IMO ο πραγματικός πρωταγωνιστής στις περισσότερες ταινίες του Κιούμπρικ, ήταν το σύστημα του κόσμου που είχε κατασκευάσει για κάθε ταινία.
Προσωπικα δεν εμπιστευομαι το γουστο κανενος που ΔΕΝ βουρκωσε εστω λιγο στις σκηνες με την κορη του Μακοναχι. Και αυτο, πριν αποκτησω κορη κι εγω.
Αν ημουν πιστος θα εκανα λιγακι τον σταυρο μου λεγοντας ημαρτον με μερικα απο αυτα που διαβαζω εδω μεσα για τον Νολαν. Ειδικα οσα μιλανε για αποστειρωμενο σινεμα κτλ. Ο τυπος εχει κανει ενα σκασμο ταινιες που προκαλουν ανατριχιλα.
- η σκηνή που βλέπει μαζεμένα τα βιντεο με το γιο του
έχω ειλικρινή απορία, ποιοι ειναι οι 40 καλύτεροι του Νόλαν. Γιατι ειμαι σιγουρος οτι θα συγκρινεις και ανόμοιους δημιουργους - πχ εμενα μου αρέσει ο Γούντυ Αλλεν - να τον συγκρινω με τον Νόλαν ;
Εδω χανόμαστε πάλι, πολύ. Τα avatar και χομπιτ, έχουν πίσω πολύ Lore, να πατήσουν, την ιδια ώρα που ο Νολαν κάνει μεμονωμένες ταινίες. Ακόμα και η Οδύσσεια, (απόσο θυμάμαι, ε), ειναι κατα βάση ένα μοναχικό ταξίδι, δεν περιγράφει τόσο πχ τους συντρόφους του Οδυσσέα. τι μπακστορυ να δωσει ο Νολαν, και τι να πρωτοπει ; Να έβγαζε 3 μέρη ; Έδωσε βάθος στους μνηστήρες και τον γιο του και την Πηνελόπη, όσο προλάβαινε. Βτγ τα Χομπιτ ειναι μετριότατα ε, να το πούμε και αυτό.
Μου θυμίζει το “για να έρθει ο Μεσσι να παίξει στην τρίτη εθνική, με το Μαρκό και τον Αίαντα Σαλαμίνας. Να τον δούμε εκεί.”
Ο Νολαν, καλώς ή κακώς, έχει μια μεγάλη αμερικανική αγορά να ικανοποιήσει πρώτιστα, και ως εκ τουτου υπαρχουν κάποιες ευκολιες που δεν συναντάμε στην “υψηλή” (sic), τέχνη. Αυτο δεν αναιρεί όμως την ποιότητα του έργου του - πρεπει να ειδωθει υπο το συγκεκριμένο πρίσμα. Τώρα αν κάποιος εχει προαποφασίσει ότι δεν του αρέσει αυτο το κοντεξτ, οκ, αλλά μετά μιλάμε για προσωπικά κολλήματα, που είναι άλλο πράγμα από το σινεμα του Νολαν το ίδιο.

Το θρεντ που συγκρινουμε τον Κουροσαβα με τον Νολαν

Και ο Γιάννης Δαλιανίδης είναι καλύτερος από τον Cameron… σιγά το Terminator… ΤΟ ΡΕΤΙΡΕ είναι πιο ρεαλιστικό. Ποιος χαρακτήρας σου έμεινε πιο έντονα στο μυαλό; ο Ιωάννης ο Κόνορ ή η Χαρούλα Πεπονάκη;
![]()
Μα δεν ειναι το θεμα αν ο Κουροσαβα ειναι καλυτερος απο τον Νολαν. Συγκρινουμε παντελως ανομοια πραγματα. Σαν να βγω να πω οτι οι Summoning ειναι καλυτεροι απο τους Judas Priest, που στα δικα μου αυτια σαφως και ειναι, αλλα δεν θα μπορουσαν να μπουνε σε συγκριση για κανεναν λογο
Αν JUDAS PRIEST έλεγαν ότι για τον Χ δίσκο τους είχανε επιρροές από το “Dol Guldur” θα μπορούσαμε να το σχολιάσουμε;
Για να μην παρεξηγηθω, δεν εννοω οτι ο Κουροσαβα ειναι μικρος και ο Νολαν μεγαλος, ειναι τοσο διαφορετικο το σινεμα που κανουν ωστε η συγκριση (που δεν νομιζω να την εκανε ουτε ο πιο καμενος φαν του Νολαν) για εμενα δεν μπορει να σταθει καπου.
Θα ηθελα να δω Αλμπουμ των Πριστ με επιρροες απο το Dol Guldur παντως
Κι εγώ Νόλαν με επιρροές από Κουροσάβα.
Επειδή ο ίδιος το είπε, όχι τίποτα άλλο…
Νομιζω εχουμε μπερδεψει το τι εννοουμε τον ορο συγκριση. Οι σκηνοθετες ειναι πολυ διαφορετικοι μεταξυ τους. Διαφορετικες σχολες, διαφορετικες χωρες, εποχες κτλ. Αυτο τι σημαινει; Οτι δεν μπορουμε να κανουμε μια arbitrary λιστα με τους πχ 100 μεγαλυτερους σκηνοθετες ολων των εποχων μεσα απο καποιες across ages παραμετρους; Πχ καινοτομια, επιδραστικοτητα, ποσες ταινιες επι το συνολο της φιλμογραφιας θεωρουνται αριστουργηματα απο κριτικους, κοινο κτλ κτλ; Δεν μπορει να γινει τετοια λιστα στην ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΛΙΣΤΩΝ; Γελαω. Ναι ο Νολαν μπορει να μπει και σε μια best directors ever και σε μια ξερω γω post-00s global και σε μια top-20 Hollywood auteurs of the 21st century ή και of all time αμα λαχει. Δεν καταλαβα, ακου κει
. Συνεχιζουμε! Με την ιδια λογικη ειναι αστειο να λεμε οτι ο Michael Jordan ειναι ο μεγαλυτερος μπασκετμπολιστας ολων των εποχων γιατι ξερω γω, ειναι ακυρο και πρεπει να βαλουμε τα 90s μονο μεσα. Γιατι ποιος Bill Russell και Wilt Chamberlain.
Το οτι ο Κουροσαβα ειναι δασκαλος και ο Νολαν τον θεωρει επιρροη του δεν μπορω να δω πως μπορει να οδηγησει σε συγκριση παντως. Ουτε καταλαβαινω την ειρωνεια, ειπε ο Νολαν οτι κανει σινεμα στο στυλ του Κουροσαβα?
Δεν είναι ειρωνεία.
Ο Νόλαν δήλωσε συγκεκριμένα για την Οδύσσεια ότι σημαντική ας πούμε επιρροή του άσκησε το Ran του Κουροσάβα.
Αυτό προφανώς δεν σημαίνει οτι είναι δόκιμη μια head-to-head σύγκριση Νόλαν-Κουροσάβα, αλλά εάν κάποι@ πει ότι “ρε σεις, εγώ δε βλέπω τίποτα από Κουροσάβα στη Οδύσσεια” δε νομίζω να σηκώνει ως αντίλογο το “χαχαχα ρε συγκρίνεις Νόλαν με Κουροσάβα”.
Δεν πηγαινε εκει ρε ομως η αντιδραση μου, εδω πηγαινε:
Για την ακρίβεια, αυτό δεν ειπώθηκε ποτέ.
Αυτο ειπώθηκε, και ξεσήκωσε κάποια σχόλια, θεωρώ δικαιολογημένα.
Τώρα γιατι αντι να γράφουμε για την ταινια, γράφουμε σχόλια στα (διαγώνια) σχόλια για την ταινία, εμένα με ξεπερνά. Ιντερνετ μαλλον
Διάλογος μάλλον
Καλά αυτές οι συγκρίσεις πολλές φορές ξεκινάνε και από πολλούς κριτικούς κινηματογράφου, ειδικά σε Αμερική. Μερικοί είχαν βάλει το Gravity μαζί με την Οδύσσεια του Κιούμπρικ ας πούμε (το οποίο Gravity το βρίσκω συμπαθέστατο αλλά καμιά σχέση με Οδυσσεια). Ο Nolan γενικά έχει συγκριθεί με τον Κουροσάβα πάντως από κριτικούς και μάλιστα αρκετές φορές και ο ίδιος έχει δηλώσει επιρροές από το έργο του. Αυτό έχει να κάνει και με τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες που δείχνει και ο ίδιος ο Nolan πολλές φορές. Δεν προσπαθεί να είναι απλά ένας κινηματογραφικός παραμυθάς.