Euroleague 2021-22

Η Ευρωλίγκα επιστρέφει σήμερα!!! Εδώ είναι το επίσημο τοπικ για την φετινή έκδοση γράψτε ότι θέλετε επι τούτου (προβλέψεις, αναλύσεις κλπ)

4 Likes

Τα power rankings του καλύτερου μπασκετικού site

6 Likes

Δε θα έλεγα ότι συμφωνώ ιδιαίτερα με τα συγκεκριμένα rankings, ασχέτως των αποτελεσμάτων της 1ης αγωνιστικής.

Την Εφές την προβλέπω πεσμένη φέτος, 4η σερί χρονιά με το ίδιο ακριβώς ρόστερ (ο Πετρούσεφ αντί του Σανλί δεν συνιστά κάποια ιδιαίτερη ανανέωση) δύσκολα μια ομάδα να τη βγάλει στο τοπ επίπεδο.

Η Μπαρτσελόνα φέτος ξεκινάει ως γκραν φαβορί, το Μιλάνο θα είναι στα ίδια, τη Ρεάλ την περιμένω πολύ ανεβασμένη και την ΤΣΣΚΑ ελαφρώς πεσμένη. Συμφωνώ με τη χαμηλή αξιολόγηση της Φενέρ, απορώ πραγματικά με το (7) της Μπασκόνια η οποία χτες, ανεξάρτητα από τις απουσίες (που δεν νομίζω να την άλλαζαν πολύ στο επιθετικό κομμάτι) παρουσιάσε πολύ κακή μπασκετική πρόταση (βιαστικές επιθέσεις, μαρκαρισμένα τρίποντα, πάσες στο πουθενά). Επίσης δε μου γεμίζει το μάτι ιδιαίτερα η Ζενίτ, αλλά ο Πασκουάλ στις regular seasons είναι αναμφισβήτητα πολύ πετυχημένος.

Τώρα για τις ελληνικές, κλασικά πράγματα με ένα αποτέλεσμα έχουμε καταστροφή ή αποθέωση. Αυτό που έχω να πω είναι ότι στον Παναθηναϊκό η κατάσταση διορθώνεται (και χωρίς να απαιτούντα τα “χοντρά λεφτά”) με έναν έμπειρο άσο και αντικατάσταση ενός εκ των Έβανς, Φλόιντ από κάποιον καλύτερο ψηλό. Φυσικά αν δεν ανέβει ο Νέντοβιτς, τα πράγματα είναι σκούρα. Αυτό που μάλλον έχει αποδειχτεί είναι ότι Διαμαντίδης/Αλβέρτης δεν κάνουν για αγωνιστικό σχεδιασμό.

Ο Ολυμπιακός μου αρέσει πολύ ως προς το μπάσκετ που (θέλει να) παίζει, ωστόσο αφενός η Μπασκόνια χτες ήταν τραγική αφετέρου έχω μια επιφύλαξη για τη συνολική στελέχωση στο “5”. Επίσης το ότι βγάζουμε πολλά ελεύθερα τρίποντα είναι θετικό, αλλά πρέπει και να τα βάζουμε. Η λογική λέει ότι θα μπουν, μένει και να αποδειχτεί.

Στο παρακάτω βίντεο ο Beaubois ευστοχεί σε 117 συνεχόμενα τρίποντα στην προπόνηση της Efes. Αντίπαλος του ΠΑΟ σε 2-3 βδομάδες. Καλά θα πάει αυτό…

Δεν ξέρω τι θα καταφέρει ο Ολυμπιακός στη φετινή σεζόν, αλλά (προσπαθεί και ως τώρα του βγαίνει κυρίως γιατί έχει πολλή διάθεση και ενέργεια) παίζει καλό μπάσκετ.
Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενος που για πρώτη φορά μετά από 4-5 χρόνια βλέπω να γίνονται σωστά πολλά αυτονόητα που είχαμε σταματήσει να τα βλέπουμε… πίεση στην άμυνα, ψυχραιμία στην επίθεση, λιγότερη ντρίπλα, περισσότερες πάσες…

Η εικόνα που έχει ο Σλούκας πιστεύω είναι η απόδειξη του φετινού Ολυμπιακού. Πέρσι προσπαθούσε να κάνει 20-25 πράγματα και του έβγαιναν τα 10. Τώρα του βγαίνουν πάλι 10 αλλά κάνει 11.
Αυτά ως τώρα, θα έρθουν και οι ήττες, θα έρθουν και τα ματς που δεν θα βλέπεται η ομάδα, αλλά αν υπάρχει διάθεση και προσπάθεια ακόμα και οι στραβές δεν θα είναι για να με κάνουν να πετάω αντικείμενα στην τηλεόραση :rofl:

4 Likes

Με καλύπτει σε μεγάλο βαθμό το αποπάνω ποστ, συνεχίζω να έχω κάποιες (μικρές προς το παρόν) επιφυλάξεις ως προς τα σουτ (πάλι χαμηλό ποσοστό χτες αν και σε σχέση με τη Μπασκόνια δεν βγήκαν τόσα ελεύθερα) και το αν ειναι ικανό να τραβήξει όλη τη χρονιά το δίδυμο Φαλ-Μάρτιν (με τζούρες Λιβιό) στο “5”.

2 Likes

Μια μπακαλίστικη εξήγηση που έχω μέσα μου είναι ότι η φουλ πίεση στην άμυνα όλο το 40λεπτο κοστίζει σε βαρύτερα χέρια στο σουτ… μάλλον λέω βλακείες αλλά μου φαίνεται πολύ δύσκολο να κάνουμε καλά και τα 2. Γιατί γενικά έχουμε καλά χέρια, όχι τα καλύτερα αλλά καλά. Σε καμία περίπτωση ας πούμε ο Σάσα είναι παίχτης του 1/7

Τώρα αυτό με τους ψηλούς, μου φαίνεται πολυτέλεια που έχουμε έστω 2 κανονικούς που δεν μπορώ να γκρινιάξω ακόμα… αν και έχεις δίκιο.

Πέρσι χάσαμε την 8αδα οριακά από δικά μας λάθη. Λάθη τα οποία έγιναν γιατί πολύ απλά δεν είχαμε ομάδα για 8αδα. Φέτος έχουμε σίγουρα αναβάθμιση

Γουόκαπ>Τζεγκινς
Φαλ>Έλις
Ντόρσευ>>>>>Χάρισον.

Διάβασα πολλές υπερβολές ότι πάμε για f4 κλπ. Χαμηλά την μπάλα βήμα βήμα μέχρι τα Play offs και βλέπουμε. Σίγουρα θα έρθουν και οι στραβές εξάλλου είναι ένα πρωτάθλημα με 18 από τις καλύτερες της Ευρώπης στιρίζουμε και στα καλα και στα κακα. Νομίζω το κέρδισαν με την αξία τους ο Κόουτς και οι παίχτες.

2 Likes

Ο Σάσα σίγουρα θα ανέβει στο σουτ, εξάλλου χτες όπως είπα δεν βγάλαμε και πάρα πολλά ελεύθερα και αρκετά ήταν ψιλοσκοτωμένα στο τέλος του χρόνου.

Μου αρέσει πολύ επίσης η μαχητικότητα και οι σωστές θέσεις του Σάσα στο επιθετικό ριμπάουντ όπως και ότι ο Ντόρσει πέρα από εκτέλεση, έχει από 3 ασίστ στα 2 αυτά παιχνίδια.

Σε άλλα νέα, μήπως ξέρει κανείς ποιος είναι μάνατζερ του Ερτέλ και συνεχίζει να του βρίσκει συμβόλαια σε ομάδες τοπ επιπέδου;

2 Likes

Παρότι η ομάδα δεν έχει παίξει ακόμα πραγματικά καλά στην επίθεση (απο άποψης διάρκειας, χτες στο 2ο κ 3ο δεκάλεπτο ήμασταν καταπληκτικοί), μου αρέσει πάρα πολύ ο πλουραλισμός που έχει τόσο σε πρόσωπα όσο και στην αλλαγή εικόνας των ίδιων παικτών μέσα στο ματς.

Χτες για παράδειγμα οι Γουόκαπ, Βεζένκοφ, Φαλ ξεκίνησαν κάκιστα, το ματς γύρισε με Μακίσικ, Σλούκα, Λάρι (και Πρίντεζη, μάγκικη κίνηση Μπαρτζώκα να του δώσει 12 σερί λεπτά ώστε να ηρεμήσει ο Σάσα που είχε μπει πολύ νευρικά) όμως στο 2ο ημίχρονο οι 3 πρώτοι μπήκαν εντελώς αλλαγμένοι και πήγαν τη διαφορά σε διψήφιο. Αυτό είναι κάτι που τα τελευταία χρόνια (ίσως και περισσότερα από τα τελευταία) δε συνέβαινε.

Επίσης εξαιρετική η αμυντική φιλοσοφία του να πιέζει η ομάδα το τρίποντο του αντιπάλου, δείχνει ότι ο Μπαρτζώκας εχει σταθερά άριστη αντίληψη του σύγχρονου μπάσκετ (η βελτίωση της διαχείρισης των συναισθημάτων του την ώρα των αγώνων είναι κάτι που θα το δούμε στην πορεία). 4 σερί ματς με τον αντίπαλο κάτω από 30% (συνολικά 19/101 σουτ) δεν είναι κάτι τυχαίο. Νομίζω ότι η ομάδα έχει καλές βάσεις για 8άδα (τετράδα αυτή τη στιγμή για μένα είναι αδιάσπαστη με Μπάρτσα, Ρεάλ, Μιλάνο και ΤΣΣΚΑ -αυτά αλλάζουν όμως), με μόνο ανησυχητικό σημείο την εικόνα του Μάρτιν που δεν έχει καμία σχέση με τον παίκτη του πρώτου μισού της περσινής σεζόν.

4 Likes

Είναι πολύ νωρίς ακόμα, μόλις 4 αγωνιστικές, όταν πχ βλέπεις την υπερομαδα της Εφες να είναι τελευταία με 0-4 αυτή τη στιγμή καταλαβαίνεις ότι υπάρχει πάρα πολύς δρόμος ακόμα.
Πέρα από αυτό όμως είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι ο φετινός γαύρος έχει δυνατότητες. Έχει μια ορθολογική ομαδα με ικανούς παίκτες σε όλες τις θέσεις, είναι δυνατός στον άσσο με Σλούκα Γουόκαπ, κάτι που στο σύγχρονο μπασκετ είναι σημαντικό και του βγαίνουν και κάποιοι παίκτες που ίσως δεν υπολογίζονταν τόσο όπως ο Λαρεντζακης.
Αυτή τη στιγμή δείχνει να έχει θέμα στους ψηλούς αλλά Μάρτιν και Φαλ είναι καλοι παίκτες.
Είναι σε μεγάλη φόρμα αυτή την εποχή και όλοι ξέρουν ότι η φόρμα δεν κρατάει πάντα θα υπάρξει και το ντεφορμαρισμα, αλλά για 8αδα είναι σίγουρα φέτος.

Τώρα για εμάς…μετά το ποδόσφαιρο, χτίζουμε ανοσία και στο μπάσκετ. Μόνο που εδώ πονάει πολύ περισσότερο για τους προφανείς λόγους.
Ξεκάθαρη κατάντια αυτό που βλέπω στην ομάδα μου, ΤΡΑΓΙΚΕΣ επιλογές στην κατάρτιση του ροστερ από Πριφτη και λοιπούς. Και μην ακούω για λεφτα, ναι οκ σίγουρα δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα αλλά και έτσι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα πιο σωστό σχεδιασμό και μια πολύ καλύτερα δομημένη ομάδα.
Όταν πχ ο Ουόλτερς που για 2 μήνες ήταν κλεισμένος και η πρώτη επιλογή για τον άσσο τελικά δεν ήρθε και τώρα κάνει ματσάρες με τον Ερ. Αστέρα, ε εκεί δεν είναι μόνο τα λεφτά. Και όχι μόνο αυτός βέβαια.
Ο μεγάλος υπεύθυνος βέβαια είναι γνωστός και αν αυτή η ντροπή της οικογένειας και της Παναθηναϊκής ιστορίας δεν πάρει τον πουλο και να τσακιστει να φύγει και να μην τον ξαναδούμε ποτέ, ο μπασκετικός ΠΑΟ θα μικραίνει όλο και περισσότερο.

Η Εφές, όπως έγραψα και παραπάνω αν και σίγουρα δεν είναι η ομάδα του τωρινού 0-4 (και είχε και πολύ δύσκολο πρόγραμμα) φαίνεται κουρασμένη και είναι και λογικό αφού στηρίζεται στην ίδια πάνω-κάτω 9άδα παικτών για 4η σερί σεζόν. Όσο κι αν αυτό φαντάζει ιδανικό από άποψη χημείας, αρχίζει να φαίνεται η πνευματική και σωματική κούραση μιας ομάδας που κάνει τον κύκλο της και κομβικοί παίκτες με (αρκετά έως πολύ) πατημένα τα 30 όπως οι Ντάνστον, Σίνγκλετον, Μπομπουά δείχνουν μια αργή μεν αλλά σταθερή μείωση στην αποδοτικότητά τους. Όταν έχεις βέβαια το διαστημικό δίδυμο Λάρκιν-Μίσιτς στην περιφέρεια όλα αυτά που λέω μπορεί άνετα να πάνε περίπατο αλλά επειδή μ’ αρέσει να κάνω προβλέψεις κι ας είναι νωρίς, προς το παρόν τη βλέπω φέτος εκτός 4άδας.

Τώρα στον Παναθηναϊκό, και χωρίς να μπλέκω οτιδήποτε οπαδικό, μου κάνει εντύπωση πώς δύο μπασκετάνθρωποι όπως ο Διαμαντίδης και ο Αλβέρτης επέλεξαν (ή εστω δέχτηκαν και ενέκριναν) περιφέρεια με 3 ασόδυα (2 κοντούς κι έναν ψηλότερο) και τώρα φέρνουν και τρίτο κοντό ασόδυο (όσο καλός κι αν αποδειχτεί ο Φέρελ, απλά θά φάει χρόνο από τους άλλους τρεις χωρίς να αλλάζει κάτι στη φιλοσοφία του παιχνιδιού). Και δεύτερον πώς ήρθε στην ομάδα για 2ο πεντάρι ένας τόσο χαμηλού επιπέδου παίκτης όπως ο Φλόιντ. Πραγματικά τόσο στην περιφέρεια μπορούσαν να βρεθούν καλύτερες επιλογές (σωστή η αναφορά σε Γουόλτερς, θα μπορούσε να γίνει προσέγγιση ίσως και σε Μάντζαρη για μπακαπ), όσο και σε μπακαπ σέντερ θα μπορούσαν να υποσχεθούν στον Κώστα τον Αντετοκούμπο ρόλο εφάμιλλο ή και μεγαλύτερο από αυτόν που έχει μέχρι τώρα στη Βιλερμπαν. Μια ομάδα δηλαδή με Γουόλτερς, Μποχωρίδη (ίσως και κάποιον ακόμα μπακαπ Έλληνα ή 7ο ξένο), Νέντο, Μέικον, Παπαπέτρου, Σαντ Ρος, Γουάιτ, Έβανς, Παπαγιάννη και Κ. Αντετοκούμπο ουτε πιο ακριβή μοιάζει και σίγουρα πολύ πιο ισορροπημένη.

4 Likes

Εννοείται αυτό… αν εξαιρέσεις το εκτός έδρας παιχνίδι με την Βιλερμπάν που έχασε ενώ ήταν με 20 πόντους μπροστά (πραγματικό κατόρθωμα, το έβλεπα το παιχνίδι και δεν το πίστευα πως έγινε)… οι υπόλοιπες ήττες που έκανε είναι ήττες που θα κάνουν κι άλλοι (εκτός με Ρεάλ και Αρμάνι και εντός με ΤΣΣΚΑ). Άλλωστε και πέρσι ξεκίνησε χάλια και περισσότερες ήττες “εκτός προγράμματος” και στο τέλος τα σάρωσε όλα. Κατά τ άλλα συμφωνώ για το “κουρασμένο” ρόστερ της

Για τον Ολυμπιακό έχω να πω επίσης ότι μπάσκετ κάνοντας όλα (η σχεδόν όλα) τα αυτονόητα έχω να δω από πολύ πριν φύγει ο Σπανούλης καθώς από το 2014 και μετά (για μένα) πολλά κακώς κείμενα τα κουκούλωναν τα μεγάλα καλάθια που έβαζε… αυτός βέβαια έκανε αυτό που ήξερε

Καλο εκανε στον Ολυμπιακο το οτι σταματησε ο Σπανουλης. Ασχετως με το ποσο μεγαλος παιχτης υπηρξε.

6 Likes

Κώστας Αντετοκούμπο προτιμούσε βασικό ρόλο απ ότι Ελλάδα, και για αυτό αρνήθηκε και την πρόταση του γαύρου. Στον ΠΑΟ το βασικό 5αρι είναι ο Παταγιάννης.
Ο Φλόιντ είναι μια χαρά εξελίξιμος. Φαίνεται πολύ σοβαρός (για την ηλικία του και το γεγονός ότι είναι Αμερικανός μ ό,τι συνεπάγεται), πειθαρχημένος και με όρεξη να μάθει. Αν μείνει στην ομάδα, θα δείτε μεγάλη βελτίωση σε 2-3 χρόνια το πολύ.

Ο λόγος που το ρόστερ έμεινε έτσι όπως έμεινε, ήταν πρωτίστως χρηματικός. Δεν υπήρχαν λεφτά για Γουόλτερς. Ίσως έγινε κίνηση αλλά σίγουρα κόλλησε στα λεφτά. Ο Πέρι προορίζονταν για το 2o PG, όπως και ο Μέικον (που δείχνει πολλή αυτοπεποίθηση, το ξέραμε αυτό βασικά αλλά άλλο ChL άλλο EL) για αλλαγή του (ακόμα ντεφορμέ) Νέντο. Ο Πρίφτης περίμενε κοψίματα από ΝΒΑ γιατί δεν υπήρχε καλό αλλά φτηνό PG στην Ευρώπη, με εμπειρία EL. Λένε ότι πήγαινε για τον Φέρελ από την αρχή αλλά αυτός έψαχνε μέχρι τελευταία στιγμή συμβόλαιο ΝΒΑ.

Για το ύψος, δε σημαίνει απαραίτητα κάτι αν ο άλλος είναι πυραυλοκίνητος, βλέπε Τζέιμς και Λάρκιν. Θεωρητικά πρέπει το 2ο Γκαρντ της 5αδας να έχει ύψος αλλά βλέπεις ήδη ότι ο Πρίφτης πάει σε 5αδες με 2άρι (!) Παπαπέτρου, 3αρι Σαντ-Ρος, 4αρι Οκάρο.

Απαντήσεις υπάρχουν για όλες τις ενστάσεις/ερωτήσεις… Τα πάντα ξεκινάνε από το χρήμα. Επίσης ο Πρίφτης έκανε σχεδόν όλες τις εισηγήσεις. Θα δούμε στο τέλος τι θα γίνει αλλά εγώ βλέπω σε κάθε παιχνίδι νέα στοιχεία (πχ ο Μέικον χθες προσπάθησε 3 φορές να βγάλει back door για Papa) και είμαι αισιόδοξος για βελτίωση. Προφανώς και δε μιλάμε για 8αδα, μιλάω για καλύτερο πλασάρισμα από πέρσι και καλύτερο μπάσκετ.

1 Like

Για την Εφές να πω πως δεν είναι ομάδα του 0-4 κατά πάσα πιθανότητα θα ανέβει πολύ και θα μπει 8αδα. Αλλά νομίζω όλοι βλέπουμε Πως δεν είναι φέτος η ομάδα φόβητρο που θα σαρώσει τα πάντα.

Για τον Ολυμπιακό: Καλά τα πάει. Αν συνεχίσει έτσι δεν χάνει στο ΣΕΦ και αν χάσει ο αντίπαλος θα φτύσει αίμα. Και γενικά φαίνεται να έχει βρει μια ισορροπία και να βαδίζει σταθερά προς την 8αδα. Μονές μου ανησυχίες προς το παρόν η θέση 5 και το μέτριο ποσοστό στις βολές

Για τον ΠΑΟ: Πολύ ανισόρροπο ρόστερ όπως λέτε και εσείς πιο πάνω. Ξένοι αμφιβόλου ποιότητας και όπως έχω ξαναπεί μια χαρά παίχτης είναι ο Παπαπέτρου αλλά δεν νοείται ομάδα με στόχους στην διοργάνωση να τον έχει για ηγέτη της. Ελπίζω σε πρώτη φάση να αποφύγει τις τελευταίες θέσεις και μετά βλέπουμε

1 Like

Έλα ρε μόλις το είδα! Κέρδισαν οι Γερμανοί χτες την Αρμάνι; Εύγε! :basketball: :clap:

2 Likes

Σήμερα τις 4 το ξημέρωμα έβγαλε ανακοίνωση και η Φενέρ κατά της διαιτησίας. Αν είναι δυνατόν να παραπονιούνται ομάδες όπως η Φενέρ

Δεν έχω δει το ματς, δεν έχω άποψη. Πάντως και η Ρεάλ από τις χαϊδεμένες ομάδες της διαιτησίας είναι στην Ευρωλίγκα.

1 Like