Dream Theater @Release Athens 23/07/2025

Πολυ καλο :+1: Αλλα ασε εμενα… Τον @curehead που εχει ανοιχτη γραμμη με τον Αρχηγο, που τον πας; Τα πραγματα μπορει να γινουν πολυ δυσκολα για τον nnnkkk και ολους τους non believers μετα απο αυτο, να το ξερετε.

Σε λιγο πιο σοβαρο τονο, διαβαζω διαρκως για τον Λαμπρι και απορω μαζι με τον Γιανικ τον Ρουλζ παραπανω (που εγραψε το πιο ωραιο μνμ εδω μεσα, μετα απο τα δικα μου φυσικα): απο τη μια λεμε για καθε συγκροτημα που ερχεται στην Ελλαδα “αν δεν σου αρεσει, μην πας” διοτι δεχομαστε οτι μπαντες με ιστορια 30-40 ετων δεν μπορουν να εφευρουν τον τροχο και απο την αλλη δεν δεχομαστε οτι 30-40 χρονια μετα ενα μελος του συγκροτηματος, δεν μπορει να ειναι ιδιος με “τοτε”; Χανω κατι σε ολο αυτο;

Δεν ειμαι σιγουρος οτι ο Λαμπρι εχει τον χρονο και τη διαθεση να διαβασει τα σχολια του Μπαμπη απο τα Σουρμενα και του James απο το Connecticut, αλλα κι αν το κανει, δεν νομιζω οτι θα τον επηρεασει οταν ανεβει στη σκηνη. Αλλα ρε μλκ Μπαμπη, αν δεν σου αρεσει, μην πας να τους δεις ρε μλκ ρε μπρο. Αλλιως βουλωσε το και απολαυσε ο,τι σου προσφερεται. Αν τυχον εχεις και πιο ταιριαστη φωνη για τα δεδομενα της μπαντας, στειλε για οντισιον. Ποτε δεν ξερεις.

Επισης, μπορει να εχω λαθος perspective.

4 Likes

Κατανοητο
Απλα εγω προτιμω να δω live Sign of the Hammer k Hail to England που ναι η περιοδεια αντι για Green Day k Gojira και με αναστατωσατε λιγο :rofl:

4 Likes

Μωρέ κι εγώ άλλα θέλω να δω στην Ελλάδα

Για αυτό και σου απάντησα, για να ξέρεις ότι δεν υπάρχει κάτι απτό ακόμα

1 Like

Θα ήθελα να πω δυο λόγια για τον James, χωρίς να έχω δει κανένα video από τις δυο πρώτες συναυλίες.

Αρχικά, ελπίζω να καταλαβαίνουμε όλοι (και να συμφωνούμε) ότι πολύ σπάνια ένα βίντεο από κινητό δίνει την πραγματική εικόνα. Και για να γίνω πιο ακριβής, πολύ συχνά κάνει κάτι να ακούγεται πολύ χειρότερο από ότι στην πραγματικότητα είναι, και σε σχέση με όταν βιώνεις ένα live μέσα σε αυτό.

Ξεκινώντας με τα αντεπιχειρήματα, σαφώς και έχω απαιτήσεις να είναι καλός ο κάθε τραγουδιστής ή μουσικός που πάω να παρακολουθήσω. Τόσο λόγω του ότι ζητάει ένα αντίτιμο για αυτό που κάνει, όσο και γιατί έχω μάθει να έχω απαιτήσεις, ακριβώς επειδή εκτιμώ κάποιον και επειδή το ότι είναι καλός σε κάτι με έκανε να τον αγαπήσω και να τον εκτιμήσω. Οπότε, αν θεωρώ ότι δεν απέδωσε καλά φυσικά και θα το πω και πιθανόν να γκρινιάξω αν νιώσω ότι υπερβαίνει ένα όριο.

Από εκεί και πέρα, πολύ συχνά η κριτική ξεφεύγει και σταματάει να έχει κάποιο νόημα. Γίνεται απλά χολή. Καταλήγει στο να κράζουν (ή συνήθως να χλευάζουν) τη φωνή ή την απόδοσή του άνθρωποι που δεν τους άρεσε ποτέ η φωνή του ή οι Dream Theater γενικότερα. Εν τέλει, πόση σημασία έχει κάποιος να λέει ότι βρίσκει άθλια τα φωνητικά του James όταν μπορεί να βρίσκει ενδιαφέροντα τα φωνητικά του Lou Reed στο “Lulu”; Τυχαία μου ήρθε το παράδειγμα, αλλά ελπίζω να γίνεται κατανοητό το point…

Και θα συμφωνήσω ότι με κάποιο τρόπο έχει παγιωθεί να υπάρχουν “κάποιοι υπεράνω κριτικής κι άλλοι να είναι στόχοι για βελάκια”. Ο James είναι για πολλούς λόγους στη δεύτερη κατηγορία, κι όχι πάντα δίκαια.

Υπάρχει, όμως, μια πραγματικότητα που λέει ότι ο James βγαίνει εκεί έξω και εκθέτει τον εαυτό του στην κριτική με τρόπο που άλλοι δεν θα το έκαναν ποτέ. Και αυτό δεν του το πιστώνουν πολλοί. Τα 3ωρα σόου, σε αυτή τη συχνότητα ακόμα περισσότερο, και στην ηλικία του και με τις απαιτήσεις που έχουν (ειδικά το παλιότερο υλικό) θα ήταν μάλλον θαύμα αν έβγαιναν τέλεια.

Έχω μηδαμινές τεχνικές γνώσεις, αλλά με ενδιαφέρει να συνομιλώ και να ακούω ανθρώπους που έχουν γνώσεις επί ενός θέματος. Και μιλώντας για το εν λόγω θέμα, από όσα έχω καταλάβει η καταπόνηση στη φωνή δεν είναι απλό ή μονοδιάστατο θέμα. Επίσης, φαντάζομαι ότι οι DT δεν είναι χαζοί ή αδιάφοροι. Αν μπορούσαν να χαμηλώσουν την τονικότητα στα τραγούδια τους χωρίς να υπάρχει πρόβλημα θα το έκαναν και θα τον βοήθαγαν σημαντικά να ακουστεί καλύτερος. Αλλά, για να μην το κάνουν μάλλον δεν γίνεται. Οπότε, πρέπει να ζήσει με μια επιπλέον δυσκολία.

Ενδεικτικά, ο Geoff Tate, από όσο μπορώ να ξέρω, χαμηλώνει την τονικότητα των τραγουδιών σε σχέση με την αρχική τους εκτέλεση στα live του. Ελάχιστοι το καταλαβαίνουν και κανείς δεν ενοχλείται ιδιαίτερα, οπότε καλά κάνει. Και βγάζει τα τραγούδια σε ένα εύρος που του είναι πιο άνετο και αποφεύγει την καταπόνηση.

Μέχρι στιγμής, όσες φορές έχω δει τους DT ζωντανά, ο James ήταν από αξιοπρεπέστατος ως εξαιρετικός. Σίγουρα έχω δει πολύ κακές αποδόσεις του σε βίντεο, αλλά ακόμα και σε στούντιο εκτελέσεις έχω απορήσει (με εκείνο εκεί το “Viper King” ποτέ δεν κατάλαβα τι σκεφτόντουσαν). Σε λίγες ημέρες ευελπιστώ να έχω εκ νέου άποψη και να τη συζητήσουμε.

Peace out. Love is the dance of eternity. (με το απαραίτητο κοκοράκι κατά το sing along)

12 Likes

Manowar εχουμε δει και σχετικα πρόσφατα, King Diamond πρεπει να δουμε

7 Likes

Παιδια εδω ειναι το ζουμι, συμφωνω απολύτως.
Ξέρουμε και τα προβλήματα του James ανα τα χρόνια, υπάρχει και καλοπροαίρετη κριτική που λέει οτι πρέπει να δουλέψει εναλλακτικές μελωδιες για πράγματα που πλέον (αναμενόμενα) δεν του βγαίνουν απο το να αυτοσχεδιάζει με αμφίβολα αποτελέσματα.

Τώρα κι εγώ σε τελευταίο live που τους είδαμε εδω, μπορώ να πω οτι ήταν αξιοπρεπέστατος. Δεν περιμένω και δε θα γίνει ποτέ ο James που ήταν το 92, ακόμη και το 93 που ακόμη δεν είχε πάθει τη ζημιά στη φωνή, είχε καταπονηθεί και έκανε υπερβολές που δεν τον βοήθησαν.

Και ναι, με περιοδείες που παίζουν 2/3 ώρες, σχεδόν σε καθημερινό ρυθμό, ένας 60ρης δεν μπορεί να γίνει 30ρης ξανά.

Καλή η κριτική (και η αυτοκριτική), αλλά σε αυτη τη φάση ειναι και καλό να εκτιμάμε το οτι οι Theater παραμένουν μια παραγωγική μπάντα, ενεργοί τόσο δισκογραφικά όσο και συναυλιακά.
Προσωπικά σαν fanboy είμαι οκ με αυτό, και έχω και αντίστοιχα ρεαλιστικές απαιτήσεις και προσδοκίες.

Την υπέρβαση την έκαναν παραπάνω απο μια φορά στην καριέρα τους, και όσον αφορά τον James, οι ερμηνείες που μας έχει χαρίσει όλα αυτά τα χρόνια για μένα θα είναι πάντα ανατριχιαστικές. Τον χρόνο δεν τον κέρδισε ποτέ κανείς.

9 Likes

Συμφωνω με το γενικοτερο πνευμα του ποστ σου, θα κανω μονο το δικηγορο του διαβολου σε δυο απλες παρατηρησεις που θεωρω οτι ισως καθιστουν πιο «ευκολη» την αρνητικη κριτικη στον James ( απο οσους ειναι αυστηροι επικριτες του) και το τονιζω οτι ειναι μια εκτιμηση που εχω. Το ενα ειναι, οπως κι εσυ εχεις καταγραψει, καποιες φορες που «πεφτει» επιπεδο φωνητικα πεφτει με παταγο και το δευτερο ειναι οτι εχει την «καταρα» να ειναι σε μια απο τις πιο τεχνικα αρτιες μπαντες ολων των εποχων οπου ολοι οι υπολοιποι - εχοντας να υποστηριξουν ομως μουσικα οργανα και οχι ενα κομματι του φυσικου τους οργανισμου- εχουν την αποδοση τους στο Θεο με τη διαφορα να γινεται εντονα αντιληπτη. Φυσικα δεν συμμεριζομαι την χλευη ουτε την απαξιωση. Αλλο να σχολιαζεις με ενα φιλο σου πως θα την παλεψει ο James στα λαιβ και ξερω γω αν θα πας και αλλο να ανεβαζεις ενα βιντεακι στα σοσιαλ που κοροιδευεις.

5 Likes

Δεν διαφωνούμε σε κάτι επί της αρχής. Η φωνή είναι πολύ περίεργο πράγμα. Είναι κι αυτό ένα instrument μέσα σε ένα συγκρότημα, αλλά δεν λειτουργεί με τους όρους που λειτουργούν όλα τα υπόλοιπα όργανα.

Κι όταν είσαι στη σκηνή δίπλά σε τύπους που ο καθένας μοιάζει (ή είναι) ο καλύτερος σε αυτό αυτό που κάνει, έχεις ένα ακόμα βάρος στην πλάτη σου.

5 Likes

Όλα αυτά βέβαια ξέρετε πως ακούγονται σαν ελαφρυντικά/δικαιολογίες οπαδών για να πείσουν τους εαυτούς τους, έτσι; Και εγώ το έχω κάνει (και οι περισσότεροι, υποθέτω), δεν σας την μπαίνω, ξέρω πως είναι. Μακάρι να είναι αξιοπρεπής ο LaBrie και μακάρι να σταθεί στο ύψος του, εγώ μαζί σας είμαι. Τελευταία φορά που τον είδα ήταν το 15 πάντως και ήταν μια απογοήτευση (γενικά η μπάντα δεν ήταν σε τόσο καλό φεγγάρι τότε, ειδικά ο James όμως) και κρατάω πολύ πολύ μικρό καλάθι πλέον.

1 Like

Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ :

1. Κράζω τον Λάμπρι σε βίντεο YouTube και στα σοσιαλ για να έχω views, και γίνομαι τοξικός

2. Λέω ότι η φωνή του Λαμπρι σε ένα φόρουμ που δε θα δει ποτέ ο Λαμπρι δεν είναι καλή.

Κανένας εδώ μέσα δεν κάνει το πρώτο.

Η αντικειμενική αλήθεια είναι πως η φωνή του Λαμπρι είναι σε άθλια επίπεδα.

Τεσπά, εμένα με ενοχλεί περισσότερο η στάση του Λαμπρι στις συναυλίες , παρά η φωνή του. Μοιάζει λες και δεν τον νοιάζει ιδιαίτερα να είναι εκεί πέρα. Όλοι χαμογελάμε και περνάνε τέλεια κι αυτός είναι σε φάση οκ ας τελειώνουμε σιγά σιγά και για σήμερα

2 Likes

Ναι, το ξερουμε, ειδαμε και Πριστ πριν μερικους μηνες, αλλωστε :stuck_out_tongue:

5 Likes

Μια χαρά ήταν ο Ρομπ μωρέ, τι συγκρίνεις τώρα

1 Like

Χωρίς να έχω διαβάσει όλο το νήμα από όταν ξεκίνησε η κουβέντα για τη φωνή του Labrie να πω για πολλοστή φορά την ιστορία με τον Bob Catley και τη συναυλία των Magnum στο Gagarin πριν κάποια χρόνια. Πριν τη συναυλία τσέκαρα βιντεάκια από την αρχή της περιοδείας και απογοητεύτηκα σε φάση “Ε πάμε αφού έχουμε πάρει εισιτήριο” και τελικά στο λάιβ ήταν αξιοπρεπέστατος και περάσαμε πολύ καλά.
Αργότερα έβαλα να δω βιντεάκια από τη συναυλία στο Gagarin και μου φάνηκε τόσο χάλια όσο στα πρώτα βίντεο.

Τόσο χάλια όσο πέρσι ο Αξλ αποκλείεται να είναι πάντως. Αυτό το χάλι δε μπορώ να το ξεπεράσω

4 Likes

Φανμποηλικια Γρακχο μου, νομιζω ειναι εμφανες :grinning:

2 Likes

Ντροπή :bangbang:

Τελευταια φορα που τους ειδα,Μοναχο το 20,ηταν αξιοπρεπης η αποδοση του.
Παλιοτερα βεβαια,καθε φορα απο τις υπολοιπες 6 που τους ειδα,με ταπωνε χαλαρα(καθως ουδεποτε υπηρξα μεγαλος φαν της χροιας του) και με εστελνε για νανακια απορωντας πως διαολο τον αμφισβητουσα.
Βιντεακια απο κινητα δεν βλεπω ποτε,ελπιζω μονο να μην ειναι τοσο χαλια ωστε να με κανει να νιωσω αμηχανα.

Το Release σαν χωρο τον απεχθανομαι και καθως παιζει να τους εχω δει ηδη μια (και μπορει και δυο) φορες στην περιοδεια μαλλον θα απεχω.

1 Like

Εγω παλι,μη βλεποντας βιντεακια,πηγα φουλ φτιαγμενος να ακουσω τα επη των Magnum και ψιλοξενερωσα.

Τον Αξλ επειδη ειχα προετοιμαστει απο ολα τα σχολια και ειχα δει και σχετικα προσφατα το απολυτο φιάσκο του Vince Neil τον αντεξα και εκτιμησα την προσπαθεια του.

3 Likes

137 ήταν μπροστά μου μετά την κλήρωση. Πήρα σε 3 λεπτά. Άντε να δούμε τα σαπόρτ τωρα

60€ είναι πολύ καλή τιμή για Dream Theater ομολογουμένως

Θα περιμένω combo

Το combo δεν είναι σαν να τα παίρνεις σε τιμή early bird?

1 Like