Dream Theater

Το θέμα με το groove μπορεί να ακούγεται δευτερεύον, αλλά το θεωρώ τρομακτικά σημαντικό.
Όπως έχει ειπωθεί, αν ο κιθαρίστας ή ο τραγουδιστής κάνουν λάθος θα το ακούσεις, αν ο ντράμερ ή ο μπασίστας δεν παίζουν καλά θα το νιώσεις.

Ο Mangini είναι ένας τεχνικά καταπληκτικός ντράμερ. Τον είχαμε δει μερικοί και με τον Vai στο πρώτο τουρ που είχε έρθει για το Ultra Zone, όπου έπαιξε και ένα αδιανόητο σόλο. Προηγήθηκε φυσικά και η θέση στους Extreme κτλ. Το ίδιο πρόβλημα που έχω με τον Mangini το έχω ας πούμε και με έναν άλλον άφταστο τεχνικά ντράμερ, τον Virgil Donatti. Ειδικά αυτός, κάνει ακόμα πιο εξωφρενικά πράγματα, ωστόσο τα εκτελεί με μηχανική ακρίβεια, τραβώντας την προσοχή στο καθαρά τεχνικό κομμάτι. Η όποια σύνθεση δλδ εξυπηρετεί την ανάδειξη του τεχνικού μέρους, παρά το αντίστροφο. Είναι και ο λόγος που θεωρώ τους Planet X από τις μπάντες που δεν πάλεψα. Δεν θυμάμαι τώρα σε ποια mainstream rock μπάντα έπαιξε και πραγματικά ήταν λες και τους στέρησε όλη τη δυναμική και τον τσαμπουκά το παίξιμό του.

Σε πιο πρόσφατο παράδειγμα, της σοσιαλ μηντια εποχής, ο viral Εl Esteppario Siberiano, παίζει πράγματα που κανένας Portnoy δεν θα μπορούσε να παίξει εύκολα, ωστόσο, επειδή έβγαλε και κομμάτια με μπάντα, ε ήταν για πέταμα όλο το αποτέλεσμα. Θα μπορούσε να τους πει όλους αυτούς “ντράμερ-αθλητές” ή τεσπα, ντράμερ που σπρώχνουν το παίξιμο σε νέα όρια. Μια χαρά, αλλά λείπει το βασικό. Το να σε κάνει να κουνήσεις ποδαράκι, κεφάλι ή ό,τι άλλο θες. Ο Mangini άλλωστε ήταν και “πρωταθλητής” νομίζω σε κάτι “παγκόσμιους” (aka αμερικάνικους) διαγωνισμούς, όπου έκανε τον πιο γρήγορο ρούλο στο snare με ένα χέρι και κάτι τέτοια (φαιδρά.). Ένα μεγάλο “ε και;;” πλανάται πάνω από όλο αυτό το πράγμα στο τέλος, τουλάχιστον από όσους προτιμάμε το μουσικό από το τεχνικό κομμάτι.

ΥΓ: Έχει διαφορά με το motorik drumming των Krautάδων που μιμούνταν τη μηχανή εσκεμμένα και προσπαθούσαν να βιομηχανοποιήσουν τον ήχο. Αυτό ήταν θέμα συνολικής αισθητικής και έδενε άψογα μέσα στο σύνολο. Είναι ο λόγος που όταν ακούς να παίζει ένας ντράμερ όπως ο σχωρεμένος ο Tony Allen πχ. κουνιούνται ακόμα και τα δέντρα άθελά τους.

12 Likes

Στα Ντραμς του Πορτνοι ακούς τον ενθουσιασμό του για αυτό που παίζει. Χτυπα και ακούς πως το γουστάρει αυτο που παίζει τον γαργαλά, τον ανηψώνει. Ναι! Μπορείς να ακούσεις συναισθήματα ακόμα και στα Ντραμς.

Ο Μανγκινι γελά όταν έχει τελειώσει το τραγούδι και το εχει παίξει τέλεια. Ο Πορτνοι ειναι μέσα στην καθε στιγμή και περνά καλα. Ο ένας διασκεδάζει το αποτελεσμα ο αλλος τον ήχο.

Τρ πως θα μπορούσα να το αποδείξω αυτό? Απλά το νιώθω μπρο!

1 Like

Νομίζω το πρώτο και το τρίτο σημείο της απάντησης σου έχει να κάνει με γούστο, το οποίο αν και σεβαστό, δεν αποτελεί κριτήριο ως προς το τι αλλάζει στη συνταγή. Εμένα μ’ αρέσουν πιο πολύ οι ιδέες του προηγούμενου, αλλά οκ, και τι με αυτό; Ως το τι έχει βάλει στο μπλέντερ η μπάντα, τα ίδια υλικά βρίσκεις, είτε με τη μια ομελέτα είτε με την άλλη, τώρα αν η μία σ’ αρέσει επειδή είναι πιο ξεροψημένη, οκ, μαγκιά σου.

Το ότι το A View δεν έχει καν μπαλάντα σημαίνει ότι είναι άρα πιο βαρύ; Έχει βέβαια ένα Transcending Time που σπέρνει, και έχει και μπασάρα. Πάντως καλά κάνει και δεν έχει, διότι αποφεύγει και το φιλλερ, με τα λεγόμενά σου - και δεν ξέρω και ποιος ακούει Theater για τις μπαλάντες εδώ και 25 χρόνια.

Ο καλύτερος ήχος είναι κάτι που δεν πιάνω. Το προηγούμενο το επιμελήθηκε ο Sneap, ο ορισμός του καλογυαλισμένου ήχου. Ποιο σημείο μοιάζει “κακό” στα αυτιά σας;

Τώρα, το Answering the Call από μόνο του μπορεί να είναι απάντηση στο groove, ή το Invisible Monster, ή το Sleeping Giant, ή … :stuck_out_tongue:

Για να πω αυτό που σκέφτομαι ευθέως, όμως, χωρίς να αναφέρομαι σε σένα μόνο. Έχουμε δύο άλμπουμ με trademark ήχο υστέρων DT, με τη ζυγαριά να γέρνει εμφανώς στο metal, με δεκάλεπτα κομμάτια αλλά με ωραίες ιδέες και ρεφραίν, κι ένα εικοσαλεπτο έπος να κλείνει μεγαλοπρεπώς. Ο LaBrie και στα δύο μένει εντός των ορίων του, με καλογραμμένες φωνητικές μελωδίες. Ο Myung κλασικός Δ.Υ. αλλά τουλάχιστον ακούγεται καλά και έχει ένα δύο σημεία που κρατά το backbone του κομματιού. Ο Rudess λιγότερη φανφάρα, λίγο πολύ ίδια τρικ, μερικά ωραία σημεία που ξεχωρίζει.

Αυτό που έχει νέο το “Parasomnia” είναι οι πιο μπλουζ στιγμές του Πετρουτσι στα σόλο, και το ότι είναι θεματικό σε κάτι που δένει ωραία με το όνομα και την ιστορία της μπάντας, κάτι αναμενόμενο αν σκεφτούμε ότι έχει ένα ειδικό συναισθηματικό βάρος - προσωπικά οι αναφορές στο Metropolis μου φάνηκαν ηχηρό και χοντροκομμένο fan service, και θεωρώ τραβηγμένο να πούμε ότι είναι το ανεπίσημο Pt. 3.

Απο εκεί και πέρα, η συνοχή μόνο λόγω κονσεπτ μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει, διότι ηχητικά το View είναι συμπαγεστατο. Πιο μεγάλους κινδύνους έχει το Parasomnia με τις θρας αναφορές που πετάγονται στο ξεκουδουνο - όσο φαν κι αν είναι.

Διασκεδάζω με το Parasomnia, θεωρώ πως είναι προς μια πολύ καλή κατεύθυνση, είναι από τα ποιοτικά της νέας χιλιετίας, αλλά μου φαίνεται ότι πολλά πράγματα λέγονται και λίγο στον συναισθηματικό απόηχο της επανένωσης

3 Likes

Ναι αλλά ο συναισθηματισμός και ο απόηχος του είναι βασικό κομμάτι στο πως μάθαμε και πως συνεχίζουμε να ακούμε μουσική… Δεν είναι καθόλου λίγο αυτό και σίγουρα παίρνει πολλούς πόντους και από το νοσταλγικό κομμάτι της όλης υπόθεσης. Πάρε για παράδειγμα τους Σάμπαθ τώρα, επανένωση για τελευταία συναυλία με Ozzy. Δεν ξέρουμε πως θα είναι ο Ozzy? Μας εμποδίζει αυτό για να το χαρούμε και να ενθουσιαστούμε και να γίνει sold out σε 5 λεπτά; Ο συναισθηματισμός είναι όλη η ουσία της συγκεκριμένης μουσικής, είναι ένα ακόμα κίνητρο για να συνεχίσεις να την αγαπάς.

4 Likes

E όχι ρε παιδί μου, αλλά δεν νομίζω να πούμε ότι το “13” είναι καλύτερο απ’ το TYR και το H&H απλά και μόνο επειδή είναι original line-up

1 Like

4 Likes

Θα σταθώ μόνο σε αυτό που βρήκα και το μόνο ουσιώδες της απάντησης σου, καθώς το υπόλοιπο σου ποστ ήταν γενικά φάση “δεν συμφωνώ με αυτά που λες άρα αυτά που λες είναι λάθος”. Είναι κάπου 3η φορά που ρωτάς κάτι, παίρνεις απάντηση που δεν σου αρέσει, και προσπαθείς να αποδομησεις την απαντηση αντί να την αποδεχθείς ως διαφορετική οπτική. Εν τέλει, ειλικρινά και χωρίς κανένα ύφος, δεν καταλαβαίνω γιατί να πρέπει να απολογηθούμε ή να εξηγηθουμε επειδή το Παρασομνια μας αρέσει πολύ περισσότερο από το προηγούμενο. Εν τέλει μόνο και μόνο αυτό που φέρνει ο Portnoy στην μουσική είναι για μένα προσωπικά κλάσεις ανώτερο από αυτό που φέρνει ο Μαντζινι. Επίσης δεν είπα πουθενά ότι δεν μου αρέσει ο ήχος ή οι συνθέσεις στο View. Δεν είναι όλα άσπρο μαύρο στην ζωή. Πολύ καλός δίσκος είναι σε όλα του. Και δεν χρειάζεται “μπαλάντα”. Έχει αρκετές πιο soft ή demi στιγμές μέσα σου ώστε να υπάρχει ισορροπία.

Όσον αφορά τα 25 χρόνια… Disappear, Goodnight Kiss, Solitary Shell, Repentance, Forsaken, The Answer Lies Within, Wither είναι όλα όχι απλά εξαιρετικά αλλά ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ για μένα στους δίσκους τους, και αν έλειπαν θα έχαναν πολύ οι δίσκοι. Τα φιλλερ ξεκίνησαν όταν άρχισε να στερεύει από έμπνευση ο Πετρουτσι και δεν μπορούσε να προσφέρει και κάτι ιδιαίτερο ο Τζόρνταν. Καλά για τα 90ς δεν μιλάω, άλλο επίπεδο στις τοτε μπαλάντες λόγω Κέβιν Μουρ και Σερινιαν.

Ποτέ δεν είπα ότι είσαι εσύ ή κάποιος λάθος επειδή δεν συμφωνώ. Απομονώνω τον Πορτνόυ και το παίξιμό του (στον οποίο εστιάζετε οι περισσότεροι που λέτε ότι ο δίσκος είναι μία τρομερή συνθετική επιστροφή, οπότε δεν νιώθω ότι έχω λάβει απάντηση), και λέω τι νέο έχει η συνθετική προσέγγιση, και δεν βρίσκω κάτι που να είναι ουσιωδώς διαχωριστικό απ’ το προηγούμενο - και μάλιστα προχωράω και απαριθμώ κάποια πράγματα, απ’ τα οποία όμως δεν καταλαβαίνω πως προκύπτει ένας δίσκος ΠΟΛΥ καλύτερος.

Λες ότι το γράφεις χωρίς ύφος, όμως το θέμα είναι αλλού: Σου ζήτησε κανείς να απολογηθείς που σου αρέσει το Παρασόμνια; Πόσο μάλλον εγώ που λέω ότι μ’ αρέσει, ε; Εγώ κάνω αυτή την κουβέντα (και δεν την κάνω μόνος μου, με άλλους την κάνω), επειδή νομίζω ότι πολλοί διθύραμβοι λέγονται απ’ τη σκοπιά της επανένωσης, χωρίς να εστιάζουν στον δίσκο καθαυτό.

Τώρα αν εσύ μυγιάζεσαι, δικαίωμά σου, κι αν αυτή την εικόνα έχεις για το τελευταίο μου ποστ, οκ, δικαίωμά σου, δεν θα σε μεταπείσω, αλλά να εξηγούμαι, γιατί ο τρόπος που με παρουσιάζεις νομίζω με αδικεί και με παρεξηγεί.

1 Like

Dream Theater - Parasomnia

Αναρωτιέμαι τελικά, την επιστροφή αυτή την είχαν περισσότερο ανάγκη οι Theater, ο Portnoy ή εγώ;

Από τον Βλάση Λέττα

Έχουμε 1997, ο πιτσιρικάς τότε εαυτός μου κάνει την καθιερωμένη βόλτα του στα Metropolis (τίποτα δεν είναι τυχαίο στη μουσική που ακούμε) και Rock City με σκοπό να γυρίσει σπίτι για άλλη μια φορά με όσα λιγότερα χρήματα αλλά και όσες περισσότερες μουσικές μπορεί. Ο κύριος στο κατάστημα, που πάντα ρωτούσε για συμβουλές, προτείνει ένα δίσκο με περίεργο εξώφυλλο, ένα κοριτσάκι και μια καρδιά που καίγεται σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει στα metal πράγματα που μέχρι τότε έμπαιναν στην τσάντα του. Μέχρι να φτάσει στο σπίτι, με το Α9 λεωφορείο, έχει ξεφυλλίσει το βιβλιαράκι, όπως ήταν τότε το συνήθειό του, έχει διαβάσει στίχους, μέλη, thanks list και όπως πάντα ανυπομονεί γιατί είναι απόλυτα σίγουρος ότι θα ακούσει ένα καταπληκτικό άλμπουμ από άλλη μια μπάντα που θα γίνει αγαπημένη του. Γιατί αυτός ήμουνα και είμαι, των άκρων. Φτάνοντας στο σπίτι έβαλα το “Images And Words” να παίξει και έκατσα στον καναπέ του σαλονιού (μόνο εκεί υπήρχε στερεοφωνικό) για να ακούσω. Όχι, δεν περίμενα αυτό που ήρθε. Σε καμία περίπτωση. Ρε ήμουνα παιδάκι, ηλικιακά και μουσικά. Αν και αγόραζα δίσκους ασταμάτητα, είχα πιάσει τους κλασικούς, τα βασικά του power και λίγο thrash. Το σοκ που ακολούθησε την πρώτη ακρόαση έγινε ακόμα μεγαλύτερο στην εικοστή και όσο πιο άμεσα μπορούσα ξανακατέβηκα για ν’ αγοράσω “Awake”, “A Change Of Seasons” και “Falling Into Infinity”. Ακόμα και σήμερα δεν μπορώ να εντοπίσω το λόγο που δεν πήρα και το “When Dream And Day Unite”. Το πρώτο τους άλμπουμ που αγόρασα με το που βγήκε ήταν το “Scenes From A Memory”, δεν ξέρω πόσο ρόλο έχει παίξει αυτό στο ότι είναι ο δίσκος που θεωρώ αγαπημένο μου πάνω από οποιοδήποτε άλλο. Fast forward στο κάπου αρκετές μέρες πριν απ’ το σήμερα όπου στα «χέρια» μου φτάνει το “Parasomnia”. Δεν ξέρω γιατί, ή μάλλον ξέρω αλλά άστο για λίγο πιο μετά, μα είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που ανυπομονώ σαν τρελός να ακούσω δίσκο Theater, που ζηλεύω τους φίλους μου που πάνε έξω να τους δουν, που ψήνομαι έντονα να ακυρώσω τα μαθήματα της μέρας για να κλειστώ σπίτι και να το απολαύσω. Έχω ακριβώς εκείνο το συναίσθημα, ότι θα ακούσω ένα καταπληκτικό άλμπουμ από μια μπάντα που θα ξαναγίνει η αγαπημένη μου.

Η επιστροφή του Portnoy κάτι σημαίνει, κάτι κλείνει και κάτι ανοίγει ξανά, μα ακόμα περισσότερο για μένα, αλλά είμαι πολύ σίγουρος ότι και για αρκετούς άλλους, κάτι ξυπνάει. Είναι άσχημο να μην έχεις αγαπημένη μπάντα, σε γερνάει, βάλτε το αυτό σαν παράμετρο στη σκέψη σας όταν πιάνετε το γιατί με καθαρά, μηχανιστικά κριτήρια. Δεν είμαστε AI, και ευτυχώς θα πω. Το “Parasomnia” είναι η σφραγίδα της επιστροφής, είναι το ελιξίριο μακροζωίας για την μπάντα, τη σχέση σου μαζί της αλλά και με τον πιτσιρικά εαυτό σου. Έτσι θα το αντιμετωπίσω, γιατί έτσι θέλω, και ευτυχώς θα πω και πάλι.

Ο δίσκος ανοίγει με το instrumental “In The Arms Of Morpheus”, εισαγωγή αλλά δε σε βάζει στο δίσκο μόνο, σε πάει πίσω στο 1999 σε χρόνο μηδέν. Έχει την αύρα, τη σινεματική μελωδία που μας συστήνεται και θα μας επισκέπτεται ξανά και ξανά στην πορεία και ένα ξυπνητήρι που μας ξυπνάει από έναν ύπνο που κράτησε πάρα πολύ. Το πρώτο ριφ του “Night Terror” σκορπάει την μαυρίλα του παντού, πηχτή, για να μπει μετά τόσο επιθετικό όσο έχει να γίνει από την εποχή του “Glass Prison”. Ρεφρέν που έχει κολλήσει και δεν ξεκολλάει από το μυαλό με τίποτα, πόσο καιρό έχω να το πάθω αυτό μαζί σας, πόσο μου έλειψε! Όταν εκεί, περίπου στο επτάλεπτο, το σόλο κορυφώνεται μια ανατριχίλα διαπερνά το είναι μου, και αυτό γιατί είναι κι εκείνος εκεί στα τύμπανα, και τον ακούω, τον ξέρω. Ένα δεκάλεπτο τραγούδι που περνάει στο τετράλεπτο, λες και λυγίσανε το χρόνο οι μπαγάσες.

Το “A Broken Man” γράφτηκε στη μητρόπολη της μουσικής με τη μεγαλοπρέπεια και την αρτιότητα που της αρμόζει. Να τη πάλι αυτή η στοιχειωτική μελωδία που σκορπάει τον τρόμο της νύχτας στο μυαλό και περνάει στην καρδιά σου. Στο “Dead Asleep” έρχεται ξανά αλλά με βιολί, ανοίγει το δρόμο για ένα καταπληκτικό μεταλικό κομμάτι που ωθεί το χέρι να δυναμώσει και το σβέρκο να κινηθεί ρυθμικά. Το σόλο του Petrucci εδώ είναι τόσο πορωτικό που συναγωνίζεται στα ίσια το τρομερό ριφ.

Ώπα, θα κάψεις τα ηχεία σου! Ναι, έτσι πρέπει, όταν η κιθάρα του θεού καταθέτει την αγάπη της για τον Mustaine, το πας όσο πάει. Τα βήματα που θα περπατήσεις μαζί με τον μεσσία του μεσονυκτίου θα σε φέρουν σε γνωστά λημέρια, από το παρελθόν που τόσο αγαπάς. Ζούμε άραγε σε όνειρο ή το όνειρο πήρε ζωή απ’ την ελπίδα; Δεν ξέρω, αλλά ξέρω ότι το “Bend The Clock” είναι μια υπέροχη μπαλάντα που μας θυμίζει πως είναι η μαγεία που εκπέμπουν οι συναισθηματικές, μελωδικές στιγμές των Dream Theater. Οι επιρροές των Queensryche δε χρειάζεται να κρυφτούν και λειτουργούν τέλεια στην πορεία του κομματιού. Όσοι λένε ότι έχω μερακλώσει και τραγουδώ παράφωνα τη ρεφρενάρα που σκατά είναι κρυμμένοι και με παρακολουθούν;

Κάπου εκεί έρχεται η ώρα για το μεγάλο έπος. Αυτό που θα κλείσει το δίσκο τόσο εμφατικά που θα δημιουργήσει καινούργιους θρύλους κάτω από αυτό το τεράστιο όνομα. Θα έλεγα ότι το “The Shadow Man Incident” χωρίζεται σε τέσσερα κομμάτια. Στα πρώτα πέντε λεπτά αναπτύσσεται το ορχηστρικό εισαγωγικό μέρος με σαφείς αναφορές στον πρώτο τους, περίπου, δίσκο και ανάπτυξη που φέρει την υπογραφή του παρελθόντος. Μπαίνοντας στο βασικό κορμό ο Labrie οδηγεί την ιστορία μέσα από μια σκοτεινή κλιμάκωση, ταιριαστή με το horror θέμα μέχρι να ανέβουν οι ρυθμοί μιας ιδιαίτερα θεατρικής σύνθεσης. Εκεί που το πράγμα ξεφεύγει είναι στο τρίτο μέρος. Το ορχηστρικό όργιο ξεκινάει λίγο μετά τα δέκα λεπτά και η μία υπέροχη ιδέα διαδέχεται την άλλη σε ένα εντυπωσιακό κρεσέντο έμπνευσης, έναν πόλεμο ανατροπών και βιορτουόζικων εκτελέσεων όπου κάθε όργανο μάχεται ενάντια στη στασιμότητα και τα όρια με άρμα το όνειρο. Στα τελευταία τέσσερα λεπτά το κομμάτι επανέρχεται στη βάση του για να οδηγηθεί ομαλά, όπως ακριβώς πρέπει στο τέλος, με αυτή την ανατριχιαστική μελωδία. Αυτό κι ο δίσκος μαζί. Wake up.

Αυτό είναι το “Parasomnia”. Θες να πούμε για τα αρνητικά; Θες να πούμε ότι δεν αλλάξανε τη μουσική με αυτό; Να σου πω κάτι, δεν πειράζει. Ας την αλλάξει κανείς άλλος τη μουσική, αυτή τη φορά. Θες να πούμε ότι ο Labrie δεν απογειώνει το υλικό; Ούτε αυτό πειράζει, είναι η χροιά του που έχω συνδέσει με μουσικές που έχω αγαπήσει όσο λίγες, ή και καμιά.

Για κάποιο λόγο όμως νιώθω ότι περιμένεις να σου πω τώρα τί διαφορετικό έφερε τελικά το “Parasomnia” σε σχέση με το προηγούμενο άλμπουμ. Οκ, θα το κάνω παρά το ότι δεν είμαι σίγουρος γιατί. Η επιστροφή του Portnoy έφερε μαζί της την ανάγκη το νέο υλικό να συνδεθεί με το δισκογραφικό παρελθόν της μπάντας, το βαθύ παρελθόν, το τότε που μεσουρανούσαν. Έτσι ο ήχος είναι πιο βαρύς από το προηγούμενο και το κλίμα πιο σκοτεινό. Από τα ριφ μέχρι το πώς τα διαχειρίζονται στην πορεία, το θέμα, το artwork, υπάρχει παντού μια ατμόσφαιρα που παραπέμπει στο “Train Of Thought” και το “Scenes From A Memory”. Μετά είναι οι μελωδίες. Δεν είναι η πρώτη φορά που ανατρέχουν στο παρελθόν για να δομήσουν τις μελωδικές τους γραμμές αλλά τώρα το έχουν κάνει καλύτερα και με το παρελθόν τους μέσα στην μπάντα. Τέλος υπάρχει και ο Mike. Ο φυσικός ηγέτης της μπάντας έφερε μαζί του τρία πολύ βασικά πράγματα. Πρώτον, έκανε τα τύμπανα πιο οικεία, πιο γνωστά, κάθε χτύπημα ξυπνάει μνήμες. Δεύτερον τα παιξίματα του αναπνέουν περισσότερο από αυτά του Mangini, είναι πιο κατανοητά γιατί είναι λιγότερο πιεσμένα με αποτέλεσμα να με αφήνουν να τον ακολουθήσω πιο εύκολα στο ρυθμό του. Αυτό είναι που πολλές φορές μεταφράζουμε με μια γρήγορη ανάγνωση ως πιο «γκρουβάτο» παίξιμο. Τέλος στην μίξη του άλμπουμ τα τύμπανα έχουν έρθει πιο μπροστά με αποτέλεσμα να επιβάλλουν περισσότερο το χορό που ξεδιπλώνουν. Χρειάζονταν, όλα. Από εκεί και πέρα ο τρόπος που παίζει ο Petrucci έχει αλλάξει πολύ λίγο και μόνο σε σημεία, ο Rudess έχει προσθέσει ιδέες με ταιριαστό χαρακτήρα αλλά χωρίς να ανατρέπει το περιεχόμενο, ίσως πολύς κόσμος να του το καταλογίζει αυτό - εγώ όχι, τουλάχιστον όχι τώρα και ο μόνος που νομίζω ότι έχει δώσει λιγότερα σε αυτό το άλμπουμ απ’ότι στο προηγούμενο, αλλά και τα πολύ προηγούμενα, είναι ο Myung.

Είναι αρκετά αυτά για να δούμε τους Dream Theater του 2025 σαν άλλη μπάντα; Όχι. Είναι αρκετά τουλάχιστον για τον ενθουσιασμό που απλώνεται στο σήμερα; Μα δεν ήταν ποτέ αυτός ο λόγος. Από πριν υπήρχε η φλόγα, το “Parasomnia” την έκανε, ή την άφησε να γίνει πυρκαγιά.

22 Likes
10 Likes

Φανταστικη συνεντευξη με πολλα ενδιαφεροντα topics. Απο 17:23 εως 19:41 συμπυκνωνεται ολοκληρη η νοοτροπια των DT, οπου αποκαλυπτεται με ειλικρινεια αυτο που πρακτικα ακους στους δισκους ολα αυτα τα χρονια, οτι ειναι μια μπαντα που λειτουργει safe και σε comfort zone γιατι απλα ετσι νιωθουν. Σαν ακροατης ειτε το κανεις embrace αυτο ή αν σε χαλαει τους προσπερνας. Αφου ειναι τοσο εντυπωσιακο κιολας να το συνειδητοποιεις στην πολυ ευστοχη ερωτηση του Brandon Towes “τι νεο σου εδωσε ολη αυτη η αλληλεπιδραση με αυτες τις διαφορετικες μπαντες ανα τα χρονια για να φερεις τωρα στο τραπεζι με τους Theater” η απαντηση ηταν κοντολογις απλα τιποτα. Βασιστηκαμε στην υπαρχουσα χημεια γιατι αυτοι ειμαστε, αυτο βγαζουμε, αυτος ειναι ο DT ηχος και αυτο αγαπανε οι οπαδοι μας (θα συμπληρωνα οι περισσοτεροι). Στο νεο δισκο δεν με χαλασαν αυτα τα παραπανω, δεν μπορω ομως να μην αναλογιζομαι ποσοι ενδιαφεροντες ηχοι και προσεγγισεις δεν δοκιμαζονται ανα τα χρονια. Αλλα αυτοι ειναι, ειπαμε. Ειναι και 40 χρονια αυτα που βαραινουν οποτε ποιοι ειμαστε να κρινουμε.

5 Likes

Η 3η ακρόαση μόλις τελείωσε και μου άρεσε περισσότερο από τις προηγούμενες 2. Σίγουρα αύριο θα μου αρέσει ακόμα περισσότερο.
Πάρα πολύ καλό αλμπουμ, βγάζει ωραία νοσταλγία.
Ωραία θα ήταν να ξεκίναγε το λάιβ του καλοκαιριού με το Μορφέα και να έπαιζε το bend the clock προς το τελος

2 Likes

Με την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ ( και κυρίως την επιστροφή του M.P.) αναζωπυρώθηκε κάπως το ενδιαφέρον μου για την μπάντα. Μπορεί να έχω καλή εικόνα για τις στούντιο κυκλοφορίες τους αλλά θα ήθελα να ακούσω απόψεις για τις live. α) Ποιες θεωρείτε must have ; β) Τι παίζει με τα Lost not Forgotten Archives, αξίζει κάτι από αυτά ;

1 Like
  1. Once In A Livetime, Live scenes from New York, Live at Budokan και τα τρία εξωπραγματικά καλά. Score πολύ καλό επίσης.

2. Όχι, αλλά θα πέσει πολύς κόσμος να με φάει. Αλλά όχι.

2 Likes

Είναι κάποια που αξίζουν, τα παλιά live κυρίως.

4 Likes

Το Falling Into Infinity Demos αξίζει πολύ :slight_smile:

7 Likes

Αυτό, το Made In Japan και κάποια παλιά live. Εκτός κι αν είσαι β(λ)αμμένος οπαδός όπως εγώ και βρίσκεις κάτι σε όλα…

Στα 4 παραπάνω live, να προστεθεί το Marquee και δεν ξέρω αν πιάνεται σαν live κυκλοφορία εκείνη η βιντεοκασέτ του Live In Tokyo.

τι μάγια μας έκαναν τότε…

8 Likes

Μαγεία…

1 Like

Πωπω ανοίγουμε καλή κουβέντα και είμαι σε μάθημα ρε γμτ. Πάντως για τα live (του 93 και του 96 που έχω ακούσει τουλάχιστον) η ένσταση μου είναι στον ήχο, όχι σε απόδοση ή setlist.

3 Likes