Einstürzende Neubauten

Μιας και έχω κολλήσει άσχημα μ’αυτούς και τις παλιές δουλειές τους εδώ και καιρό, λέω να γράψω δυο λογάκια για αυτή την τεράστια μπάντα. Έκανα ένα σερτς και είδα ότι και άλλοι έχουν κατά καιρούς αναφερθεί σ’αυτούς, οπότε δεν είμαι ο μόνος. Έλεγα να τα βάλω στο industrial thread αλλά μιας και δεν μπορείς να βάλεις όλους τους δίσκους τους κάτω από αυτή την ταμπέλα, ανοίγω νέο θρεντ. Το αξίζουν άλλωστε.

Δημιούργημα του Blixa Bargeld, ο οποίος υπήρξε ιδρυτικό (και μόνιμο ως το 2001) μέλος και των Bad seeds του Nick Cave, οι Einstürzende Neubauten (καταρρέοντα νεόκτιστα) υπήρξαν το επιδραστικότατο συγκρότημα που έβαλε την industrial μουσική στον χάρτη και διέγραψε μια πορεία από τον επίπονο θόρυβο ως την avant-garde pop.

Δημιουργήθηκαν το 1980 στο Δυτικό (τότε) Βερολίνο και πρέσβευαν την εφαρμογή των dada-ιστικών πρακτικών στη μουσική. Το όραμά τους ήταν η δημιουργία νέας μουσικής μέσω της καταστροφής και αποδόμησης την συστατικών της παλιάς. Η διαδικασία σύνθεσης και ηχογράφησης των πρώτων άλμπουμ τους παραμένει ακραία και ασύλληπτη ακόμα και σήμερα. Μια σάπια κιθάρα, μια απεγνωσμένη φωνή, και ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ μπορεί να δημιουργήσει ήχο. Φτυάρια, τρυπάνια, λαμαρίνες, βαρέλια, κιβώτια, τα πάντα ήταν μουσική για τους Neubauten.

Οι πρώιμες εμφανίσεις τους αποτελούσαν ένα τεράστιο όργιο, καθώς όλα αυτά μεταφέρονταν στη σκηνή. Αρκετά venues υπέστησαν καταστροφές σε λάιβ των Νοϊμπάουτεν, αλλού δημιουργήθηκαν έκτροπα, και (κυρίως) αυτός ήταν ο παράγοντας που γιγάντωσε τη φήμη αυτής της κολλεκτίβας. Μια καλή γεύση εδώ:

Δεν ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με τον θόρυβο, ήταν οι πρώτοι όμως που τον “τιθάσσευσαν” και τον ενσωμάτωσαν σε μουσικές δομές. Η επιδραστικότητά τους μεγάλη. Από τους Depeche Mode ως τους Voivod, και από τους Τοοl ως τους Ministry, όλοι όσοι δοκίμασαν να ενσωματώσουν στοιχεία “αστικού θορύβου” δίπλα στα συμβατικά μουσικά όργανα και synths. Kαι εννοείται, οποιοσδήποτε ασχολήθηκε με το industrial μέχρι τα mid-90s (όπου οι ΝΙΝ έθεσαν νέα στάνταρντς) τους οφείλει πολλά.

Kollaps 1981

To ντεμπούτο άλμπουμ τους. Ακατέργαστο, κλειστοφοβικό και δυσπρόσιτο. Εκρήξεις θορύβου και ο Bargeld χρησιμοποιεί τη φωνή του σε σχιζοφρενικές απαγγελίες. Δύσκολο, αλλά εδώ μέσα υπάρχει το απίστευτο Tanz Debil.

Zeichnungen des Patienten O. T. 1983

“Οι ζωγραφιές τους ασθενούς Ο.Τ.” λοιπόν. Όνομα και πράμα. Πιο δομημένες συνθέσεις, αλλά η ατμόσφαιρα σκοτεινού κελιού και η παρανοϊκή (αλλά γήινη) φωνή παραμένει. Το κομπρεσέρ στο Abfackeln! σού τρυπάει σαδιστικά τον εγκέφαλο, το ομώνυμο παγώνει το αίμα, ενώ αν ακούσετε το (bonus) Wasserturm και μετά το Last Entertainment των Coroner θα καταλάβετε πολλά…

Halber Mensch 1985

Kατά γενική ομολογία, ο κορυφαίος δίσκος τους. Κλειστοφοβικός, “τελετουργικός”, μια φωνή απόγνωσης. Ο θόρυβος είναι πλέον πλήρως ελεγχόμενος, και το άλμπουμ είναι ένα μνημείο του industrial. Z.N.S., Seele brennt και Der Tod ist ein Dandy τα κορυφαία κομμάτια.

Fünf auf der nach oben offenen Richterskala 1987

7 χρόνια στον θόρυβο, και ενώ έχει προηγηθεί η προσχώρηση του Blixa στους Bad Seeds, οι ΕΝ αποφασίζουν σιγά-σιγά να γίνουν πιο μουσικοί. Οι εκρήξεις μειώνονται, τα κλαπατσίμπαλα έχουν πλέον συνοδευτικό ρόλο, αλλά οι συνθέσεις είναι φοβερές. Zerstörte Zelle και Modimidofrsaso τα κορυφαία κομμάτια το δίσκου.

Haus der Lüge 1989

Στο ίδιο περίπου ύφος με το προηγούμενο, θεωρείται κλασικό, εμένα μου φαίνεται μάλλον ανέμπνευστο. Υπάρχει όμως το ΦΟΒΕΡΟ Feurio!, ένα από τα καλύτερα κομμάτια τους.

Ende Neu 1996

Μετά το χλιαρότατο (για μένα) Tabula Rasa του 1993, εδώ έχουμε άλλη μια pop απόπειρα, αλλά με μεγάλες κομματάρες όπως το Installation No. 1, το ομώνυμο, και το μαγευτικό The Garden.

Τα υπόλοιπα άλμπουμς
Tabula Rasa (1993)
Silence Is Sexy (2000)
Perpetuum Mobile (2004)
Alles wieder offen (2007)
τα αναφέρω απλά, καθώς το avant-garde pop ύφος τους δεν με συγκινεί ιδιαίτερα (τα 2 τελευταία δεν τα’χω ακούσει κιόλας) αλλά φαντάζομαι θα υπάρχουν κάποιοι άλλοι που έχουν εντρυφήσει και σ’αυτά. Αν κάποιος θέλει, ας γράψει δυο λογάκια.

Εγώ κλείνω λέγοντας πως είμαι τρισμέγιστος μαλάκας που δεν πήγα να τους δω κάποια από τις φορές που ήρθαν στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία.

πείτε και σεις.

Τους εμαθα πριν 4 χρονια απο ενα φιλο που ειναι πορωμενος μαζι τους(αν θυμαμαι καλα μεχρι και τατουαζ με το logo τους ειχε)και ειχα κολλησει με το Halber Mensch.

Αν και τ’ονομα τους μου ακουγεται ολιγον αστειο(το χω ξαναπει αλλωστε)ειναι μια μπαντα πολυ μπροστα για την εποχη της και ο συγκεκριμενος δισκος γαμει και δερνει.Δυστυχως κι εγω δεν εχει τυχει να τους δω ποτε live.

Άψογη παρουσίαση καταρχάς! Άψογη!

Αν και θα προτιμούσα να έμπαινε στο industrial thread :stuck_out_tongue:
Καλώς όμως το έφτιαξες, γιατί τους αξίζει να έχουν ένα δικό τους!

Οι Neubauten είναι από τα συγκροτήματα που η φήμη τους προηγείται.
Πολλοί τους ξέρουν, λίγοι τους έχουν ακούσει. Και ακόμη λιγότεροι τους έχουν εκτιμήσει!

Έτσι κι εγώ, τους είχα μάθει πολύ νωρίς. Και είχα περιέργεια να τους ακούσω.
Η πρώτη επαφή όμως με προσγείωσε καθώς ήταν πολύ διαφορετικοί από αυτό που περίμενα, πολύ “ποπ” ας πουμε, και με ξενέρωσε. Όλα αυτά… πολύ παλιά…

Στη συνέχεια αγόρασα κάποια στιγμή τη συλλογή “Strategies Against Architecture” η οποία αποκατέστησε τη σχέση μου με τη μπάντα (:p), χωρίς όμως να είναι το cd που θα βάλω κάθε μέρα να παίξει.

Οι δρόμοι μας ξαναχωρίζουν όταν αγοράζοντας το “Silence Is Sexy”, ύστερα και από προτροπή ενός δισκοπώλη, διαπίστωσα ότι ο Blixa είχε μετατρέψει μια μηχανή θορύβου σε ένα μέσο εκτόνωσης όταν δεν ασχολούνταν με τους Bad Seeds. Υποτονική μουσική στα όρια της υπνηλίας. Και έτσι, δεν αποφάσισα να πάω να τους δω live!

Τι μένει από όλα αυτά;
Ότι είναι μια μπάντα που χαίρει το δικαιολογημένο σεβασμό όλων για αυτά που έκανε στο ξεκίνημά της.
Ήταν πρωτοπόροι και από τις μπάντες που, όπως λέγεται, “έβαλε το industrial στο χάρτη”.
Όπως με όλους τους πρωτοπόρους, κάποια στιγμή η εποχή τους προλαβαίνει και τους ξεπερνάει.
Και ούτε οι ίδιοι έχουν την ανάγκη, ενδεχομένως, να (ξανα)ανοίξουν νέους δρόμους.
Για μένα θα έπρεπε να είχαν διαλύσει. Το καλλιτεχνικό όραμα του Blixa μπορεί να εξυπηρετηθεί και από άλλο όνομα. Κουβέντα να γίνεται βέβαια.
Και, τέλος, όποιος θέλει να ασχοληθεί μαζί τους, καλό είναι να πιάσει τις δουλειές τους από την αρχή.
Ύστερα από το εισαγωγικό ποστ δεν υπάρχει δικαιολογία! :slight_smile:

To Halber Mensch έχω και η γνώμη μου είναι δώθε:

http://www.rocking.gr/modules/forum/showthread.php?p=315155&highlight=Halber#post315155

καταρχήν, έχω γνωρίσει alternative οπαδούς που γουστάρουν πολύ τα πιο πρόσφατα άλμπουμ τους. Λογικό. Ένας οπαδός των portishead π.χ. μπορεί να τα εκτιμήσει πολύ άνετα. Πόσο δε μάλλον, όταν πρόκειται για τη “μπάντα του κιθαρίστα του Nick Cave”.

Κι εγώ είχα ακούσει γι αυτούς παλιά, κάπου το 2000 από ένα άρθρο του Φλωράκη στο Razor που με είχε εντυπωσιάσει. Και μένα η πρώτη επαφή ήταν απογοητευτική γιατί ήρθε με το Silence is Sexy. Μέχρι πρόσφατα δεν είχα καταφέρει να ασχοληθώ διεξοδικά και να τους εκτιμήσω, γιατί τα άλμπουμ τους τα έβρισκα πολύ ακριβά για να κάνω “πειράματα”. Ευτυχώς υπάρχει το ιντερνετ.

Συμφωνώ πως οι εποχές τούς ξεπέρασαν. Το εργοστάσιο έκλεισε και στη θέση του άνοιξε καφετέρια. Αλλά μην ξεχνάμε πως πρόκειται και για ένα σχήμα συνομήλικο των μεηντεν. Θα ταν δύσκολο ο Blixa να παίρνει το τρυπάνι στα 50 του. Τα πρώτα άλμπουμς τους πάντως τους έχουν δώσει επάξια μια θέση στο Πάνθεον.

Πάντως πολύ θα θελα να δω πως ΠΡΟΒΑΡΑΝ τη μουσική τους πίσω στα 80ς. :lol:

Οσο θυμαμαι το ξενερωμα που ειχα φαει πριν κανα δυο χρονια, οταν πηγαινοντας στο live των Christian Death στο Underworld, περνωντας εξω απ’το Metropolis ειδα οτι το line των Neubauten ακυρωνεται μου 'ρχεται να φαω το pc:thumbdown::blow:

Μεχρι και το Haus der Luege ηταν απιστευτοι. Μετα ξαναφτιαχτηκαν σαν μια μετα-industrial “πειραματικη” πρωτοπορια που ομως στην ουσια της ειναι απλα υπνωτικη “διαφορετικη” ποπ μουσικη.

Πραγματικα σκοτεινη ψυχεδελεια βγαζει το Richterskala του 1987. Τσεκαρετε το επος “Zerstoerte Zelle” με το οποιο ανοιγει ο δισκος.

Συμφωνω οτι το καλυτερο ειναι το Halber Mensch με δευτερο το Kollaps. Industrial hell!

Βασικη επιρροη τους ηταν οι Suicide και το Machine Metal Music του Lou Reed.

Και έλεγα τι έλειπε από το industrial thread. Αγαπημένη δουλειά το Kollaps λόγω του πιο experimental χαρακτήρα. Ότι να 'ναι, βασικά. Υπάρχει ένας ρυθμός, αλλά και πολλοί ουρανοκατέβατοι θόρυβοι από εργαλεία(!) που μας στέλνουν με την ποδίτσα για χορταράκια.
Τα έπαιξα όταν μου τους έβαλε ένα φιλαράκι πρόπερσι, αλλά όσο περνάει ο καιρός τους βαριέμαι. Δεν ξέρω εάν παλιώνει μια μουσική τέτοιου είδους, αλλά μου έγιναν κάπως κουραστικοί.
Έπη πάντως σαν το οχτάλεπτο Kollaps μένουν στην χαραγμένα στην μνήμη. Το ότι οι δίσκοι τους γίνονταν ολοένα και λιγότερο θορυβώδεις, δεν είναι απαραίτητα κακό. Δεύτερη αγαπημένη δουλειά αποτελεί το Haus der Luege, που διαρκεί κανένα μισάωρο ξερω γώ, και έχει και γαμάτο εξώφυλλο.

Η παρουσίαση πολυτελείας επιβάλλει να θεωρείται το θρεντ γαμάτο.

εμενα μαρεσε και το perpetum mobile ομολογω … παντως γενικα οσοι ψηνεστε τσεκαρετε τριγυρω γιατι συχνα πυκνα περναει alexander hacke απο τα σοκακια της αθηνας :wink:

'Ακουγα χθες μέσα στα ξημερώματα (κάπου στις 7 το πρωί!) το πρώτο τους άμπουμ! Πραγματικά, “αντι-μουσική” με όλη τη σημασία της λέξης, έκανα συνειρμούς με τα καλλιτεχνικά κινήματα των αρχών του 20ου αιώνα, κυρίως με τον ντανταισμό που πολύ σωστά ανέφερε ο Βλεεδιν στην αρχή… Όταν κανείς το προσεγγίζει με αυτόν τον τρόπο, βρίσκει πολύ ενδιαφέρον σε αυτό τον ήχο…

Προσεχώς θα ακούσω και τα επόμενα τους.

Προτείνω ανεπιφύλακτα το Haus der Lüge. Βέβαια σαν το Kollaps τίποτα, αλλά να μην τα ξαναματαλέμε…

ρε,ειναι δυνατον 2 σελιδες μονο για αυτη τη ΓΚΡΟΥΠΑΡΑ??

Λοιπον,να πω και γω τη μλκια μου…εχω ακουσει:

Kollaps-ο ορισμος της αντιδρασης ,δισκος με @@…μουσικη βγαλμενη μεσα απο το χαος-αν μπορεις να την πεις δλδ μουσικη- στη κυριολεξια…μηδενιστες,αποριψη καθε μουσικης συμβασης,φορμας,οτιδηποτε…επανασταση-

Halber Mensch-μαλλον ο αγαπημενος μου δισκος τους,ειναι που μου θυμιζει γενικα electro καταστασεις αλα κραφτγουερκ,ειναι που βρωμαει σαπιλα,ειναι που εχει το ΕΠΟΣ Der Tod ist ein Dandy,ειναι ειναι ειναι…γμησε τα ειναι,ειναι ΔΙΣΚΑΡΑ,αυτο ειναι!!!

Fünf auf der nach oben offenen Richterskala-παρολο που ισως να ξενιζει λιγο αμα εχει ακουσει καποιος τα προηγουμενα,επειδη ειναι πιο ευκολοακουστο,εμενα-ως γνωστος φλωρος-με κερδισε με τη μια και το θεωρουσα και το αγαπημενο μου για μια περιοδο στην αρχη…δισκαρα και αυτο…

Zeichnungen des Patienten O. T.-ΚΑΥΛΑ!!χωρις περιγραφες περαιτερω…

μετα,εχω ακουσει βσκ το Ende Neu,που οκ,ειναι πολυ διαφορετικο,δεν ξερω,εμενα μου αρεσε και αυτο τρελα,ειχε κατι καταπληκτικα κομματια,οπως το Stella Maris…Θελω ομως να ακουσω και τα υπολοιπα-ειδικα το Stahlmusik καποια στιγμη,που δεν τοχω- ,εχω δισκογραφια κομπλε,απλα δεν ειμαι σε πολυ μουντ τον τελευταιο καιρο να χωθω σε κομπρεσερια,πριονια και διαφορα γτ θα εκραγει η κεφαλα μου…μαλλον αυτες τις μερες θα χωσω κανενα απο τα πιο μεταγενεστερα τους που,ειναι πιο λαου,δεν τα εχω ακουσει καθολου και θα ειναι ενα καλο πρωτο βημα για να ξαναχωθω στη παρανοια τους…

Νταξ,δεν εχω να πω και πολλα,τα εχετε πει βσκ ολα εδω μεσα,απλα ενα μεγαλο respect στο Μπλιξα και στη παρεα του,που εφτιαξαν ‘‘μουσικη’’ ανατρεποντας τα παντα…απο τα πιο αντιδραστικα μουσικα γκρουπ εβερ…γουσταρω αυτη τη σαπιλα,την απογνωση,τη τρελα,τη καταστροφη,την αποπνικτικη ατμοσφαιρα τους και την υποβοσκουσα cyberpunk αισθητικη που(μου) βγαζουν,οπως και αυτο το γ@μημενο θορυβο…και ακομα πιο πολυ γουσταρω,που μπαντες που λατρευω βλεπω ποσο εχουν επηρεαστει απο αυτο το τεραστιο συγκροτημα!!!

Υ.γ οτι λαιβ εχω δει,απλα κοβει τη γη στα δυο…

ΕΤΣΙ ΡΕ!

Ρίξε και μια αυτιά στο Haus Der Luge, ντάξει κλασικό θεωρείται, άσχετα αν εμένα δε μου πολυαρέσει…

Βασικά λέω κάπου να μαζέψω φωτογραφίες από γνωστές μπάντες με μπλουζάκια/στίκερς/τατού νοϊμπάουτεν. Πραγματικά υπάρχουν άπειρες.

Ναι,θα το κανω λογικα συντομα,θελω να τα ακουσω ολα βσκ που δεν εχω ακουσει ακομα…
Παντως και το Εντε νεου γουσταρω τρελα-που αγγιζει ποπ νομιζω σε σημεια-,οπωτε λογικα θα μαρεσει και το Haus…

με το λογκο τους εχω δει και γω αρκετα μπλουζακια,και ψιλο-τριβια,τωρα μολις ειδα,πως σε ενα ντοκιμαντερ που ειχα δει,το Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul,για την μουσικη της συγχρονης Κωνσταντινουπολης,ειχε τον Hacke αφηγητη…(δεν μπορεσα να θυμηθω καμια φοτο μπαντας με λογκο νοιμπαουτεν να ποσταρω,και ειπα την μονη μλκια που ηξερα:p)…
Hoer auf sie Stimme Deines Herrn
Auch lakaien haben taktgefuehl
Wie spaet mag es sein?
Alles wird muzak
Alles sind gleich
Die Macht ist ein laufendes Tonband
Alles wird muzak
Alles sind gleich
Wie spaet mag es sein?

\m/

bump.

Poll added, multiple choice βάζουμε ως τρείς επιλογές.

Το “Stahlmusik” του 1980 παρότι θεωρείται κανονική κυκλοφορία κόπηκε γιατί δεν είχαμε χώρο στο πολλ. Άμα κάποιος το λατρεύει τόσο πολύ, τι να πω, ας ρίξει στο “Kollaps” και ας γράψει ένα διθύραμβο εδώ. Αυτές οι ηχογραφήσεις αν δεν κάνω λάθος βρίσκονται σήμερα στη συλλογή “Kalte Sterne -early recordings-” του 2004 (ή στο πρώτο “Strategies Against Architecture”? δεν είμαι σίγουρος)

Για μένα το “Halber Mensch” είναι χαλαρά το καλύτερο, κι ακολουθούν “Zeichnungen des Patienten O.T.” (Abfackeln ρε λούληδες!), ενώ από τα μεταγενέστερα μάλλον άνετα “Ende Neu”.

ακυρο αλλα με θεμα τη συναυλια ξαναεβαλα σημερα το βινυλιο του φουνφ και πηγα αμεσως να παρω χαρτομαντηλα

ειμαι μεταξυ Fünf auf der nach oben offenen Richterskala και του ‘μισου ανθρωπου’ …καλα, το δευτερο ειναι ασαλιωτα μαλλον οτι καλυτερο εχουν κανει, ενω το πρωτο μαλλον μαρεσει περισσοτερο απο τα ‘μετα 85 οπου η μελωδια και η μουσικη γινονται πιο αισθητα’…

οπωτε fuck It, ριχνω και γω ψηφο στο Halber Mensch για το οποιο μπορω να μιλαω για μερες, αλλα για να μην το κανω, παραθετω την αποψαρα μου εδω http://www.rocking.gr/reviews/flashback/Einsturzende_Neubauten_-_Halber_Mensch/3161/

Δεν έχω ακούσει καθόλου τις δουλειές τους απο τα '90ς και μετά (με εξαίρεση το Silence is Sexy, που το θεωρώ πολύ υποδεέστερο των παλιών τους, αν και σε αρκετό κόσμο άρεσε αυτό το στυλ… αλλά οκ, οι κλασικοί Neubauten ήταν άλλοι)…

Επομένως θα επανέλθω κάποια στιγμή αργότερα να ψηφίσω, που θα έχω πληρέστερη άποψη… (αν και τι λέμε τώρα, Halber Mench και κάποιο ακόμα απο τα πρώτα τους θα ψηφίσω ούτως ή άλλως… Zeighnungen… και Fünf auf der nach… κατέληξα. Τα ψηφίζω, δε βαριέσαι) :stuck_out_tongue:

Ναι, αλλά για το δεύτερο τι έχεις να πείς;:stuck_out_tongue:

:oops: κεκτημενη ταχυτητα…