άμα το όνομα του σκηνοθέτη είναι σε -λόφσκι, το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο
Μόνο άλλον έναν μπορώ να σκεφτώ, κάντο -όφσκι να ανοίξει λίγο ![]()
Ναι, ναι, περίμενε να το δεις σε IMAX ταλαίπωρε (εκτός αν έχεις ήδη κλείσει).
βάλε ρε Νόλαν τον Μουρίκη να σου κάνει τον Οδυσσέα. ποιος Ματ Ντέημον
Δίωρη Οδύσσεια είναι σαν 2λεπτο Blackened
Άμα είχε και κάνα θαλάσσιο τέρας να βγαίνει στη στεριά και να κλείνει στόματα καχύποπτων θα ήταν ακόμα καλύτερο, αλλά κι έτσι εντάξει
– Πώς τους πετσόκοψες έτσι ρε μαλάκα Οδυσσέα. Πώς τους ξέσκισες έτσι να πούμε. Πώς τους γάμησες έτσι ρε μαλάκα Οδυσσέα.
– Ναι Αγαμέμνονα. Έτσι μπήκαμε στην Τροία.
– Δεν μπήκαμε ρε. Τι, εσύ είπες απλά μπαίνουμε; Δεν μπαίνουμε. Γαμάμε. Δεν μπαίνουμε ρε. Γαμάμε.
Και ο Μπισμπίκης στον ομώνυμο ρόλο!
υ.γ. Νόλαν, είσαι φλώρος.
28/7 IMAX 2 βδομαδες πριν πάντως βρήκα φουλ κέντρο
![]()
Έβλεπα χθες ένα βίντεο για την Οδύσσεια και ξενέρωσα λίγο με τον Νόλαν και την κάβλα του να το γυρίσει όλο σε IMAX γιατί η ταινία θα μπορέσει να παιχτεί ακριβώς όπως γυρίστηκε (IMAX 70mm) σε καμιά 40αριά σινεμά σε όλο τον κόσμο. Τα πιο κοντινά σ’ εμάς είναι στην Πράγα και στο Μιλάνο. Όλοι οι υπόλοιποι πλεμπαίοι δεν θα βλέπουμε το πάνω και το κάτω κομμάτι των αρχικών πλάνων, ενώ το πόσο ακριβώς θα κόβεται εξαρτάται από την αίθουσα, την τηλεόραση, την οθόνη του λάπτοπ ή του κινητού που θα επιλέξουμε. Tα δικά μας τα IMAX είναι λέει ψιλοντεμέκ και, αν μου τα λέει καλά το Gemini, μας κόβουν από 26% έως 40% της εικόνας.
Για να μην τον αδικώ τον κ. Νόλαν, φρόντισε να καδράρει όλα τα πλάνα έτσι ώστε και σε απλό σινεμά ή κινητό να βλέπεις όλα όσα πρέπει να δεις και να μην κόβεται η μούρη του Οδυσσέα στα φρύδια ξερωγω. Απλά και καλά σε αυτά τα 40 σινεμά θα είναι ακόμα πιο καθηλωτική η εμπειρία και θα το ζεις σαν να είσαι μέσα στην ταινία κλπ. Δηλαδή, αν δεν έπεφτα κατά τύχη στο βίντεο αυτό και πήγαινα απλά να δω την ταινία δεν θα έπαιρνα χαμπάρι ότι κάτι παίζει. Αλλά ρε Νόλαν, έλεος με τη λόξα σου ρε ψηλέ. Θα πληρώσω ολόκληρο εισιτήριο για να δω το 74% της ταινίας; Στην καλύτερη; Ξενέρα.
Aaanyway, αν θέλετε να χαζέψετε τις διαφορές, στο site της ταινίας έχουν σχετική καρτέλα: The Odyssey | Explore Premium Formats | July 17, 2026
Παντως κι εμενα μου αρεσε παρα πολυ η Οδυσσεια του Νολαν. Ενας σκηνοθετης που εχει καποια πραγματα που θαυμαζω (τεχνικα σπουδαιος, εξυπνο mainstream σινεμα, πρωτοτυπα σεναρια και ιδεες) και καποια πραγματα που μου τη σπανε (πομπωδης, αδυναμια αποτυπωσης συναισθηματος ή χιουμορ, εκκωφαντικη μουσικη και ποζερικο μονταζ). Γενικα δεν υπηρξα ποτε φανμποης του. Πηγα απροκαταλυπτος, με κερδισε. Εγινε το immersion στον κοσμο/εργο και το κουβαλαω και σημερα αρα πετυχε το στοχο του. Καποιες αστοχιες τις εχει. Αλλα το γενικοτερο οραμα της ταινιας, ενας Οδυσσεας πραγματικα χαμενος και στον εαυτο του, με σχολια για την πτωση/παρακμη του δυτικου ανθρωπου, μια ελεγεια υπαρξιακης φυσεως θα ελεγε κανεις, εμενα μου ειπε πολλα. Επισης επιβλητικη απο καθε αποψη στα πρακτικα της εφε, στον στοχευμενο «ρεαλισμο» της στα ακραιφνως fantasy στοιχεια. Αντιδιαμετρικη ως προς την φαντεζι, πολυχρωμη και υποδεεστερη τεχνικα Οδυσσεια του ‘97, ειναι μια επικαιρη αποτυπωση του αυτου εργου, που δεν σταματα να εμπνεει και να διατηρει την οικουμενικοτητα αυτη τοσα πολλα χρονια μετα.
Αυτό αναρωτιόμουν εγώ χθες, αν αυτό που λέμε IMAX στην Ελλάδα θα έχει ουσιαστική διαφορά.
Τα IMAX μας θα κόβουν 26% έως 40% της εικόνας… όλα τα άλλα σινεμά;; Το ίδιο πάνω κάτω;;
Όπως και να’χει επειδή ήθελε να δει την ταινία στην κυριολεξία όποιος ρώτησα. Μάλιστα από το πουθενά εξέφρασε την επιθυμία να πάει σινεμά ο κάπως λαϊκός τύπος (που δεν πάει ούτε μια φορά στα 5 χρόνια σινεμά) άντρας της αδερφής μου. Κάπως έτσι έχουμε καταλήξει τόσοι πολλοί που είτε θα έπρεπε να τους πιστολιάσω σχεδόν όλους είτε να μην πάω σε IMAX… οπότε έκλεισα σε μια απλή αίθουσα αύριο Σάββατο που μπορούν σχεδόν όλοι και έχει θέσεις φέτος.
Είτε IMAX, είτε απλό, καμία προβολή δεν είναι σε υψηλή ανάλυση… στην Ελλάδα το βλέπουμε στο περίπου (εκτός αν υπάρχει αίθουσα που προβάλει σε υψηλή ευκρίνεια και δεν το ξέρω)
Υποθέτω ότι στις απλές αίθουσες θα είναι μάλλον στο 35mm από τις επιλογές που δίνει το σάιτ. Καλά θα περάσετε, το έχουν λάβει υπ’ όψη τους ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτό το ratio θα τη δουν. Απλά στο IMAX θα είναι λίγο έως αρκετούτσικα πιο καλά και σε 40 αίθουσες στον κόσμο θα το ζήσουν όπως πρέπει. Δηλαδή εσύ θα βλέπεις τον κορμό του δέντρου πίσω από τον Οδυσσέα, στο IMAX στα Village θα βλέπουν πιο πολύ κορμό και λίγο φύλλωμα και στο Μιλάνο θα βλέπουν από τη ρίζα μέχρι τον ουρανό.
Τώρα για τον ενθουσιασμό που έχει προκαλέσει, λογικό είναι. Σε κάθε ταινία του Νόλαν υπάρχει ένας ενθουσιασμός κι αυτή έχει κι ελληνικό ενδιαφέρον οπότε προφανώς και θα γίνει της κακομοίρας.
Πάω και εγώ σε λίγο να δω την Οδύσσεια, αλλά με καπως χαμηλές προσδοκίες,παρόλο που λατρεύω Nolan…μακάρι να με εκπλήξει και να ευχαριστήθω επος