Θα ήθελα να πω δυο λόγια για τον James, χωρίς να έχω δει κανένα video από τις δυο πρώτες συναυλίες.
Αρχικά, ελπίζω να καταλαβαίνουμε όλοι (και να συμφωνούμε) ότι πολύ σπάνια ένα βίντεο από κινητό δίνει την πραγματική εικόνα. Και για να γίνω πιο ακριβής, πολύ συχνά κάνει κάτι να ακούγεται πολύ χειρότερο από ότι στην πραγματικότητα είναι, και σε σχέση με όταν βιώνεις ένα live μέσα σε αυτό.
Ξεκινώντας με τα αντεπιχειρήματα, σαφώς και έχω απαιτήσεις να είναι καλός ο κάθε τραγουδιστής ή μουσικός που πάω να παρακολουθήσω. Τόσο λόγω του ότι ζητάει ένα αντίτιμο για αυτό που κάνει, όσο και γιατί έχω μάθει να έχω απαιτήσεις, ακριβώς επειδή εκτιμώ κάποιον και επειδή το ότι είναι καλός σε κάτι με έκανε να τον αγαπήσω και να τον εκτιμήσω. Οπότε, αν θεωρώ ότι δεν απέδωσε καλά φυσικά και θα το πω και πιθανόν να γκρινιάξω αν νιώσω ότι υπερβαίνει ένα όριο.
Από εκεί και πέρα, πολύ συχνά η κριτική ξεφεύγει και σταματάει να έχει κάποιο νόημα. Γίνεται απλά χολή. Καταλήγει στο να κράζουν (ή συνήθως να χλευάζουν) τη φωνή ή την απόδοσή του άνθρωποι που δεν τους άρεσε ποτέ η φωνή του ή οι Dream Theater γενικότερα. Εν τέλει, πόση σημασία έχει κάποιος να λέει ότι βρίσκει άθλια τα φωνητικά του James όταν μπορεί να βρίσκει ενδιαφέροντα τα φωνητικά του Lou Reed στο “Lulu”; Τυχαία μου ήρθε το παράδειγμα, αλλά ελπίζω να γίνεται κατανοητό το point…
Και θα συμφωνήσω ότι με κάποιο τρόπο έχει παγιωθεί να υπάρχουν “κάποιοι υπεράνω κριτικής κι άλλοι να είναι στόχοι για βελάκια”. Ο James είναι για πολλούς λόγους στη δεύτερη κατηγορία, κι όχι πάντα δίκαια.
Υπάρχει, όμως, μια πραγματικότητα που λέει ότι ο James βγαίνει εκεί έξω και εκθέτει τον εαυτό του στην κριτική με τρόπο που άλλοι δεν θα το έκαναν ποτέ. Και αυτό δεν του το πιστώνουν πολλοί. Τα 3ωρα σόου, σε αυτή τη συχνότητα ακόμα περισσότερο, και στην ηλικία του και με τις απαιτήσεις που έχουν (ειδικά το παλιότερο υλικό) θα ήταν μάλλον θαύμα αν έβγαιναν τέλεια.
Έχω μηδαμινές τεχνικές γνώσεις, αλλά με ενδιαφέρει να συνομιλώ και να ακούω ανθρώπους που έχουν γνώσεις επί ενός θέματος. Και μιλώντας για το εν λόγω θέμα, από όσα έχω καταλάβει η καταπόνηση στη φωνή δεν είναι απλό ή μονοδιάστατο θέμα. Επίσης, φαντάζομαι ότι οι DT δεν είναι χαζοί ή αδιάφοροι. Αν μπορούσαν να χαμηλώσουν την τονικότητα στα τραγούδια τους χωρίς να υπάρχει πρόβλημα θα το έκαναν και θα τον βοήθαγαν σημαντικά να ακουστεί καλύτερος. Αλλά, για να μην το κάνουν μάλλον δεν γίνεται. Οπότε, πρέπει να ζήσει με μια επιπλέον δυσκολία.
Ενδεικτικά, ο Geoff Tate, από όσο μπορώ να ξέρω, χαμηλώνει την τονικότητα των τραγουδιών σε σχέση με την αρχική τους εκτέλεση στα live του. Ελάχιστοι το καταλαβαίνουν και κανείς δεν ενοχλείται ιδιαίτερα, οπότε καλά κάνει. Και βγάζει τα τραγούδια σε ένα εύρος που του είναι πιο άνετο και αποφεύγει την καταπόνηση.
Μέχρι στιγμής, όσες φορές έχω δει τους DT ζωντανά, ο James ήταν από αξιοπρεπέστατος ως εξαιρετικός. Σίγουρα έχω δει πολύ κακές αποδόσεις του σε βίντεο, αλλά ακόμα και σε στούντιο εκτελέσεις έχω απορήσει (με εκείνο εκεί το “Viper King” ποτέ δεν κατάλαβα τι σκεφτόντουσαν). Σε λίγες ημέρες ευελπιστώ να έχω εκ νέου άποψη και να τη συζητήσουμε.
Peace out. Love is the dance of eternity. (με το απαραίτητο κοκοράκι κατά το sing along)