Χρόνια πολλά στον μεγαλύτερο μουσικό μου ήρωα
Χρόνια πολλά στον Άρχοντα! Άντε να ακούσουμε τίποτα καινούριο σύντομα γιατί δεν αντέχω άλλο λέμε!
Χρόνια Πολλά στο είδωλο μου…
25 χρονια που κυκλοφορησε το Black album
Οι METALLICA ανέβασαν ένα βίντεο - αφιέρωμα
http://rockoverdose.gr/archives/163231
Δεν είναι το αγαπημένο μου Metallica album. Σκεφτόμουν πάντως πως χωρίς αυτό ίσως να μην είχα ακούσει ποτέ τα 4 πρώτα. Πιθανόν να μη γνώριζα ποιος είναι ο Cliff. Ίσως να μην είχα ακούσει καν μεταλ, ποιος ξέρει; Πολλές φορές μιλάμε με κλισέ, χαρακτηρίζοντας το σαν το άλμπουμ που έβαλε το μεταλ στα σαλόνια. Αλλά αν το δεις πρακτικά, για όσους πρωτοακούσαμε αυτή τη μουσική μετά την κυκλοφορία του, ίσως και έμμεσα να ήταν ένας από τους λόγους που το κάναμε.
Είχα να το βάλω στο πικαπ χρόνια πριν τους δω να το παίζουν ολόκληρο λάιβ. Και συνειδητοποίησα το μεγαλείο του όταν Ύμνοι σαν το Misery ή το The god… δεν ήταν καν μεταξύ των -6 παρακαλώ- single του. Ή πόσο άλλαξε η άποψη μου για το Don’t tread on me ακούγοντας το ζωντανά.
ΥΓ: σήμερα έχουν λάιβ στη Minneapolis και φαντάζομαι πως θα έχουν κάποια έκπληξη από αυτό. Stream υπάρχει για όποιον ενδιαφέρεται.
Δεν θα σχολιάσω κάτι για το Black album γιατί απλά είναι κλασικός δίσκος . Δίπλα στο back in black ή το paranoid . Αν τώρα σε κάποιον αρέσει περισσότερο το Master ή το St. Anger ( !!!) είναι άλλο θέμα .
Μόνη ένσταση ότι το Live είναι σε μια βδομάδα από τώρα δηλαδή στις 20 του μήνα ( ξημερώματα 21 για την Ευρώπη ) και οι φήμες ότι θα παίξουν καινούργιο κομμάτι φουντώνουν …
Στάλθηκε από το SM-N9005 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
σωστά μπέρδεψα τα Σάββατα!
Αν και το πρώτο κομμάτι τους που άκουσα ήταν το One στην τρυφερή ηλικία των 13(και με έκανε να ανατριχιάσω) το δεύτερο κομμάτι τους που με “έχωσε” ήταν το Enter Sandman, τότε είπα "εδώ κάτι καλό υπάρχει. Το Black Album δεν ήταν καν ο πρώτος ολόκληρος δίσκος τους που άκουσα, αυτό ήταν το Ride The Lightning με αφορμή το αφιέρωμα του Hammer τον Αύγουστο του 1995 που το είχε δεύτερο καλύτερο δίσκο όλων των εποχών μετά το The Number Of The Beast.
Ξέρω όμως πολύ κόσμο που ασχολήθηκε με το μεταλ λόγω του Black Album, όπως επίσης ξέρω και κόσμο που ξέρει μόνο τα singles του και θεωρεί ότι ακούει Metallica . Για μένα προσωπικά είναι ο τέταρτος καλύτερος δίσκος τους πάνω από το Kill 'Em All και κάτω μόνο από την Αγία Τριάδα τους.
στο παραπάνω link μια εξαιρετική λίστα με τα 10 καλύτερα κομμάτια τους από την δεκαετία του '90.
Ισως το καλυτερο αλμπουμ των '90s
Το πρωτο τραγουδι των Metallica που ακουσα/ειδα ηταν το Until it sleeps πριν 20 χρονια, μετα ηταν το Nothing Else Matters αλλα δεν ακουσα ολο το αλμπουμ γιατι ενας φιλος που με μυησε μου εδωσε τον δισκο Master of Puppets και μετα απο μερικους μηνες το Black Album…
Το live στη Μινεαπολη ειναι στις 5 τα ξημερωματα της επομενης Κυριακης, ελπιζω να μπορεσω να το δω…
Δε νομιζω να παιξουν ολοκληρο καποιο καινουριο κομματι, ισως να παιξουν κανενα riffακι στο encore καποια δευτερολεπτα…
Ελπιζω στο τουρ που θα ακολουθησει για το αλμπουμ να περασουν του χρονου απο τα μερη μας…
Σκέψου όμως αν θα υπήρχε Hammer το 95 αν δεν είχε κυκλοφορήσει Black Album?
Αν θα είχες/είχα ένα συμμαθητή να σου δώσει μία κασέτα με σκόρπια τραγούδια κλπ;
Πέρα από την καλλιτεχνική του αξία (για την οποία προφανώς οι γνώμες ποικίλουν) είναι το πιο ουσιαστικό: έφερε κόσμο κοντά σε αυτή τη μουσική. Κάποιοι άμεσα, ακούγοντας το, κάποιοι έμμεσα, καθώς η επιτυχία του έδωσε ώθηση/κράτησε ζωντανό στον μεταλλικό τύπο, άλλες μπάντες κ.ο.κ.
Κάποιοι έμειναν στο Nothimg Else Matters, κάποιοι πήγαν παραπέρα, κάποιοι γνώρισαν το Underground, άλλοι το Black Metal κ.ο.κ…
Αν άκουγες μεταλ από τη δεκαετία του 80 ίσως ακούγεται υπερβολικό, αν ξεκίνησες να ακούς το 93-95-98 ίσως αυτό που γράφω έχει νόημα.
Δεν διαφωνώ πουθενά, για μένα είναι ξεκάθαρα ο σημαντικότερος/καλύτερος δίσκος της δεκαετίας του '90 από πολλές απόψεις.
Και πάλι όχι . Προσπάθησε να καταλάβεις πόσο κόσμο έφερε σε επαφή με το heavy metal και το Hard Rock το Black album .
Δεν μειώνω την αξία του AENIMA αλλά δεν είναι το ίδιο …
Aenima το καλύτερο, Black Album το σημαντικότερο. Εννοείται ότι το Black Album έκανε έναν σωρό πιτσιρικάδες να ακούσουνε αυτή τη μουσική. Απλώς η δημιουργικότητα των Tool το 1996, έφτασε σε ύψος που δεν έφτασε άλλη μπάντα στα '90s κατά τη γνώμη μου.
Ίσως να έχεις και δίκιο απλά τώρα το καλύτερο είναι σχετικό . Εγώ βάζω τακτικά το Black album να το ακούσω , το aenima όχι και τόσο αν και όποτε τύχει να ακούσω κάποιο κομμάτι δίνω πόνο … Επίσης δεν μπορώ να το ακούσω ολόκληρο όπως κάνω με το Black album ( ίσως καμιά φορά κάνω skip το nothing else matters επειδή το έχω ακούσει παντού μέχρι Και στο ψαροπουλι ή στο Εκάλη tennis club που έχω πάει για δουλειά )…
Αλλά γουστάρω πολύ να κυκλοφορήσουν μέσα στο επόμενο 6 μηνο δουλειές και από τους metallica και από τους tool.
Έχεις avatar Metallica κι έχω Pearl Jam :p!
Πέρα από την πλάκα, το Black Album είναι πραγματικά τέλειο γιατί συνδυάζει πάρα πολλά πράγματα. Ποιοτικά και πιασάρικα τραγούδια, τρομερό και μοντέρνο ήχο, δημοφιλία. Είχαν βρει τη συνταγή της επιτυχίας τότε οι Metallica και του έδωσαν και κατάλαβε. Τραίνο πήγαιναν την πρώτη δεκαετία, από κορυφή σε κορυφή.
Χαχαχαχαχα . Για το avatar δεν έχω κάτι να πω . Η αγαπημένη μου μπάντα όλων των εποχών είναι οι metallica .
Οι άλλες αγαπημένες μου μπάντες από την δεκαετία του 90 για να καταλάβεις είναι οι tool , οι soundgarden, οι Kyuss και οι Pantera - Down.
Μετά έρχονται οι paradise lost και οι megadeth …
Μοιαζει καλη ημερομηνια η 27η Σεπτεμβρη για να βγει το αλμπουμ…
Σε βρίσκω αρκετά ρομαντικό …
Μολις μου ηρθε ειδοποιηση!!!
WTF???