Shawshank redemption anyone???
I raise a glass to you both…
Unforgiven, ρε φίλε! Αριστουργηματικά κορυφαίο έπος επών.
Α, ρε “αθάνατο” TV Zapping. Πόσο κορυφαία VHS έδινες και μας “ξεστράβωνες”;
Δεν έχει ξαναυπάρξει τέτοια βραδιά Όσκαρ λέμε. Το να βλέπεις όλους τους Κορεάτες μαζί στη σκηνή να αποθεώνονται. Πάντα τέτοια.
Χάρηκα πάρα πολύ που εφυγε με αδεια χέρια το 1917, δεν μπορώ να πω το ίδιο και για Ταραντίνο / Σκορσέζε αν και τέτοιοι δημιουργοί ομολογουμένως δεν έχουν καθόλου ανάγκη τις βραβεύσεις. Δλδ τι παραπάνω να θέλει ο Σκορσέζε όταν ο βραβευμένος σκηνοθέτης επί σκηνής quot-άρει Σκορσεζικές ατάκες και το κοινό σηκώνεται όρθιο και κάνει standing ovation στον μεγάλο; Αυτοί οι σκηνοθέτες είναι πιο πάνω απο τα Οσκαρ τα έχουν παρει όλα σπίτι τους και ας μην παίρνουν τπτ.
Edit: επίσης hats off to Brad ρε παιδί μου. Όλοι εμείς που μεγαλώσαμε μαζί του. O Brad δεν ήταν ποτέ χαρισματικός, απέχει από κάτι Brando έτη φωτός ΑΛΛΑ υπήρξε ένας απο τους πιο δουλευταράδες ηθοποιούς του Χολυγουντ, με εκπληκτική εξελιξη μεσα στα χρόνια και με φοβερό μυαλό στην επιλογή ρόλων (βλέπουμε φιλμογραφία του και χαζεύουμε). Αργοπορημένο Οσκαράκι, χαλάλι του (δεν ξεχνώ τους 12 Πιθήκους!).
συμφωνω για Bradd κι επαυξανω, στους 12 πιθηκους ειχε δωσει ρεστα, και σε fight club φυσικα.
@karvou, συμφωνω για braveheart, εχεις απολυτο δικιο.
To Braveheart φυσικα ειναι αφελες, φυσικα παιρνει την ιστορια και την γαμαει απο τα ματια αλλα απο την αλλη εχει τοσες στιγμες που σου σηκωνεται η τριχα που δεν μπορω ποτε να του κρατησω κακια.
Unforgiven… Ναι γαμώτο. Ευκολα στην all time list μου, ίσως και στο τοπ5 western μου (βλαμμένος οπαδός) έβα.
Ξέρει κανείς σας γιατί το Lighthouse δεν ήταν υποψήφιο; Για λόγους θεμιτού ανταγωνισμού; Νομίζω ήταν μόνο σε τεχνικό βραβείο.
Έχουν παιχτεί κάτι τρισμέγιστες αδικίες πάντως για όσκαρ καλύτερης ταινίας, αλλά πέρσυ με το Roma (που δεν πήρε αυτό το όσκαρ αλλά πήρε γενικά, μην ψαχνετε λογική) και φέτος με τα παράσιτα, που τα σαρώσανε, ξύπνησα με χαμόγελο.
Να πω και την κακία μου, χάρηκα που το Joker ξεφούσκωσε. Αν μιλήσουμε και πιο συγκεκριμένα για πολιτικό σχολιασμό, χίλιες φορές Παράσιτα. Ίσως και δυο χιλιάδες.
Μπράβο στον Phoenix πάντως, κουβάλησε αυτήν την ταινία. Όπως και στον Pitt, ό,τι καλύτερο έδωσε η μετριότητα του Ταραντίνο.
Mea culpa…
A, κάτι άλλο. Κύριε Eminem, 18 χρόνια μετά μεν, αλλά εν τέλει ευχαριστούμε.
Μεγάλη χαρά για τον αγαπημένο μου Κορεάτη σκηνοθέτη, ποιος να το φανταζόταν όταν χαζεύαμε με το The Host κάποτε. Με βάση τις βραβεύσεις των προηγούμενων ημερών πίστευα θα πήγαινε στο 1917 αλλά τελικά έγινε η έκπληξη. Μεγάλη υπόθεση πάντως να βραβεύεται μια μη αγγλόφωνη ταινία στα οσκαρ, ειδικά σε μια αμερική που δεν μπορεί να δει ταινίας με υποτίτλους. Ταραντίνο δεν μου άρεσε που πήρε και το production design να πω την αλήθεια.
Δικαιη απονομη στο Parasite, απλα για μενα η σκηνοθεσια επρεπε να παει 1917, αλλα κλαην οπως λενε και στα βορεια
μάην, για να μη ξεχνιόμαστε
Έτσι για την ιστορία και με μικρή καθυστέρηση ορίστε και τα βατόμουρα
Και κάπως έτσι μόλις ψήθηκα να το δω. Θα ναι σκουπίδι σκουπίδι ή καλτ σκουπίδι; Το τρέηλερ ξεκινά με τραγουδάρα πάντως:
Είδα κι εγώ το Lighthouse πριν λίγο
Φοβερόςςς , χαλάς το γκόζμο , γκρεμίζεις σύμπαντα
κατο τα κατό
( σορυ έχω λιώσει Τσουβέλα )
Ησουνα Δαναο χτες?
Όχι δυστυχώς την είδα σπίτι
Τα Οσκαρ ηταν παντα ενας μετριος θεσμος που ειχε σε πρωτη προτεραιοτητα να ισχυροποιησει την εικονα του Hollywood ως την κινηματογραφικη «Μεκκα» του κοσμου.
Ειναι ενας καλος οδηγος για τις mainstreen αμερικανικες ταινιες της σεζον, με τα βραβεια να δινονται κατα ενα ποσοστο κοντα στο 90φευγα% ποτε στους πραγματικους breakthrough καλλιτεχνες και τις ταινιες τους, αλλα σε κατι πιο safe που θα πιασει τον μεσο ορο του κοινου που απευθυνονται και δεν θα πλησιασει τα ακρα… τεσπα αυτες τις ταινιες που πληρουν κριτηρια αρκετα πιο κοντα στην ευρυτερη ποπ κουλτουρα και πολυ λιγοτερο -εως ελαχιστο- κριτηρια αμιγως κινηματογραφικα.
Απο το ´90 και μετα (μιας και ειναι η εποχη των περισσοτερων μας), δλδ μετα την Σιωπη και τους Ασυγχωρητους, καθε νικητρια ταινια ειχε κατω της ταινιες που ηταν ειτε ελαφρως ή κ αρκετα παραπανω ανωτερες δη both αξιολογες (american beauty>insider, No country for old men>there will be blood και κανα δυο ακομα) ειτε χαοτικα ανωτερες σε καθε πιθανο επιπεδο (pulp fiction<forest gump, thin red line<Shakespeare in love, brokeback mountain<crash amour<argo κτλ κτλ κτλ) ασχετως αν πολλες απο αυτες βλεπονται ευχαριστα κ αναλαφρα κ γτ οχι και fun (ειναι Hollywood ουτως ή αλλως)
Εννοειται οτι σε ολα τα χρονια, ο κινηματογραφος πλην USA αντιμετωπιζοταν σαν κατι ξενο κ παραξενο γτ οκ, αμερικανικο κοινο… εξου κ η αστεια του εκπροσωπηση στον θεσμο με χαριστικες ασχετες κ εννιοτε αμηχανες υποψηφιοτητες…
Φετος το παραδοξο ηταν οτι κερδισε πρωτη φορα μια ταινια που ειναι και ανωτερη απο ολες τις αμερικανικες ταινιες που προταθηκαν, αλλα ειναι κ διεθνως μια απο τις καλυτερες ταινιες της χρονιας.
Τετοια συγκυρια δν νομιζω εχει συμβει ποτε στον θεσμο αυτον κ εγινε κ σε πελωριο extend (ταινια, ξενογλωσση, σεναριο)…
Το κατα ποσο ομως αυτο ειναι συννειδητη επιλογη, ωριμασε το Hollywood κτλ και το κατα ποσο αυτο εγινε για λογους πολιτικης ορθοτητας, diversity και λοιπων sjw παραγοντων, δεν το γνωριζω.
Η τελετη ηταν τσιρκο παλι με δηθεν πολιτικες δηλωσεις κ statements, απο τις παπαριες που ελεγε ο Φοινιξ μεχρι την Σιγκουρνεη Γουηβερ κ αριστερα δεξια της τα δυο ξυλα που παιζουν Captain Marvel κ Wonder Woman να τσιριζουν για woman power (που παιζουν ρολους ανδρων απλα ειναι γυναικες, δλδ …) κ τον καθε πικραμενο που εκανε πολιτικο σχολιασμο απευθυνομενος σε απταιστη διαλεκτικη δημοτικου σε ενα βαθυπλουτο ακροατηριο. Σε αυτην νομιζω την φαση του το Hollywood εβαλε και τα Παρασιτα στο κολπο, καθωτι ειναι μια πραγματικα ταξικη ταινια κ αρκετα ακραια για τον μεσο αμερικανο θεατη, απο κιτρινους δημιουργους κ σε μια γλωσσα που απαιτει υποτιτλους για το κοινο, δλδ ταμαμ για ενα βραδυ που θελησε να προμοταρει τις «κοινωνικοπολιτικες» του κρισεις κ ανησυχιες…η βραβευση της απολιτικ μπερδεμενης σαχλαμαρας του Τζοτζο το προδωσε καθως ειναι δυσκολο οι ιδιοι ανθρωποι να αναγνωρισαν το ιδιο μια ταξικης προελευσεως ταινια για τις κοινωνικες ανισοτητες με ουσιαστικη πολιτικη αποψη, με μια μαλακιαρα που η αγαπη γιατρευει τον ναζισμο γτ ο ναζισμος ειναι απλα χαζοι ανθρωποι
Τι γκριναζεις ρε μλκ τοτε θα πω, δε γκρινιαζω αν κ ισως ακουγεται ετσι, τα Παρασιτα εστω κ ετσι μπηκαν στις λιστες πολλων casuals τωρα και θα βοηθησει αυτη η βραβευση την εξαπλωση τους -αυτου που πρεσβευει η ταινια σαν πολιτικη αντιληψη- και τον Μπονγκ να κανει κι αλλες ταινιες με περισσοτερη ανεση κ μπατζετ…για αυτο και πρωτη φορα εδω κ δεκαετιες συζητηθηκε η επομενη των Οσκαρ τοσο θετικα εντονα κ απο φορεις κ μεσα αμιγως αντισυστημκα κ ασχετα με τετοια events… αλλα δεν νομιζω οτι θα πρεπει κανεις να θεωρησει οτι αυτος ο θεσμος αλλαξε και εγινε περισσοτερο καλλιτεχνικος, ή απλα παει οπως παντα, με τους καιρους και τις τασεις…
Υγ. Ο Πιτ εχει δωσει αξιολογες ερμηνειες και παιξει ενδιαφεροντες ρολους σε καλα εργα μεχρι σημερα. Στον Ταραντινο ηταν το μοναδικο πραγμα που αξιζε να δει κανεις σε αυτη τη χαζοταινια αλλα δν νομιζω οτι εκανε κατι παραπανω απο το να ειναι ο κουλ Πιτ που ξερουμε… σιγουρα οχι κατι παραπανω απο Πατσινο/Πεσι στους οποιους προφανως μοιρασαν τους ψηφους κ τρυπωσε ο Πιτ στην ισσοπαλια τους κ βραβευτηκε…
Υγ2. Η σκηνοθετιδα του καλυτερου ντοκυμαντερ νομιζω εκανε quote Μαρξ κ ζητησε ολους τους εργατες του κοσμουβενωμενους στο τελος. Ηταν ο πιο πολιτικος λογος στο θεσμο αυτο μετα το επος της Βανεσα Ρεντγκρεηβ για το Τζουλια -αξιζει να τον ψαξει κανεις κ το παρασκηνιο του-…
Εγώ έχω ένα χαζό χαμόγελο εδώ και μέρες. Επίσης χάρηκα πολύ με τη βράβευση στο Παράσιτο. Συμφωνώ σε όλα όσα λες (εκτός αν το παραπάνω σημαίνει κάτι μη θετικό για το There Will Be Blood που λατρεύω) και αν έχω καταλάβει σωστά το πώς αποφασίζονται τα Όσκαρ, τότε το ότι το Παράσιτο κέρδισε σημαίνει πως η ταινία είχε και εισπρακτική επιτυχία στις ΗΠΑ. Δεν είναι φεστιβάλ (βλ. Κάννες) που η κριτικη επιτροπή βλέπει όλες τις ταινίες που συμμετέχουν και αποφασίζει. Στα Όσκαρ είναι ένας μεγάλος τριψήφιος αριθμός κριτών, που βλέπουν από μόνοι τους όποια ταινία επιλέξουν οι ίδιοι να δουν σε προβολή στις ΗΠΑ και μετά ψηφίζουν υποψηφιες και νικητή. Από αυτό και μόνο τον τρόπο, αποκλείονται οι ταινίες που δεν έτυχαν ευρείας προβολής στις ΗΠΑ ώστε να τη δουν αρκετός αριθμός κριτών. Θεωρώ βέβαιο πως όλοι οι κριτές είδαν το Joker και αυτό δείχνει πόσο καλύτερα από το Joker τα πήγε το Parasite σε ένα ευρύ κοινό. Δε νομίζω πως υπήρχε δόλος να στηριχτεί μια πολιτική ταινία γιατί τότε θα ψήφιζαν και το Joker κάλλιστα: όντως τους άρεσε.
Επίσης, μια διόρθωση που κι εγώ τώρα με τη βράβευση πρόσεξα: είναι “το Παράσιτο” κι όχι τα Παράσιτα και κακώς μεταφράστηκε “Παράσιτα” στην Ελλάδα και μας μπερδεύει. Η ταινία δείχνει 3 οικογένειες αλλά επιλέγει ενικό για τον τίτλο κι όχι πληθυντικό. Αυτό είναι σημαντικό γιατί υποννοεί πως δεν είναι οι 2 φτωχές οικογένειες το Παράσιτο, άλλά αυτές οι δύο είναι ο ξενιστής. Η κριτική που ασκεί στον Κορεάτικο καπιταλισμό είναι απίστευτα συμβατή με τις καταστάσεις που υπάρχουν πλέον σε ΗΠΑ και Ε.Ε. και οδηγούν στον κόσμο να ψάχνει Trump, Brexit, έξω από την Ε.Ε., κλπ. Δεδομένου τις επιρροής που είχαν στον κόσμο mass culture movies όπως Matrix και V for Vendeta, θέλω πάρα πάρα πάρα πολύ να δουν τη ταινία όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος. Και κυρίως όσοι δεν καταλαβαίνουν πως είναι δυνατόν ο φτωχός κόσμος να ψηφίζει αυτά που ψηφίζει.
Λαθος > , εννοω οτι κ το no country που κερδισε, πολυ καλη ταινια αλλα το twbb ηταν ανωτερο, τα ιδια και για american beauty με το insider (καλες ταινιες, βραβειο το am αλλα ανωτερη ταινια το insider)
Συμφωνω σε ολα κ επρεπε να το αναφερω κ εγω, στα καλα της φασης οτι οντως μετρησε σιγουρα οτι το Parasite αγγιξε περισσοτερο το κοινο απο τις αλλες οποιες πολιτικων αποχρωσεων ταινιες τυπου Τζοκερ επαιξαν και αυτο ειναι απο τα μεγαλα κατορθωματα της ταινιας: ουσιαστικη αλλα κ δημοφιλης
Πιστεύω ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στο Χολυγουντ, αλλωστε τόσα χρόνια μας έχουν χορτάσει σε “διορθωτικές” κινησεις και σε 2 βήματα μπρος 3 βήματα πίσω καταστάσεις. Για να μην το πάμε και πολύ μακριά, ακόμη και στην τωρινή απονομή, συγνώμη Ζελβέγκερ 2ο Όσκαρ καριέρας με βιογραφική ταινία…δλδ τι να πει κανείς. Πιστεύω ότι ήταν μια ταινία που ήταν “εύκολα” η καλύτερη, χωρίς να είναι δύστροπη, χωρίς χωρίς. Σίγουρα έπαιξε φέτος και το χαρτί του “τι θα γινόταν αν βγάζαμε καλύτερη ταινία το τάδε” που παρατηρήθηκε μεγαλοπρεπώς και στη Βενετία (από τις πιο αστείες βραβεύσεις όλων των εποχών κατά τη γνώμη μου). Δλδ έτσι για τη φάση. Νομίζω οτι η ταινία του Μπονγκ-Τζουν Χο περισσότερο κέρδισε για το πως περάστηκαν οι ιδέες της κινηματογραφικά (δλδ έξυπνα και με suspense) καθώς και για το ότι δεν μπορεί να χαλιναγωγηθεί με με κατηγοριοποίηση σε ένα genre παρά γιατί κάποιοι συγκινήθηκαν για το ταξικό και πολιτικό περιεχόμενο της. Άλλωστε οι δηλώσεις όλων στα Οσκαρ όπως έγραψε κι ο Lupin αυτό καταμαρτυρούν: ας μείνουμε στην τέχνη κάποιων ανθρώπων που θαυμάζουμε γιατί από περιεχόμενο σιγά τα ωά. H Μerryl Streep λ.χ. είναι μια κορυφαία ηθοποιός ναι, αλλά η πίπα που έχει ξεστομίσει όλα αυτά τα χρόνια πάει σύννεφο. Τo make the long story short, μια βιομηχανία θεάματος είναι, βιομηχανία τέχνης πολύ δύσκολο να γίνει, αμφίβολο αν ήταν και ποτέ.