Πριν προλάβουν κάποιοι να αρχίσουν τα ότι “οι Έλληνες κράζουν τους Theater” κλπ., να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω κανένα πρόβλημα με το συγκρότημα, ούτε με τις αλλαγές του ούτε τίποτα. Και μια χαρά έχω ευχαριστηθεί τα DTOE/DOT - ενδεχομένως πολύ περισσότερο από τα τελευταία outputs με Portnoy.
Τα περί του σέτλιστ, έχουν αναλυθεί διεξοδικά - ήταν μια αλήθεια που είτε τη δεχόσουν και προσπαθούσες να περάσεις καλά ή όχι.
Τα περί φεστιβάλ: το να βάλεις 3 συγκροτήματα να παίξουν 30λεπτα σετ και να ανέβει ο headliner δεν το καθιστά φεστιβάλ για κανένα λόγο. Πόσο μάλλον όταν τα συγκροτήματα απευθύνονται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό (Jacob Richardson, ούτως ή άλλως ο κόσμος έμπαινε ακόμα όταν έπαιζε και πολλοί μπορεί να μην πρόλαβαν καθόλου) ή δεν κολλάνε καθόλου με τη συναυλία (Minus One, τουλάχιστον από όσα κατάφερα να ακούσω). Οπότε περίπατο το φεστιβάλ και οι δικαιολογίες για φεστιβαλικό σέτλιστ.
Έχοντας πάει σε αριθμό συναυλιών, ήθελα να ελπίζω (μέχρι κάπου στο 3ο τραγούδι των Theater), ότι τα support groups συνήθως χαντακώνονται στον ήχο και ο headliner κλείνει στόματα με το σεμιναριακό ήχο του.
Δεν κατάφερα να ακούσω πολλά από την ορχηστρική εισαγωγή, είδα το συγκρότημα να παίρνει θέση και κάποια στιγμή άρχισαν να κοπανιούνται για το Untethered Angel (λογικά θα έπαιξε και η ακουστική της εισαγωγής αλλά δεν…). Ο ήχος ένα συνεχές βουητό. Άκουγες 95% ντραμς, και μια βαβούρα από τα υπόλοιπα. Ο LaBrie ούτε για αστείο δεν ακουγόταν.
Ήλπιζα ότι θα στρώσει ο ήχος (έστω και από το 2ο-3ο τραγούδι) να απολαύσουμε μία τουλάχιστον αξιοπρεπή συναυλία. Μπα. Μπορεί ο Petrucci να έπαιζε τις κάλτσες του, αλλά στο περισσότερο live ακούγαμε λίγο τα σόλο του. Από τα όσα είπε ο LaBrie, μόνο κάτι για smoke είπε (και υπέθεσα ότι έκραζε για το κάπνισμα) και κάποια άλλη στιγμή έπιασα τη λέξη Athens. Αυτά.
Υποθέτω ότι το συγκρότημα έπαιξε καλά. Άλλωστε δε νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού.
Είδα πάρα πολύ κόσμο να φεύγει, να διαμαρτύρεται εντόνως σε κάποιους στην είσοδο και νομίζω ότι ακούστηκαν σε πολλές στιγμές “δεν ακούμε τίποτα”.
Το μόνο καλό της διοργάνωσης ήταν ότι τήρησε τους χρόνους σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα. Κατά τα άλλα… μόνο για κλάματα.
Φυσικά δεν είναι η ευθύνη μόνο της διοργάνωσης (βλ. ακατάλληλος χώρος - είμαι 1,93 και πρώτη φορά αισθάνθηκα κοντός σε συναυλία, με την έννοια ότι δεν έβλεπα τίποτα, για να μην αναφέρω τη σαρδελοποίηση και το στριμωξίδι). Θεωρώ ότι ευθύνεται εξίσου και το συγκρότημα. Είτε μέσω του ηχολήπτη του (αν υπήρχε τέτοιος, αν ήμασταν με τον ηχολήπτη του μαγαζιού ακόμα χειρότερα), είτε μέσω των μανατζαραίων που έδωσαν έγκριση για τέτοιου είδους χώρο. Δεν μπορεί να είσαι οι Dream Theater, με 30 χρόνια καριέρα και να δέχεσαι να βγαίνει αυτό προς τα έξω. Συγκροτήματα πολύ μικρότερου εμπορικού και καλλιτεχνικού μεγέθους δίνουν τεράστια σημασία στον ήχο τους. Πραγματικά σκεφτόμουν τι αντίδραση θα είχε ο Rudess πχ. αν σε κάποια σημεία που δεν έπαιζε, κατέβαινε κάτω να ακούσει τι ακούμε εμείς.
Και δε θα αρκεστώ στη δικαιολογία ότι μπροστά και πάνω ο ήχος ήταν καλός. Κάνεις συναυλία για όλους, όχι για όσους πλήρωσαν VIP. Μπορεί να πεις ότι οι VIP θα βλέπουν λίγο καλύτερα και δε θα στριμωχτούν όπως εμείς το πόπολο πίσω, αλλά όχι αυτό το πράγμα.
Για να το μαζέψω και να κλείσω: κρίμα. Μόνο κρίμα. Και για τα λεφτά που δώσαμε, και για τις προσδοκίες μας, και για τη βαβούρα που ταλαιπώρησε τα αυτιά μας, και για τη ζέστη που φάγαμε, και για το στριμωξίδι. Φαντάζομαι ότι οι DT χθες έχασαν μια μεγάλη μερίδα του κοινού. Όχι τους βαμμένους, αλλά όλους αυτούς που ήρθαν από ενδιαφέρον και ενδεχομένως να πήγαιναν σε επόμενη συναυλία τους στην Ελλάδα. Μακάρι να διαψευσθώ.
Edit: δεν θέλω καν να μπω στη θέση αυτών που ταξίδεψαν στην Αθήνα, και πέρα από το εισιτήριο της συναυλίας πλήρωσαν για διαμονή και μεταφορά. Και είχαμε και τέτοιους στην παρέα…