3/4 με creeping death πρώτο… πφφφ
Τους είδα το 07 και το 10… πιστεύω ότι αυτή που θα μου άρεσε περισσότερο από τις 4 θα ήταν του 99
3/4 με creeping death πρώτο… πφφφ
Τους είδα το 07 και το 10… πιστεύω ότι αυτή που θα μου άρεσε περισσότερο από τις 4 θα ήταν του 99
Δεν τους ειδα το 2010 (ουτε το 1993 προφανως) αλλα το 1999 ηταν επικη και με φοβερο σετλιστ, με τελειο καιρο, σε πολυ ομορφη βραδια, και αποκλειεται να μου αρεσαν περισσοτερο το 2010.
Το 1993 ήταν από άλλο πλανήτη . Και όπως είπε και Παντελής πιο πάνω είχαν κυκλοφορήσει μόνο 5 άλμπουμ μέχρι τότε .
Μαζί με του 1993 βάζω και του 2010 σαν απόδοση μπάντας . Το 2007 σαν απόδοση κοινού .
Το 1999 όχι ήταν δεν ήταν σούπερ αλλά ίσως φαινόταν κάπως η θολούρα που όλοι είδαμε λίγα χρόνια αργότερα .
93 δυστυχώς δεν πρόλαβα και θα παραμείνει μύθος στο μυαλό μου. 99 απο θέμα απόδοσης δεν ήταν σούπερ (το καταλαβα ακόμα και τότε, λάθη/έλλειψη συγχρονισμού), παντως για τον 16χρονο εαυτό μου ήταν συγκλονιστικα. από θεμα “απόδοσης κοινού” που σημειώνει ο ντρενι, θεωρώ ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με μεταγενεστερες για όποιον έζησε οποιαδήποτε συναυλία στα 90s. διαφωνώ κάθετα λοιπόν με τη θέση του ντρένι. μόνο το γεγονός πως στην ελλάδα τότε το μέταλ ήταν ακόμα πραγματική νεανική υποκουλτούρα το καθιστά αντιληπτό (χωρίς να προσθέσει κανείς το γεγονός πως απλούστατα δεν υπήρχαν κινητά, άρα ουδείς ασχολούταν με το να βιντεοσκοπεί με μια άθλια κάμερα). κάποια βιδεοζ της τότε συναυλίας υπάρχουν και στο γιουτιουμπ από την τότε εκπομπή του παναγιωτόπουλο, το jammin.
αναφορικά με το 07, εκεί υπεισέρχεται σε μεγάλο βαθμό ο προσωπικός παράγων. αν και παραδέχομαι πως η απόδοση της μπάντας ήταν πολύ καλή και το σετλιστ πολύ δυνατό, για μένα προσωπικά έλειπε το πλέον βασικό, οποιοδήποτε συναίσθημα. όλα χορογραφημένα μεχρι τελευταίας λεπτομέρειας. για να μην υπεραναλύω, σας παραπέμπω. το είχε θέσει σωστά ο αντώνης μουστάκας στην κριτική του live shit στο site:
"_Η μοναδική επίσημη, ολοκληρωμένη και επαγγελματική ζωντανή καταγραφή σε εικόνα της προ “Black Album” εποχής δείχνει τη δυναμική αυτής της μπάντας σε όλο της το μεγαλείο. 17 τραγούδια (4 από το “…And Justice For All”) της χρυσής εποχής του heavy metal συγκροτήματος με το όνομα Metallica και όχι του rock οργανισμού με το ίδιο όνομα."
η συναυλία του 07 για μένα ήταν το τελειωτικό χτύπημα, fatality στο πρόσωπο αναφορικά με τη σχέση μου με το συγκρότημα, τουλάχιστον συναυλιακά. είναι κάτι που πλέον δε με αφορά, επισημαίνω και πάλι προσωπικά. για το συγκεκριμένο λόγο δεν πήγα το 10.
ΥΓ. επίσης, για να μην ξεχάσω, οι επαναλαμβανόμενες παπαρίες του hetfield σε κάθε παύση για το μεταλλικα φαμιλυ και τα αρκουδακια της αγαπης, μόνο αποστροφή μου δημιούργησαν.
sorry αλλα δεν σε επιασα που συμφωνεις και που διαφωνεις με το προηγουμενο μου Post.
Τωρα για το Metallica - family μπορει σε καποιους να φαινεται λιγο παρωχημενο αλλα ο τυπος ετσι νιωθει , ετσι λεει.
Τα εχει πει και σε συνεντευξεις . Δεν ειχε οικογενεια , ενιωσε να εχει με τους Metallica , εχασε τον Burton ξαφνικα , ενιωσε κενος, προσπαθησε να ειναι ενα ο εαυτος του με το τι ειναι οι Metallica και χαθηκε μεσα στη τρελα του και στο αλκοολ. Σε καποιους κανει , σε καποιους αλλους δεν τους αρεσει. Σεβαστο.
Τωρα συναυλιακα εγω δεν εχω δει καλυτερη μπαντα και εχω δει αρκετες. Οχι τοσες οσο ο alejandro ή ο pantelis αλλα καμποσες .
Επισης διαφωνω οσο δεν παει με το σχολιο του Μουστακα. Αλλα οκ αυτη ειναι η δικη μου οπτικη , η δικη μου αποψη.
Ολες οι μπαντες απο την στιγμη που περνανε στο επαγγελματικο επιπεδο οργανισμοι ειναι. Και οι Metallica ακομα και μεσα απο αυτη την διαδικασια κρατησαν το live feeling τους . Αλλες φορες φαινεται πιο εντονα , αλλες λιγοτερο. Για μενα το κανουν καλυτερα απο τον καθενα.
Περιεργες μου φαινονται οι “χλιαρες” εντυπωσεις για τη Ριζουπολη το 1999. Ακομα κι αν ειχαν περισσοτερα “λαθη” και χειροτερο συγχρονισμο, οι Μεταλλικα δεν ηταν ποτε μια μπαντα που βασιζοταν στην αψογη εκτελεση των τραγουδιων τους. Τους εχω δει πλεον 6 φορες, και η ΚΑΥΛΑ που εβγαζαν το 1999 στη σκηνη ηταν σε πολυ μεγαλυτερο επιπεδο απο τις αλλες. Εσκασε ο Τζεημζαρος στη σκηνη φωναζοντας SO FUCKING WHAAAA και τρομαξε καθε επιβατης στο τρενο που περνουσε απο τα Πευκακια. Ηταν και αρκετα πιο νεοι τοτε και σε μια απο τις καλυτερες συναυλιακες εποχες τους (ολα τα 90s ηταν κορυφαια σε αυτο το κομματι) και μου φαινεται περιεργο να ακουω καποιον να λεει οτι το 2007 ή το 2010 ηταν καλυτεροι…
εγραψες την άποψή σου για τις συναυλίες τους στην ελλάδα, έγραψα και γω τη δική μου για τις 2 που πήγα. δεν συμφώνησα ή διαφώνησα κάπου συγκεκριμένα μαζί σου (στο συγκεκριμένο σου ποστ), ΕΚΤΟΣ από το σημείο με την “απόδοση κοινού”. για μένα δεν τίθεται θέμα σύγκρισης συναυλίας των 90s/early 00s (προφανως και των 80s, αλλά δεν ήμουν εκεί άρα δε μπορώ να μιλήσω) με οποιαδήποτε σύγχρονη συναυλία. Οι λόγοι ανεγράφησαν παραπάνω συνοπτικά και δεν χρειάζεται πιστεύω να αναλυθούν περισσότερα. Εν κατακλείδι, σεβαστή φυσικά η άποψή σου. απλούστατα, το τελευταίο ποστ σου με βρίσκει αντίθετο σχεδόν σε όλα.
ναι μωρε!! οκ καλα κανει και σε βρισκει αντιθετο.
Απλα απο θεμα κοινου το μονο που συγκρινα ηταν το κοινο του 2007 με το κοινο του 2010 και την αποδοση της μπαντας που ηταν καπως αντιστροφα.
Για τα υπολοιπα ετσι τα βλεπεις εσυ , ετσι τα βλεπω εγω και δεν τρεχει μια. Οτι και να πω , οτι και να πεις δεν θα αλλαξω ουτε εγω γνωμη , ουτε εσυ.
Ηταν καλυτεροι quintom . Οχι με τρομακτικη διαφορα αλλα καλυτεροι. Του 2010 θα την εβαζα σχεδον διπλα με του 1993.
Του 2007 και του 1999 μαζι. H διαφορα μερα απο αυτο το SO FUCKING WHAT Που λες και μετα το Master (Ποιος να ειναι ο καημενος που τoυ εριξα κουτουλια με το που μπηκε αυτο το γαμημενο riff; ) ειναι οτι στη σκηνη φαινοντουσαν καπως απομακροι . Καυλωμενοι μεν αλλα οχι τοσο ενωμενοι πανω στη σκηνη οσο το 1993 που ειχα σαν προηγουμενη εικονα.
Μαλλον απλα ησουν 15-16 το 1993 κι εγω ημουν 18 το 1999
Αλλωστε το 1993 ειμαι σιγουρος οτι θα ηταν ακομα πιο καυλωμενοι.
Θα συμφωνησω με τον kbil ομως για τα post-2000 live τους (και πως για μενα ειναι λιγο αυτονοητο πως οτιδηποτε πριν το 2000 ειναι καλυτερο απο το μετα, συναυλιακα παντα), ποσο μαλλον για το post-therapy και τα post-st.anger. Αλλη μπαντα η μια πριν, αλλη η μπαντα μετα. Μεγαλωσαν κιολας. Τους ειδα κι εγω το 2011 και το 2012, και ενω ηταν ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟΙ, νομιζω τη φαση του 1999 δεν την εχω ξαναδει και ουτε προκειται. Μεγαλωσα κι εγω βεβαια…
ναι μωρέ, εννοείται μαζί σου σε αυτό, εδώ εκφράζουμε τις αποψάρες μας και καυλαντίζουμε, δεν εχει νοημα να προσπαθούμε να πείσουμε ο ενας τον αλλον. επίσης περίεργο, συμφωνώ σχεδόν απόλυτα με το ποστ του quintom (ελάχιστα από τα γραφόμενά του μπορώ να πω οτι βρίσκω συμβατά με τη δική μου οπτική).
για να μην παρεξηγούμαι, το 99 ήταν σκέτη καύλα, αν και προφανώς τα σημάδια (αν κρίνει κανείς εκ των υστέρων) ήταν ορατα (kudos to drenie for pointing that out).
η θέση μου όμως είναι πως προφανώς οταν εχεις μάθει και αγαπήσει ενα συγκρότημα με συγκεκριμένο attitude, δυσκολεύεσαι να χωνέψεις τοσο δραματική αλλαγή. δεν μιλώ για τρίχες, μεταλ λουκ κτλ, ούτε δυσκολεύομαι να κατανοήσω πως όταν τριανταρίζεις (και βάλε) αλλάζει η οπτική σου για πολλά ζητήματα. όμως η συγκεκριμένη φάση με τις αγάπες, τα λουλούδια και τους στίχους περι self help και θετικής οπτικής κάπου δεν μου ταιριάζουν με το εν λόγω συγκρότημα.
και προφανώς όλα τα μείζονα συγκροτήματα εξελίσσονται σε επιχειρήσεις, είναι αυτονόητο. ωστόσο ο τρόπος που το έκαναν οι μεταλλικα και το ίδιο το μέγεθος της επιχείρησης αυτής δεν μου ταιριάζει και επιλέγω να απέχω (όσο και αν γούσταρα το περσινό πόνημά τους). αλλά από την άλλη, εγώ είμαι εγώ. και αν πχ. είχα εφεύρει τη χρονομηχανή και μπορούσα να δω ένα λαιβ του συγκροτήματος, θα επέλεγα να δω την τετράδα hetfield/ulrich/burton/mustaine…
καλα ναι οκ . Σιγουρα δεν λεω οτι ξερω την απολυτη αληθεια.
Λεω πως μου φανηκαν στις 4 συναυλιες τους εδω.
Οταν εισαι 15 χρονων και βλεπεις την αγαπημενη σου μπαντα πανω στα ντουζενια της σιγουρα μετα μπαινει στο σφαιρα του μυθικου - απλησιαστου.
Μακαρι να τους ειχα δει περισσοτερες φορες , μπορει να ειχα διαφορετικη αποψη. Παντως απο την περιοδεια του Magnetic Και μετα (και απο τα βιντεο που εχω δει απο τα live του Fillmore και επειτα) μου φαινονται καλυτεροι σε σχεση με την περιοδο 1998 - 2008 . Φυσικα υπαρχουν και εξαιρεσεις και δεν συγκρινω τα live που εχουν κανει σε μικρα κλαμπακια.
Εκει τσακιζουν κοκκαλα και ας παιξουν το Invisible Kid Και το mama said !
Θα σου πω αυτο που εισπραττω - νιωθω εγω.
Οπως αγαπησα την αλητεια των Metallica και σε καθε Fuck του Hetfield καρα γουσταρα , ετσι αγαπησα και την αναγκη του για αγαπη μετα τα παιδια και την θεραπεια και ας λεει τα Metallica - family.
Το εχω ξαναπει , εγω τουλαχιστον αυτο το family το εχω νιωσει . Σε μερικους προφανως εχει φανει υπερβολικο αυτο που λεω , αλλα δεν ειμαστε ολοι ιδιοι. Whatever. O καθενας οπως νιωθει και αληθινα και ειλικρινα , ασχετα αν δεν συμφωνω με μερικα , μπορω να καταλαβω τι εννοεις.
Ρε καποιος που να ειδε Burton υπαρχει εδω?
μη με παρεξηγείς, προφανώς και κατανοώ την ανάγκη του κάθε ανθρώπου για αγάπη και στοργή, πολλώ δε μάλλον όταν έχει πλέον παιδιά, κόβει τις καταχρήσεις και στοχάζεται αναφορικά με τις προτεραιότητες του. δεν αγάπησα το συγκρότημα επειδή αγάπησα μόνο το στερεότυπο του mighty het που πλάσαρε (ακόμα περισσότερο ως αντίδραση στο θάνατο του cliff όπως έχει πει). αλλά οκ, έκοψες τα ξύδια, δεν έγινες και το μικρό μου πόνυ. πιστεύω αντιλαμβάνεσαι τι εννοώ. όσον αφορά το φάμιλυ, όταν μου το λέει ένας πολυεκατομμυριουχος από σκηνής πριν γυρίσει στο μεγάλη βρετάνια για να πάρει το τζετ και να μεταβεί στην επόμενη πόλη που θα πει τα ίδια… ε, καπου μπαζει το ολο σκεπτικό.
Τα έχω ξαναπεί. Τους έχω δει 5 φορές. Τις 3 στην Ελλάδα (1999, 2007, 2010), τις 2 στο εξωτερικό (Λονδίνο 2007, Νέα Υόρκη 2011). Πρώτον, οι συναυλίες στην Ελλάδα πατάνε κάτω αυτές του εξωτερικού. Δεύτερον, το 1999 ήταν η πρώτη φορά που τους είδα, γαμήσανε. Τρομεροί, τι να λέμε. Τις δύο τελευταίες στην Ελλάδα, τις έχω κατατάξει με λίγα λόγια ως εξής: το 2007 γάμησε το κοινό, το 2010 γάμησαν οι Metallica. Μάλλον η καλύτερη φορά που τους έχω δει το 2010. Στο Wembley καλοί ήταν, είχαν παίξει και Unforgiven και No Leaf Clover, αλλά πέντε μέρες μετά τη Μαλακάσα, τι να μας πει το Wembley . Το 2011 ήταν σε Big 4, ήμουν και μαζί με τον Κουΐντομ, πάρα πολύ καλά ήταν. Η τέταρτη καλύτερη φορά που τους έχω δει .
Παιδιά, τι να λέμε. Live οι άνθρωποι είναι εγγύηση. Kbil, νομίζω ότι αυτοί και το '99 και το '07 και το '10, ίδιοι ήταν σχεδόν. Εμείς μάλλον είμαστε οι διαφορετικοί. Κατανοητό το ότι πλέον δε σου λένε τίποτα, όμως οι συναυλίες τους κάπως έτσι ήταν ρε μετά το 1988. Το management (με τη θέληση των ίδιων, προφανώς) τους έχει βάλει στις ράγες κι αυτοί απλά γαμάνε.
Εγώ, στον ύπνο μου !
βαζεις τον παραγοντα χρημα μεσα και αυτο εμενα δεν με αγγιζει. εκαναν λεφτα με γεια τους με χαρα τους.
Αν δεν αξιζαν οι Metallica να κανουν λεφτα τοτε ποιοι ; Ασε που οσο καμενοι και να ηταν ειχαν μυαλο να μην πεταξουν τα λεφτα τους σε πρεζες (τα πεταξαν σε ταινιες και αλλες παπαριες αλλα οκ).
Εμενα μου φαινονται ολο και πιο down to earth (οσο γινεται βεβαια αυτο) με τα χρονια και οχι ψιλομυτικα τυπακια.
Δεν το πιανω τι σε χαλαει με τα τζετ και τις ανεσεις. Εγω ουτε ζηλευω , ουτε μου δινει κατι αν εχουν ή δεν εχουν παραπανω λεφτα.
Θα ηταν οκ αν τα μοιραζαν ; Τουλαχιστον ο Het ξερω οτι κανει μεγαλο φιλανθρωπικο εργο και γενικοτερα βοηθουν οποτε και οπου νιωθουν.
ναι μεχρι το 87 -88 φαινοταν να εχουν πιο Punk αισθητικη αλλα δεν ηθελαν να μενουν στους δρομους. Ηθελαν να βαλουν σε ταξη την ζωη τους με την πρωτη ευκαρια.
Με Burton ποιος να τους εχει δει βρε NK ? Μονο οταν ανακαλυψουμε την χρονοκαψουλα που λεει και ο kbil. Και εκει θα πεταγομουν να τους δω απο το 1985 μεχρι και 1997 οσες πιο πολλες φορες μπορουσα !
Ο Lars ειχε πει οτι απο τοτε που σκοτωθηκε ο Burton εκοψαν το tour bus και πηγαιναν με αεροπλανο…
Γιατι , αραγε ;
Γιατι μαζι σκοτωθηκε και ο τρου μετ(σ)αλας μεσα τους…