"Diversity" στην ποπ κουλτούρα

Διαβάζω τόση ώρα τι γίνεται στο thread της σειράς του LOTR και πριν λίγο πέφτω σε αυτό:

Τρελή σύμπτωση… Τεσπά είναι σίγουρος πως όλοι οι συνάδελφοι νερντς έχουν παρατηρήσει μια τάση των κόμικ και του Χόλιγουντ να κάνουν αλλαγές σε υπάρχοντες χαρακτήρες ως προς το φύλλο, την σεξουαλικότητα και την εθνικότητα. Για να μην γεμίζουμε το άλλο θέμα και επειδή έχει ψωμί η συζήτηση οποίος θέλει παραθέτει την γνώμη του εδω

4 Likes

Ειναι τοσο συνηθησμενη πρακτικη εδω και 50 χρονια στον χωρο τον κομιξ να βγαινουν σπινοφς με αλλα genders, χρωματα δερματος, ακομα και κομμουνιστη Σουπερμαν εχουμε δει, δεν καταλαβαινω γιατι το κανουμε τοσο θεμα τωρα.

1 Like

Η ποπ κουλτούρα ειναι προϊόν οποτε λογικο να θελει να πιασει οσο μεγαλυτερο καταναλωτικο κοινο μπορει, δεν ειναι κακο

Α και κατι που ειπε ο Rick Roderick και μαρεσε, που ξεχασα να γραψω πριν, “η μεινστριμ κουλτουρα λειτουργει σαν αναποδη ψυχαναλυση”, εννοωντας οτι αντι να μαθεις τον εαυτο σου, τον χανεις/ξεχνας

6 Likes

Το θετικό στην περίπτωση των lgbtq (γενικότερα σε ταινίες, σειρές, οτιδήποτε, και εκτός Hollywood) είναι πως σιγά σιγά με την πάροδο των δεκαετιών αποτελούν σε μικρότερο ποσοστό καρικατούρες και σε μεγαλύτερο καθημερινούς ανθρώπους με ευαισθησίες και μεγαλύτερο βάθος στο χαρακτήρα τους. Υπάρχει ακόμα περιθώριο για πολύ μεγαλύτερη βελτίωση στο θέμα.

8 Likes

Για ικανοποιήσουν το κοινό τους θα κάνουν ότι θέλουν αρκεί να πουλήσουν αυτό τους νοιάζει στην τελική. Στην περίπτωση αυτή ο Σουπερμαν πουλάει και παντα θα πουλαει.

Και ευτυχώς αυτό είναι που πουλάει, που σημαίνει πως είναι αρκετοί αυτοί που έχουν ευαισθητοποιηθει σε αυτά τα θέματα και έτσι μερικά φασιστακια δεν τα παίρνει να βγάζουν τα κόμπλεξ τους. Αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα.

1 Like

Το λατρεύω λίγο που έχουμε μαζευτεί πέντε λευκοί μαντράχαλοι να συζητήσουμε σοβαρά για τη σημασία του diversity οπουδήποτε.

Επίσης, γιατί τα εισαγωγικά στον τίτλο του θρετν;

3 Likes

Ναι οκ, μπορεί κάποιοι από εμάς να μην έχουμε βιώσει ενδεχομένως discrimination (αν και υπάρχουν πολλά επίπεδα διακρίσεων όχι μόνο φυλετικά, σεξουαλικά ή εθνοτικά, οπότε ας κρατήσουμε μικρό καλάθι και σε αυτό) αλλά έχουμε δει δικούς μας ανθρώπους ή φίλους ή γνωστούς ή απλά συνανθρώπους να δέχονται.

Και με συζητήσεις αλλάζουν τα μυαλά όλο και περισσότερων. Ή μπορεί να βρεθούμε σε κάποια φάση που να πρέπει να υπερασπισουμε κάποιον που δέχεται λεκτική ή κυριολεκτικη επίθεση για κάτι τέτοιο.

Εν ολίγοις το να είσαι λευκός στρεητ άντρας δεν σημαίνει πως δεν έχει σημασία να είσαι ευαίσθητος με αυτά. Έχει τεράστια κοινωνικη σημασια, επειδή δεν θα φερθείς άσχημα και επειδή μπορεί να αποτρέψεις και κάποιον άλλον να φερθεί άσχημα ή μπορεί να αλλάξεις και τίποτα κολλημένα μυαλά με τη συζήτηση.

7 Likes

Δηλαδη αν ενας φαν της dc χαλαστει με αυτο που βλεπει ειναι φασιστας? τι λογικη εχει αυτο?

Αν χαλαστει που ο superman είναι σκουρόχρωμος ή bisexual, ναι είναι φασίστας

Πολυ καθετο αυτο που λες . Αλλα συμφωνω οτι εχουμε πολυ δρομο ακομα

Δεν μου πολυαρεσει ο όρος Diversity. Άμα το σκεφτείς όλοι είμαστε ίδιοι στους περισσότερους τομείς απλά διαφέρουμε σε μερικές λεπτομέρειες

1 Like

Οπωσδήποτε μεγάλη κουβέντα που σίγουρα δεν εξαντλείται σε εύκολους αφορισμούς και λογικές “άσπρο/μαύρο”.

Κακά τα ψέματα, η βιομηχανία του θεάματος γενικότερα και του θεάματος στην πλέον εύληπτη μορφή του, τον κινηματογράφο, ειδικότερα, όχι μόνο είχε και έχει τη δυνατότητα να προβάλει πρότυπα συμπεριφορών, νοοτροπίας κλπ, αλλά και κάνει (κατά)χρηση αυτής της δυνατότητας, διαχρονικά και με αυξανόμενη ένταση.
Από τις βωβές ταινίες και τις πρώτες ομιλούσες, όπου οι χαρακτήρες με μαύρους ηθοποιούς είτε απουσίαζαν παντελώς είτε έπαιζαν το ρόλο του κοινωνικού ξεφτίλα απεικονίζοντας μια δυστυχώς υπαρκτή πραγματικότητα και αναπαράγοντας την ταυτόχρονα, μέχρι τα σχετικά πρόσφατα blockbusters με εισβολές εξωγήινων π.χ. όπου το ανθρώπινο γένος αμυνόταν με μπροστάρηδες τους Αμερικάνους (φυσικά!) που είχαν επικεφαλής τον Λευκό Ηγέτη, έναν πανέξυπνο Εβραίο να έχει το δεύτερο ρόλο, έναν ικανό μαύρο πιο χαμηλά σε ιεραρχία σπουδαιότητας, γυναικείους χαρακτήρες, όλους μαζί να συνεργάζονται αρμονικά (μια ιδανική, αλλά ολωσδιόλου στρεβλή εικόνα της βαθιά κατακερματισμένης αμερικάνικης κοινωνίας), φτάνουμε τώρα στην “υποχρεωτική” εκπροσώπηση όλων των φυλών, σεξουαλικών ταυτοτήτων κλπ, κάτι που φυσικά εμπεριέχει και εισπρακτική λογική.

Τίποτε το ιδιαίτερα αξιοσημείωτο, το γεγονός απλά προσφέρεται για συμπεράσματα αναφορικά με το τι πουλάει αυτό τον καιρό!
(Μιλάμε πάντα για τον εμπορικό, mainstream κινηματογράφο, εννοείται)

8 Likes

Προσωπικά δεν έδινα σημασία μέχρι το Spiderman homecoming. Εκεί όταν βγήκαν τα νέα ότι είναι Ινδός ο Φλας δεν μου άρεσε σαν σκέψη γιατί ήταν από τους χαρακτήρες που ήξερα καλά από μικρός στα καρτούν κλπ. Βλέποντας την ταινία κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ήταν από τους πιο αδιάφορους χαρακτήρες. Δεν είχε να κάνει όμως με το ότι ήταν Ινδός.

Αυτό που κατάλαβα και που θέλω να πω είναι ας αλλάξουν όσους χαρακτήρες θέλουν. Στην τελική κόμιξ δεν διάβαζα ποτέ ούτε που θα καταλάβω τους περισσότερους. Το θέμα είναι να γίνει προσπάθεια και στο σενάριο. Οκ Ντίσνεϋ τους αγαπάμε όλους κλπ αλλά δεν μπορείς να περιμένεις απλά να ταυτιστεί ο άλλος με έναν χαρακτήρα απλά βάζοντας τον σε μια ταινία.

Κλείνοντας εγώ στο τέλος θα κρίνω αυτό που θα δω. Πχ βρήκα το γυναικείο reboot των Ghostbusters κακό και τους περισσότερους γυναικείους χαρακτήρες στην νέα τριλογία σταρ γουορς αδιάφορους. Αυτό δεν σημαίνει ότι μισώ τις γυναίκες λέω ότι βλέπω. Όπως από την άλλη μου άρεσε ο Μοράλες στο spiderverse γιατί ήταν καλογραμμένος. Μην είστε αρνητικοί μερικοί δείτε την ταινία και κρίνετε μετά.

3 Likes

Μα αν δεν συζητήσουμε εμείς, ποιος; Πρώτα εμείς πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας και τα μυαλά μας για να πάμε παρακάτω, εφόσον από εμάς πηγάζει το πρόβλημα. Και εκτός από αυτό, κανένας κοινωνικός προβληματισμός δεν είναι “αποκλειστικότητα” κάποιας ομάδας/κοινότητας, αντιθέτως τα προβλήματα θα λυθούν (ή τεσπα θα γίνει ένα βήμα μπροστά) όταν ανοίξει διάλογος με διάθεση να εντοπιστούν και να ανατραπούν τα στερεότυπα που (όλοι) έχουμε.

Τώρα για τον κινηματογράφο και την βιομηχανία, νομίζω συμφωνώ σε γενικές γραμμές με όσα ειπώθηκαν. Απλά να προσθέσω πως για να προχωρήσουμε μπροστά, θα ήταν καλό να δούμε σειρές ή ταινίες (ή franchise ταινιών) που θα πρωταγωνιστούν μειονότητες. Να υπάρξουν νέα σύμβολα κατά κάποιον τρόπο που θα αλλάξουν την γνώμη των πολλών και θα βοηθήσουν στην αποδοχή της “διαφορετικότητας” (την απεχθάνομαι σαν λέξη, προς συνεννόηση το γράφω). Δεν μιλάω για κάτι βαθυστόχαστο, σκεφτείτε π.χ. το John Wick (που είχε τρελό σουξέ και εισιτήρια έκοψε και videogame βγήκε και άπειρα memes έσκασαν) αλλά με κάποιον άνθρωπο από κάποια κοινότητα που δεν έχει αρκετή εκπροσώπηση. Έχουμε δρόμο ακόμα και το ότι αλλάζουν σταθερές (μακάρι Elba για James Bond π.χ.), έστω και επειδή μυρίζονται φράγκα οι του Hollywood, είναι καλό σημάδι. Σε πιο μικρές/indie παραγωγές γίνονται πραγματάκια πάντως με μεγαλύτερη συχνότητα νομίζω, το θέμα είναι να γίνει κάτι και στα blockbusters που τα βλέπει και πολύς κόσμος. Όταν φτάσουμε στο σημείο να μην χρειάζεται να καταδεικνύουμε σαν σημάδι προοδευτικότητας το ότι πρωταγωνιστεί gay άνδρας ή τρανς άτομο αλλά απλά πάμε να δούμε την νέα ταινία του Χ σταρ που τυχαίνει να είναι gay ή υπάρχουν gay σχέσεις σε μια ταινία εντελώς casually όπως σε τόσα rom com, τότε θα έχει γίνει κάτι σημαντικό. Αλλά μέχρι να κανονικοποιηθούν όλα αυτά, θα περάσει πολύς καιρός νομίζω.

4 Likes

3 παρατηρησεις.
Ο Σουπερμαν δεν θα ειναι bi, ο γιος του Σουπερμαν και της Λοις ειναι και αυτος θα ειναι bi, αλλα ο τιτλος ΟΙ ΕΛΕΕΙΝΟΙ SJW ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΥΓΚΡΑ ΤΟΝ ΣΟΥΠΕΡΜΑΝ πουλαει περισσοτερο.

Εδω και απειρα χρονια στο Χολυγουντ το whitewashing ηταν αυτονοητο, χαρακτηρες παιζονταν απο λευκους Αμερικανους ανεξαρτητα του εθνοτικου τους υποβαθρου. Αυτο τοτε ομως ηταν οκ και νορμαλ, τωρα ξαφνικα βγαζουν ολοι αφρους για τον καημενο τον συγγραφεα που του χαλαμε το εργο που το σκεφτηκε ετσι.

Το να λενε μερικοι απο την μια “το LotR δεν πρεπει να εχει μαυρους γιατι ο κοσμος δεν το θελει” και απο την αλλη “ε τα studio βαζουν μαυρους για να πουλησουν” μονο σε εμενα ακουγεται σαν τρικυμια εν κρανιω? Αποφασιστε τι θελει ο κοσμος τελικα ξερω γω.

2 Likes

Εγω προσωπικά θέλω να περάσω καλά βλέποντας μια ταινία. Απλά έχω απαίτηση από την Χ εταιρία να προσπαθήσει στο σενάριο και στην ανάπτυξη ενός χαρακτήρα από το να μου πετάει έναν generic γκέι, μεξικανο η ότι άλλο και να περιμένει να δεθεί κόσμος μαζί του. Το πρόβλημα μου είναι ξεκάθαρα με τις εταιρίες και όχι με τον οποιονδήποτε. Γιατί όλοι εδώ ξέρουμε ότι κατά βάθος την DC και την Disney και όλες τις νοιάζει το χρήμα μέσω του wider target audience και όχι η προβολή της διαφορετικότητας

3 Likes

Για ποιον λογο καποιος δεν θα περασει καλα αμα παιξει ο Idris Elba τον 007 ομως, αυτο ειναι που δεν καταλαβαινω προσωπικα. Το τελευταιο Ghostbusters ηταν μια κακη ταινια για ενα σωρο λογους και ολοι επικεντρωσαν στο ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΙ ΦΡΙΚΗ, δηλαδη ρε φιλε κραξε για αυτο που πρεπει να κραξεις ξερω γω, θα σε εκανε να φαινεσαι και legit και οχι μισογυνικο σκουπιδι. Τα ιδια και με το Star Wars.

Κατα τα αλλα οι εταιρειες κανουν αυτο που θεωρουν οτι θα πουλησει. Αυτην την εποχη ειναι η ποπ προοδευτικοτητα (μονο σε ασφαλη θεματα ε, μην παμε σε θεματα τρανσφοβιας, αυτα ακομα κανουν τζιζ), σιγα το νεο.

1 Like

Ισχυει αυτο? Μακαρι να γινει ο ανθρωπος ειναι τοπ

Αδερφε κάτι τέτοιο θέλω να πω και εγώ. Γίνονται εύκολα παρεξηγήσεις γι αυτό προσπαθώ να ξεκαθαρίσω την θέση μου. Το ότι οι καινούριοι γυναικείοι χαρακτήρες στο σταρ γουορς πχ είναι βαρετοί και αδιάφοροι δεν έχει να κάνει με το φύλλο τους αλλά με το κακό γράψιμο που είχαν οι χαρακτήρες.

1 Like