George Orwell

Ενταξει, τα λογια ειναι μαλλον περιττα. Το 1984 και την Φαρμα των ζωων τα κατατασσω χωρις δευτερη σκεψη στ’αγαπημενα μου βιβλια. Οσοι ενδιαφερονται να τα διαβασουν ας ζητησουν να κανω εγω ή καποιος αλλος μια μινι περιληψη. Οσο για τους υπολοιπους, εχετε διαβασει τα αλλα του βιβλια? Προτεινετε τιποτα.

κάνε μια για τη φαρμα των ζωων ρε Νικο.

Ok, αυριο λογικα θα την ποσταρω. Το 1984 σ’αρεσει? Εχεις πολυ ακομα?

ναης
φυσικα μ’αρεσει, οταν τελειωσω (οπου να ναι) θα ποσταρω ολοκληρωμενη γνωμη.

Το 1984 ειναι απ τα βιβλια που πραγματικα μπορουν να επιδρασουν καταλυτικα στον τροπο σκεψης σου.Ειναι επισης τρομακτικο το ποσο επικαιρο συνεχιζει να ειναι 50 χρονια μετα τη συγγραφη του και δω ερχεται να αποκαλυφθει το μεγεθος του ταλεντου αυτου του “αιρετικου” για πολλους συγγραφεα.Ανηκει πιστευω σε αυτο το ειδος μιθυστορηματων που δε σου αποκαλυπτουν ολα τα μυστικα τους απ την πρωτη αναγνωση,ειναι απο τα αναγνωσματα που πρεπει πραγματικα να μελετησει και οχι απλα να διαβασει καποιος,ωστε να κατανοησει ολες τους τις πτυχες.Το ιδιο σημαντικη φυσικα ειναι και η Φαρμα των ζωων,αν και ο συμβολισμος της δεν ειναι τοσο ακανθωδης οσο του 1984 πιστευω.Δεν ετυχε να διαβασω αλλα βιβλια του,αλλα θα το κανω στανταρ καποια στιγμη.

Aκριβώς! Πάντως πιστεύω ότι το 1984 είναι και θα είναι διαχρονικό έργο…ενώ η φάρμα των ζώων είναι πιο πολύ δημιουργημένη για να κρτικάρει ένα πολύ συγκεκριμένο γεγονός για αυτό και ίσως σε μερικά χρόνια να μπεί σε πιο δεύτερή μοιρά. Εγω θεωρώ και τα δύο εξίσου εκπληκτικά απλώς πιστεύω ότι η Φάρμα των ζώων για να την απολαύσει κανείς(αν λέγεται απόλαυση αυτό το πράγμα που νιώθεις…) πλήρως θέλει και ένα ιστορικό υπόβαθρο γιατί αυτό που αξίζει περισσότερο στη γραφή του κατά την αποψή μου είναι οι καταπληκτικοί παραλληλισμοι που έχει καταφέρει να αποτυπώσει ο Orwell…

Aπλά :respect: σε έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ου αιώνα:)

All animals are equal, but some animals are more equal than others…:wink:

Το 1984 είναι εκπληκτικό! Το διάβασα πριν από 14 χρόνια κι ακόμα κρατά η επίδρασή του.

Είναι αριστα γραμμένο. Ειδικά σ’ εκείνο το σημείο που σε αποκοιμίζει και πλατειάζει για μερικές σελίδες ώστε να σου έρθει ακόμα πιο έντονα η «σφαλιάρα» της καταδίωξης. ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟΣ!

Ομολογώ πως και εγώ θεωρώ λίγο χαμηλότερο το Animal Farm. Αν και είναι κι αυτό εξαιρετικό ανάγνωσμα.

δε νομίζω ότι τα υπόλοιπα βιβλία του είναι τίποτα το αξιόλογο. Εξ άλλου το κυριο του επάγγελμα ήταν αρθρογράφος και πολιτικός αναλυτής. Όχι συγγραφέας.

Από τα 2 που έχουν προαναφερθεί ξεχωρίζω τη Φάρμα των Ζώων. Το 1984 δε με ξετρέλανε ποτέ (όπως και το βιβλίο του Χάξλεϋ που είναι στην ίδια θεματολογία). Άσε που εκείνη τη χρονιά γεννήθηκα εγώ, άρα μας δυσφημεί ο Όργουελ :stuck_out_tongue:

Για την ιστορία όταν ο 'Οργουελ εξέδωσε την φάρμα των ζώων κριτικός σε ευρείας κυκλοφορίας περιοδικό της εποχής είχε γραψει:'Μα τί σκεφτόταν ο Οργουελ όταν έβγαζε βιβλίο με ζώα?Ποιός θα τ αγοράσει?"Που να ξερε… χι!Μερικές φορές η ζωή κρύβει μεγαλύτερη ειρωνεία απο μας…:stuck_out_tongue:

Το 1984 ας το διαβάσουν όσοι θέλουν καμερες στους δρόμους, για να δώ τι γνώμη θα σχηματίσουν μετά…

εγώ πάντως (δίχως να θέλω τις κάμερες στους δρόμους) το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι πρόκειται για επιστημονική φαντασία… :oops: Το ίδιο συμπέρασμα έβγαλα και για το “θαυμαστό κόσμο” .

Σε εμένα πάλι δίνει την εντύπωση του πως θα γίνει ο κόσμος σε μερικά χρόνια αν δεν αλλάξουν δραστικά τα πράγματα, αλλά στο κάτω κάτω αυτό επαφίεται στην προσωπική κρίση του κάθε αναγνώστη.

Είναι επιστημονική φαντασία. Και είναι και κοινωνικός σχολιασμός. Αυτά δεν έρχονται σε αντίθεση, κάθε άλλο, η Ε.Φ., σε μεγάλο βαθμό, ανέκαθεν είχε έντονο το κοινωνικοπολιτικό στοιχείο μέσα της :slight_smile: Πόσο μάλλον όταν οι συγγραφείς τους (Όργουελ, Χάξλευ) υπήρξαν έντονα πολιτικοποιημένα πρόσωπα, και δήλωναν πως τα κείμενα τους είναι αλληγορικά.

προφανώς, αλλά είναι σαν τη τεχνιτή νοημοσύνη. Καταστροφολογίες σε πράγματα όπου πολλά από αυτά είναι ανέφικτα να πραγματοποιηθούν (και αν όχι ανέφικτα, πολύ πολύ μακρινά)

και κατι που ταιριαζει εδω, απο Βαρναλη!

Πως μας θέλει η «Αληθής Δημοκρατία»

Να μην ακούω και να μη βλέπω να πατώ.
Να μη νογάω και να’ χω το στόμα βουλωτό.
Να μη με φαρμακών’ η μπόχα του καιρού μου.
Χωρίς αυτιά και μάτια, μύτη και μυαλό,
μουγκός να πηαίνω, όποτε μου 'ρθει, προς νερού μου,
κι άμα τσινάει ο Γάιδαρος να μη γελώ.
Και σα με καρυδώνουνε μουνούχο σκλάβο
οι Αμερικάνοι, εγώ να βλαστημάω το Σλάβο

Από Όργουελ αξίζει επίσης το “Φόρος Τιμής στην Καταλονία” που αποτελεί περιγραφή των ημερών του όταν ήταν εθελοντής στον Ισπανικό Εμφύλιο. Μόνο για όποιον ενδιαφέρεται για την Ιστορία, βέβαια.

έχω διαβάσει τη φάρμα των ζώων,το οποίο σίγουρα είναι κλασσικό,για τα μηνύματα και τη θεματολογία του,αλλά ο τρόπος γραφής δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο…δεν είναι καν στα αγαπημένα μου

H φάρμα των ζώων είναι κάτι σαν το ανέκδοτο με τους 10 πίθηκους και την μπανάνα για την εταιρική νοοτροπία που διάβασα στην κατηγορία με τα ανέκδοτα. Σου πετάει απογυμνωμένη την αλήθεια και τη φύση του ανθρώπου.

Επίσης δεν υπάρχει ούτε μία λέξη στο 1984 που να είναι επιστημονική φαντασία. Ολά , κάπου, σε κάποιον έχουν συμβεί. Απλώς αυτά που περιγράφει δεν είναι διαδεδομένα. Στην εποχή μας μπορούν να χαρακτηριστούν ‘μεμεονομένα περιστατικά’.

Και φυσικά δεν πρόκειται για λογοτεχνία (αν και υπάρχει λογοτεχνική αξία) αλλά για αρθρογραφία.

μολις τελειωσα και γω το 1984
νταξει, δε χρειαζεται να πω πολλα, τα χουν πει λιγο πολυ οι αλλοι.
απλα συγκλονιστικο και περα για περα αληθινο εκπεμει sos…νομιζω οτι ολοι, ανεξαρτητα αν τους αρεσει να διαβαζουν η οχι, πρεπει να το διαβασουν.

“Φόρος Τιμής Στην Καταλονία” λοιπόν.

Έχει ενδιαφέρον το πως αρκετός κόσμος βλέπει στον Όργουελ μόνο τον σφοδρό επικριτή του κομμουνιστικού μπλοκ της εποχής (του υπαρκτού σοσιαλισμού με άλλα λόγια, με τη Φάρμα Των Ζώων π,χ), αγνοώντας όμως εκείνη την άλλη πελυρά του, που την εξέφρασε τέλεια σε αυτό το βιβλίο . Εκείνη του αγωνιστή δημοκράτη και αριστερού (με την ευρεία έννοια), που τάχθηκε υπέρ της υπόθεσης της χαμένης ουτοπίας τότε στον Ισπανικό Εμφύλιο, μαζί με τόσους άλλους (όπως ο Χέμινγουεη).