Τι dvd/ταινία στην tv είδατε σήμερα...;;;

Καλό ήταν το don’t look up.
Δεν έκανε δε και καμμιά φοβερή κριτική, τα άγγιξε όλα από λίγο. Αριστερούς, δεξιούς, χίπηδες, καπιταλιστές, πολιτικούς, δημοσιογράφους ακόμα και τους επιστήμονες. Όλοι χαρούμενοι στο τέλος.

Πολύ γούσταρα το κούρεμα, μοντέρνος λασποτήρας, της Λόρενς και γενικότερα τον χαρακτήρα της.
Ο πρόεδρος της BASH προφανώς ήταν μια καρικατούρα μίξ με πολύ Μασκ και λίγο Τζομπς.
Edit:… και αρκετό Zuckeberg, ειδικά η έλλειψη συναισθημάτων. ενσυναίσθησης και το γεγονός ότι είναι ιδιοκτήτης κοινωνικού δικτύου.

2 Likes

Γέλασα πολύ με τον ρόλο και τον ηθοποιό . Νομίζω περισσότερο τον Bill Gates είχε στο μυαλό του ο δημιουργός ( και τον Musk )

2 Likes

μπα Gates με πολύ Jobs, ήταν. (εταιρία με τήλεφωνα κτλ), elon πολύ λιγότερο. είναι πολύ πιο cool.

2 Likes

Σκανδαλωδώς σχεδόν άνευ διανομής στην Ελλάδα, προβάλλεται από την Πέμπτη στο apple TV η νέα ταινία από τον Joel Coen, η πρώτη χωρίς τον αδερφό του, βασισμένη στο κλασσικό Σεξπηρικό έργο.

Ο σπουδαίος, έντιμος και πιστός στον Βασιλιά του Σκωτσέζος πολεμιστής Μακμπέθ, ‘‘στοιχειωμένος’’ από μια προφητεία 3ων μαγισσών που του αποκαλύπτουν ότι προορίζεται να ανέβει στον θρόνο της χώρας του, θα μεθύσει με την εν δυνάμει εξουσία που τον προκαλεί να την αρπάξει, συνωμοτώντας παράλληλα με την ραδιούργα γυναίκα του ώστε να τα καταφέρει με κάθε τρόπο.

Το προφανές από τα trailer αρχικά: η ταινία είναι ένα οπτικό όργιο! Χειροποίητα σκηνικά, δύο διαστάσεων τις περισσότερες φορές και αμιγώς θεατρικά, σαν να έχουν ξεπηδήσει από έναν Καλβινικό εφιάλτη με υπερβολικά οξεία γεωμετρία, επιθετικά, αγχωτικά, ντανταϊστικά και γοτθικά παράλληλα. Η φωτογραφία ξεχειλίζει από σκληρές κατάμαυρες σκιές, γκρίζα φόντα, ατμοσφαιρικές αντανακλάσεις. Γενικότερα η ταινία στο οπτικό της κομμάτι, με το τετράγωνο κάδρο του 1.19:1, είναι μια ακραία έκρηξη εξπρεσιονισμού, που πραγματικά είναι σχεδόν εγκληματικό ότι δεν θα προβληθεί στην Ελλάδα σε κάποια αίθουσα! Η φωτογραφία του Bruno Delbonnel είναι καθηλωτική, όπως καθηλωτική είναι και η σκηνογραφία του Stefan Dechant. Και ναι, έψαξα τα ονόματά τους καθώς δεν τα γνώριζα από πριν, διότι άξιζε να τους μάθω και θα τους θυμάμαι για το μέλλον!

Το σκηνικό μοιάζει εμφανώς κατασκευασμένο και στα όρια ενός εξπρεσιονιστικού b-movie οργασμού, όντας εν τέλει το ιδανικότερο ‘‘σανίδι’’ για να αποδώσουν οι ηθοποιοί ότι καλύτερο μπορούν ερμηνευτικά αλλά και ο θεατής να επικεντρωθεί σε αυτό χωρίς περισπασμούς και πράγματα που θα μπορούσαν να τον αποσυντονίσουν. Και όλο αυτό είναι αναγκαίο, διότι ο Coen κρατάει το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο απαράλλαχτο, το οποίο βρίθει σε πολυπλοκότητα και πυκνότητα, απαιτώντας από εμάς την καλύτερη δυνατή προσήλωση στους διαλόγους και μονολόγους του!
Έτσι όμως το αναδεικνύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πετυχαίνοντας ένα σκηνικό όχι θεατρικό αλλά όσο πιο θεατρικά κινηματογραφικό γίνεται, εναρμονίζοντας τους ηθοποιούς του να ερμηνεύσουν όχι με στόμφο ή over-acting αλλά όσο πιο θεατρικά κινηματογραφικά γίνεται :stuck_out_tongue: !! Εν τέλει καταφέρνει μια εξαιρετική μίξη, για να το πω καλύτερα και πιο κατανοητά, θεατρικής και κινηματογραφικής παράστασης ταυτοχρόνως!

Oι ηθοποιοί είναι όλοι εκεί με το 100% των δυνατοτήτων τους. Ο Ουάσινγκτον είναι εξαιρετικός σαν Μακμπέθ χωρίς να προσπαθεί να διώξει την αμερικάνικη προφορά του, παίζοντας ευτυχώς με μια εσωτερικότητα που δεν συνηθίζει! Δηλαδή ότι ήταν ο Αλόνζο του ‘‘Training Day’’, ε καμία σχέση :stuck_out_tongue: ! Τα λίγα ξεσπάσματά του φέρνουν στο νου εκείνα λίγο του χαρακτήρα του στο ‘‘Training Day’’, με την διαφορά ότι εδώ ακόμα και σε αυτά, η εσωτερικότητα του συνολικά σαν ερμηνεία, δεν τα αφήνει να γίνουν κάτι έντονα παράταιρο αλλά ενσωματώνονται οργανικά στο γενικότερο προφίλ του χαρακτήρα!! Από κοντά η ΜακΝτόρμαντ, βοηθιέται πολύ από το παρουσιαστικό της και όπως και ο Ουάσινγκτον ερμηνεύει τον δολοπλόκο χαρακτήρα της μετρημένα, εσωτερικά και με περίσσια φυσικότητα!
Όλοι οι ηθοποιοί γενικά είναι εξαιρετικοί, πλήρως βοηθούμενοι από τον οπτικό πλούτο και την στιβαρή σκηνοθεσία του Coen.
Όμως αφού μιλάμε για Σέξπηρ, όταν υπάρχει Άγγλος ηθοποιός στο cast, ε θα ξεχωρίσει! Και ο Γκλήσον με την μικρή του παρουσία, δίνει μια βαθιά συγκρατημένη ερμηνεία που κάνει αίσθηση απευθείας ότι εκπαιδεύτηκε από μικρός σε τέτοιους ρόλους. Τόσο που αν και τον έβλεπα, για τα πρώτα λεπτά που μιλούσε δεν ήμουν σίγουρος ότι ήταν αυτός ή κάποιος άλλος.
Όμως όταν στο παιχνίδι μπαίνει αμιγώς θεατρικός και όχι κινηματογραφικός/τηλεοπτικός Άγγλος ηθοποιός και του ζητείται να ερμηνεύσει με θεατρική φυσικότητα τον ρόλο του, ε κάνει όλο το υπόλοιπο cast στην άκρη. Και μιλάω για την Kathryn Hunter η οποία ερμηνεύει τις τρείς μάγισσες που προφητεύουν την άνοδο στην εξουσία του Μακμπέθ! Ότι και να γράψω είναι λίγο, ελάχιστο, τόσο για την ίδια σαν παρουσία, όσο και για την ερμηνευτική της δεινότητα! Εμφανίζεται σε 2 κρίσιμες στιγμές της ταινίας -και σε μια τρίτη υποδυόμενη έναν γέρο άντρα-, όπου μετά από αυτές τις στιγμές θέλεις χρόνο για να επανέλθεις στο ήδη εξαιρετικό ερμηνευτικό κρεσέντο του υπολοίπου cast! Οριακά miscast λόγω του ότι ‘‘υποβαθμίζει’’ σχεδόν όλους τους υπόλοιπους ηθοποιούς με την ερμηνεία της! Ανδρόγυνη φιγούρα με μια εισαγωγική επίδειξη σωματικής ερμηνείας για λίγους, κυριαρχεί στην οθόνη όποτε εμφανίζεται, πλάθει αν όχι την σπουδαιότερη, σίγουρα μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες μαγισσών που έχει δει ποτέ ο κινηματογράφος -χωρίς να υπερβάλλω καθόλου- και γενικά… τί να πω, συγκλονιστική!!
image

Σκηνοθετικά ο Coen είναι εκεί, με πολλά ακίνητα πλάνα και γωνίες λήψεις που αναδεικνύουν τα σπουδαία σκηνικά της ταινίας αλλά και τις ερμηνείες των ηθοποιών του, τα είπα και λίγο παραπάνω, εξαιρετικός στην διαχείριση όλου του εγχειρήματος!

Και τέλος, το βασικότερο όλων :stuck_out_tongue: , το σενάριο! Το κείμενο όπως είπα διατηρείται αυτούσιο, με την διαφορά ότι ναι ο Κοέν το έχει προσαρμόσει -κόβοντας μερικά σημεία και γενικότερα φορώντας του ένα ‘‘χαλινάρι’’- προς την κατεύθυνση που εξυπηρετεί τον ίδιο, κάνοντας όμως παράλληλα justice και στο ίδιο! Η διαφθορά της εξουσίας, η αλαζονία, ο αμοραλισμός παντρεύονται ιδανικά με τον πυρήνα του Κοεν-ικού σινεμά, κατά τον οποίο ο ενάρετος άνθρωπος συνήθως πασχίζει να διατηρήσει την ακεραιότητά του σε έναν κόσμο χωρίς ηθική ή δίκαιο και άδικο! Θα έλεγα πως ο Joel διάλεξε τον ιδανικό Σεξπηρικό ήρωα για να διασκευάσει και το έκανε μένοντας πιστός στο ύφος και την φιλοσοφία που αυτός και ο αδερφός του πρεσβεύουν 30 χρόνια τώρα, αλλά επίσης μη αλλοιώνοντας το σπουδαίο αυτό αριστούργημα του Σέξπηρ, ούτε στο ελάχιστο!

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, για εμένα προσωπικά, η ταινία αγγίζει το αριστούργημα.
Μπορώ να της ψέξω κάποια πραματάκια, αλλά νομίζω δεν αξίζει καν να ασχοληθώ με αυτά! Είμαι σκληροπυρηνικός φαν σχεδόν ολόκληρου του συνόλου του Σέξπηρ και δη των τηλεοπτικών/κινηματογραφικών και θεατρικών του παραγωγών! Έχω να λέω ότι έχω δει, τουλάχιστον κινηματογραφικά, σχεδόν τα πάντα, από τις πιο αμιγώς και άμεσα διασκευασμένες Σεξπηρικές ταινίες μεχρι τις ‘‘πειραγμένες’’ τύπου ‘‘Θρόνος του Αίματος’’ ή ‘‘Ten things i hate about you’’ και σια, ενώ ότι σχεδόν έχω καταφέρει να αλιεύσω από το BBC οποιαδήποτε χρονολογίας, το έχω κρατημένο στον σκληρό μου! Ναι δεν είναι Ολίβιε ο Ουάσινγκτον ούτε Kουροσάβα ο Coen… δεν έχει την παραμικρή σημασία, τίποτα δεν αφαιρεί από αυτό εδώ το έργο την γνήσια καλλιτεχνική του σημασία και υπόσταση, trust me!

Είναι ένα οπτικό όργιο που παντρεύει ιδανικά το σπουδαίο αυτό έργο και τις θεματικές του με την φιλοσοφία του Coen, έχει σπουδαίες ερμηνείες και το μόνο που ζητάει είναι η εφισταμένη προσοχή του θεατή ώστε να κατανοήσει, θαυμάζοντας παράλληλα, τον λεκτικό πλούτο των γραμμών του!

Αυτά, δείτε το :stuck_out_tongue:

12 Likes

Μόλις το είδα. Δεν έχω να πω κάτι εκτός κι αν κάνω copy paste το από πάνω. Φωτογραφία κ σκηνογραφία είναι τα αγαπημένα μου.

Ψιλογαμησε.

3 Likes

Έπεσε απομυθοποίηση παιδικών ηρώων το τελευταίο διάστημα.

Ξεκίνημα με Bruce Willis ο οποίος εδώ και καιρό προσπαθεί να γίνει ο νέος Nicolas Cage. Μέσα στο 2021 έχει παίξει σε 8 ταινίες ενώ στο 2022 θα βγουν τουλάχιστον άλλες 7. Όλες Β movies, με τραγικές κριτικές και ακραίο θάψιμο στο IMDB. Είπα να προσπαθήσω να δω μερικές αφού δεν είχα την παραμικρή ιδέα τι ακριβώς κάνει.

Άντεξα και είδα τις 2 παραπάνω. Δεν έχει νόημα να κάτσω γράψω άποψη. Πρόκειται για κακές ταινίες. Η δεύτερη ας πούμε βλέπετε κάπως πιο εύκολα. Το Apex είναι τρομακτικά κακό.

Το ζουμί είναι η παρουσία του ίδιου του Bruce Willis. Σχεδόν αγνώριστος, δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε καμιά από τις 2 και απλά περιφέρεται εντελώς βαριεστημένος και δείχνοντας εκτός τόπου και χρόνου. Πραγματικά και στις 2 είναι για να λυπάσαι που τον βλέπεις. Ειδικά το Apex σε κάποια φάση το σταμάτησα και έκατσα και έψαχνα να δω αν έχει περάσει κανένα εγκεφαλικό εκείνη την περίοδο και είναι σε τέτοια κατάσταση.

Μασάει συνεχώς τα λόγια του και σου δίνει συνεχώς την εντύπωση πως με το ζόρι περπατάει. Στην αρχή λες είναι ο ρόλος τέτοιος, δεν έχει καμιά σχέση με τον ρόλο όμως. Και στις 2 ταινίες είναι στην ίδια ακριβώς κατάσταση. Όπως διάβασα και οι 2 αυτές ταινίες γυρίστηκαν μέσα σε λίγες μέρες με τον Bruce Willis να βρίσκεται στα γυρίσματα για 1-2 μέρες μόνο. Δεν ξέρω αν το ίδιο ισχύει για τις υπόλοιπες που βγήκαν στην χρονιά αλλά δεν με ενδιαφέρει και πολύ να ψάξω άλλο.

Δεν είναι φάση Nick Cage πάντως. Δεν ξέρω αν όντως έχει να κάνει με προβλήματα υγείας η απλά βαριέται που ζει αλλά είναι για να τον λυπάσαι. Μην τον προσπαθείτε καν. Ούτε να γελάσεις δεν μπορείς με τα χάλια του.

Μετά είπα να δω το νέο Ghostbusters που το έχασα σινεμά.

Δυστυχώς μέτρια πράγματα. Δεν είναι ότι περίμενα να δω τίποτα αληθινά καινούργιο. Στην μεγαλύτερη διάρκεια βλέπεις αυτό που περιμένεις και σου υποσχέθηκαν τα trailer. Ένα ωραίο καλογυρισμένο member berrie, έτσι και αλλιώς ταινίες τύπου Ghostbusters δεν προσφέρονται για κάτι παραπάνω. Η πιτσιρικά Mckenna Grace κλέβει την παράσταση εύκολα, ο Rudd ωραία παρουσία και… αυτά.

Η ώρα περνάει ευχάριστα μέχρι το κακό φινάλε όταν και εμφανίζονται οι παλιοί. Γερασμένοι, βαριεστημένοι, ειδικά ο Murray, πετάνε μερικές ατάκες από το original και αυτό ήταν. Η όλη φάση μοιάζει σαν να είναι βγαλμένη από talk show και σχεδόν περιμένεις να πεταχτεί από πουθενά ο Jimmy Kimmel και να πει ένα “Ghostbusters ladies and gentlemen”. Ότι αξίζει είναι η πρώτη από τις 2 post credit σκηνές, αφού πρόκειται για κομμένη σκηνή με τον Εgon από την πρώτη ταινία.

Καλύτερο μεν από αυτό του 2016 αλλά εκείνο δεν βλεπόταν έτσι και αλλιώς. Προσωπικά επανεκτίμησα το sequel του '89.

3 Likes

To Apex το είδα και εγώ και συμφωνώ. Ελπίζω να είναι ξενερωμένος απλά και να μην έχει κανένα θέμα υγείας ο άνθρωπος.

Btw είχε πρόσφατα η tv το Armageddon και ειπα να το δω για 10η φορα. ΕΠΟΣ!!

Βασικα ειναι η ιδια τακτικη με τον Στηβεν Σηγκαλ. Κλεινει συμβολαιο για μια ταινια c-movie και κατω, οπου εχει screen time κανα 15λεπτο μαξ (αφου ολα τα action scenes τους τα κανουν stunt doubles πλεον), παει στο σετ 2-3 μερες γυρναει τις σκηνες του, παιρνει το check και παει στην επομενη ταινια. Θλιψη.

1 Like

RIP Μόνικα.
Έγινες κι εσύ αθάνατη. Ευκαιρία να μιλήσουμε για μία από τις καλύτερες ταινίες της ιστορίας του παγκόσμιου κινηματογράφου. Φυσικά αναφέρομαι στο

L’Avventura (Η Περιπέτεια) του Μικελάντζελο Αντονιόνι. Αν δεν κάνω λάθος η πρώτη ταινία όπου πρωταγωνίστησε η Βίτι. Στην πρώτη προβολή της ταινίας στις Κάννες αποδοκιμάστηκε από το κοινό το οποίο περίμενε κάτι πιο εύπεπτο από την πρωτοποριακή ματιά του Αντονιόνι στις ανθρώπινες σχέσεις - και στην απουσία τους. Παρόλα αυτά κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα.
Η ιστορία ξεκινάει σαν ένα τυπικό Χιτσκοκικό μυστήριο. Μια πλούσια κληρονόμος μαζί με τον φίλο της, την κολλητή της και μερικούς ακόμα, νοικιάζουν ένα ιστιοφόρο και πηγαίνουν για χαλάρωση σε ένα ξερονήσι. Κάπου εκεί χάνονται τα ίχνη της και ο γκόμενος με την κολλητή αρχίζουν να την αναζητούν παράλληλα με την αστυνομία. Σχεδόν αμέσως αρχίζει να αναπτύσσεται μια μεγάλη έλξη ανάμεσα τους. Θα μπορέσει να σταθεί η σχέση τους ενώ υπάρχει το άλυτο μυστήριο με την εξαφάνιση της φίλης τους; Η απάντηση δεν θα δοθεί ποτέ και αυτό μπορεί να εκνευρίσει κάποιον που βλέποντας την ταινία ζητά κάποια κατάληξη.
Τεχνικά η ταινία είναι αριστούργημα. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι το κάτι άλλο. Ειδικά στις σκηνές πάνω στο νησί κάθε καρέ είναι πίνακας ζωγραφικής. Η κάμερα όταν πέφτει στο πανέμορφο πρόσωπο της Μόνικα, που το κάνει αρκετά συχνά, είναι σκέτη μαγεία. Δεν είναι τυχαίο πως ο Αντονιόνι την ερωτεύτηκε και διατηρήσανε δεσμό για κάποια χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή που δείχνει την πρωταγωνίστρια να περιμένει στην πλατεία κάποιας επαρχιακής πόλης και να μαζεύει τα έντονα βλέμματα του αντρικού πληθυσμού σε βάθμό ενοχλητικό για εμάς που βλέπουμε την ταινία! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι απλά θεά, χωρίς καθόλου να προκαλεί. Ίσως γι αυτό κανείς δεν τολμά να πει και να κάνει τίποτα πέρα απτο να την χαζεύει…
Η Μόνικα Βίτι εκτός από θεά ήταν και πολύ καλή ηθοποιός. Έπαιξε σε άλλες 3 σημαντικές ταινίες του Αντονιόνι( Η Νυχτα, Η Έκλειψη, Κόκκινη Έρημος ) στη συνέχεια χωρίσανε και αυτή το γύρισε στις Ιταλικές κωμωδίες στις οποίες έκανε μεγάλο όνομα στην χώρα της.
Καλή αντάμωση όμορφη Μόνικα!

7 Likes

Έλα ρε, τι είπες τώρα! Πραγματικά φινετσάτη γυναίκα και πάρα πολύ καλή ηθοποιός, σημείο αναφοράς του ιταλικού κινηματογράφου. Η Περιπέτεια που αναφέρεις είναι από τα πιο μεγάλα κινηματογραφικά μυστήρια για εμένα, ταινία-γρίφος με πολύ ιδιαίτερη αισθητική και ενώ μου αρέσει, εκεί που τρελάθηκα με το δίδυμο Βίτι-Αντονιόνι είναι στην ακριβώς επόμενη ταινία, στο “Η Νύχτα”. Ίσως δω την Κόκκινη Έρημο απόψε που μου έχει ξεφύγει, τιμής ενέκεν, είναι καλή ευκαιρία.

2 Likes

Εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ. Φοβερή απόδοση σε ρόλο ακραίου stalker από τον Luis Tosar.
Η δε Μάρτα - θύμα :heart:

1 Like

Λοιπόν χτες το βράδυ ήμουν κόκκαλο γιατί η μέρα ήταν σχεδόν σε παρανοϊκούς ρυθμούς (ξενύχτι το Σάββατο και ξύπνημα 7.00 Κυριακή πρωί για Πειραιά ώστε να παραλάβω ένα δέμα από γονείς,
10.00-14.00 σερί (!) ένα 4ωρο σεμινάριο Παγίων, 14.00-17.00 στους δρόμους για να κάνω distribute τα του δέματος σε αδέρφια και σια, 18.00 - 21.30 Τιτανομαχία και ταρίφας για την κυρία σερί, ε 22.30 έφαγα κάτι πρώτη φορά και έκατσα κάτω… Κυριακάρα μέρα ξεκούρασης :stuck_out_tongue: ), είπαμε για ταινία.
O μόνος λόγος που συμφώνησα ήταν γιατί θα διάλεγα εγώ, οπότε αν και παραλίγο να υποκύψω σε random blockbuster με πολύ έκρηξη και πιστολίδι, επειδή δεν με έχει πάει καλά με αυτά εδώ και καιρό είπα να βρω κάτι σχετικά μικρό, όχι ιδιαίτερα βαρύ και anyway να έχει να μου δώσει και κάτι πλην pure fun:

Ο Paul είναι ένας data entry υπάλληλος σε μια εταιρία υπολογιστών στην Νέα Υόρκη, ο οποίος ζει μια απόλυτα συμβατική, βαρετή και ‘‘ανούσια’’ ημέρα -σαν και τον ίδιο-, μέχρι που συναντά μια κοπέλα σε ένα καφέ η οποία του δίνει το τηλέφωνό της και καταφέρνει να κλείσει κάτι σαν ραντεβού μαζί της, στο διαμέρισμά όπου ζει μαζί με την συγκάτοικό της… από εκεί και μετά ακολουθεί μια κωμωδία αγωνίας καφκικών διαστάσεων, καθώς όσο περνάει η νύχτα η μια απίθανη εμπειρία διαδέχεται την προηγούμενη και ο κάθε χαρακτήρας δίνει την θέση του σε έναν ακόμα πιο επικίνδυνο, ο Paul βουτάει όλο και πιο βαθιά σε μια παρανοϊκή αλληλουχία καταστάσεων με υπαρξιακές άκρες, οι οποίες εντείνονται όσο αργεί να ξημερώσει…

Ναι, ήταν μια ταινία του Scorsese που είχα δει αρκετά μικρότερος αλλά ποτέ δεν την επισκέφτηκα ξανά, καταλήγοντας χτες να νιώθω σαν να την βλέπω πρώτη φορά! No harm done όμως τελικά, γιατί με σιγουριά μπορώ να πω ότι το ‘‘After Hours’’ δεν είναι ΕΥΚΟΛΑ η πιο υποτιμημένη ταινία του Scorsese -είχα το ‘‘Bringing out the Dead’’ εκεί-, αλλά είναι, για εμένα πάντα, στο ίσως τοπ 5 των ταινιών του!

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο -και θρίαμβος της ταινίας πρακτικά- είναι η πολύ-επίπεδη ανάγνωσή της ως προς το κεντρικό της θέμα:
Ο Scorsese δεν ενδιαφέρεται ούτε επιδιώκει να καταγράψει μια αλληλουχία φορμαλιστικών καφκικών trademark καταστάσεων και εφιαλτικών sequences βγαλμένα από ένα textbook του πως να γυρίσεις τέτοιου είδους καταστάσεις, ούτε έναν παραμορφωμένο άσχημο όνειρο κάποιου τυχαίου ανθρώπου. Δεν είναι τέτοιου είδους ταινία ούτε η προσέγγισή του αυτή. Κινηματογραφεί με ρεαλιστικό τρόπο το παράδοξο που προκύπτει από την έξοδο ενός συνεσταλμένου και χαμηλών τόνων ανθρώπου μέσα σε μια Νέα Υόρκη που δεν έχει μέχρι τώρα όχι απλά γνωρίσει, αλλά ούτε φανταστεί ότι υπάρχει γιατί είναι κάτι εντελώς ξένο από το comfort zone του και την ζωή όπως την εκλαμβάνεται ο ίδιος. Μπορεί να παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις για τον ίδιο -και για εμάς σαν θεατές που τον παρατηρούμε το πως φιλτράρει τα πάντα-, διότι όταν το αίμα του αρχίζει να βράζει με τις καταστάσεις που ζει, ο Scorsese κινηματογραφεί και εστιάζει στον εσωτερικό του κόσμο και στις αλληλουχίες συναισθημάτων που τον κατακλύζουν κάθε παράλογο λεπτό που περνάει!

Και το παραπάνω κάνει το step up και αγγίζει το άψογο, όταν το κομμάτι της κωμωδίας ενσωματώνεται τόσο οργανικά στην ταινία: Μέσω της προσωπικής του ανικανότητας για επικοινωνία -στην πιο συμβατική της μορφή έστω-, η καθημερινότητά του μετατρέπεται σε έναν μοναχικό εφιάλτη όπου οι καταστάσεις μετατρέπονται σχεδόν νομοτελειακά μια σε εφιάλτη και μια σε κωμωδία.
Είναι πολλές οι ταινίες που πραγματεύονται την παράνοια της ζωής μέσα σε μια απρόσωπη και εφιαλτική μεγαλούπολη, υιοθετώντας τους ρυθμούς και τους ‘‘κανόνες’’ ενός θρίλερ, ρίχνοντας ένα σχεδόν απόκοσμο πέπλο σε αυτές τις πόλεις και την ζωή εκεί, φτιάχνοντας κάτι τρομακτικό ναι και τικάροντας όλα τα κουτάκια που ικανοποιούν αυτό το θέαμα -όπως ανέφερα πάνω κάτω και παραπάνω-, χάνοντας όμως επιπλέον το πιο ουσιαστικό κομμάτι, την σύνδεση του θεατή με όλα αυτά σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Εκεί είναι που το κωμικό στοιχείο της ταινίας βρίσκει την χρυσή τομή και γεφυρώνει αυτό το ‘‘χάσμα’’, ταυτίζοντας τον θεατή με τον ήρωα αλλά και τον κόσμο που τον περιβάλλει. Δεν μπορείς να μην γελάσεις με τα σκηνικά που περνάει ο Paul, όπως ακριβώς όταν έχεις ζήσει και εσύ ένα κουλό σκηνικό που λίγο σε φρικάρει και μετά το σκέφτεσαι και γελάς με τους φίλους σου λέγοντας ‘‘τί σκατά ζήσαμε χτες’’!!
Ακριβώς την ίδια τομή που είχε βρει ο Gilliam στο ‘‘Brazil’’, μια ταινία πολύ διαφορετική από το ‘‘After Hours’’ αλλά με κάποιες κοινές γραμμές ως προς την θεματική αυτή.

Περιττό να πω ή να σχολιάσω εκτενέστερα ότι η Νέα Υόρκη σε αυτή τη ταινία, δεν μοιάζει με καμία άλλη Νέα Υόρκη που έχει κινηματογραφήσει ο Scorsese μέχρι τότε -ή και μέχρι σήμερα βασικά-.

To σενάριο σε συνδυασμό με την σκηνοθεσία του Scorsese είναι top notch, top of the game που λένε.
Ερμηνευτικά όλο το cast εξαιρετικό, έξτρα thumps up στον Griffin Dunne (ή τον ''80ς Αμερικανό David Tennant :stuck_out_tongue: ‘’ όπως τον χαρακτήρισε η κυρά μου) τον οποίο κάποιοι μπορεί να τον ξέρετε και από το ‘‘An American Werewolf in London’’
image

Έχει πολύ ενδιαφέρον παρασκήνιο η δημιουργία της ταινίας και αξίζει κάποιος να το ψάξει λίγο αν ενδιαφέρεται, μιας και γυρίστηκε το 1984 πάνω που η Paramount απέσυρε ότι προσφορά του είχε κάνει για χρηματοδότηση και παραγωγή στον ‘‘Τελευταίο Πειρασμό’’ που πάσχιζε ήδη μια δεκαετία να καταφέρει ο Scorsese, γεγονός που τον οδήγησε στο ‘‘After Hours’’ με πιτσιρικά σεναριογράφο, μηδαμινό budget και πολύ μικρή παραγωγή. Εν τέλει αποδείχθηκε σωτήρια εμπειρία και για εκείνον αλλά και για τους θεατές, καθώς ο ίδιος βρήκε νόημα στα άγχη και τις δυσκολίες του σεναρίου σε αντιστοιχία με ότι πέρασε + η αίσθηση ανακούφισης και η δημιουργική ελευθερία που ένιωσε σε μια τόσο μικρή και out of the blue παραγωγή βγήκε και στην τελική κόπια της ταινίας, καθώς βρίθει από έναν πειραματισμό και ένα ‘‘μπρίο’’ που δεν νομίζω ότι μπορεί να τον βρει κάποιος σε οποιαδήποτε άλλη του ταινία, ειδικά εκείνη την περίοδο…

Αυτά, αν αρέσει σε κάποιον ο Scorsese και το έχει αμελήσει ή απλά ψήθηκε, θα έλεγα να get ready for a big surprise!

υγ. Ιδανική διάρκεια 90 λεπτά περίπου. Μέτρησε πολύ στο να την ευχαριστηθώ τόσο, πλέον των υπολοίπων παραπάνω, στα χάλια που ήμουν χτες το βράδυ :stuck_out_tongue:

11 Likes

The Tragedy of Macbeth

Εξαιρετικο πραγματικα - τι να πρωτοπεις.
Δε περιμενα κατι λιγοτερο, και ηταν μια απο τις ταινιες που ανυπομονουσα να δω (το τραιλερ το ειδα/εδειξα δεκαδες φορες) αλλα ηθελα τη καταλληλη στιγμη, μιας και ειναι τοσο γε(α)ματη. Γενικα ολο ανεβαινει το Αpple TV και σκεφτομαι να επενδυσω σε συνδρομη μολις ληξει η τσαμπα.

Η ταινια ειναι ενα eyegasm, σκηνη μετα απο σκηνη… Τα παντα ειναι περιποιημενα στην εντελεια, και ο συνδυασμος των κατασκευασμενων σκηνικων μαζι με εντονη χρηση green screen δινει την ελευθερια στον Τζοελ να δημιουργησει ακριβως αυτο που φανταζεται - και το κανει τρομερα. Εχει επισης μια αισθηση θεατρικου στο πως ειναι χωρισμενες οι σεκανς, κατι που ταιριαζει πολυ στο συγκεκριμενο θεμα. Οπως αναφερει ο @Lupin , πιστευω ολοι οι ηθοποιοι εδωσαν το 1000% των δυνατοτητων τους, πραγματικα συγκλονιστικοι ολοι. Δε περιμενα κατι λιγοτερο απο τη Φρανσις - που εχει φτασει το πανθεο πλεον - αλλα και ο Ντενζελ πιστευω δινει τη καλυτερη performance του.
Ο Alex Hassell (Ross) επισης πολυ συμπαθης, και θα ηθελα να τον δω και σε αλλες παραγωγες.
Τη παρασταση κλεβει φυσικα η Kathryn Hunter και το πως ενσαρκωνει τις 3 μαγισσες… πολυ μεγαλη κινηματογραφικη σκηνη και περσονα!

Βεβαια μιλαμε για διαλογους στα “παλαια” Σεξπηρικα Αγγλικα, που ακομα κ με υποτιτλους και 12 χρονια στην Αγγλια ψαχνεσαι… αλλα επειδη ακριβως ο Μακμπεθ ειναι σαν ιστορια αρκετα ξεκαθαρη (και απο τις συντομοτερες Σεξπηριαν), το προσπερνας λιγο και απλα το αφηνεις να σε συνεπαρει. Αν πχ ηταν το Αμλετ ανταυτου, θα εχανα τα πασχαλια.
Παρολαυτα μη το φοβηθειτε - διαβαστε/φρεσκαρετε λιγο το ρεζουμέ πριν τη προβολη και καλη απολαυση.

8 Likes

Καλώ τους σκουπιδοφάγους ταινιόφιλους του φόρουμ και θέτω την εξής ερώτηση:

Αξίζει να ασχοληθώ με το Κακό (και το σίκουελ); Βλέπω θα τα φέρει το cinobo και αναρωτιόμουν. Αν αξίζουν, είναι σε φάση μπύρες και χαβαλές υποθέτω, σωστά; Δεν έχω κανένα θέμα με b movies (και c και d :stuck_out_tongue: ), έχω δει άφθονη σαπίλα (και ενίοτε γουστάρω), απλά θέλω να ξέρω αν αξίζουν τον χρόνο μου και σε τι mood να είμαι.

2 Likes

Βεβαίως.

Summary

AppropriateNextHart-size_restricted

3 Likes

Πάρα πολύ ωραία, ελήφθη το μήνυμα.

1 Like

Απο τότε που παίξαμε μπάλα και είδα τη φάτσα σου, μία πρόταση σαν την παραπάνω παίρνει εντελώς άλλη διάσταση στο κεφάλι μου.

2 Likes

επαυξάνω. Να τα δεις.

1 Like

Ωχ; :stuck_out_tongue:

2 Likes

Νόμιζα ότι τα είδα όλα με τα ελληνικά στην Ζήνα αλλά έχουμε ανταγωνιστή (οποίος είδε την ταινία καταλαβαίνει :joy:)

Η ταινία τίποτα το ιδιαίτερο σεναριακά, οκ έχει καστ δυναμίτη και μπόλικη δράση και περνάς καλά τουλάχιστον

1 Like