Θα μου το εξηγήσεις αυτό; Ποιο είναι το κομμάτι των Metallica πάνω στο οποίο πάτησε ο Schaffer?
Ξέρω ότι ήδη από 7 χρονών είχε προσωπικό στυλ παιξίματος στην κιθάρα. Αλλά αυτό παραπάνω δεν το ξέρω.
Θα μου το εξηγήσεις αυτό; Ποιο είναι το κομμάτι των Metallica πάνω στο οποίο πάτησε ο Schaffer?
Ξέρω ότι ήδη από 7 χρονών είχε προσωπικό στυλ παιξίματος στην κιθάρα. Αλλά αυτό παραπάνω δεν το ξέρω.
Απο 7 μηνων ειχε.
Λοιπον, δυο χειροτερα τραγουδια σε καθε δισκο Metallica ανο δισκος εχει μεχρι 10 κομματια, τρια αν εχει απο 11 και πανω. Παμε.
Θα ήθελα παραδείγματα καθαρού θρας από οποιαδήποτε μπάντα γιατί έχω αρχίσει να μπερδεύομαι.
Το Reign in Blood έχει και αυτό αρκετό speed …
Οι Exodus είναι πιο κοντά στο καθαρό θρας;
ΒΟΗΘΕΙΑ !!
Μεγάλος γλεντζές είσαι!
Πάντως παιδιά, να ξέρετε ότι speed metal σαν ξεχωριστό είδος δεν υπάρχει, είναι όρος αρχών 80ς και ουσιαστικά περιέγραφε τα πιο γρήγορα πράγματα από το κλασικό χέβυ μέταλ της εποχής (δηλ. Sabbath, UFO και NWOBHM ξέρω γω), τότε που τα πιτσιρίκια καυλώνανε με τον πιο γρήγορο και το θρας μέταλ είχε γίνει η εμπροσθοφυλακή του speed γενικά, αλλά ουσιαστικά είναι επιθετικός προσδιορισμός για θρας και πάουερ (όπως μεστώσανε οι όροι πιο μετά, στο 86-87 περίπου). Είναι πολλά χρόνια μετά που σταμάτησαν οι μουσικοί να μιλάνε για σπιντ μέταλ (γιατί μεγαλώσανε και δεν θέλανε να ακούγονται ούγκανοι) που άρχισαν πάλι να μιλάνε για σπιντ και πλέον, εκ των υστέρων, πολλοί ονομάζανε σπιντ μέταλ μπάντες που ακούγονταν σαν τους Agent Steel, δηλαδή όχι ακριβώς θρας μωρέ, με πιο χέβυ μέταλ κλπ. ΟΚ, αλλά όλο το θρας κίνημα ουσιαστικά ήταν συνώνυμο του σπιντ. Υπάρχουν διαφημίσεις για το Reign in Blood της εποχής που τον διαφημίζουν ως τον απόλυτο speed δίσκο. Ή δείτε τις Speed Kills μπάντες τι έχουν μέσα (τα πάντα, από Εxciter μέχρι τα πιο κάφρικα των Voivod και των Celtic Frost και Death). Οι μεταλλάδες της δεκαετίας όταν λέγανε σπιντ εννοούσανε ότι πέφτει τούπα τούπα της πουτάνας ή ότι γκαζώνει η κιθάρα ανελέητα (Speed Metal Symphony!), προφανώς οι θρασάδες γενικά αυτό το κάνανε by default. Και αν μερικές μπάντες ήταν λιγότερο extreme από ότι το Reign in Blood ή το Darkness Descends στην δεκαετία του 80 δεν είχαν θέμα, μιλάγανε για μελωδικό θρας ή κάτι τέτοιο (ή μιλάγανε για death thrash για τους extreme που μας οδήγησε στον προσδιορισμό του death metal στο τέλος της δεκαετίας, βοηθήσανε και οι Death και οι Possessed προφανώς).
Κάπου υπάρχει συνέντευξη Savatage που τους την παίρνει ο Chuck Billy και τους λέει ότι αρχίσατε να θρασάρετε στο Hall of the Mountain King!
Όλο αυτό για να πω ότι είναι πολύ ρεβιζιονιστικό να λέμε ότι τα πρώτα Slayer, Anthrax, Megadeth κλπ δεν είναι ακριβώς θρας γιατί δεν ακούγονται σαν το Pleasure to Kill και το Reign in Blood, το thrash ήταν ένα είδος και σκηνή που βγήκε από τους μεταλλάδες, προφανώς και στα πρώτα χρόνια του το άκουγες πιο εύκολα αυτό αλλά μιλάμε για άλλο λέβελ, δεν είναι τώρα British Steel το Kill Em All, δεν είναι καν Motorhead και Anvil και Raven που ήταν τα σπινταριστά της εποχής τους.
Αχέμ, νομίζω το παράκανα λίγο. Πάντως είναι αγαπημένο μου θέμα γιατί όταν είχα πάει στο Χάμερ είχα μόλις χάσει το αφιέρωμα στο Thrash και έπεσα στα αφιερώματα του Power και του Speed και έγινε ένας μικρός χαμός από κουβέντες τότε.
Σίριους μπίζνες.
Καθαρο θρας δεν υπαρχει οπως δεν υπαρχει καθαρο τιποτα
Οι slayer του reign in blood ειναι οσο πιο κοντα γινεται στο θεωρητικα καθαρο thrash (το οποιο μπορει να εχει και mid tempo σημεια ή ολοκληρα κομματια μεσα, δεν ειναι αναγκη να ειναι ανελεητο σπινταρισμα απο την αρχη μεχρι το τελος για να ειναι θρας imo)
Sodom, destruction, kreator (πλην των πιο πειραματικων τους δισκων), dark angel, anthrax (των πρωτων δισκων), exodus, tankard, testament και παρα πολλοι ακομα παιζουν μια μουσικη που ειναι thrash κι ας εχει και στοιχεια απο αλλα μουσικα ειδη, δεν ειναι τοσα πολλα ωστε να πεις πως δεν παιζουν thrash
Υπαρχουν και μπαντες που αν και δεν παιζουν το κλασικο θρας που εχουμε ολοι στο νου μας, εχουν ενα σημαντικο ποσοστο θρας στη μουσικη τους (coroner, metallica, machine head, sepultura της μεσαιας περιοδου, η περιοδος πριν το chaos ad ανετα χαρακτηριζεται thrash/death ή σκετο thrash αναλογα το δισκο κτλ)
Μην πεσετε να με φατε, απο album σε album διαφερουν πολυ οι περισσοτερες απο αυτες τις μπαντες, πχ το The Blackening των machine head ηταν σε μεγαλο ποσοστο thrash, ενω το Catharsis σε πολυ μικρο (αναφερω γνωστες μπαντες που τις ξερουμε ολοι για να συνενοουμαστε )
Απο τις πιο καινουριες μπαντες οι suicidal angels, οι vector, οι necromantheon και πολυ αλλοι δεν ειναι καθολου λαθος να πεις πως παιζουν απλα thrash- οι δευτεροι βεβαια ειναι πολυ πιο τεχνητες απο το μεσο ορο αλλα θρασαδες του κερατα ειναι
Το thrash metal είναι το σταυροδρόμι των ειδών παιδιά, οι θρας μπάντες είχαν στοιχεία που πιάνανε από παντού, ήταν αυτές που καινοτόμησαν και εισήγαγαν αλλότρια του μέταλ πράγματα περισσότερο από κάθε άλλη σκηνή, τι ψάχνετε τώρα καθαρότητες και τέτοια πρασουλίστικα, δεν έχει νόημα.
…Οι Sepultura βέβαια του Schizophrenia/Beneath/Arise παρόλο που προλογίζουν την death ακμή (deathrash όπως λέμε), ε, τι, από αυτούς που λες καθαρό θρας είναι και δεν σου λέει κανείς τίποτα, αν δεν περνάει και το Slaves of Pain δεν υπάρχει τίποτα, είναι όλα ψέμματα!
Δεν μπορώ να το κάνω για τα 4 πρώτα, μπορώ να κάνω τα τρία καλύτερα για τα Load/Reload/DM αλλά ντάξει:
TBA: class a: Struggle/Tread, class b (καλύτερα από class a): Through/Holier
HTSD: Here Comes Revenge, Atlas Rise (λόγω ρεφρέν), Savage (αν και το Megadeth ριφφ γαμεί).
χαχα ρε παιδια μην το κανετε αυτο με τα χειροτερα κομματια ανα αλμπουμ, ραγιζετε καρδιες πχ τα cure, here comes revenge, holier, struggle προσωπικα τα θεωρω κομματαρες. Οκ, καταλαβαινω πως αλλο να τα λες ασχημα και αλλο τα λιγοτερο καλα, αλλα και παλι ζοριζομαι
Και εγώ στο θρας τους κατατάσσω αλλά έχουν άπειρα στοιχεία, δεν είναι μόνο τεχνήτες, έχουν μπλακ, έχουν ντεθ, έχουν προγκ. Αλλά στο τέλος είναι Vektor thrash. Στον τελευταίο ομως δεν ξέρω καν αν μπορείς πια να τους λες μια θρας μπάντα σκέτο, όχι ότι θα γίνει κάτι αλλά πραγματικά δεν περιγράφεις σχεδόν τίποτα από αυτό που παίζουν (πχ Recharging the Void είναι ένα θρας έπος; ένα metal έπος είναι).
Δεν είναι επίσημη δήλωση αυτό. Προσωπική παρατήρηση δικιά μου είναι αλλά δεν πιστεύω ότι δεν ακούς τι εννοω, καμ ον!
Έχεις χάσει τσακωμούς για το τι είναι φίλερ και τι δεν είναι, πώς τολμάμε να πούμε φίλερ αυτό που για τους άλλους θα ήταν κομμάτι ζωής και τέτοια. Θα συνηθίσεις!
Πάντως το KEA είναι το άλμπουμ που όρισε τι είναι θρας. Είναι το αρχέτυπο. Αυτό που έκανε τους Slayer και τους Exodus να αφήσουν το heavy metal που έπαιζαν και να το ρίξουν στα γκάζια και στο πιο extreme για την εποχή μεταλ -κατά δήλωση τους όλοι οι μουσικοί του Bay Area (και όχι μόνο) μετά από αυτό άρχισαν να παίζουν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν.
Γενικά υπάρχουν 2 πολύ-πολύ καλά documentaries για το θρας, το Get Thrashed (στο οποίο πιστώνεται και το thrash metal revival κίνημα των 00s) και φυσικά το Murder inthe Front Row. Τα εξηγούν ωραία όσον αφορά και τη γέννηση και την εξέλιξη του είδους.
@Vic νομίζω η πρώτη μπάντα που όρισε τη μουσική της σαν speed ήταν οι Exciter. Μικρή σημασία έχει βέβαια γιατί οι ταμπέλες ήταν πιο fluid τότε. Oι Metallica λ.χ. όρισαν τη μουσική τους σαν Power Metal -με τη γνωστή Business card ή σαν Speed Metal (μιας και ο όρος Thrash επινοήθηκε από το Κerrang! μερικά χρόνια μετά).
Ο όρος θρας έγινε popularized από το Kerrang! αλλά είχε ήδη επινοηθεί χρόνια πριν από τους πάνκηδες για την κλωτσοπατινάδα στο πιτ και φυσικά είχε ήδη μεταφερθεί στα μέταλ πιτς (“we’re thrashing all around!”) και την είχαν υιοθετήσει στο Bay Area από νωρίς, απλά τότε, επειδή ήταν όλα τόσα fluid χρησιμοποιούσαν ταυτόχρονα όλους τους όρους μαζί για την ίδια μπάντα. Έχω φανζίν αποσπάσματα από τα early 80s που τους Exodus τους λένε power, speed, thrash, death και black metal. Toν Hoglan που μιλάει για speedcore το 85. Όταν άρχισαν να πήζουν οι σκηνές και οι όροι καταλήξαμε στα γνωστά. Απλά νομίζω ότι υπάρχει αυτή η περίοδος (83-86 χοντρικά) που και η μουσική ακόμα πατάει γενικώς και εδώ και εκεί, τι να πεις τώρα, speed power/thrash με σημερινή ορολογία;
Speed γενικώς γραφόταν πολύ, αν έχεις κάτι συγκεκριμένο για τους Exciter θα με ενδιέφερε (για να εντυπωσιάζω τα γκομενάκια φυσικά! ), θυμάμαι και το Athletic Metal των Raven, το speed των Motorhead που έφερνε και ναρκοσυνειρμούς, fast as a shark που μνημονεύεται και γενικά στα πρωτο-speed/thrash κοκ!
Ενωμεταξύ αν φτάσαμε να χρειαζόμαστε τους Haunted του '98 για να ορίσουμε το θρας, τότε δεν υπάρχει θρας! Μου φτάνει το Whiplash εμένα!
Πολύ ωραίο το ντεμπούτο τους πάντως αν και για μένα όταν τον άκουσα απλά μου υπογράμμισε πόσο μου έχει λείψει ένας πολύ καλός Slayer δίσκος. Και το Hate Song από το 2004 και μετά μου θυμίζει μόνο ΑΜΜΟ και ασφυξία στον Άλιμο…
Χμμ… να τολμησω να πω πως χαρντκοριζει (λιγο ε? μη με κραξετε) για να το πει καποιος “καθαρο” θρας? Οπως και οι powetrip πχ. Εκτος αν τα βαφτισουμε αυτα “μοντερνο thrash” υποκατηγοριας χαρντκοροθρασιλες (υπαρχουν και οι παντεροθρασιλες και οι μπλακοθρασιλες και οι industrial θρασιλες και πολλα ακομα) Εγω (αποφευγοντας τους slayer του reign in blood ή τους metallica του ΚΕΑ- που ηδη ορισαμε καποιοι σαν ενα αρχετυπικο θρας) θα προτεινα και κατι επισης 80s και ορθοδοξο και πασοκαρα
Εγώ για να είμαι οντόπικ πάντως, ακούω τώρα το HTSD μετά από αρκετό καιρό και είναι ακόμα ένας πραγματικά καλός δίσκος, χωρίς να έχει ξεφουσκώσει καθόλου.
Πολύ θα ήθελα ρε γαμώτο το Murder One να είναι τρίλεπτό όμως…
Dark Angel ορισμός. Αλλά κυρίως Κ Α Υ Λ Α.
Οποιοδηποτε απο τα 10 πρωτα και να εβαζε θα ηταν σωστο, αφου ειναι δικια του λιστα. Οχι αλλο ιερα κειμηλια, το μεγαλυτερο κακο που εχει γινει με τους Metallica ειναι οτι εβγαλαν τοσες δισκαρες μαζεμενες στα πρωτα τους 10 χρονια που ο κοσμος τα εχει βαλει σε βαθρο.Απο την αλλη εχουμε ευτυχως και ποστ που μας επιστρεφουν στην πραγματικοτητα:
Πανευκολα, χωρις δισταγμο, και με σχολια για το εξτρα sauce.
KEA: Phantom Lord γιατι με κανει Phantom Bored, Metal Militia γιατι ειναι Metal Malakia
RTL: Bellz γιατι σενα χτυπαει η καμπανα, Trapped γιατι ειναι το χειροτερο του δισκου
MOP: Thingy γιατι ειναι αυτοπεριγραφικο, Leper γιατι γαμω το χριστο του
AJFA: Beholder γιατι in my opinion and my eyes το βαριεμαι, Frayed γιατι τεσταρει την sanity μου
TBA: Sandman οχι αλλο καρβουνο απλα exit disc, Tread βαρετο, Never αδιαφορο always
LOAD: Hero γιατι δεν ξερει τι θελει, Twisted Me γιατι επρεπε τρια, Ronnie γιατι μαλακια (lost its way)
RELOAD: Better γιατι δεν ειναι καλυτερο απο κανενα, Seed γιατι αυτοπεριγραφικο, Attitude ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ
Και παμε στα πιο ευκολα, με Master, Justice, Load και Reload δυσκολευτηκα περισσοτερο απο τα παραπανω.
ST ANGER: Dirty Window βοηθεια τα τυμπανα μου, My World μαλακια ρε Τζεημς μαδαφακα, All Within My Hands kill kill kill kill kill kill kill kill το τραγουδι ρε James. Delete that.
MAGNETIC: The Day That Never Comes κι ομως ηρθε και ακουσαμε αυτο το τραγουδι, Cyanide με κανει να ζηλευω τον Σωκρατη
HARDWIRED: Atlas, Rise! απλα το μπουλο, Murder One αυτα τα δυο τα μονα που κανω σκιπ, πλεον, και τελος το Am I Savage? που με διχαζει παρα πολυ, γιατι αν και το chainsaw riff ειναι απο τα καλυτερα πραγματα που εχουν γραψει γενικα στην καριερα τους (και μαλιστα σε συνδυασμο με την σολαρα του Κερκ), το υπολοιπο δεν με τρελαινει, ουτε ο τιτλος, ουτε το ρεφρεν, ουτε οι στιχοι (αλλα το βιντεοκλιπ ειναι επισης απο τα καλυτερα που εχουν βγαλει).
Διαφωνω με μισες και βαλε επιλογες, αλλα το extra sauce ηταν ολα τα λεφτα
Το frayed ends of sanity ειναι το πιο γαμιστερο τραγουδι τους. Καθε ριφ, νοτα, αλλαγη, στιχος σε φτύνει στη μαπα και λες κι ευχαριστω. Επισης leper>>>>>>>>>> battery, thing, disposable, damage
Κανε την λιστα σου και βαλε οτι θελεις, και μην κουνας το δαχτυλο σε αλλους, “επρεπε” να διαβασω 23 ποστς πρωι πρωι με κουβεντα για ΘΡΑΣ μεταλ και τι ειναι θρας και τι δεν ειναι, οποτε εχω πλεον πολυ μικρη υπομονη (αλλα θα πεσω ξανα για υπνο) Η οπως θα ελεγε κι ο Φουσεκης, ρε μην κοντραρεις ρε. Ωραιο το Frayed Ends Of Sanity, κομματαρα οντως, απλα το Justice εχει 7 καλυτερα