Euro 2024

Ειλικρινά η ομάδα που μου έχει κάνει την καλύτερη εντύπωση μέχρι στιγμής στο Euro είναι η Αυστρία.
Εξαιρετική ομάδα, μπορεί να πάει ψηλά.

Το ματς με την Γαλλία το έχασε τζάμπα, άδικο αποτέλεσμα.

Υ.γ Γαλλία για κλάματα, θα την δούμε και στην συνέχεια αλλά δεν πείθει με τίποτα.

2 Likes

Δεν ξερω αν ειναι καλυτερη απο Γερμανια, Πορτογαλια, Ισπανια, αλλα ηθελα κι εγω να πω οτι νομιζω πως απο το 1990 εως σημερα που βλεπω μπαλα (και οι περισσοτεροι φανταζομαι εδω μεσα), αυτη ειναι η καλυτερη Αυστρια που εχω δει. Συνηθως ειναι μια αχρωμη ομαδα χωρις προσωπικοτητα, φετος ειναι το αντιθετο.

1 Like

Συμφωνώ. Εξαιρετικά οργανωμένη. Έπαιζαν μπάλα ως το τέλος, ποιος στην θέση τους δεν θα ήταν πίσω ταμπούρι;

Επιτρεπεται εδω και αρκετα χρονια. Μονο την ωρα που σηκωνει το ποδι για να σουταρει απαγορευεται.

1 Like

Μαλιστα… θυμαμαι πως το ειχαν αλλαξει στο να μην επιτρεπεται καθολου να σταματησεις, και φανταζομαι για να το λες, το αλλαξαν παλι πισω?

Ακομα μια φανταστικη μαλακια απο την FIFA, που ουσιαστικα πλεον δινει ολα τα πλεονεκτηματα στον εκτελεστη και τιμωρει τον τερματοφυλακα για το παραμικρο. Και μετα σας πειραξε η μπλε καρτα, το οτι πλεον εκτελουνται τα πεναλτι μεχρι να μπει γκολ ειναι οκ :stuck_out_tongue:

Οχι, αν δεν κανω τρομερο λαθος, παραδοσιακα (και νομιζω χωρις κανονισμο καν) απαγορευοταν να σταματας. Καποια στιγμη, ισως το 2010, ισως το 2015, οριοθετηθηκε ο κανονας και το επιτρεπει. Παροτι παιζω “εκει πισω” και συμφωνω οτι τιμωρειται πολυ περισσοτερο ο τερματζης απο τους αλλους παικτες, δεν ειναι μλκ κατα την αποψη μου. Επιτρέπει να μπαινουν γκολ ευκολοτερα, καθως το μοντερνο ποδοσφαιρο ειναι για τους πελατες.

Εχω αναρωτηθει πολλες φορες τι ποσοστο να υπαρχει σε χαμενα πεναλτι σημερα, προφανως με στοιχεια απο μερικες μεγαλες διοργανωσεις, αλλιως δεν μπορεις να εχεις data απο καθε ποδοσφαιρικο παιχνιδι. Αν και σε ενα συγκλονιστικα μεγαλο αριθμο αγωνων, μπορεις πια (με τη βοηθεια των εξειδικευμενων εταιριων). Το γραφω αυτο διοτι εχω την αισθηση οτι οι γκολκιπερ σε υψηλο επιπεδο (μοντερνο ποδοσφαιρο) ειναι πια πολυ αποτελεσματικοι στις αποκρουσεις πεναλτι, λογω research αντιπαλου και σωματικων προσοντων/προπονησης.

Για τις καρτες, ειναι πολυ σωστο οτι δεν πρεπει να τιμωρειται δυο και τρεις φορες οποιος παικτης κανει ενα πεναλτι. Αυτο λεγεται “διορθωση”. Η μπλε καρτα ομως ειναι μια μλκ διοτι απλως προκειται για αλλο αθλημα, χοκεϊ ή πολο ξερωγω. Καπου τα μπερδευουμε ολα αυτα.

Οι πελατες βεβαια που γνωριζουν το αντικειμενο, ξερουν οτι ενα χαμενο πεναλτι ειναι καλυτερο για την μπιζνα απο οτι ενα ευστοχο πεναλτι :stuck_out_tongue:

Κυριολεκτικα ολοι οι κανονισμοι ηταν “ενα αλλο αθλημα” (ή κανενα αθλημα) πριν αποτελεσουν στανταρ κανονισμους για το ποδοσφαιρο. Το ποδοσφαιρο οπως τα παντα σε αυτην την ζωη, εξελισσεται.

1 Like

Πες το στον Ινφαντινο αυτο, οχι σε εμενα. Εκ του αποτελεσματος παντως, τιγκα ειναι τα γηπεδα. Ως τωρα, αυτος “κερδιζει” με τις μλκς του.

Υπαρχουν δυο αναγνωσεις. Εκεινες που λενε “against modern football και κρατηστε το ποδοσφαιρο οπως παλια” και οι αλλες που λενε “ο πελατης θελει γκολ, αρα βαραμε πεναλτι μεχρι να μπει και μπλε καρτες μεχρι να τελειωσει η μπογια, επειδη το ποδοσφαιρο εξελισσεται”. Ας αποφασισουμε τι ακριβως θελουμε για αρχη.

Εγω το δικο μου ποδοσφαιρο το θελω παραδοσιακο. Θυμαμαι την απεχθεια σου για την παραδοση, οποτε απλως χαιρομαι που “κερδιζω” τον Ινφαντινο και ακομη δεν προστεθηκαν αηδιες οπως η μπλε καρτα.

1 Like

Δεν εχω απεχθεια για την παραδοση, μονο για την αναιτια παρελθοντολαγνεια. Το ποδοσφαιρο εν ετει 2024 ειναι στην χειροτερη θεση που εχει βρεθει ποτε οσον αφορα τον τομεα της πειθαρχιας κατα την γνωμη μου, αφου τα θεατρα, το τραβηγμα φανελας και τα βρωμικα plays οχι απλα δεν τιμωρουνται, αλλα πολλες φορες επιβραβευονται κιολας. Εχω βαρεθει να βλεπω παικτες να πεφτουν κατω και να παιρνουν φαουλ σε φαση που ο αμυντικος εχει παιξει σωστα αμυνα, κι εχω βαρεθει να βλεπω παικτες να παιζουν βρωμικη αμυνα και να μην σφυριζεται τιποτα. Η μπλε καρτα θα βοηθουσε και με αυτες τις δυο περιπτωσεις, αλλα και με πολλες αλλες. Δικαιωμα σου να μη σου αρεσει καθολου, και δικαιωμα μου να μου αρεσει και να την θελω. Δεν υπαρχει αντικειμενικα σωστο εν προκειμενω, ακομα κι αν το συζητησουμε επι 7 ωρες το θεμα :stuck_out_tongue: Δεν ειναι ιδεα του Ινφαντινο παντως, αλλα του Wenger. Ο οποιος εχει προτεινει καμια δεκαρια αλλαγες, οι 9 εκ των οποιων ειναι γελοιες κατ’έμε (ειδικα αυτη για τα offside ή αυτη που θελει τα πλαγια να εκτελουνται με το ποδι), αλλα με αυτο το ενα πραγμα συμφωνω μαζι του.

Τα γηπεδα ειναι γεματα για πολλους λογους, αλλα οχι λογω του Ινφαντινο, καπου ελεος λιγο

Τεσπα, ευχομαι 3 χαμενα πεναλτι στα βραδινα ματσακια σημερα (!)

Επισης, το πιο ενδιαφερον που προεκυψε απο την νικη της Αυστριας και την ισοπαλια της Γαλλιας, ειναι το οτι πλεον στο ενα παρακλαδι του bracket εχουμε Γαλλια, Γερμανια, Πορτογαλια ΚΑΙ Ισπανια… και αρα ο τελικος θα εχει καποια ομαδα που δεν ειναι μια απο αυτες τις φαινομενικα 4 πιο δυνατες.

Αναφερω τον Ινφαντινο ως εκφραστη ολων αυτων των ιδεων καθως ειναι ο ηγετης της ΦΙΦΑ, μιας διεφθαρμενης ομαδας τεχνοκρατων που ελαχιστα ενδιαφερονται για το ποδοσφαιρο. Οσα ανεφερες για τα θεατρα και τα βρωμικα παιχνιδια συμβαινουν εναν αιωνα τωρα, αν επρεπε να αποβαλλονται ολοι οσοι παιζουν ετσι, θα τελειωναν τα παιχνιδια πολυ πριν το 90’, διοτι δεν θα εμενε ομαδα με 7 παικτες σε καθε αγωνα.

Το ποδοσφαιρο ηταν παντα ετσι, λιγη μπαλα να εχεις παιξει σε ερασιτεχνικο επιπεδο, θα το θυμηθεις. Δεν θα μπω στη συγκριση ποτε ηταν χειροτερο ή καλυτερο, εκτος αν εισαι 100 χρονων. Και παλι θα σε αμφισβητησω γιατι δεν θα εχεις καλη μνημη και δεν θα ειχες παντα την τεχνολογια για να εχεις παρακολουθησει τα παντα. Ωστοσο, επειδη εχω ποδοσφαιρικη μνημη, σημερα η τεχνολογια και οι νεοι κανονες εχουν δωσει τετοια βοηθεια στους μεγαλους παικτες του κεντρου και της επιθεσης, που κανουν τους παλιους του '80 και του '90 να νιωθουν πειραματοζωα της εποχης τους.

Ο Γκοϊκοετσεα και ο Βινι Τζοουνς δεν θα υπηρχαν στη σημερινη εποχη, ενω ο Ντιεγκο και ο Γκαζα θα επαιζαν στα γονατα τους κατι σημερινα γατια που νομιζουν οτι δεχονται σκληρα μαρκαρισματα. Ενταξει, προφανως δεχονται, αλλα ο αλλος εμεινε εναν χρονο εκτος απο μια κλωτσια.

Ειπες σωστα οτι μπορουμε να μιλαμε 7 ή και 17 ωρες, χωρις να αλλαζει κατι. Εχεις καθε δικαιωμα να υποστηριζεις μια αλλαγη, η διαφωνια μας τοτε με τη μπλε καρτα ηταν “κατα ποσο αλλαζει θεμελιωδεις κανονες του σπορ”. Το πλαγιο με τα ποδια δεν θα αλλαξει κατι, το οφσαιντ ναι. Το Βαρ μονο βοηθεια μπορει να δωσει, η μπλε καρτα αλλαζει τις αριθμητικες ισορροπιες χωρις λογο. Αποψη μου φυσικα.

Κατι που μου διεφυγε πριν και παω να δω τους αγωνες: το ποδοσφαιρο ΔΕΝ ειναι ενα αθλημα που προεκυψε απο αλλα. Ειναι απο τα παλιοτερα συγχρονα αθληματα και συγκλονιστικα διαφορετικο π.χ. απο το συγγενικο ραγκμπι. Εκτος αν το ακομη παλιοτερο αθλημα του κρικετ τού δανεισε κανονες και δεν το ξερω.

2 Likes

Εγώ να ρωτήσω κάτι; Όταν λέμε για την αλλαγή στο οφσάιντ που πρότεινε ο Βενγκέρ αναφερόμαστε στην πρότασή του να θεωρείται οφσάιντ ένας παίκτης μόνο αν ολόκληρο το σώμα του δεν καλύπτεται από τον τελευταίο αμυνόμενο, κι όχι μόνο μια τρίχα ξέρω γω (αυτό θυμάμαι εγώ), ή σε κάτι άλλο που μου έχει διαφύγει; Και αν η απάντηση είναι το πρώτο, γιατί είναι μαλακία; Εμένα μου φαίνεται πολύ πιο εναρμονισμένο με τις σημερινές συνθήκες του παιχνιδιού, όπου με τη στοιχειώδη έκρηξη που έχει λίγο πολύ κάθε επιθετικογενής (τουλάχιστον) παίκτης είναι εντελώς παράλογο να θεωρείται ότι αποκτά “αθέμιτο πλεονέκτημα” έναντι του αμυνόμενου (ή όποιο άλλο ήταν το σκεπτικό κατά τον 19ο αιώνα που θεσπίστηκε ο κανονισμός) αν είναι πιο μπροστά η μύτη του παπουτσιού του ας πούμε.

2 Likes

Απολογουμαι, μπερδευτηκα με την παλιοτερη προταση του Μαρκο Φαν Μπαστεν για οριστικη καταργηση του οφσαιντ (μαζι και τη μπλε καρτα, πεναλτι με πεντε προσπαθειες, χρονομετρο και αλλες ομορφιες). Ο Βενγκερ εχει πει αυτο που εγραψες, λαθος μου.

Btw, ο Βενγκερ εχει βαλει στο τραπεζι την ιδεα να μην θεωρειται οφσαιντ οποιαδηποτε φαση οπου ενα μερος του σωματος του αμυνομενου καλυπτει εστω και μερος του σωματος του επιτιθεμενου. Αυτο φυσικα ειναι το αντιθετο της μυτης του παπουτσιου που ανεφερες: τωρα η μυτουλα δινει οφσαιντ, μετα η μυτουλα ΔΕΝ θα δινει οφσαιντ. Δεν καταλαβαινω γιατι το ενα ειναι καλυτερο/χειροτερο απο το αλλο. Εκτος αν θελουμε να βλεπουμε γκολ (ας κανω συνδεση με τα παραπανω).

Να θυμισω οτι συνηθως οι αμυνομενοι και οι επιτιθεμενοι τρεχουν προς αντιθετη κατευθυνση οταν προκειται για το οφσαιντ. Υπαρχουν ηδη σκεψεις οτι η αμυνα θα γινει πιο… αμυντικη με εναν τετοιο κανονισμο, αφου κανεις δεν θα θελει να χασει τη θεση του και τον παίκτη που μαρκαρει. Η ιστορια θα δειξει βεβαια αν ειναι σωστη αυτη η αποψη.

Δεν ξέρω αν είναι θέμα προπονητή αλλά είναι ντροπή αυτό που έπαιξε η Αγγλία σήμερα. Ομάδα με μηδέν σχέδιο, στατική, ένα μηδέν σε όλα.

Δυνητικά έχουν βάση όλες οι ενστάσεις. Αυτό είναι το πρόβλημα με το να προσπαθείς να συμβιβάσεις κάτι αντικειμενικό (τα χιλιοστά που ένας παίκτης καλύπτεται ή δεν καλύπτεται) με κάτι υποκειμενικό (ένας παίκτης “αποκτά αθέμιτο πλεονέκτημα βάσει της θέσης του στον αγωνιστικό χώρο”). Δεν νομίζω ότι έχω υπόψη μου κάποια τέλεια λύση (και η οποία δεν θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του αθλήματος), αλλά εν πάση περιπτώσει θεωρώ ότι η πρόταση του Βενγκέρ είναι, τουλάχιστον, ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ή κάτι πιο ορθολογικό τέλος πάντων.

1 Like

Ρε αλήτη μυξοφάγε… ενας ρε , ενας ανθρωπος που δεν θα εβαζε Frimpong και De Ligt στην αμυνα σε αυτή την Ολλανδία φετος… ενας εκτός απο σενα

1 Like

Μπραβο Κουμαν… εξαιρετικοί οι Lutsharel Geertruida
και Stefan de Vrij… πρεπει να εκοψαν ΚΑΜΙΑ φορα!!!

1 Like

ρε κανει αλλαγή τον καλυτερο παίχτη (ρειντερς) για να βαλει τον παλαίμαχο (βαιναλντουμ)… ποπο ακόμα εκνευρισμένος ειμαι…

1 Like

Α και κάτι άλλο που ξέχασα πριν

Από κάποιο άλλο άθλημα που υπάρχει και σήμερα, μάλλον όχι. Υπάρχει μια αβεβαιότητα, νομίζω, αν προϋπήρξε το ράγκμπι ή το ποδόσφαιρο (άλλωστε στα πρώτα τους βήματα θεωρούνταν και τα δύο απλά διαφορετικές μορφές ποδοσφαίρου, πριν δηλαδή κωδικοποιηθούν οι κανονισμοί του ποδοσφαίρου που παιζόταν σχεδόν αποκλειστικά με τα πόδια, στο Σέφιλντ αν δεν απατώμαι, και προκύψει το ποδόσφαιρο όπως το ξέρουμε σήμερα).

Σίγουρα πάντως και τα δύο προέρχονται από πρώιμες μεσαιωνικές μορφές “ποδοσφαίρου”, δηλαδή από αιματηρά παιχνίδια με μπάλα που παίζονταν ανάμεσα σε ολόκληρα χωριά ξέρω γω.

Ειναι τραυματίες, θα μπορούσαν να ειναι οι 3 βασικοί μέσοι της Ολλανδίας… για να πουμε την αληθεια λείπουν ξεκάθαρα de Jong, Koopmeiners και de Roon!
Από την αλλη ο Ντεπάι καλα σκοράρει στα προκριματικά, αλλα εχει στον παγκο 2-3 κανονικά φορ και δεν θελει να τα βαλει ο Κουμαν… Αυτόν τον Zirkzee κρίμα να μην τον δυουμε
Μεχρι και ο Ακε ειναι χαλια στ αριστερα, με το που εβαλε κανονικό αριστερό μπακ σήμερα, φάνηκε!

1 Like

Μπα, η κατασταση εχει γινει πολυ χειροτερη απο οτι ηταν στο παρελθον. Τα φαουλ τακτικης ειναι πολλαπλασια σε σχεση με πριν 20 χρονια, και το ποδοσφαιρο εχει γινει πιο formulaic, με πολυ λιγοτερη δοση ελευθεριας, και σε αμυνα και σε επιθεση. Μακαρι να εμεναν οντως πιο συχνα ομαδες με 10 και 9 παικτες, μπας και εκοβαν τα καριολικια και οι αμυντικοι και οι επιθετικοι.

Καλα κι εγω αμφισβητω την δικη σου μνημη αν ειναι ετσι, δεν παρουσιαζεις κατι που ειναι παγκοσμια αληθεια ή κατι… γενικα δεν δινω πολυ βαση στην επικληση σε αυθεντια.

Ισα ισα που η μπλε καρτα ειναι μια πανεξυπνη ιδεα ουτως ωστε να τιμωρησεις παικτες που εχουν κανει φαουλ τακτικης ή κυνικα φαουλ, χωρις να χρειαστει να τιμωρησεις ολοκληρη την ομαδα για 90 λεπτα (ή και παραπανω) για μια φαση που μπορει να ειναι δυνητικα και ασημαντη, αλλα μπορει και να οδηγουσε σε γκολ.

Κανενας δεν το εγραψε αυτο, αλλα δεν ειναι ουτε η πρωτη ουτε η τελευταια φορα που αλλα γραφω κι αλλα διαβαζεις :stuck_out_tongue: Για δανεισμο κανονισμων μιλουσαμε. Παραδειγμα το VAR, το οποιο το ποδοσφαιρο το πηρε απο αλλα αθληματα. Δεν ειναι το μονο παραδειγμα. Ολα τα αθληματα επηρεαζονται απο αλλα, και απο τις συνθηκες, δεν ειναι κακο.

1 Like