ένα δύο highlights βέβαια-…τέλος, αυτό είναι ξεκάθαρα προσωπικό μου σχόλιο και δεν περιμένω να συμφωνήσει κάποιος απόλυτα, ένιωθα ότι έβλεπα ένα αμερικανικό μπαστάρδεμα σε στιγμές, των καλύτερων σκηνών και της αισθητικής των ταινιών του Καρό-Ζενέ (Αμελί, Ντελικατέσσεν, Η πόλη των χαμένων παιδιών κτλ)…ήταν τόσο προφανής στα μάτια μου η επιρροή τους, που λίγο με ενόχλησε και μου στέρησε την ταυτότητα που ήθελε να έχει η ταινία ολόδικιά της στο 100%. Παίζει μια σκηνή στην αρχή να είχε γίνει copy paste καρμπόν από το Ντελικατέσσεν δλδ, όπου επειδή ήταν ακόμα αρχή είπα wow, wtf τί βλέπω…δικό μου ξεκάθαρα σχόλιο, μπορεί κάποιος να μην το παρατηρήσει καν αν δεν έχει δώσει προσοχή στο έργο των Γάλλων, αλλά πως υπήρχε ξεκάθαρα όχι τόσο subtle επιρροή, υπήρχε…
overall λοιπόν αρκετά καλό παραμύθι, δεν ξεφεύγει από πολλά κλισέ που περιμένεις να δεις, αποδίδει πολύ όμορφα και με καρδιά μια πολύ ξεχωριστή -και ιδιόρρυθμη ιστορία αγάπης μεταξύ μιας γυναίκας και ενός τέρατος- που δεν θα δει κανείς σε κάποια συμβατική παρόμοια ταινία, έχει εμφανής επιρροές από κλασσικές Ευρωπαικές ταινίες παρόμοιου ύφους που δεν τις αγγίζει και φαίνεται λίγο υποδεέστερο αδερφάκι τους ώρες ώρες και τέλος, κουβαλάει αρκετή -καλογυρισμένη και καλοδουλεμένη μεν- επιτήδευση καταντώντας λίγο γραφικό σε σημεία και συμβατικό -παραδόξως δλδ συγκριτικά με το πόσο ξεχωριστά παρουσιάζει την διαφορετικότητα στο love story κομμάτι της-… Ήθελα κάτι παραπάνω αλλά και αυτό που πήρα δεν με χάλασε, ίσα ίσα…
so far πάντως για Del Toro:
- Devils Backbone
- Pan’s Labyrinth
- Cronos
- Shape of Water
- Hellboy2
- Blade2
- Hellboy
- Crimson Peak
- Pacific Rim
- Mimic
υγ. ίσως hellboy2 με shape να αλλάξουν θέσεις στο μέλλον, το hellboy2 έχει στιγμές που κοντράρουν πηκ φλμογραφίας del toro (σκηνή με τον Θάνατο) ενώ overall σαν παραμύθι είναι πολύ κοντά σε πιο αγνές αυθεντικές ανεπιτήδευτες 80ς ατόφιες περιπετειάρες φαντασίας που γουστάρω φουλ και επίσης παρά τις όποιες κινηματογραφικές αδυναμίες του, το συναίσθημα αγάπης που βγάζει για τα ‘‘τέρατά’’ του είναι το κάτι άλλο…