Καλά, κι εγώ δεν έχω πολύ διαφορετική άποψη από τον Κιου στο συγκεκριμένο θέμα. Τώρα θα πάω γιατί έρχονται στο σπίτι μου. Με βάση αυτά που έχω δει από το 2023 και μετά, δεν νομίζω να κανόνιζα κάποιο ταξίδι για να τους δω πάλι έξω. Διεκπεραιωτικά setlists, τεράστια shows (που έχουν ως συνέπεια και τα setlists που λέω), οι Metallica πλέον παίζουν οριακά δίωρο, μαλακία σκηνή, τα μειονεκτήματα είναι αρκετά. Τα πλεονεκτήματα έχουν περισσότερο να κάνουν με την παρέα παρά με τη μπάντα. Θα πήγαινα δηλαδή με καλούς φίλους, όπως ήταν και οι τελευταίες φορές άλλωστε.
η αλήθεια είναι ότι αν τους έχεις δει ήδη πολλές φορές και έχεις πρόσβαση σε τόσο live υλικό μέσω youtube για παράδειγμα δεν ξέρω τι παραπάνω κερδίζεις με το να τους ξαναδείς σε συναυλία που μπορείς να προβλέψεις το μισό σετλιστ (θα πάω βέβαια φέτος αλλά άλλο αυτό
)
συμφωνώ με @QuintomScenario… μια περιοδία LOADs θα με έκανε να κανονίσω ταξίδι
πιθανόν να υπήρχαν experiences οπως meet & greet που να κόστιζαν τόσο. Η να υπήρχαν platinum απο την ticketbastard που να ήταν πάνω από το face value. Εγώ μιλάω για το πόσο είχαν τα εισιτήρια καθεαυτά. Συνήθως όταν αγοράζω από την ticketbastard το πρώτο πράγμα που κάνω είναι uncheck όλα τα platinum / dynamic pricing / experiences και ότι άλλο βάζει ο νους. Αν βρω, καλώς. Αν δε βρω πάλι καλώς, δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης να δω Metallica / SOAD/ Rush / Maiden / AC/DC κοκ.
Ισχύει, όπως επίσης ισχύει και ότι η κάθε συναυλία είναι προσωπική εμπειρία. Μπορεί να πέσεις δίπλα στο μαλάκα της χρονιάς και να σου χαλάσει ένα εξαιρετικό λαιβ, μπορεί η μπάντα να είναι σε μέτρια βραδιά αλλά εσύ να είσαι με καλή παρέα, σε καλή θέση κοκ και να γουστάρεις τη ζωή σου.
Πάντως σε χώρο 17.000 είναι ότι πιο intimate μπορείς να τους δεις πλέον. Χίλες φορές κλειστά (συμπεριλαμβανομένου του sphere) παρά στάδια. Και από άποψη σετλιστ επίσης είναι καλύτερα στο Sphere παρά σε one off βραδιές που λίγο-πολύ θα παίξουν best of. Σε no repeat θα ακούσεις και λιγότερο συνηθισμένα κομμάτια. Κοιτάω βέβαια στο setlist.fm τι έχω δει στην τελευταία περιοδεία και τι στην αμέσως προηγούμενη. Είχε εκπλήξεις (Holier, ολόκληρο το Battery με τη γέφυρα, Inamorata κοκ), αλλά όχι όπως το 2022 στην Κοπεγχάγη λ.χ. που έπαιξαν Bleeding Me, Trapped Under Ice, Dirty Window και Damage Inc. λ.χ. Έχω αποδεχτεί ότι πλέον οι εκπλήξεις θα είναι λιγότερες, το σετ θα πέσει κάποια στιγμή και από τις 2 ώρες κοκ. Λογικό, αρκεί ο καθένας να πηγαίνει πλέον συνειδητά έχοντας αυτό στο μυαλό του.
Load / Reload σετ σε επιλεγμένες πόλεις το βλέπω εφικτό. Όχι full περιοδεία αλλά 5-6 ημερομηνίες σε Αμερική και άλλες τόσες στην Ευρώπη εύκολα.
Κι εγώ το 2022 πέτυχα Bleeding Me, Trapped Under Ice, Dirty Window και Metal Militia στο Pinkpop. Αυτά φαντάζουν μακρινό παρελθόν.
Καθόλου δεν αποκλείεται αυτό και ενδεχομένως να το γουστάρουν κι οι ίδιοι.
@evanthia Λείπει το κράνος στον αριστερό τάφο και η στρατιωτική ταυτότητα στον μεσαίο
edit: Τώρα μάλιστα
Κι εγω 9 φορες τους εχω δει, και αυτες του 2023 μου φανηκαν διεκπεραιωτικες. Και να σου πω την αληθεια, δε θα ειχα παει, αλλα βρηκα 2 μερες πριν τις συναυλιες εισιτηριο με $150 και για τις δυο μερες. Τελικα ομως η ταλαιπωρια που τραβηξα, και το οτι οι θεσεις ηταν πιο μακρια απο οτι θα μπορουσε ποτε να φανταστει κανεις, με εκαναν να το ψιλο-μετανιωσω. Δε θα το ειχα μετανιωσει αν τα δυο live ηταν μνημειωδη, χαλαλι τοτε και η ταλαιπωρια και τα εξοδα.
Ως μπαντα? Οχι, περιμενω ενα τελευταιο δυνατο αλμπουμ πριν το διαλυσουν, για καποιον λογο φαινεται πολυ σωστο το να τελειωσουν μια καριερα με μια ντουζινα δισκους, ειναι ωραιο νουμερο. Με εχει αφησει και μουδιασμενο το 72 Seasons που το θεωρω τον μονο δισκο τους που δεν εχει σχεδον τιποτα να πει, οποτε θελω ενα ακομα και καλο.
Ως live? Μαλλον ναι. Βασικα απο το 2012 μεχρι το 2021 δεν πηγα να τους δω αν και ειχα πολλες ευκαιριες γιατι ειχα αποφασισει ηδη απο τοτε πως δεν εχουν κατι να μου δωσουν ζωντανα πλεον. Το 2021 τους ειδα σε φεστιβαλ στην Φλοριντα βεβαια και ηταν εξωφρενικα καλοι. Αυτο καπως αναζωπυρωσε το ενδιαφερον μου, αλλα το 2023 με εχασαν παρα πολυ δυστυχως. Θα ηθελα να τους εχω δει στην περιοδεια για το HTSD μεταξυ 2017 και 2019 αλλα δεν εκατσε, και ηταν και πανακριβα τα εισιτηρια. Εκτος συγκλονιστικου απροοπτου δε θα τους δω ποτε ξανα live, και δε με ενοχλει καθολου κατι τετοιο.
Στην Αθηνα θα πηγαινα να τους δω παντως, εχει αλλη μαγεια μια συναυλια στον τοπο σου που λογικα ισως να βρεις και πανω απο 20-30 γνωστους/φιλους εκει.
Οταν τα λεω εγω μου πετας ειρωνειες και λες να μην ονειρευομαι
![]()
Σου ευχομαι Dirty Window και Purify μεχρι να σβησει ο ηλιος.
Τέλειο setlist! Θα προσέθετα 2 ακόμα τραγούδια.
Ενδεικτική σειρά:
Ain’t My Bitch
2X4
The house Jack built
Devil’s Dance
Bleeding Me
Low Man’s Lyric
Fuel
The Memory Remains
Slither
Thorn within
Wasting My Hate
Prince Charming
Carpe Diem Baby
The Unforgiven II
Outlaw Torn
Fixxxer
Until It Sleeps
King Nothing
Metallica απο τα TEMU… εεε σορρυ εννοουσα απο τους TEMOR.
ΥΓ. Χιουμορακι κανω μη με σταυρωσετε παιδια, τιμια διασκευη (!)
Απο 8 εχουν φτασει τις 20 οι συναυλιες στην Σφαιρα, κι εχουμε ακομα…
Ε ρε παραδακι που θα βγαλει ο Λαρς…
Ο James Dolan να δεις ![]()
Παρε κι αλλες 4 τον Μαρτιο για να παμε στις 24 συνολικα, λεει max out αρα λογικα δε θα εχει αλλες ![]()
Ε ρε απληστια…
Απληστία που πουλάνε εισιτήρια ; Δλδ να τους πουν “παίχτε μουσική ρε” και αυτοί να πουν, τσου; ![]()
Εννοουσα απληστια εκ μερους ολων οσων εμπλεκονται. Ειδικα ιδιοκτητης της Σφαιρας, promoters κτλ, αλλα φυσικα και των ιδιων των Metallica. Εχεις δει τις τιμες για την Σφαιρα? Επισης, δεν ειναι απληστια το να εχεις 5 περιουσιες και να θελεις αλλη 1? Ή μηπως πηγε καποιος στην πορτα του James στο Κολοραντο και του ειπε “σας παρακαλω, παιχτε στην Σφαιρα”?
Όχι δεν είναι. Δεν νομίζω ότι απειλούν κανένα για να τους δώσει τα λεφτά του.
Αυτο δεν ειναι απληστια τοτε, ειναι εκβιασμος aka blackmail or extortion ![]()
Υπαρχει τιποτα που να ειναι απληστια στην ζωη δηλαδη?
Έχουν οικογένειες να φροντίσουν… ![]()
Ένα εφάπαξ δεν έβλαψε κανέναν, αφού υπάρχουν πρόθυμοι να πληρώσουν για τόσο ακριβά εισιτήρια.
Δεν μας ενοχλουνε οι Μεσι και οι Μεταλλικα αυτου του κοσμου εργαζομενοι να βγαλουν τα εκατομμυρια τους. Ετσι δεν ειναι;
Καλώς η κακώς παιδιά, για πολλές από τις μεγάλες μπάντες της παλιάς σχολής, πληρώνουμε το όνομα στην ουσία.
Πλέον δεν είναι απλά ένα stage που ανεβαίνουν και τα κάνουν όλα λαμπόγυαλο, πλέον κοστίζουν όλα αυτά τα σκηνικά, να τα βάλουν από την τσέπη τους, δύσκολο.
Στην τελική, όλα αυτά τα χρόνια έχουν στήσει το fanbase τους και με το παραπάνω, δεν έχουν την ανάγκη να προσελκύσουν και άλλους…
Δε νομίζω να είναι απληστία είτε το ένα είτε το άλλο.
Εδώ και χρόνια έχουν βάλει όριο στο πόσες συναυλίες δίνουν κάθε χρόνο. Ήταν 50, από το νέο άλμπουμ και έπειτα είναι 28 το χρόνο. Η Σφαίρα δεν είναι κάτι επιπλέον, είναι μέσα σε αυτό το όριο.
Από την άλλη, η χωρητικότητα είναι 17.500 θέσεις. Όσο ακριβά και να είναι τα εισιτήρια, δεν έχουν τζίρο όσο έχουν / θα είχαν σε 24 στάδια που θα δώσουν 5 φορές παραπάνω εισιτήρια.
Επειδή είναι ακριβή παραγωγή και το κόστος για τα visuals, σκηνή κλπ θα είναι το ίδιο είτε δώσουν 2, είτε 50 live εκεί, οι περισσότεροι καλλιτέχνες (Eagles, Dead & Company, U2) δίνουν τουλάχιστον 30-40 live σε αυτό το χώρο.
Nομίζω πως το βλέπουν περισσότερο σαν challenge η victory lap παρά σαν την πιο επικερδή επιλογή.