Πολύ ενδιαφέρον θέμα, καιρός ήταν να ανοίξει αφού το Euro πλησιάζει. Θα επιχειρήσω και εγώ μία ανάλυση όλων των ομάδων στο στιλ του Scourge Of God. Πάμε λοιπόν:
1ος όμιλος
ΕΛΒΕΤΙΑ: Πάρα πολύ καλή ομάδα, διαφωνώ κάθετα με αυτά που έγραψε ο Scourge Of God. Σχεδόν όλοι ποδοσφαιριστές που θα απαρτίσουν την αποστολή της παίζουν στα μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Διαθέτει μία πολύ δυνατή αμυντική τετράδα με τους Ντζούρου και Σεντέρος της Άρσεναλ, τον Μούλερ της Λιόν και τον Μανίν της Στουτγκάρδης, ένα επίσης πολύ δυνατό κέντρο με τον Μπαρνέτα της Λεβερκούζεν, τον Σελεστίνι της Χετάφε, τον Φερνάντεζ της Μάντσεστερ Σίτι και τον Ζίγκλερ της Σαμπντόρια ενώ διαθέτει και ένα πάρα πολύ καλό επιθετικό δίδυμο αποτελούμενο από τον Φρέι της Ντόρντμουντ και τον Στρέλερ της Βασιλείας (τον μοναδικό παίκτη της βασικής της 11αδας μαζί με τον τερματοφύλακα Ζουμπερμπίχλερ της Ξαμάξ που αγωνίζονται εντός των συνόρων). Διαθέτει λοιπόν ένα πολύ καλό σύνολο και με την δύναμη της έδρας της θεωρώ πολύ πιθανό να είναι μία εκ των δύο ομάδων να περάσει στην επόμενη φάση. Μάλλον θα παλέψει με την Τσεχία γιατί η Πορτογαλία βρίσκεται σε άλλο επίπεδο.
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Το μεγάλο φαβορί του ομίλου και κατά την γνώμη μου ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του Euro. Έχασε την μεγάλη ευκαιρία να το πάρει πριν από τέσσερα χρόνια μέσα στην έδρα της και πολλοί πίστεψαν πως εκείνο το σοκ θα την πήγαινε πίσω ωστόσο τελικά έφτιαξε ακόμα καλύτερη ομάδα. Η επιθετική της τριπλέτα αποτελούμενη από τους πιτσιρικάδες και καβλωμένους Ρονάλντο, Νάνι και Κουαρέσμα σκορπάνε φόβο και τρόμο, η παιχτάρα, ο Ντέκο από πίσω τους θα κάνει τα δικά του και η Πορτογαλία που αναμένεται να περάσει περπατώντας από τον όμιλο πηγαίνει με πολλά γκάζια για την κατάκτηση της διοργάνωσης.
ΤΣΕΧΙΑ: Ένα από τα θύματα της Ελλάδας στο προηγούμενο Euro. Τότε, μέχρι να πέσει πάνω στον Δέλλα, έμοιαζε ακατανίκητη και είχε προκαλέσει τον θαυμασμό όλης της Ευρώπης με την μπάλα που έπαιζε. Τώρα, τέσσερα χρόνια αργότερα, αν και αποτελείται από τους ίδιους παίκτες πάνω-κάτω, μοιάζει σε χειρότερη κατάσταση. Ο Μπάρος δεν βρίσκεται στην ίδια φόρμα, ο Κόλερ βρίσκεται στα τελευταία του, ο Ροζίνσκι θα δει την διοργάνωση από το σπίτι του και ο Νέντβεντ που μάλλον θα κληθεί να επιστρέψει στην Εθνική ελέω απουσιάς του Ροζίτσκι δεν έχει την ίδια όρεξη με τότε καθώς κολλάει τα τελευταία του ποδοσφαιρικά ένσημα. Γερασμένη ομάδα, θα παλέψει με την ισοδύναμή της Ελβετία για την δεύτερη θέση αλλά οι διοργανωτές είναι για μένα το φαβορί για την κατάκτησή της.
ΤΟΥΡΚΙΑ: Ομάδα του ύψους και του βάθους. Μπορεί να έρθει στο Φάληρο και να ρίξει τεσσάρα στην Ελλάδα, μετά να κάνει μια τρομερή κοιλιά χάνοντας από κάτι απίθανες Μάλτες και Μολδαβίες και τελικά να περάσει νικώντας την Νορβηγία. Παίκτες λίγο-πολύ μέτριοι κατά κύριο λόγο, με φωτεινές εξαιρέσεις τους Μπαστούρκ, Νιχάτ και Άλντιντοπ που δεν φαίνεται να είναι ικανοί όμως να φέρουν την άνοιξη.
[B]2oς όμιλος
ΑΥΣΤΡΙΑ: [/B]Ίσως η χειρότερη ομάδα της διοργάνωσης με τον Ίβανσιτς και τον Λιντς της Μπράγκα να ξεχωρίζουν σαν τις μύγες μέσα στο γάλα και όλους τους υπόλοιπους να είναι παίκτες που αν η χώρα τους δεν διοργάνωνε το Euro δεν θα τους μαθαίναμε ποτέ και δεν θα χάναμε και τίποτα, η Αυστρία ξεκινά με στόχο να μην τελειώσει με τρεις ήττες. Επειδή είναι και διοργανώτρια ίσως και να το καταφέρει.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Το αφέντικο του ομίλου. Τίποτα δεν μοιάζει ικανό να σταματήσει τα “πάντσερ” από την κατάκτηση της πρωτιάς στον όμιλο και ίσως και της κατάκτησης του Euro. Η “νασιονάλμαντσχαφ” μοιάζει μετά από πολλά χρόνια να διαθέτει ένα σύνολο αντάξιο της φήμης και της ιστορίας της που έδωσε τα διαπιστετήρια της δύο χρόνια πριν στο Μουντιάλ κατακτώντας την τρίτη θέση και τώρα πιο δεμένη και πιο ώριμη από τότε στοχεύει στην κατάκτηση του τροπαίου και στην επιστροφή στους μεγάλους τίτλους.
ΚΡΟΑΤΙΑ: Πολύ δυνατή ομάδα. Δυστηχώς για αυτήν πηγαίνει στην διοργάνωση χωρίς το μεγάλο της αστέρι, τον Εντουάρντο Ντα Σίλβα της Άρσεναλ που τραυματίστηκε άσχημα. Οι Πέτριτς της Ντόρντμουντ και Κλάσνιτς της Βέρντερ ωστόσο μοιάζουν ικανοί να καλυψουν το κενό του. Σκληροτράχηλη ομάδα, έδειξε σε όλους τα δόντια της στην φάση των ομίλων κατακτώντας εύκολα την πρώτη θέση κόντρα στις Αγγλία και Ρωσία και εξέπληξε όλη την Ευρώπη με το, επικό διαστάσεων διπλό, μέσα στο Γουέμπλεϊ με 2-3. Μάλλον θα περάσει στην επόμενη φάση.
ΠΟΛΩΝΙΑ: Από τις ομάδες που απλά βρίσκονται εκεί για να συμπληρώσουν την 16αδα. Άσημοι παίκτες που στελεχώνουν μία μέτρια ομάδα, η οποία δεν αναμένεται να κάνει κάτι καλό.
[B]3ος όμιλος
ΟΛΛΑΝΔΙΑ: [/B]Φοβερή και τρομερή, η ομάδα του Φαν Μπάστεν από το κέντρο και μπροστά απλά δεν παίζεται. Με Σνάιντερ, Ρομπέν, Φαν Πέρσι και Φαν Νίστελροϊ να συνθέτουν μια τετράδα φωτιά και τους Φαν Ντερ Φαρτ, Γκούντελαρ και Κούιτ να έρχονται από τον πάγκο οι “οράνιε” είναι εκ των μεγάλων φαβορί για το τρόπαιο. Ο όμιλός της βέβαια μόνο εύκολος δεν είναι με Γαλλία και Ιταλία. Άποψή μου πάντως είναι πως στον τελικό της διοργάνωσης θα βρίσκεται σίγουρα μία από τις δύο ομάδες που θα προκριθούν από τον όμιλο αυτό, ίσως και οι δύο.
ΙΤΑΛΙΑ: Η παγκόσμια πρωταθλήτρια διαθέτει ένα εξαιρετικό σύνολο με απίστευτο βάθος. Η “Σκουάντρα Ατζούρα” πηγαίνει στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας με μοναδικό στόχο την κούπα. Οτιδήποτε άλλο θα θεωρηθεί αποτυχία αν και στον όμιλο που έπεσε, με τις επίσης πολύ δυνατές Γαλλία και Ολλανδία, τα πάντα είναι τρομερά ρευστά και ίσως και να τερματίσει ακόμα και τρίτη. Νομίζω πάντως πως έστω και οριακά είναι λίιιιιγο καλύτερη από τις άλλες δύο.
ΓΑΛΛΙΑ: Έφτασε στον τελικό του προηγούμενου Μουντιάλ γιατί είχε εξαιρετική ομάδα, η οποία όμως στο σύνολό της επισκιάστηκε από την αποχώρηση του τιτανομεγιστοτεράστιου Ζινεντίν Ζιντάν. Τώρα, δύο χρόνια αργότερα, τα τρομερά παιδιά του Ραϊμόν Ντομενέν πάνε στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας με στόχο να αποδείξουν πως μπορούν να διεκδικήσουν έναν τίτλο και χωρίς την καθοδήγηση του μέντορά τους, του μεγάλου Ζιζού. Συνδιάζει τις σταθερές αξίες με το μέλλον καθώς αποτελείται και από παλιούς που είναι αλλιώς (Μακελελέ, Βιεϊρά, Ανρί, Ανελκά) και από νέους που είναι ωραίοι (Ριμπερί, Νασρί, Αμπιντάλ, Μαλουντά) και πρόκειται για άλλο ένα μεγάλο φαβορί.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Έχει τρεις-τέσσερις παικταράδες (Μούτου, Γκιβού, Ντίκα, Νικολίτα) που θα μπορούσαν να σπρώξουν την Ρουμανία στην πρόκριση… αν βρισκόταν σε άλλο όμιλο. Σε αυτό τον όμιλο-φωτιά χλωμό να πετύχει κάτι καλό. Θα περιοριστεί μάλλον στον ρόλο της ρυθμίστριας. Κρίμα γιατί διαθέτει αξιοπρόσεκτο σύλλογο που σε άλλες περιπτώσεις θα μπορούσε να κάνει κάτι καλό.
4ος όμιλος
ΕΛΛΑΔΑ: Η ομάδα που θα μας ενώσει όλους. Ξέρετε όπως και τότε… Προσωπικά θα είμαι ευχαριστημένος αν περάσει απλά στον επόμενο γύρο. Θεωρώ πως έχει καλύτερη ομάδα από το 2004 τόσο απο πλευράς βάθους ρόστερ όσο και από το γεγονός ότι έχει “σβήσει” ένα μεγάλο μειονέκτημά της. Εκείνη η ομάδα ήταν ικανή με τον τρόπο παιχνιδιού της να κοιτάξει στα μάτια οποιαδήποτε μεγάλη αντίπαλό της, να την δυσκολέψει, ακόμα και να την νικήσει. Όταν όμως αγωνιζόταν κόντρα σε έναν αντίπαλο που ήταν στα μέτρα της και έπρεπε και αυτή να κάνει παιχνίδι και όχι απλά να περιμένει, η ομάδα του Ρεχάγκελ μπλόκαρε. Δεν είναι τυχαίο ότι στο Euro του 2004 η Ελλάδα γνώρισε την μοναδική της ήττα και έκανε την χειρότερη εμφάνισή της κόντρα σε μια ισάξια με αυτήν ομάδα, την Ρωσία, κόντρα στην οποία καλούταν να κάνει και αυτή παιχνίδι. Το παιχνίδι αυτό ήταν προειδοποίηση για την αδυναμία της, μια αδυναμία που έγινε ακόμα πιο αισθητή στα προκριματικά του Μουντιάλ όταν αντιμετώπισε ομάδες ισάξιες με αυτήν, την Ουκρανία, την Τουρκία και την Δανία δηλαδή και μπλόκαρε πολύ άσχημα με αποτέλεσμα να αποκλειστεί. Φαίνεται πως ο Ρεχάγκελ πήρε το μήνυμα και όπως έμαθε με μεγάλη επιτυχία τους παίκτες του να μπλοκάρουν τους ανώτερους αντιπάλους τους, τους πέρασε στο επόμενο μάθημα μαθαίνοντάς τους να κάνουν και αυτοί παιχνίδι όταν είναι απαραίτητο. Τα αποτελέσματα φάνηκαν στα προκριματικά του Euro κόντρα σε αντιπάλους όπως η Νορβηγία και η Τουρκία. Κόντρα σε αυτές τις ισάξιες αντιπάλους η Εθνική στάθηκε για πρώτη φορά άψογα και μάλιστα έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο τόσο στο 0-1 της Κωνσταντινούπολης όσο και στο 2-2 του Όσλο ενώ τους Νορβηγούς τους νίκησε και στο “Καραϊσκάκη” με 1-0. Μοναδική παραφωνία το 1-4 από την Τουρκία, το οποίο πάντως ήταν πέρα για πέρα πλασματικό καθώς κρίθηκε από τα άχαστα που έχαναν οι δικοί μας και από το πνίξιμο του Νικοπολίδη σε όλα τα σουτ που επιχείρησαν οι Τούρκοι. Η Εθνική λοιπόν έχει διορθώσει την ατέλεια που είχε το 2004, έχει πλέον τον τρόπο να ανταπεξέλθει κόντρα σε αντιπάλους όπως η Σουηδία και η Ρωσία, την εξουδετέρωση μεγαθηρίων όπως η Ισπανία την έχει κάνει σεμινάριο οπότε γιατί να μην προκριθεί; Θεωρώ πάντως ότι με δεδομένο πως αν περάσει θα αντιμετωπίσει μία εκ των Ολλανδία, Γαλλία και Ιταλία είναι χλωμό να επαναλάβει το θαύμα του 2004. Ακόμα οι προαναφερθήσες πάντως θα φτύσουν αίμα για να την αποκλείσουν.
ΡΩΣΙΑ: Αν το Euro ξεκινούσε τον Νοέμβριο η Ρωσία θα ήταν το αουτσάιντερ του ομίλου. Τότε η ομάδα του Χίντινγκ βρισκόταν σε άθλια κατάσταση. Έχασε μέχρι και απο το Ισραήλ και αν η Αγγλία δεν αυτοκτονούσε στο Γουέμπλεϊ κόντρα στην Κροατία δεν θα βρισκόταν καν στην διοργάνωση. Επειδή όμως το Euro γίνεται τώρα, οι Ρώσοι μοιάζουν εξαιρετικά δυνατοί. Έχουν το πλεονέκτημα της ξεκούρασης καθώς το πρωτάθλημά τους μόλις τώρα έχει αρχίσει, ο κορμός τους βασίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στην Ζενίτ που μας κούφανε όλους στο UEFA και πλέον η ομάδα του Χίντινγκ μοιάζει ικανή για όλα. Πολύ δύσκολος αντίπαλος, θα διεκδικεί τηνπρόκριση μέχρι το τελευταίο λεπτό της φάσης των ομίλων.
ΙΣΠΑΝΙΑ: Τα δεδομένα με αυτήν την ομάδα είναι διαχρονικά. Αποτελείται από πολλούς παικταράδες που μεταξύ τους όμως δεν έχουν χημεία. Απόλυτα φυσιολογικό αν αναλογιστεί κανείς πως η Ισπανία σαν χώρα είναι περίεργη περίπτωση και είναι δύσκολο να παντρέψεις την νοοτροπία που κουβαλάει ένας Καταλανός, ένας Μαδριλένος και ένας Βάσκος. Με τέτοιο υλικό πάντως μόνο να την αγνοήσεις δεν μπορείς. Κακά τα ψέμματα είναι η πιο δυνατή ομάδα του ομίλου αλλά μόνο άτρωτη δεν είναι. Αυτή, η Ελλάδα και η Ρωσία, κατά την γνώμη μου, θα δώσουν μεγάλη μάχη για την πρόκριση.
ΣΟΥΗΔΙΑ: Δεν την βλέπω να κάνει κάτι όχι γιατί δεν έχει καλή ομάδα αλλά γιατί πάει εκεί με πολλές απουσίες με πιο τρανταχτές αυτές του Ιμπραΐμοβιτς και του Λιούνμπεργκ. Αν οι δύο αυτοί παίκτες έπαιζαν στο Euro θα είχε τις ίδιες πιθανότητες επιτυχίας με τις άλλες τρεις ομάδες του ομίλου. Τώρα ξεκινάει με μειονέκτημα.