Μακρυνάρι γιατί έχω καιρό + περίμενα και εγώ επιστροφή πως και πως σε μετάποκαλυπτική wasteland από George Miller:
Πολύ μέτριο το Furiosa δυστυχώς, ενώ είχε σημεία που μου ψιλό-άρεσαν (ειδικά στο πρώτο μισό και πριν κάνει την εμφάνισή της η ενήλικη version της πρωταγωνίστριας) οι συνολικά 2,5 ώρες μου φάνηκαν υπερβολικές, η πληροφορία (που δεν είχε πάντα και το ίδιο ενδιαφέρον ή άφηνε μερικές υπό-πλοκές μετέωρες) «έτρεχε» ανεξέλεγκτη μέσα σε εκείνες, η ροή και ρυθμός ήταν μια έτσι μια γιουβέτσι και για τα μάτια μου υπήρχε αρκετό (ενοχλητικό) cgi και green screen.
Μοιραία και ψιλό-αναμενόμενα, παραδοσιακά τα prequel/origin stories αφαιρούν κομμάτια από το μυστήριο του πρωτότυπου και γειώνουν ότι έχει φτιάξει στο μυαλό του ο θεατής για τα «σκιερά» του σημεία /που όντας «σκιερά», έχουν ήδη αποκτήσει μια μυθική διάσταση στο κεφάλι του και τρυπώσει στο ασυνείδητο οριστικά κ αμετάκλητα, ακόμα και αν ο θεατής δεν τους έχει δώσει ακριβή «μορφή» (όπως πχ το μυστηριώδες origin του Alien/leaving apart τις ύστερες χαζομάρες του ξεμωραμένου Scott).
Παράλληλα, αυτές οι ταινίες τείνουν να «μικραίνουν» τον κόσμο (με έναν παράδοξο τρόπο, όσο expand και αν του καταφέρνουν παράλληλα) ενώ overall και στο φινάλε φινάλε, ε, αν είχαν κάτι ενδιαφέρον να πουν θα είχε μάλλον ειπωθεί στο πρωτότυπο film
→ η Furiosa μου φάνηκε ότι δεν απέφυγε τίποτα τα παραπάνω (ευτυχώς όχι ολοκληρωτικά αλλά μόνο εν μέρει) και η θυσία της αφαιρετικότητας για την μεγάλη και επική Οδύσσεια μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο κανόνες/άτυπους θεσμούς/διαδικασίες/ιεραρχίες/κτλ (ξανά, κόντρα στην απουσία αυτών, ή έστω στην πιο χαλαρή ή αφαιρετική δομή τους, στις προηγούμενες ταινίες) δεν μου δούλεψε ιδιαίτερα.
Πιο looney toones (from hell ) στα πάντα της (δράση, χαρακτήρες, συναίσθημα, οπτικοποίηση της δράσης κτλ) συγκριτικά με το Fury Road που θέλει να συνδεθεί μαζί του υφολογικά, over the top και εναρμονισμένος με το ύφος Thor αλλά μέχρι εκεί, καλή Anya Taylor Joy (που φαντάζει σαν μύγα βέβαια δίπλα στη Theron), καλύτερος όλων ο Tom Burke/ο μόνος main χαρακτήρας που θα έβλεπα και σε κάποιο άλλο έργο της σειράς και με κέντρισε σαν προσωπικότητα/ή και απουσία αυτής, υπέρ-στυλιζάρισμα σε πολλά σημεία (που έχει βέβαια τη λειτουργία του, στην επιλογή μιας πιο καρτουνίστικης οπτικής αφήγησης, όπως προανέφερα) και μερικές ευφάνταστες σκηνές καταδιώξεων και μαχών πιο practical στην κατασκευή τους -που αποζημιώνουν τον αμφιβληστροειδή/και πάλι όμως, θα πρέπει να γίνει εξαρχής η παραδοχή του heavy ψηφιακού illustration, ακόμα και σε αυτές.
Βασικό ατού τεσπά, η συνέπεια και το πάθος που κάνει world built ο Miller: το ότι, παρά τις παθογένειες του origin/prequel genre, καταλαβαίνεις ότι έχεις έναν δημιουργό που έχει επενδύσει φαιά ουσία στον κόσμο του και γνωρίζει τα πάντα για αυτόν, είναι άξιο θαυμασμού - και λόγος ίσως σε κρατήσει η ταινία σε αρκετές της στιγμές. Αν και πάει κόντρα στον πυρήνα της σειράς και το μη συνεπές δέσιμο όλων των ταινιών μεταξύ τους, όντας η μόνη που επιχειρεί συμβατική σύνδεση με μια από αυτές, τα καταφέρνει (αντικειμενικά) στο κομμάτι αυτό - ασχέτως μετά όλα τα άλλα που έρχονται με αυτό.
Από κοντά έρχεται το κομμάτι της χειραφέτησης, το οποίο αν και δεν φτάνει συνολικά το αντίστοιχο βάρος του Fury Road αλλά και ούτε και την σημασιολογική του αμεσότητα, έχει και πάλι την λειτουργία του στο σενάριο χωρίς να εκβιάζει καταστάσεις ή να υποκύπτει σε πιο συμβατικές ή υπέρ-απλουστευμένες -σύγχρονες- φόρμες (που χάνουν το νόημα).
Μοιραία λοιπόν, αν το συγκρίνει κανείς με το Fury Road -δηλαδή μια από τις καλύτερες ταινίες της τελευταίας 15ετίας και όχι genre της- η ταινία χάνει κατ’ εμέ από τα αποδυτήρια. (Πυροβολεί μάλιστα και το πόδι της στους τίτλους τέλους, όπως λέει και ο @Death.Eternal , που εμφανίζονται εμβόλιμα σκηνές από το Fury Road και φαίνεται ακόμα περισσότερο σαν φτωχός συγγενής.)
Για αυτό που θέλει να είναι, οριακά το καταφέρνει κατ’ εμέ και πάλι -και είναι κρίμα γιατί όντως δεν νομίζω πως ταινίες σαν το Furiosa, όσο και δεν με έπιασε, δεν βγαίνουν κάθε μέρα/κρίμα όντως που φλόπαρε έτσι.
Δεν θα το ξανάβλεπα εύκολα πάντως, από τις 5 πλέον ταινίες του Mad Max saga είναι εύκολα αυτή που μου αρέσει πιο λίγο (βασικά και τις τρεις πρώτες και το Fury Road τα έχω πάρα πολύ ψηλά, για διαφορετικούς λόγους το καθένα), κρατάω σαν κατακλείδα το όραμα του Miller και λιγότερο την υλοποίηση.