Μιας κι έβαλα πρόσφατα Disney, εκανα ένα πέρασμα από τα Aliens (τα οποία βέβαια έχω ξαναδεί) αλλά και τα Predators που είχα κάποια κενά. Μου μένει ακόμα το “Prey” και τα 2 “Alien vs Predator” αλλά επειδή δεν ξέρω πότε θα τα δω, παρακάτω οι σύντομες αποψάρες μου:
“Alien”: Κινηματογραφικό θαύμα, αγέρωχο στο πέρασμα του χρόνου, το είδα και σε HD και ήταν ακόμα πιο συγκλονιστικό. Ελεγεία, στα όρια της space opera, καλοδεχούμενες και μετρημένες επιρροές από Οδύσσεια και επιτομή του βουβού τρόμου χωρίς origin.
“Aliens”: Μάλλον σοφή μετάβαση σε military horror/adventure, εννοείται ότι όταν ήμουν μικρότερος το προτιμούσα από το πρώτο, τώρα όχι αλλά και πάλι είναι flawless γι’ αυτό που στοχεύει και κάνει και εύστοχα διακριτικά κοινωνικά σχόλια (ψευτοαρρενωπότητα, μητρότητα).
“Alien 3”: Το πρωτοείδα σινεμά (ναι 9-10 χρονών όταν βγήκε, άλλες εποχές) οπότε δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός, μου αρέσει πάρα πολύ και τώρα που το ξαναείδα, παρότι έχει ορισμένα πράγματα που δε μου άρεσαν, κυρίως στη σκηνοθεσία και στο λιγο ξενερουά αρχικό σενάριο, εν τούτοις επιστρέφει κατά μία έννοια στο original μοναχικό σκηνικό.
“Alien: Resurrection”: Αν και αρχικά μοιάζει λίγο ξεπέτα, δεν είναι τόσο κακό όσο φαίνεται. Αυτό εδώ κοιτάζει πιο πολύ προς το αρχικό sequel (οκ, paramilitary αντί για military). ο Ron Pearlman είναι πάντα ένα συν για τέτοιες ταινίες και το concept της κλωνοποίησης που ήταν και πολύ στα χάη τότε, έχει αρκετά καλή προσέγγιση.
“Prometheus”/“Covenant”: Τα βάζω μαζί γιατί τα θεωρώ ενιαίο έργο. Αν έχω αντιληφθεί σωστά, έχουν φάει κάποιο κράξιμο που δεν το κατανοώ και ιδιαίτερα, ο Ridley Scott θεωρώ ότι καταπιάνεται με ένα από τα κομβικότερα (ίσως το κορυφαίο) φιλοσοφικά ζητήματα, αυτό της δημιουργίας, του δημιουργού και του γιατί, του πού σταματάει η αλυσίδα και την αιώνια τάση του δημιουργηθέντος να θέλει να σκοτώσει (κυριολεκτικά ή μεταφορικά) τον δημιουργό. Δύσκολο concept και τελικά πετυχαίνει πάνω σε αυτό να δώσει δύο καλές ταινίες. Το μόνο “κακό” θα έλεγα ότι χαλάει λίγο το timeline από την άποψη ότι οι synthetics των δύο αυτών ταινιών φαντάζουν αβυσσαλέα ανώτεροι από τα επόμενα επεισόδια.
“Predator”: Εκπληκτικό survival horror, με τους κυνηγούς να γίνονται κυνηγημένοι και πανέξυπνη επιλογή καστ με κορυφαίο τον Bill Duke, ο οποίος στο τελευταιο κομμάτι του έργου βγάζει τέτοια αγνή παράνοια, που θα άξιζε Όσκαρ μόνο γι’ αυτό.
“Predator 2”: Μέχρι ένα σημείο νόμιζα ότι είμαι σε ταινία του Charles Bronson, (“Death Wish” φάση) αλλά εστιάζοντας λίγο παραπάνω, το σίκουελ είναι πραγματικά πολύ καλογυρισμένο γι’ αυτό που θέλει να πετύχει.
“Predators”: Μια ΟΚ ταινία, που αν δεν υπήρχε στο σύμπαν του Κυνηγού δε θα ενοχλούσε κανέναν, αλλά και τωρά που υπάρχει η ώρα περνάει σχετικά ευχάριστα.
“The Predator”: Μια πανάθλια ταινία που θα έπρεπε να οδηγήσει σε εκτέλεση ΟΛΟΥΣ τους συντελεστές της.