From the 70's to the 80's

Λοιπόν… ποια δημοφιλή rock συγκροτήματα που έδρασαν και καταξιώθηκαν την δεκαετία του 70, πιστεύετε ότι είχαν, αν όχι ανάλογη, τουλάχιστον μια αξιόλογη συνέχεια στην επόμενη δεκαετία; Μουσικά κυρίως αλλά και εμπορικά. Στο poll έβαλα τα γκρουπ που προσωπικά το πέτυχαν και κάποια άλλα σαν αντικειμενικές προτάσεις. Κάποια είχαν ίσως και καλύτερη πορεία μέσα στα 80’s, κάποια άλλα απλώς συνέχισαν αξιοπρεπώς…

Priest για μενα… Εγιναν ακομα καλυτερη, ακολουθησαν το metal που εξελισσοταν εκεινη την περιοδο και προσεφεραν μοναδικα αλμπουμ σαν το British Steel, Sxreaming, Painkiller, Defenders, ενω μ αρεσουν και τα point of entry, ram it down και λιγοτερο to turbo…

Moon_Madness: ευφυής (κατά το φωτογενής) pollίστας (καλό;). Πραγματικά πολύ έξυπνο poll και οι υποψήφιες μπάντες είναι όλες πραγματικά υποψήφιες (οι Rainbow θα μπορούσαν κι αυτοί να μπουν, σκέψου και τον jiopa :D).

Ψήφισα Priest (φαβορί νομίζω) και Scorpions, γιατί η πορεία τους ήταν σχεδόν ισάξια στα 80s (αν είχε βγει και το Painkiller λίγους μήνες νωρίτερα, ο μέσος όρος θα ήταν υψηλότερος στα 80s για τους Priest).

Οι αγαπημένοι μου Rush και Hawkwind δε μπορούσαν εκ των πραγμάτων να υπερβούν τους εαυτούς τους στα 70s, κανένας δε μπορεί κατ’ εμέ.

Aξιομνημόνευτα τα Thunder and Lightning (1983, Cold Sweat κομματάρα, John Sykes αγαπημένος, ίσως ο πιο αρρενωπός κιθαρίστας σε παίξιμο) των Thin Lizzy, Fire of Unknown Origin των Blue Oyster Cult (1981), A Kind of Magic και The Miracle από Queen και φυσικά πάνω απ’ όλα τα δύο albums των Sabbath με τον Dio.

Λοιπον επειδη φευγω για δουλεια.
Rainbow,Deep Purple,Led Zepellin ,Uriah Heep πηραν την κατω βολτα.
Επισης,progressive rock μπαντες τυπου Camel,Yes,Eloy εβγαλαν τη μια πιπα μετα την αλλη.
Ξαναμαλωνουμε το βραδυ…ε…ε,ε,ε,ε,ε ξαναμιλαμε το βραδυ ηθελα να πω.
Προβλεπω και σε αυτο το thread να γινεται της γαμιολας παλι.

Δαγκωτό Scorpions
Οι Scorpions ασυζητητί παρουσιάζουν αντιστρόφως ανάλογη πορεία σε σχέση με την ποιότητα της μουσικής τους και την εμπορική καταξίωση από δεκαετία σε δεκαετία. Από το '80 και μετά ο δείκτης ποιότητας πέφτει κατακόρυφα και οι πωλήσεις αντίθετα εκτινάζονται στα ύψη!..ειδικά στην Ελλάδα ή μάλλον μόνο στην Ελλάδα.

Απλά πράγματα, οι Priest μουσικά οι Scorpions εμπορικά, για Sabbath τώρα τι να κάνεις…παπούδιασαν στα 80’ς :lol::lol:

Πιστεύω το φαινόμενο του Alice Cooper με την κατακλυσμιαία επιτυχία του “Trash” έχει ελάχιστα αντίστοιχα στην ιστορία της ροκ μουσικής. Ουσιαστικά σε ένα δημιουργικό τέλμα για πολλά χρόνια μετά τα διαχρονικά του έργα των '70ς, επανήλθε με το
"Raise your Fist…", αλλά κυρίως με το Trash και τον γνώρισαν χιλιάδες κόσμου που τον αγνοούσαν πλήρως ως τότε. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τους Aerosmith οι οποίοι επίσης επανήλθαν δριμύτεροι στα τέλη της δεκαετίας και στις αρχές της επόμενης.

Ωστόσο δε ξέρω αν οι συγκεκριμένοι πληρούν το ερώτημα του poll, μια που ουσιαστικά επανήλθαν στα τέλη των '80ς, και δεν είχαν ανάλογη πορεία κατά τη διάρκεια τους. Aν πάντως με το “eighties” δεν εννοούμε όλη τη δεκαετία αλλά μονάχα μια συγκεκριμένη φάση της, άνετα ο Alice Cooper. Πολύς κόσμος με το Trash τότε νόμιζε οτι επρόκειτο για νέο καλλιτέχνη!

Κατα τ’ άλλα εννοείται οι Priest παρέδωσαν έργο και υπήρξαν πολύ δημοφιλείς, επομένως ίσως και να είναι η πιο στάνταρ επιλογή απο τις του poll. Sabbath είχαν τις στιγμές τους σε δημιουργικό επίπεδο, οι δισκάρες με τον Dio και τον Martin με άλλα λόγια, αν και η απήχηση τους δεν ήταν η ίδια με εκείνη των '70ς…

Στο άλλο άκρο, το εμπορικό, ξεχωρίζουν τα ονόματα των Queen & Scorpions. Ειδικά οι Queen είχαν και αρκετές ωραίες στιγμές στα '80ς, πέρα από το καθαυτό εμπορικό κομμάτι.

@ Σε ευρύτερο ροκ πλαίσιο, τα '80ς παρέδωσαν αρκετές αξιόλογες στιγμές (αν και υποδεέστερες σε σχέση με τα '70ς) από τον David Bowie, ενώ ονόματα όπως Clash, Ramones & Siouxsie παρέμεναν στα σημαντικότερα της εποχής στο είδος τους, αν και όλοι ξεκίνησαν από τα '70ς. Και ίσως και άλλοι που τώρα βαριέμαι να σκεφτώ, ήδη γράφω τόση ώρα αυτό το ποστ. :stuck_out_tongue:

Γι’αυτό δεν έβαλα τα εν λόγω γκρουπ αγαπητέ jiopa! Κανένα δεν είχε καλή πορεία την δεκαετία του 80. Οι Zeppelin βέβαια δεν έβγαλαν κάτι :stuck_out_tongue: Και ναι, το prog rock γενικότερα, την δεκαετία αυτή ήταν ανύπαρκτο. Μην μου πείτε για Marillion, Pendragon κλπ…μιλάμε για γκρουπ ενεργά στα 70’s
Jiopa, μην ξεχνιέσαι boy…Το βράδυ κάτι κανονίσαμε!

Σιγουρα για μενα,απο καθαρα καλιτεχνικη αποψη,οι Σαμπαθ και οι Πρηστ συνεχισαν να παραδιδουν αριστουργηματα και στα 80’s,οι πρωτοι βεβαια ειχαν και καποιες κακες στιγμες,αλλα οι δυο δισκαρες με Ντιο και το Headless Cross με Martin φτανουν και περισσευουν,συν οτι υπηρχαν καλες στιγμες και στα υπολοιπα αλμπουμ τους.

Επισης,για μενα οι Queen μπορει δημιουργικα να μην μας παρεδωσαν τα διαμαντια των 70s,ομως συνεχισαν να βρσικονται δυναμικα στο προσκηνιο,εδωσαν καποια πολυ ομορφα τραγουδια αλλα και καλα αλμπουμ και κυριως τελειοποιησαν τις Live εμφανισεις τους(ο μεγας Φρεντι δηλαδη).

Πρώτα απ’όλα είναι είδηση, που δεν ψήφισα Rush σε ένα πολ. :stuck_out_tongue:

Κατά τ’άλλα. Priest, η απόλυτη εξέλιξη και εμπορικά και ποιοτικά. Sabbath, γιατί βγήκαν 3-4 εκπληκτικοί δίσκοι μετά από μια ριζική αλλαγή. Αυτά τα δύο ψήφισα.

Θα μπορούσε να είναι και Acdc, Scorpions, ή πολλά άλλα, αλλά τελικά η αλήθεια είναι μία…

[SPOILER]Άϊρον μέηντεν ρα, ουγκ…[/SPOILER]

Ωραίο poll.
Βασικά γνώμη μου είναι πως από το 1977 λίγο και το 1978 σίγουρα πιάνουμε ένα 80s feeling.Ήδη στην μουσική έχουν εισαχθεί οι ήχοι που θα βασίλευαν την επόμενη δεκαετία,η νοοτροπία ήταν παρόμοια κτλ.

Προσωπική μου γνώμη είναι ότι τα περισσότερα συγκροτήματα που είχαν έναν “prog” ήχο την δεκαετία του '70 έπεσαν σε πολλές λούπες της επόμενης δεκαετίας.
Να πω ότι αν και σαν vibe και σαν “διάθεση” μ’αρέσει αρκετά η δεκαετία του '80 σε θέμα γούστου,τέχνης κτλ δεν την πολυσυμπαθώ.

Λίγα συγκροτήματα λοιπόν ξέφυγαν από τoν νέο ήχο,την πλαστικούρα δηλαδή από synthesizers,guitar synths,δυνατά τύμπανα bass/snare 4/4,εφέ και άλλα (oi Floyd για παράδειγμα καθώς δεν δραστηριοποιήθηκαν πολύ μέσα στην δεκαετία-κυρίως στο τέλος όπου και έκαναν μεγάλες περιοδείες και άρα δεν είχαν μεγάλη επαφή-χωρίς όμως να σημαίνει ότι δεν την πάτησαν ΚΑΙ αυτοί)

Από ροκ συγκροτήματα η δεκαετία ανήκει στους Queen(με μία πιο εμπορική έννοια) φυσικά και αυτό χάρη στον τεράστιο Freddie Mercury και όλη αυτή την περσόνα που είχε.Ανταποκρίθηκαν όσο κανείς άλλος στο stadium rock,έπαιξαν και ταίριαξαν με τον ήχο κτλ

Γενικά το πνεύμα του ποστ μου δεν είναι τόσο “ποιοι έγραψαν κομματάρες στα 80s(όπως οι Priest)”,καταλάβατε πιστεύω…

Priest!

Τους ευνόησε η άνθιση του μεταλ στη δεκαετία του '80 και διατήρησαν ένα επίπεδο ποιότητας που οι περισσότεροι άλλοι μεγάλοι των 70’s δεν μπόρεσαν να κρατήσουν.
Θα ήθελα να πώ και για τους αγαπημένους μου Purple το ίδιο αλλά δεν μπορώ αφού πέρασαν τη μισή δεκαετία του '80 διαλυμένοι και ουσιαστικά κυκλοφόρησαν μέσα σε αυτή μόνο δύο studio albums. Όσο και να μου αρέσει το Perfect Strangers, δεν μπορεί να μπεί στη ζυγαριά δίπλα στη “συγκομιδή” των 70’s… :roll:

Οι Queen τη δεκατία του '80 έπαιξαν ανερυθρίαστα ποπ :p, οι Rush και ας έβγαλαν σπουδαία άλμπουμ ενθουσιάστηκαν με τους “νέους ήχους” στα “σύνθια” με αποτέλεσμα κάποιους πειραματισμούς που σήμερα ακούγονται απλά ως μνημεία της εποχής που κυκλοφόρησαν…

O Αlice σίγουρα δεν πέρασε την παραγωγικότερη του δεκαετία και ας λέει ο Έλλανορ πως το Trash έσωσε την παρίτδα στο τέλος! :stuck_out_tongue:
Για μένα ο συγκεκριμένος δίσκος (που βγήκε στους τελευταίους μήνες του '89) μόνο εμπορική ανάσα έδωσε στον Alice, του έφερε ένα κοινό άσχετο και ετερόκλητο που “γοητεύτηκε” από τα “πιασιάρικα” ρεφρέν του Desmond Child… :?
Δεν τα είχε ανάγκη αυτά ο Alice…
Ας είναι, στις τότε συνθήκες, αν δεν γινόταν αυτό το “σουξέ” δεν υπήρχε περίπτωση να τον δούμε για πρώτη φορά στη Λεωφόρο το καλοκαίρι του '90 :wink:

Να προσθέσω πως εμπορικά οι ZZ Top και οι Aerosmith(που νομίζω δεν έχουν αναφερθεί ακόμα) πήγαν πάαααααααρα πολύ καλά,με αμφιλεγόμενου καλλιτεχνικού επιπέδου άλμπουμς βέβαια τουλάχιστον για μένα.Από εκεί και πέρα οι περισσότερες μπάντες των 70s ξεκίνησαν μουδιασμένα την δεκαετία του 80 λες και έκλεισε κάποιος τον διακόπτη της έμπνευσης.
Πάντως κάποιοι συνέχισαν να μου αρέσουν,όπως οι Rainbow(Difficult…,Straight…),οι UFO και το μάλλον αδικημένο No Place to Run,οι Thin Lizzy που βέβαια έβγαλαν το αδύναμο Renegade αλλά μας αποζημίωσαν μετά.Από εκεί και πέρα οι AC/DC μπήκαν φουριόζοι με Back in Black αλλά απογοήτευσαν λιγότερο ή περισσότερο στη συνέχεια(ελπίζω να μην διαβάζει ο Crabsody).

Tώρα κάτι μπάντες τύπου Yes που κυκλοφόρησαν κάτι ξεφτιλίκια δεν τις αναφέρω καν.Σκατά πραγματικά!:stuck_out_tongue:

Οι μπάντες που και καλλιτεχνικά και εμπορικά μεγάλωσαν ήταν οι Priest τους οποίους και ψηφίζω,οι Accept(μέρα με τη νύχτα) και οι Saxon που και αυτοί στο τσακ προλάβαν την δεκαετία(αλλά εντάξει,όχι συγκρίσιμα μεγέθη με τους άλλους του poll).

from the seventies to the 80’s all the unknown pleasures came closer to us.

Χαχα,καλά μας τα είπες!
Για Joy Division μιλάς αν δεν κάνω λάθος ε?

ε μα τι άλλο :smiley:

Απο το πολ θα επιλέξω τους judas priest. Η δεκαετία του 80 ήταν πολύ παραγωγική για αυτούς, ίσως όσο και τα 70’ς

Καποιοι που συνεχισαν σολο «πιανονται»? :stuck_out_tongue:
Γιατι τοτε πρεπει να προσθεσουμε τον Ozzy που συνεχισε σε ψηλα επιπεδα και μουσικα και εμπορικα.
Απ?αυτους στο poll Priest και Queen θα ελεγα.Black Sabbath τα΄χουμε ξαναπει δεν υπαρχουν μετα τον τρελο,οι υπολοιποι σε ρηχα νερα με εξαιρεση τον Alice Cooper που μαλλον ειχε μια χαμενη δεκαετια πριν το comeback.

ου πώς δεν πιάνονται (άν και όχι σόλο απλά με όχι το ίδιο γκρουπ)…

…Black Sabbath, περίοδος Dio
…Judas Priest…Defender Of The Faith, και κυρίως Painkiller…το 90 ανήκει στα 80ςς
:):!: