Deep Purple: Splat! (2026)

Όντως πάντως, το Coming Home (και το Come Taste the Band εν γένει) είναι από τα πιο heavy δείγματα των Purple. Ίσως και από τα καλύτερα ηχητικά άλμπουμ τους. Αλλά ας μην ξεφεύγουμε.

3 Likes

Αυτό που έχω στο μου περί heaviness, είναι ότι πάμε για μια φάση πιο hard rock, όχι τόσο progressive όσο τα άλμπουμ με τον Morse. Εφόσον το προηγούμενο άλμπουμ με τον McBride τους έφερε πίσω τον τσαμπουκά, μάλλον το πάνε ένα βήμα παραπέρα εδώ οπότε, μιλάμε για κομμάτια σβέλτα, δυναμικά, έτσι πιστεύω τουλάχιστον.

Κρίνοντας από τις διάρκειες των κομματιών, πάμε για δυναμικά σφηνάκια. Μίλησε ο Γκιλαν για το ύφος τους μεταξύ '69-'73 και η αλήθεια είναι ότι ο McBride Blacmoreίζει αρκετά στο ύφος του οπότε…

1 Like

Τι να γράψει μετά από 20κάτι δίσκους κι αυτός; Τα έχει εξαντλήσει όλα τα θέματα στιχουργικά…

2 Likes

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, οι στίχοι του Gillan είναι πολλές φορές μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Άλλες φορές κάνει καλή δουλειά στους στίχους, άλλες φορές όμως…

2 Likes

τελευταία είναι μόνο στο πέταλο :stuck_out_tongue:

2 Likes

Έλα έλα, πήρατε αέρα. Το Jessica’s Bra δεν είναι αυτό που νομίζετε.
image

Για όποιον ενδιαφέρεται, οι στίχοι φαίνονται κάπως σε αυτό το link.

Για κάποιο λόγο, αποκομίζω από την αφήγηση, “Knocking At Your Back Door” vibes, κυρίως στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται. Δε λέω αν είναι καλό η κακό απαραίτητα αλλά, έτσι όπως διάβαζα τους στίχους, αυτό αποκόμισα.

Επίσης, με βάση τους στίχους, κάνω μια μαντεψιά για τη δομή των κομματιών. Από το συγκεκριμένο, φαίνεται ότι δεν έχουμε δομή κουπλέ - ρεφρέν - κουπλέ - σόλο - κουπλέ, φαίνεται ότι έχουμε αλλού είδους δομή στα κομμάτια αν και, για Deep Purple μιλάμε, λογικό να υπάρχει μια τέτοια παρέκκλιση…

Στις 13/5 το πρώτο δείγμα.

3 Likes

Πολύ ωραία ακούστηκαν αυτά τα 10-15 δευτερόλεπτα. Αυτός ο ήχος μου κάνει “heavy” για Deep Purple. Βέβαια κρατάω μικρό καλάθι λόγω Gillan…

3 Likes

Έχω την εντύπωση ότι heavy δίσκος τους και χωρίς ιδιαίτερες φωνητικές ακροβασίες, ήταν ο Battle Rages On, ειδικά το ομώνυμο κομμάτι.

Επίσης, να θυμίσω και το πρόσφατο Lady Sod όπου ο Γκίλαν ναι μεν έχει την όποια κόπωση φωνητικά, η υπόλοιπη μπάντα όμως κάνει το heavy lifting. Έχασε το κομμάτι το δυναμισμό του; Δε θα το έλεγα οπότε, μάλλον κάτι αντίστοιχο μυρίζομαι κι εδώ.

Όντως αυτά τα 15 δευτερόλεπτα ήταν αρκετά ιντριγκαδόρικα, τέτοια ώρα αύριο θα το έχουμε ακούσει…

1 Like

Θα ελεγα οτι και το Abandon ειναι αρκετα heavy αλμπουμ.

2 Likes

Το τραγούδι, το οποίο θα είναι το Arrogant Boy, θα το βρείτε απόψε εδώ:

Προς το παρόν, μπορείτε να δείτε (μόνο αν το ανοίξετε στο Youtube) Paice, Glover και Gillan να μιλάνε για το τραγούδι - πώς γράφτηκε και τι λένε οι στίχοι του.

Τhis is a story of Billy who could not read or write, never read a book in his life. But he’s unhappy with things, so he speaks up. And he finds a way of irritating people, one way or another, the elite.

2 Likes

Μου ηρθε mail απο το DP newsletter και ακουσα ενα μεγαλυτερο αποσπασμα απο το κομματι που ειχε και φωνητικα.Ακουγεται σουπερ…σε μιση ωρα θα το ακουσουμε ολοκληρο.

2 Likes

Κι εγώ το έσβησα νομίζοντας ότι είναι το χθεσινό snippet!

Oh well, 25 λεπτά (ή μόλις κοιμηθεί ο μικρός) ακόμα!

1 Like

Ενδιαφερον κομματι…στην μεση γινεται τελειως prog…

3 Likes

Θα μπορούσε να είναι στο Now what?! πιστεύω.

Ωραίο το πρώτο άκουσμα. Νταξει λίγο μανιέρα Ezrin

Nice! Short and sweet! Έχω την εντύπωση ότι ο Gillan δεν ακούγεται τόσο ζορισμένος όσο στο =1. Ηχητικά δεν μπορώ να πω, άκουσα από Bluetooth speaker.

Πάντως αν εξαιρέσεις την αρχή, από τη μέση και μετά είναι εντελώς prog - η μουσική που έγραφαν με τον Morse και δεν τους άρεσε. Γεροπαραξενιές…

2 Likes

Στα αυτιά μου, ειναι σαν outtake απο το αμέσως προηγούμενο άλμπουμ, χωρίς αυτό να είναι κακό απαραίτητα. Να θυμίσω επίσης ότι και με το αντίστοιχο πρώτο single του =1 δεν είχα ξετρελαθεί οπότε, πιθανόν με τον καιρό θα ακούσουμε και κάτι άλλο.

Σαν πρώτη εντύπωση πάντως, μου φάνηκε συμπαθητικό, φαίνεται ότι φτιάχτηκε απο τις ίδιες πρώτες ύλες που φτιάχτηκε και το =1.

Επίσης, μου θύμισε λίγο το groove & τη μελωδία από Anya, χωρίς αυτό παλι να είναι κακό…

1 Like

Ισχύει το πρόσεξα κι εγώ αυτό. Και άκουσα και το lazy sod πριν για να το θυμηθώ και όντως εκεί ζοριζοταν αρκετά.

1 Like

Οποιοδήποτε από το =1 να έβαζες, ένα ζόρι θα το άκουγες! :stuck_out_tongue:

2 Likes