Debtocracy

Χτες κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου (αυτού που απέλυσε ο ΣΚΑΙ και που ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είπε για την εκπομπή του ότι “Η ώρα του Αρη ήταν ώρα ιδεολογικής στυγνής προπαγάνδας”) και της Κατερίνας Κιτίδη. Υπάρχουν κάποια μικροπροβλήματα με τον ήχο και τους υπότιτλους σε κάποια σημεία αλλά αυτά θα έχουν διορθωθεί όταν βγει και σε torrent.

Όταν η δημοκρατία

     υποτάχθηκε στο χρέος            
      
      Για  πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα ντοκιμαντέρ με παραγωγό το θεατή. Το  DEBTOCRACY αναζητά τα αίτια της κρίσης χρέους και προτείνει λύσεις που  αποκρύπτονται από την κυβέρνηση και τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Το  ντοκιμαντέρ θα διανέμεται δωρεάν από τα τέλη Μαρτίου χωρίς δικαιώματα  χρήσης και αναμετάδοσης και θα υποτιτλιστεί σε τουλάχιστον τρεις  γλώσσες.
        
        Ο Αρης Χατζηστεφάνου και η Κατερίνα Κιτίδη μιλούν με  οικονομολόγους, δημοσιογράφους και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο  περιγράφοντας τα βήματα που οδήγησαν την Ελλάδα στην παγίδα του χρέους-  τη χρεοκρατία. Το DEBTOCRACY παρακολουθεί την πορεία χωρών όπως ο  Ισημερινός, που δημιούργησαν Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου αλλά και την  αντίστοιχη προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα. 
        
        Στο Debtocracy μιλούν, μεταξύ άλλων, οι ακαδημαϊκοί Ντέιβιντ  Χάρβεϊ, Σαμίρ Αμίν, Κώστας Λαπαβίτσας και Ζεράρ Ντιμενίλ, ο φιλόσοφος   Αλέν Μπαντιού, ο επικεφαλής της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του  Ισημερινού Ούγκο Αρίας, ο πρόεδρος του CADTM Ερίκ Τουσέν, ο Αργεντίνος  σκηνοθέτης Φερνάντο Σολάνας, δημοσιογράφοι όπως  o Άβι Λιούις  (συγγραφέας/σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ The Take ? Η κατάληψη) και ο Ζαν  Κατρμέρ (Liberation). Ακόμη προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος και η  αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke Ζάρα Βάγκενκνεχτ.  
        
        Τη μουσική επένδυση προσφέρει ο Γιάννης Αγγελάκας και  επιστημονική επιμέλεια έχει ο δημοσιογράφος και οικονομολόγος Λεωνίδας  Βατικιώτης. 
        
        Την παραγωγή του DEBTOCRACY  ανέλαβε η εταιρεία BitsnBytes. Το μοντάζ υπογράφει ο Άρης Τριανταφύλλου.
        
      Σε αυτή την προσπάθειά ζητάμε τη βοήθειά σου. Οι δημιουργοί  του DEBTOCRACY εργάστηκαν αφιλοκερδώς αλλά τα έξοδα ανέρχονται ήδη σε  χιλιάδες ευρώ. Προκειμένου να αποφύγουμε κάθε είδους εξαρτήσεις  απευθυνόμαστε σε συνδικάτα και εργατικές ενώσεις. Κυρίως όμως  απευθυνόμαστε σε πολίτες που θέλουν να γίνουν συμπαραγωγοί. Ενίσχυσε και  εσύ την παραγωγή  ενός ανεξάρτητου ντοκιμαντέρ, καταθέτοντας όσα  χρήματα επιθυμείς μέσω Paypal ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Όσοι το  επιθυμούν θα αναφέρονται ως συμπαραγωγοί. 
      
               
       O Αρης Χατζηστεφάνου είναι δημιουργός της εκπομπής Infowar στο Ρ/Σ Σκάι και αρχισυντάκτης του Thepressproject.gr
        
        H Κατερίνα Κιτίδη είναι αρχισυντάκτρια του tvxs.gr και του τηλεοπτικού Infowar.

http://www.debtocracy.gr/index.html

Μόλις τελείωσα την παρακολούθησή του. Μust see. Όχι για τίποτα άλλο, για να ακούμε και κάτι διαφορετικό από αυτά που πλασάρουν τα μεγ(κ)άλα κανάλια και τα τσιράκια των πολιτικών. Μήπως υπάρχουν και άλλοι δρόμοι;

Πολύ καλό το αποτέλεσμα!Από θέμα περιεχομένου λίγο πολύ σχεδόν όλα όσα πραγματεύεται έχουν ειπωθεί αλλά σκοπός του δοκιμαντέρ πιστεύω είναι η αφύπνιση όσων νομίζουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός του να χρηματοδοτούμε επ’ αόριστον τράπεζες θυσιάζοντας παιδεία,υγεία κτλ.Σίγουρα αξίζει διάδοσης.

Α, επίσης πολύ ελπιδοφόρος ο τρόπος κάλυψης των εξόδων της παραγωγής.

Σίγουρα αξίζει, πολυ καλη προσπάθεια. υπάρχει και στο γιουτιουμπ ολοκληρο και με ελαχιστα προβληματα σε ηχο. type “debtocracy”.

Η αλήθεια είναι ότι έχω αποκτήσει μία πετριά με δημοσιογραφικές εκπομπές όπου προσπαθούν να αναλύσουν εξεζητημένα φαινόμενα,παρουσιάζοντάς τα με έναν απλουστευμένο τρόπο ώστε να είναι κατανοητά στον τηλεθεατή.Και δεν μπορούν και αλλιώς άλλωστε,και εγώ όταν βλέπω ντοκιμαντέρ φυσικής δεν έχω ιδέα,απλά τα θέλω.
Είδα το ντοκιμαντέρ,καλή δουλειά,κυρίως σχετικά με την “οικονομική” του φύση,ας την πούμε έτσι τέλος πάντων.Αλλά στην ουσία δεν άκουσα κάτι το οποίο δεν είχα ξανακούσει.Θα ήθελα να αναφερθεί η “κρίση” όχι μόνο από οικονομική σκοπιά αλλά και από ένα σύμπλεγμα πραγμάτων όπως και είναι.Ίσως να μην είναι τόσο ελκυστικά αυτά,αντιθέτως το να τα χώνεις στην Ε.Ε. είναι.Θα ήθελα μεγαλύτερη αναφορά στο κύριο αίτιο αυτής της κατάστασης,τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό(ας τον πούμε έτσι τέλος πάντων και αυτό),που δεν αφορά μόνο κυβερνήσεις αλλά ίσως και εμάς τους ίδιους:roll:Στο τέλος χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως επιχείρημα ώστε να μην πληρωθεί το χρέος,σημείο όπου εγώ διαπίστωσα ένα τεράστιο “άλμα”.
Ο Γλέζος ήταν συγκεκριμένος και μεστός,σχετικά με την Ελλάδα.
Επίσης είδα ότι η εκπομπή μπήκε και σε χωράφια “Διεθνούς Δικαίου” και δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.Ούτε το Διεθνές Δίκαιο είναι κάτι το οποίο το “έχουμε με το μέρος μας” όπως υποστηρίζει.Με λίγα λόγια θα ήθελα περισσότερο χρόνο για την ουσία του θέματος και όχι τόσο για κάποιες οικονομικές αναλύσεις,για το τι έκανε το ΔΝΤ,τι έκανε η ΕΚΤ κτλ κτλ.Θα μου πεις αυτά θέλουμε να ακούμε.
Όπως είπα όμως,το αποτέλεσμα είναι ωραίο.

Αυτη ειναι και η δικη μου αποψη μεσα στις ακρες. οσο για το Διεθνες Δικαιο. Το λεω συχνα αλλα ευτυχως η δυστυχως ισχυει αυτο που εχει πει εκατονταδες χρονια πισω ο Θουκιδιδης: Το ‘‘δικαιο’’ εχει αξια οταν ιση υπαρχει δυναμη.Σε αντιθετη περιπτωση ο ισχυρος επιβαλλει οτι του επιτρεπει η δυναμη του και ο ασθενης παραχωρει οτι του επιβαλλει η αδυναμια του. Αυτο πολυ πολυ επιφανειακα

εντιτ…το κοουταρατε που το κοουταρατε δεν διορθωνατε το χτυπητο ορθογραφικο;;; :stuck_out_tongue:

Αυτή είναι μία ανατριχιαστική φράση που όντως καλύπτει το “πως” λειτουργεί το Διεθνές Δίκαιο.Μπράβο που την πόσταρες!Θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας κάτι τέτοιο όταν αρχίζουμε και μιλάμε για “συμμαχίες και προστασία του Διεθνούς Δικαίου” λες και οι πολιτικοί μας είναι τόσο χαζοί και δεν το σκέφτηκαν(καλά όχι ότι δεν είναι αλλά…:p)

Θα συμφωνήσω πως δεν είπε τίποτα καινούργιο το ντοκιμαντέρ και τις απόψεις σχεδόν όλων αυτών τις έχουμε ακούσει ξανά και ξανά. Αλλά δεν είπε τίποτα καινούργιο για όσους το ψάχνουν και διαβάζουν συγκεκριμένα sites. Αν ο κόσμος αρχίσει να μιλάει για αυτό και πείσει κι άλλους να το δουν και γίνουν ομαδικές προβολές (όπου στο τέλος ο κόσμος από μόνος του θα συζητάει γι αυτό και θα αποφασίζει αν συμφωνεί/διαφωνεί αλλά έστω να ασχοληθεί λίγο με το θέμα και εκτός της οικίας του) μόνο σε καλό μπορεί να αποβεί.

Εγώ ως θετικό βήμα το κρίνω γιατί δίνει μια ώθηση στον κόσμο και στο δεύτερο μισό γίνεται κι αρκετά solid. Αφήνει στην άκρη τους διάφορους συναισθηματισμούς και σου λέει ξεκάθαρα το στόχο του και γιατί φτιάχτηκε. Για να πείσει τον κόσμο πως πρέπει να φτιαχτεί μια επιτροπή ελέγχου του χρέους. Ούτε απεχθή χρέη, Ευρωπαϊκές Ενώσεις και διαδηλώσεις.

Το petition το είχα ποστάρει παλιότερα για όποιον θέλει να υπογράψει/διαδώσει ( http://www.gopetition.com/petition/43171.html ). Προσωπικά εύχομαι να ακουμπήσει αυτή η κίνηση. Ακόμη κι αν γίνει το petition, δε βλέπω να επιτυγχάνει τίποτα αλλά σιγά σιγά θα πρέπει ο κόσμος να αρχίσει να διεκδικεί και να βλέπει πως τρώει σφαλιάρες και άλλοι αποφασίζουν. Να το ακούν και να το διαβάζουν στις εφημερίδες δεν αρκεί.

Το περίμενα πολύ πιο δυνατό ως προς το περιεχόμενο.

Δεν υπήρχαν και πολλά επιχειρήματα-στοιχεία,μεγάλο μέρος αναλώθηκε στην ‘επανάσταση’ και στο πως το πήραν 1-2 λαοί που τους επιβλήθηκε το καθεστώς.

Καλή η σκέψη,αλλά με κούρασε και λιγάκι.

Πάντως αν μιλάμε για “οικονομική ανάλυση” πιστεύω ότι θα μπορούσε και αυτή να γίνει καλύτερα.
Ενδιαφέρον και αυτό http://www.youtube.com/watch?v=AG0zL1ZIw08&feature=player_embedded δείτε το,τουλάχιστον είναι και από έναν ειδικό,αν έχει σημασία αυτό.

Aυτό είναι προσωπικό σου συμπέρασμα Floydized ή το συμπέρασμα όπου καταλήγει το ντοκμαντέρ; (δεν έχω προλάβει ακόμα να το δώ)
Γιατί εγώ από την άλλη ως κύριο αίτιο των κρίσεων χρέους (γενικότερα όχι μόνο της Ελληνικής) βλέπω τις άκρατες κρατικές δαπάνες!
Δείτε και το πανηγύρι που θα γίνει από αύριο στην Αμερική έτσι και πάμε σε government shutdown, είχα ζήσει από κοντά το πρώτο του '96!

Δεν είμαι σίγουρος πόσο ταιριάζει με το θρεντ (ξαναλέω δεν έχω δεί το ντοκιμαντέρ) αλλά έχω την εντύπωση πως έχουμε ξανασυμφωνήσει για τη σοφία της παραπάνω διατύπωσης σε θρεντ σχετικό με εξωτερική πολιτική.

Δεν έχω δει το ντοκιμαντέρ ακόμα, αλλά

elaborate

Όχι μωρέ δικό μου είναι το συμπέρασμα.Όταν λέω “εμάς τους ίδιους” δεν αναφέρομαι φυσικά σε “χρέος” ή τίποτα τέτοιο αλλά το πως αυτό το “σύστημα”,που τόσο βρίζουμε,μας επηρέασε ακόμη και ηθικά.

Μα είναι λογικό να μας επηρεάσει στον τρόπο σκέψης και στην ηθική και σε όλα.Δεν μπορεί κανένας άνθρωπος να διαμορφώσει συνείδηση και τρόπο σκέψης έξω από τις αντικειμενικές συνθήκες στις οποίες ζει.Αν το βρίζουμε,δε σημαίνει ότι το απορίπτουμε.Είναι πολλοί αυτοί που το βρίζουν αλλά λίγοι αυτοί που προσπαθούν να ξεφύγουν (και αυτοί βέβαια προσπαθούν να ξεφύγουν γιατί είχαν άλλες συνθήκες και περιββάλοντα που επηρέασαν τον τρόπο σκέψης τους).Άρα σε καμία περίπτωση δεν φταίμε εμείς η όσοι επηρεάστηκαν ηθικά και το διαβρώσανε,αλλά το σύστημα το οποίο δημιούργησε τέτοιους ανθρώπους(και όταν λέω σύστημα εννοώ ο καπιταλισμός και όλα όσα το συνοδεύουν όπως ιδεολογία,τρόπος σκέψης,κράτος κλπ).
Τώρα για το ντοκυμανταίρ δεν το έχω δει αλλα πιστεύω θα είναι τρομερά ενδιαφέρον.Θα επανέρθω μόλις το δω να ποστάρω άλλη μία γνώμη:p

Όσο διαβάζω την πρόταση τόσο λάθος μου φαίνεται. Ή ο Θουκιδήδης δεν την είπε ακριβώς έτσι ή εγώ διαφωνώ μαζί του (ας μου επιτραπέι ε;)

Το δίκαιο έχει αξία ακριβώς όταν υπάρχει ανισότητα “δυνάμεων”. Αν υπάρχει ισότητα η ισορροπία κρατιέται από μόνη της λόγω αντίρροπων δυνάμεων - δε χρειάζεται προσπάθεια. Αντιθέτως, όταν δεν υπάρχει ισότητα, η επιπλέον προσπάθεια του “αδύνατου” να εξασφαλισει τα δικαιώματά του ή η ηθελημένη παραχώρηση δικαιωμάτων από την πλευρά του “ισχυρού” είναι αυτή που έχει πραγματική αξία.

Πολύ χοντρά και από εμένα αυτά και μόνο με την τρέχουσα έννοια του δικαίου γιατί προσωπικά αμφισβητώ την αντικειμενικότητα του όρου…

Mandrake εννοεί πρακτική αξία:
Aν για παράδειγμα εσύ έχεις ένα συμβόλαιο για να αγοράσεις καφέ από έναν παραγωγό στην Ακτή Ελεφαντοστού που μπορεί να σε καλύπτει απόλυτα με βάση τόσο τους νόμους της ΑΕ όσο και τις διεθνείς συνθήκες για τις εμπορικές συναλλαγές, αν ο Ιβοριανός δεν σου παραδίδει τον καφέ που πλήρωσες το συμβόλαιο σου είναι ένα κουρελόχαρτο αφού στην χώρα που βρίσκεται σε εμφύλιο δεν υπάρχει μία αρχή που να διασφαλίζει την τήρηση των νόμων.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στις διεθνείς σχέσεις: Kανείς δεν διώχνει τον Τουρκικό στρατό από τη Β. Κύπρο, το διεθνές δίκαιο που είναι σαφώς υπέρ της Κύπρου δεν εφαρμόζεται άρα δεν έχει πρακτική αξία.

Δεν εννοούσε πως το δίκαιο του αδύνατου (π.χ. του σκύλου να μην κακοποιείται για να χρησιμοποίήσω ένα εντελώς αποφορτισμένο πολιτικά παράδειγμα) δεν έχει ηθική αξία.

Το “σύστημα” που “γνωρίζουμε” και “μας” έχει επηρεάσει (όπου οι πρώτοι πληθυντικοί μέσα σε εισαγωγικά πάνε στο “εμάς τους Έλληνες”) είναι αυτό του “καπιταλισμού” των κρατικοδίαιτων και των διαπλεκόμενων, των “κουμπάρων” με ένα υπερτροφικό δημόσιο να καταστρέφει τις ζωές μας. Καμία σχέση με πραγματικό καπιταλισμό, συνειδητοποιήστε το για να μην χτίζετε την αντίληψη σας της πραγματικότητας ξεκινώντας από μία λαθεμένη βάση.

Τέλος πάντων,σωστά,απλά δεν αναφερόμουν μόνο στην Ελλάδα.Απλά είδα ότι στο ντοκιμαντέρ ελάχιστη προβολή πήρε το θέμα του συστήματος,νεοφιλελεύθερου στην προκειμένη περίπτωση καθώς και ποιες οι “αντιλήψεις” αυτού,παρά μόνο σε κάποια σημεία τελείως αναφορικά.Επειδή μιλά για την “κρίση” για αυτό.

Ποιά είναι η “προκειμένη περίπτωση” βρε Floydized; Της Ελλάδας; :-s
Δες στο θρεντ “ειδήσεις από την Ελλάδα” σε πρόσφατο ποστ την ομολογία του Αλογοσκούφη και πες μου μετά για ποιό “νεοφιλελεύθερο” σύστημα μιλάμε …:roll:

Ρε παιδιά, συγγνώμη που επεμβαίνω…έχοντας ακούσει πολλά, με τράβηξε το θρεντ πριν ακόμα δω το documentary…

Αλλά μάλλον επειδή δεν είμαι τόσο μπροστά…μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τη διαφορά μεταξύ ‘‘νεοφιλελευθερισμού’’ και ‘‘καπιταλισμού’’ που αναφέρετε?? Η, τι ακριβώς εννοεί ο Mule όταν λέει ότι άλλο ο ‘‘καπιταλισμός’’ που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα και άλλο ο πραγματικός καπιταλισμός?..