Τι dvd/ταινία στην tv είδατε σήμερα...;;;

Abel Ferrara.

Ensemble cast uber αλητείας. Urban, γκρίζο, neo-noir, βίαιο, ατακάρες/σκηνάρες σε ρυθμό machine gun funk, απίστευτος ρυθμός που συνδυάζει εντελώς ονειρικό vibe με grittiness, φινάλε για χειροκρότημα.

Τι έχανα τόσα χρόνια. Πω.

Μερικά ακόμα του τελευταίου δεκαημέρου:

Πρώτη φορά που βλέπω ταινία των αδελφών Safdie, καλό double billing με το άνωθεν. Αρχικά, μιλάμε για τρομερό soundtrack από Daniel Lopatin. Αυτό μαζί με τους νέον φωτισμούς νομίζω είναι το 60% του “Good Time”. Απίστευτα αγχώδης και τσιτωμένη, με Πάτινσον να παίζει αξιότιμη μπαλίτα ως ένα χαμένο κορμί που ακολουθεί το συναίσθημα, ένα μπουκάλι sprite που θα σε κάνει να μην θες να πιεις αναψυκτικό, εναρκτήρια και τελική σκηνή για αποθέωση, κυρίως όμως μια διαρκής, πολύ πειστική αίσθηση πως όλο αυτό δεν θα καταλήξει καλά, και σε αυτό μετράει πολύ η σκηνοθεσία, καθώς πρόκειται για πλοκή μιας σειράς.

Έχει ένα βασικό αρνητικό βέβαια:

Summary

Εμπιστοσύνη σε πρόταση, και πάμε στο “Hit The Road” από Panah Panahi, γιό του Jafar Panahi

που κέρασε αριστούργημα το 2025.

Μια τετραμελής οικογένεια, που εμφανίζεται αρχικά ιδιαίτερα δυσλειτουργική, και ένα ετοιμοθάνατο σκυλί, έχουν πάρει το αμάξι και κατευθύνονται προς τα σύνορα της χώρας τους. Το παιδί, hyperactive, διαλύει κάθε σκηνή, ο μεγάλος γιος δεν μιλάει, ο πατέρας με γύψο στο πόδι, η μάνα συνδετικός κρίκος. Σε μιάμιση ώρα, με χαμηλή ένταση, καίριο χιούμορ και φανταστική εικόνα, το φιλμ ξεδιπλώνει ένα κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο που κάνει τον μικρόκοσμο-ασφάλειας που πασχίζει να κρατήσει η οικογένεια, ασήκωτο. Δεν θα πω άλλα, θα πω όμως πως κάθε στιγμή που ήθελα να γελάσω, σε δεύτερη ανάλυση μου φαινόταν απίστευτα δραματική.

Το φιλμ τραβάει μια ευφυή παράλληλη γραμμή με το Space Odyssey, που προσωπικά εκτίμησα πολύ. Το ζήτημα για μένα με το “Hit The Road”, είναι πως επιλέγει να πει μια βάναυση, που στην εκεί κοινωνία μάλλον είναι καθημερινή, ιστορία, σκύβοντας από πάνω της με αγάπη και ελπίδα για την επόμενη γενιά (η οικογένεια προσπαθεί να κρύψει στο μικρό τι συμβαίνει). Παράλληλα, κάθε μα κάθε τραγούδι που μπαίνει, κάθε μοντάζ της εκάστοτε τέτοιας σκηνής, είναι συγκλονιστικό. Απρόσμενα απολαυστικό. Ταινία για να τη συζητήσεις.

Κορέα, 2017. Ακολουθούμε την ιστορία της Μίσο, η οποία βλέπει το ενοίκιο να αυξάνεται, και αναγκάζεται να πάρει μια απόφαση. Να κόψει τα περιττά έξοδα, ή να μετακομίσει. Αγαπάει όμως να καπνίζει και να πίνει ουίσκι, αγαπάει να περνάει χρόνο με τον σύντροφό της, έχει μικρό κύκλο. Αποφασίζει λοιπόν, να μην θυσιάσει τις απολαύσεις της, να μην θυσιάσει τον εαυτό της.

Περιφέρεται από σπίτι φίλου, συγγενή, πρώην bandmate, για προσωρινή διαμονή μέχρι να βρει κάτι φθηνό. Παντού νιώθει παρίας. Σε κάθε τέτοιο “επεισόδιο”, νιώθει πως οι ανέσεις αυτές, η αποκατάσταση και η οικογενειακή ασφάλεια, είναι αντάλλαγμα μιας ζωής προδωμένης. Όλα αυτά, αποτυπώνονται με τρομερά κάδρα, μικρές κινήσεις και βλέμματα, ρυθμικά. Η στεγαστική/γενικότερη κρίση την πνίγει, αυτή όμως πιο εύκολα θα πληρώσει ένα πιο ακριβό ουίσκι, παρά να πληρώσει υπεραξία μια τρώγλη που έχει ας πούμε εξαερισμό. Καμία ρομαντικοποίηση, καμία χιπστερ αστικονομαδική αντίληψη, καμία δικαίωση στο φινάλε. Μια ταξική ιστορία αντοχής σε ένα κόσμο που η αξία έχει διαβρωθεί. Μάλλον θα το ξαναδώ πολλές φορές.

Άλλη μια “τρύπα” που καλύφθηκε. Λογικά δεν θα πω κάτι που δεν ξέρετε ήδη, δουλεύω με internet explorer σε αυτά.

Δύο φαινομενικά άκυρες ιστορίες για δύο άτομα που ψάχνουν να ερωτευθούν μπας και γεμίσουν νόημα τη ζωή τους. Δύο εντελώς διαφορετικές περιστάσεις, πολλές υποσυνείδητες ενώσεις. Ένα fast-track επιφάνειας, που ΟΚ, φλερτάρει με σεμιναριακή αστική χιπστεριά, αλλά το κάνει τόσο αισθητικά καλά που εκτιμάται.

Ένα “California Dreaming” που παραείναι ειρωνικά αξιοποιημένο.

Συνεχίζοντας στο σερί αστικής νυχτερινής χιπστερίλας, βρήκα το δάσκαλό μου στο “Suzhou River”.

After getting out of prison, small-time crook Mardar stumbles upon a woman who looks exactly like his long-lost lover.

Μια αποσπασματική, συνειρμική εξέλιξη της πλοκής, σε α’ και γ’ πρόσωπο που πιθανώς να χαώσει αν δεν υπνωτίσει, μια διαρκής αίσθηση πως δεν ξέρεις αν αυτό που βλέπεις συνέβη ή το επινόησε ένας φαντασιόπληκτος, επιρροές από νουβελ βογκ στα όρια του tribute, τοξικότητα που έρπεται στο παρασκήνιο, ματαίωση, απελπισία, προσδοκία, 80 λεπτά που περνάνε αστραπή, και όλα επιστρέφουν γύρω από την λειτουργία ενός ποταμού στο περιθώριο της πόλης, ως ενα εξιδανικευμένο τοπίο για καταδικασμένες κοινωνικές σχέσεις, από αυτές που είναι απλά μοχλοί διαφυγής, αντί παύσης. Ξενίζει, έχει ατέλειες, αν αποδεχθείς τη φύση του εκτιμάται, δίχως να συναρπάζει.

Έχει το ertflix ανάμεσα σε έναν ωκεανό αδιαφορίας, το Δράκο του Κούνδουρου.

Έκατσα πριν 15 μερες να το δω, για πρώτη φορά.

Νταξ. Μπορώ να γράψω πολλά, για αυτό δεν γράφω τίποτα. Ελπίζω απλά να τον έχετε δει.

10 Likes

Ωραίες επιλογές ταινιών.
Το King of New York το είδα και εγώ πρόσφατα, τελείως παρακμιακό και γεμάτο κλισέ αλλά ταυτόχρονα ατμοσφαιρικό και στιλιζαρισμένο που δεν ξέρω με τι να το συγκρίνω. Από τις πιο αξιόλογες ταινίες του Abel Ferrara. Σαν Scorsese από τα Τemu αλλά Scorsese παρόλα αυτά! Σε μικρούς ρόλους βρίσκεις και πολλές γνωστές φάτσες με πρώτο και καλύτερο τον Giancarlo Esposito του Breaking Bad και Better Call Saul στα νιάτα του. Επιβάλλεται να τσεκάρει κανείς και το Bad Lieutenant με Harvey Keitel του ίδιου σκηνοθέτη για μεγαλύτερη δόση καφριλας.
Αδερφοί Safdie μεγάλοι παικταράδες. Εκτός από το πολύ καλό Good Time ανέστησαν καλλιτεχνικά μέχρι και τον Adam Sadler στο Uncut Gems. Και διαβάζω πολύ καλά πράγματα για το Marty Supreme, την καινούρια τους ταινία, ή μάλλον ταινία του Josh Safdie στο οποίο εμφανίζεται και ο Abel Ferrara!

2 Likes

Καρδούλα για Microhabitat.

1 Like

Sinners χθες.

Δεν ξέρω, περίμενα κάτι καλύτερο από τα ποστ στα Best Movies 2025.

πολύ ωραία ταινία με φανταστική φωτογραφία και Nick Cave για κλείσιμο

3 Likes

συμπτωματικη προβολη χθες, αν και συνέπεσε με την άσχημη συγκυρία.

Αναμενόμενα δεν θα μπει στην συζήτηση με τις πιο must ταινίες του Scorsese, αλλά πρόκειται για σεμινάριο, και μια από τις πιο αγαπημένες μου του μύστη. Η πόλη λειτουργεί ως ταξική φυλακή, κάθε συνάντηση “τιμωρεί” την λύση της εύκολης διαφυγής από την ρουτίνα/προηγούμενο πρόβλημα πετσοκόβοντας την μικροαστική σκοπιά του πρωταγωνιστή, το άγχος βαράει κόκκινο, άνθρωποι καφκικές φιγούρες και σκηνικά πυρετώδους ονείρου, το φινάλε τεράστιο, και αυτό που θα διαχωρίζει πάντα μια τέτοια ταινία από πολλές, δήθεν “just a bad night” παρόμοιες φάσεις, που εν τέλει δεν λένε και τίποτα.

Martin Supreme.

2 Likes

Δεν ξέρω αν θα βγουν κι άλλα, εμένα αυτό μου έφτανε πάντως:

1 Like

Το “A Tale Of Two Sisters” το είχα καιρό στη watchlist, και πάντα όταν ήθελα να το δω το ξανασκεφτόμουν γιατί ένιωθα πως εδώ είναι σοβαρά τα πράγματα. Και όντως είναι. Το 2003, ο ασιατικός κινηματογράφος συνεχίζει το μπαμ των τελών των '90ς, και ειδικά στο horror, ακμάζει εκ νέου. Ο Kim Jee-woon λοιπόν, αποφασίζει να παίξει μεγάλη μπάλα. Η πλοκή απλή, δύο αδερφές επιστρέφουν σπίτι από ψυχιατρική κλινική, και όσο προχωρά το πράγμα το τι είναι υπαρκτό και τι όχι, θολώνει. Παρά το αργό ξεκίνημα, μιλάμε για χειρουργικό σενάριο, εντυπωσιακά θαρραλέα σκηνοθεσία, και κάπου στη μέση μια ατάκα του πατέρα ανατρέπει τα πάντα. Έκτοτε, ξεκινά ένα σπιράλ παράνοιας, όπου βυθιζόμαστε σε ένα διαταραγμένο ψυχισμό τραυμάτων ενοχής, απώλειας, παιδικού μίσους, και βάλε, και βάλε. Κάθε σκηνή επιλύει ένα ζήτημα, ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα σταυροδρόμι. Το φινάλε, θα τοποθετήσει τα πάντα, σχεδόν, σε μια σειρά, προσφέροντας λύτρωση αλλά και εσωτερική ειρήνη. Ψυχολογικός, υπερφυσικός τρόμος που λειτουργεί ως επιφανειακή όμως ανάγνωση, η OG Bend-Neck Lady, εκπληκτική διαχείριση κάδρων και χρωμάτων, περιστροφές κάμερας, μοντάζ. Αυτό το σεμινάριο έτρεξε, ώστε μετέπειτα ταινίες και σειρές των επόμενων 20 ετών να περπατήσουν και να μας λένε κοίτα τι σου δείχνουμε. Αριστούργημα. Τι καλύτερο για βράδυ Παρασκευής και 13.

Ο Olivier Assayas αποφάσισε το 1996 με το “Irma Vep” να κάνει μια ταινία για το film making, μια ειδική κατηγορία ταινιών δηλαδή. Σε μια εποχή που μάλλον η φάση ήταν Hollywood ή Ανατολή, αυτό το γράμμα αγάπης προς τo γαλλικό ρεύμα, αλλά και στα διλήμματα των δημιουργών

και του μεσου, που επανερχονται οταν η βιομηχανια αποφασίζει να ρυθμίσει παρόμοια τέλματα, έχει την εξής πλοκή:

Hong Kong action diva Maggie Cheung comes to France when a past-his-prime director casts her in a remake of the silent classic Les Vampires. Clad in a rubber catsuit and unable to speak a word of French, Cheung finds herself adrift in the insanity of the film industry…

H Maggie Cheung, παίζει τον εαυτό της, αμίλητη, προσαρμοστική, πλαστική (ωπ τι έπαιξα), πειθήνια, ακολουθεί τις τεχνικές οδηγίες του σκηνοθέτη, ενώ τριγύρω της κανείς δεν ξέρει που θα καταλήξει αυτό, καθένας φαντάζεται το σινεμά και τη θέση του σε αυτό, διαφορετικά. Μεταμοντέρνο όσο δεν παει, ενδοσκοπικό, συνομιλεί με το Les Vampires φυσικά όσο και με παρελθοντικά (Sunset Blvrd) και μελλοντικά έργα όπως το “Sentimental Value” (αν δεν το είχε κατά νου ο Trier όσο έφτιαχνε την ταινία ζω σε άλλη διάσταση), το “Irma Vep”, είναι ειρωνικό, με σενάριο και σκηνοθεσία να παίζουν με το χάος ταινία μέσα σε ταινία, ηθοποιός - ρόλος - ρόλος ρόλου, και κυρίως, ενώ φαίνεται πως είναι απλά ένα ωραίο δοκιμιακό φιλμ, οδηγείται, από τη στιγμή που θα σκάσουν οι Sonic Youth στα ηχεία, σε ένα κρεσέντο παραίτησης, αδιαφορίας, αναθεώρησης, καλλιτεχνικών εκλάμψεων (από τη συζήτηση περί των ταξικών συμβολισμών της Irma, που η επιφανειακή re-make ανάγνωση αγνοούσε και την αναπόφευκτη αλλαγή καστιν με ό,τι συνεπάγεται, μέχρι την επιλογή της Cheung να πάει στη Δύση να γίνει μούσα του Ridley Scott και κλαιν η κουλτούρα να πούμε), και ένα αποδομημένο, χαοτικό, κατεστραμένο, σχεδόν industrial φινάλε για χειροκρότημα, που αν αναλογιστούμε πως τοποθετείται στην ακροβασία ανάμεσαα στις σχολές σινεμά, δείχνει και μια αξιοσημείωτη θέση και αποψάρα. Μια σατυρική ταινία, που ευτυχώς δεν είναι μόνο αυτό.

3 Likes

Έλα μπες στο ψητό τώρα και ασ’ τα φιλοσοφικά

Summary

image

5 Likes

ντάξει;

Χθες βραδυ ψαχναμε με την forever one ταινια να δουμε, και μιας και με απογοητευσε λεγοντας μου πως δεν ηταν σε φαση να δει horror (ειχα το Weapons και κανα 2-3 αλλες στην λιστα), με εβαλε επικεφαλη να διαλεξω ταινια. Μετα απο λιγα λεπτα scrolling, αποφασισα να δω “αυτην την ταινια που με ειχε ιντριγκαρει το τρεηλερ της” με την υπερθεα των 27 γαλαξιων και 30 νεφελωματων Margaret Qualley και με την παντοτε λατρεμενη Aubrey Plaza. Δεν το ηξερα δε, οτι προκειται για την πιο προσφατη ταινια του ενος απο τους δυο Cohen.

Στα της ταινιας τωρα… ολα προσεγμενα οπως παντα με τους Cohen, απιστευτη φωτογραφια, φανταστικα πλανα, μια 70ς αισθητικη παντου αν και η ταινια τοποθετειται στο 2025, και αποκαλυψη ο Chris Evans σε ρολο που δεν μας εχει συνηθισει, οπως και φυσικα οι δυο πρωταγωνιστριες απο τις οποιες ειχαμε τις πιο υψηλες προσδοκιες. Η Qualley ειναι αυτην την στιγμη μαλλον η πιο μεγαλη ηθοποιος εκει εξω ως ονομα, και αν και θεωρω πως η Sydney Sweeney (και τα…προσοντα της) ειναι επισης εξαιρετικη ως ηθοποιος παρα τις πολλες “ατυχεις” επιλογες της σε ρολους, τελικα η Margaret εχει απλα περισσοτερο charisma και ενα ταλεντο που σε κανει να θελεις να την βλεπεις παντου. Προφανως κουβαλαει την ταινια, ενω πολλες απο τις ατακες της μας εκαναν να γελασουμε δυνατα.

Τα φεμινιστικα μηνυματα καθ’ολη την διαρκεια της ταινιας ηταν απλα υπεροχα, χωρις virtue signaling και cringe delivery, ενω το μυστηριο της υποθεσης μας κρατησε αρκετα καθηλωμενους, οπως επισης και η αγωνια για το τι θα γινει με κανα 2 χαρακτηρες της ταινιας με τους οποιους δενεσαι παρα την συντομη τους εμφανιση. Εξτρα θετικα οι δευτεροι ρολοι, στους οποιους βλεπουμε αρκετους γνωριμους ηθοποιους.

Δεν ειναι μια ταινια που θα ανακαλυψει τον τροχο, ουτε καν δηλαδη θα προσφερει κατι κοσμογονικο στον κινηματογραφο που δεν εχουμε δει ως τωρα, αλλα ειναι μια ταινια με μερακι, πολυ καλοφτιαγμενη, με αγαπη για την τεχνη, και μια ευχαριστη νοτα στον συρφετο απο superhero movies κι απο κλισε εξυπνακιστικες δηθεν χαζομαρουλες που εχουμε πηξει λιγο τωρα τελευταια. Συνιστω ανεπιφυλακτα, θα περασετε καλα. Τεραστιο μπονους το οτι ειναι 90 λεπτα κι οχι ξερω γω 140, που ηταν η διαρκεια των περισσοτερων ταινων που εκανα scrolling πριν καταληξουμε.

2 Likes

3 προτάσεις από πρόσφατες ανασκαφές μου στο γαλλικό νουάρ σινεμά της περιόδου τέλη 70s αρχές 80s για όποιον ενδιαφέρεται.

Serie Noire του Alain Corneau

Πλανόδιος πωλητής, μικρο-απατεώνας, με πολλά θέματα γενικά, ερωτεύεται ανήλικη πόρνη και αποφασίζει να την “σώσει” από τους εκμεταλλευτές της με το αζημίωτο βέβαια. Φυσικά τίποτα δεν θα πάει σύμφωνα με το σχέδιο. Έχουμε να κάνουμε με ένα άψογο νεο-νουάρ που βασίζεται στην νουβέλα του Jim Τhompson “A Hell of a Woman” αλλά κατά την γνώμη μου δανείζεται και στοιχεία από το “Eγκλημα και Τιμωρία” όπως και από όλη την αμερικάνικη νουάρ παράδοση. Καταφέρνει ωστόσο να δείχνει όσο πιο γαλλική γίνεται. Και αν όλα αυτά σας φαίνονται κοινά και συνηθισμένα, ο πραγματικός λόγος για να την δει κανείς είναι η συγκλονιστική ερμηνεία του Patrick Dewaere στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν λέω τίποτα παραπάνω, δείτε το.

Mortelle Randonnée του Claude Miller

Γοητευτική νεαρή καθαρίζει τον “χορηγό” της και εξαφανίζεται. Μεσήλικας ιδιωτικός ντετέκτιβ που αναλαμβάνει την υπόθεση αποκτά εμμονή μαζί της και την ακολουθεί σε όλη την Ευρώπη όπου γίνεται μάρτυρας και σε νέα εγκλήματα. Για δικούς του λόγους δεν προσπαθεί να την σταματήσει… Η αγαπημένη μου Isabelle Adjani είναι απλά πανέμορφη στον ρόλο της μυστηριώδης δολοφόνου, αλλάζοντας τέλεια το look της - σύμφωνα και με τον ρόλο - τόσες φορές που χάνεται η μπάλα. Η ταινία καταφέρνει να ισορροπήσει ανάμεσα στο θρίλερ και στην κωμωδία μπολιάζοντας αρκετά ψυχογραφικά στοιχεία (φυσικά ρε μεγάλε, Γαλλικός κινηματογράφος λέμε) και προσφέροντας στον θεατή ένα αρκετά γεμάτο δίωρο του οποίου η κατάληξη θα μπορούσε να είναι μόνο μία.

Tchao Pantin του Claude Berri

Μοναχικός νυχτερινός υπάλληλος βενζινάδικου, χωρίς σκοπό στη ζωή και βουτηγμένος στο αλκοόλ, ένα βράδυ που είχε βάρδια βοηθά ένα νεαρό βαποράκι να ξεφύγει από τους μπάτσους. Στην συνέχεια γίνονται καλοί φίλοι, αλλά τα μπλεξίματα που κουβαλά ο νεαρός, τα παρε δώσε του με τον νόμο και κυρίως με τα ζόρικα αφεντικά του, αναγκάζουν τον μοναχικό πρωταγωνιστή να βγει από το κέλυφος του και να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες… Μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Γαλλία όταν πρωτοβγήκε στους κινηματογράφους, με πρωταγωνιστή τον διάσημο κωμικό ηθοποιό Coluche σε δραματικό ρόλο, ένα τελείως ατμοσφαιρικό νουάρ πραγματικά γυρισμένο στα γκέτο του Παρισιού.

3 Likes

Φοβερή ταινία το Serie Noiree - το είχα ξεχάσει εντελώς :bangbang:
(νομίζω δεν έχω δει τις άλλες 2, τις σημείωσα)

1 Like

28 χρόνια μετά: Ο ναός των οστών (2026) - IMDb 28 Years Later: The Bone Temple (2026) - IMDb

Γ@μησε, έσκισε, μόνο Maiden ρε.

νταξ, πολύ καλό, ξέρω γω. Πιο πολυ διασκεδαστικο και εντονο ως θεαση παρα βαθυ. Ή απλά εγω, δεν.

Soundtrack >>> finale πάντως.

θα πάω απόψε - ειναι τοσο γρήγορο σε ρυθμο οσο το uncut gems?

Αισθητα γρηγοροτερο :stuck_out_tongue:

1 Like

Ο,τι χειρότερο έχω δει εδώ και πολύ καιρό.
Ντόρος άνευ λόγου και αιτίας.

Είδα πρόσφατα και προτείνω: The Thursday Murder Club, The Holdovers, Bullet Train (όλα στο netflix). Τίμια, τίποτα εξωφρενικό, περνάει ευχάριστα η ώρα.

Παλίοτερες που είδα πρόσφατα: Repo Man, Dangerous Liaisons, εξαιρετικά.

Hereditary: Μετάνοιωσα την ώρα και τη στιγμή.

Πλέον τις νέες ταινίες του netflix, τις έχω υποβιβάσει στο “θα τις δω στο αεροπλάνο”.

Η τελευταία που είδα, ήταν το the Rip, με Damon/Affleck

η οποία και με εξέπληξε πολύ θετικά, με την σκοτεινιά της και ένα αστυνομικό μυστήριο άλλης εποχής, τύπου μην-εμπιστευεσαι-κανένα. Η σκηνή στο βανάκι στο τέλος, ερμηνευτικά, σκηνοθετικά και σεναριακά,ήταν εξαίσια.

Not bad, με κράτησε, και δεν το περίμενα.

3 Likes