Greek Action Cinema 1960's-1970's

Eδω και μερες παρουσιαζω στο ‘‘Ti DVD ειδατε σημερα…?’’ ελληνικα action διαμαντια των δεκαετιων 1960-1970 που βλεπω η ξαβναβλεπω τις τελευταιες μερες και ειπα να ανοιξω ενα thread ειδικο για αυτο το θεμα,για να λεμε τις αποψεις μας.
Ταινιες action/war/mystery/crime που εχουμε η δεν εχουμε δει στην ΤV και που θελουμε να δουμε η να ξαναδουμε.
Νικος Φωσκολος,Γιαννης Δαλιανιδης,Ντινος Δημοπουλος,Ομηρος Ευστρατιαδης,Σταυρος Τσιωλης,Βαγγελης Σερνταρης,Πανος Γλυκοφρυδης,Ντιμης Δαδηρας,Βασιλης Γεωργιαδης,Κωστας Καραγιαννης,Ερρικος Ανδρεου ειναι μερικοι απο τους σκηνοθετες των δυο αυτων δεκαετιων που στα ιταλικα πρoτυπα ,γυριζαν ταινιες ολων των ειδων.Πολλες απο αυτες θα μπορουσαν καλλιστα να ειναι γαλλικες η ιταλικες και σε πιο προχωρημενες περιπτωσεις εχουμε συμμετοχη πολλων διεθνων stars της εποχης(p.x Fernando Sancho,Barbara Bouchet(H ΘEA!!!),Udo Kier(Nαι,ναι κι ομως!!!)).
Ελληνες ηθοποιοι πολλοι:Nικος Κουρκουλος(Alain Delon της Ελλαδας),Γιωργος Φουντας,Κωστας Πρεκας(Μπλιαχ),Κωστας Καζακος(ο πιο απαραδεκτος Ελληνας ηθοποιος για μενα),Νικος Γαλανος(ξανα μπλιαχ),Λακης Κομνηνος(King Of The Cool),Γιαννης Βογλης(λατρεια) ηταν οι πρωταγωνιστες,αλλα ολα τα λεφτα σε αυτες τις ταινιες ηταν οι β ρολοι παιγμενοι απο εξαιρετικους ηθοποιους οπως ο Σπυρος Καλογυρου,Ζωρας Τσαπελας,Ανεστης Βλαχος(ο αγαπημενος μου κακος),Mανος Κατρακης(ο Θεος Των Θεων),Γιαννης Αργυρης(φοβερος ηθοποιος)για να αναφερω μερικους!!!
Ας παρουμες ομως τα πραγματα απο την αρχη.Δεν θα πω πολλα,ουτως η αλλως πανω κατω αρκετοι γνωριζετε αρκετα πραγματα,αλλα θα ηθελα στο τελος να κανω μια δεκαδα απο αγαπημενα ελληνικα sleazy action films.
Η Finos Films σε πιο εμπoρικα μονοπατια μας εχει δωσει τις πιο γνωστες ταινιες του ειδους,περα απο κωμωδιες με Βουγιουκλω και Παπαμιχαηλ.Την δεκαετια του 1970 ομως με προεξεχωντα τον αρχοντα του video στη δεκαετια του 1980 και μονιμο σκηνοθετη στο Alter των εκπομπων της Αννιτας Πανια,κυριο Ομηρο Ευστρατιαδη,γυριστηκαν action movies,που δυστυχως οι ασχετοι μπαμπαδες και μαμαδες μας τις ελεγαν τσοντες.Ταινιες στα ιταλικα προτυπα με soft πορνο σκηνες και αστυνομικη πλοκη!!!

Αγαπημενες ταινιες χωρις αξιολογικη σειρα.
1)’'Κατηγορω Τους Ανθρωπους’’(1966) του Ντινου Δημοπουλου.Σε σεναριο Ν.Φωσκολου με Ν.Κουρκουλο,Γ.Βογλη,Μ.Κατρακη.
2)[B]’‘Ο Βαλτος’’/B του Ντινου Δημοπουλου.Ενταξει ,την λατρευω αυτην την ταινια παιδια ο Βογλης εδω απλα δεν παιζεται.Απιστευτη περιπετεια a la 1970’s!!!
3)’‘Nομος 4000’’(1962) του Γιαννη Δαλιανιδη.Ολοι το εχουμε δει,ολοι το γουσταρουμε.Δεν ειναι και πολυ action,αλλα λεει πολλα.
4)’[B]‘Το Χωμα Βαφτηκε Κοκκινο’’/B του Βασιλη Γεωργιαδη.Υποψηφια για Oscar Ξενογλωσσης Ταινιας τωρα ειναι και θα ειναι ενα αριστουργημα λατρεμενο.Ενα σας λεω,οτι στα πιο εγκριτα sites για spaghetti western/euro-western συμπεριλαμβανεται και θεωρειται απο τα καλα του ειδους.
5)’‘Οι Σφαιρες Δεν Γυριζουν Πισω’’(1967) του Νικου Φωσκολου.Ειμαι φολα western-ακιας και κυριως spaghettακιας.Παιδια απο τα καλυτερα spaghetti ειναι αυτη η Τ-Α-Ι-Ν-Α-Ρ-Α με τον Καλογυρου να δινει ρεσιταλ ερμηνειας.Γυρισμενο στα βουνα,ελληνικη αποπειρα για spaghetti που απλα γαμαει.Τι να πρωτοπω για τον Θεο και παρεξηγημενο Νικο Φωσκολο.Δειτε το,η τηλεοραση δεν πρεπει να το εχει παιξει τα τελευταια 30 χρονια!!!(Ενταξει το βραδυ θα το ξαναβαλω να το δω.Πω Πω Τι Θυμηθηκα!!!)
6)’[B]‘Καταχρησις Εξουσιας’’(1971) του Σταυρου Τσιωλη.Ισως το καλυτερο ελληνικο αστυνομικο στα χναρια των γαλλικων policiers και των Ιταλικων Polizzioteschi.Aπιστευτη πλοκη,δραση,ερμηνειες,μουσικαρα οπως ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΥΤΕΣ!!!
7)’‘Διαμαντια Στο Γυμνο Σου Σωμα’’ (1972)του Ομηρου Ευστρατιαδη.Αυτο θα πει cult/b-movie/action!!!Eνταξει τα ρεστα μου!!!(Παιδια δυστυχως ο αστικος μυθος το θεωρει τσοντα.Ουτε βυζι δεν δειχνει.Λαθος εντυπωση ειχαμε ολοι μας.Σταθης Ψαλτης(αυτοαδικημενος λογω επιλογων,αλλα πολυ σπουδαιος) σε πρωτη εμφανιση στην αρχη της ταινιας.Η ταινια εχει καταιγιστικη δραση!!!
8)[B]’‘Ενα Γελαστο Απογευμα’’/Bτου Ανδρεα Θωμοπουλου.Ελληνικο πολιτικο thriller με Νικο Κουρκουλο.Τι ωραιες ταινιες γυριζονταν ρε παιδια,γαμω το Safe Sex μου και τις τωρινες αρχιμ…ες!!!
9)[B]’‘Η Ζουκλα Των Πολεων’’/Bτου Σταυρου Τσιωλη.Αστυνομικαρα με Κωστα Πρεκα και Μαιρη Χρονοπουλου,με σκηνες σε νταμαρια,σε χαρτοπαιχτικες λεσχες,δρομους,πιστολιδια,κυνηγητα.Φοβερη ταινια!!!
10)’‘Tανγκο 2001’’(1973)του Κωστα Καραγιαννη.Oσοι ειστε μυημενοι στα ιταλικα gialli,ψαξτε το.Ελληνικο θριλερακι,εντελως sleazy με Λακη Κομνηνο.Πολυ καλο!!!

Ακουω αποψεις,προσθεσεις,παρατηρησεις!!!

H αλήθεια είναι ότι έχουν γυριστεί πολλές καλές ταινίες εκείνη την περίοδο που δυστυχώς επειδή ήταν ελληνικές, δεν είχαν την αναγνώριση που τους άξιζε και τώρα μιλάμε για κρυμμένα διαμάντια. Θ’ αναφέρω κάποιες ταινίες που λάτρεψα, επειδή κυρίως ανήκουν σε ένα είδος αγαπημένο σε εμένα: Τα αστυνομικά θρίλερ.

Οι αδίστακτοι (1965)

Τρομερή ταινία με Κούρκουλο που θέλει να γίνει καλό παιδί και δεν τον αφήνουν!
Πολύ καλός στον ρόλο του τσόγλανου, ο Γιώργος Μούτσιος.

Κραυγή (1964)

Από τα καλύτερα αστυνομικά θρίλερ που έχω δει! Στα χιτσκοκικά πρότυπα, το φιλμ αρχικά πραγματεύεται την δολοφονία μιας γυναίκας για συγκεκριμένους λόγους, με αδιάψευστα άλλοθι και τρελό food for thought. Eξελίσσεται σε κλασικό δυνατό αστυνομικό. Φοβεροί οι Μούτσιος (πάλι!) και Φούντας!

Αμφιβολίες (1964)

Επίσης χιτσκοκικό θριλεράκι με τρομερό ενδιαφέρον και σε “who’s done it” στυλ.
Φοβερός ο Κούρκουλος που προσπαθεί να λύσει ένα μυστήριο σε πλούσια οικογένεια,
όπου γίνονται περίεργα πράγματα και δεν ξέρεις ποιος είναι ο τρελός!

Υπάρχουν πάρα πολλές άλλες ταινίες, ενδεικτικά ανέφερα τις παραπάνω και σας συνιστώ να τις δείτε όσοι γουστάρετε το είδος! :wink:

Συμφωνω απολυτως με Moon Madness και με τις τρεις ταινιες οι οποιες ειναι πολυ καλες.Κυριως προτιμω το ‘‘Aδιστακτοι’’,σε σεναριο Φωσκολου φυσικα και σκηνοθεσια Ντινου Κατσουριδη που ολοι ξερουμε απο την τρομερη κωμωδια ‘‘Της Κακομοιρας’’ και απο τις δραματικες κωμωδιες με Θ.Βεγγο στη δεκαετια του 1970.

Προσθετω και τις εξης:

1)[B]’‘O Θανατος Θα Ξαναρθει’’/B του Ερρικου Θαλασσινου.Απιστευτο whodunnit σε στυλ Agatha Christie με απιστευτη πλοκη κι εξελίξη.

2)[B]’‘Θεμα Συνειδησεως’’/Bτου Πετρου Λυκα.Νικος Κουρκουλος rulessssss!!!Φοβερη μουσικη κι ατμοσφαιρα.

3)[B]’‘Δακρυα Για Την Ηλεκτρα’’/Bτου Γιαννη Δαλιανιδη.Ισωσ η καλυτερη ταινια του Δαλιανιδη για μενα σε σεναριο Φωσκολου φυσικα.Η ταινια με μεγαλη δυσκολια εμεινε εξω απο την παραπανω δεκαδα μου.Και ποιος δεν παιζει εδω?Δεν ειναι τοσο action,αλλα εχει παρα πολυ καλους διαλογους ,ερμηνειες(ισως η καλυτερη της Λασκαρη) και μυστηριο.Κατρακης,Χρονοπουλου,Λασκαρη,Κομνηνος,Αλεξανδρακης!!!

οτι ναναι…σπάω δυο μέρες το κεφαλι μου να θυμηθώ την ταινία που σου έλεγα, και την εχει τώρα στο ετ1.!

[B]Εβδομη μέρα της δημιουργίας [/B]

ειναι για ενα ζευγάρι όπου ο άντρας δεν συμβιβάζεται με οτι του προσφέρουν για δουλειά, και θέλει να κυνηγήσει το όνειρο του…

πολύ στενάχωρη ταινία…την εχω δει καμιά 25141 φορές…

[B]ΗΘΟΠΟΙΟΙ[/B]
Γιώργος Τζώρτζης,Ελλη Φωτίου,Μπέττυ Αρβανίτη,Αγγελος Αντωνόπουλος,Νίκος Δαδινόπουλος
[B]ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ/ΕΣ[/B]
Βασίλης Γεωργιάδης

Φοβερη!!!Την ειχα δει μετα το στρατο και κοντευα να αυτοκτονησω.Eλεγα οτι δεν θα εβρισκα δουλεια ποτε.
Πολυ καλη ταινια,αλλα ειναι πιο πολυ drama,οχι action!!!
Kαλοδεχουμενο entry φυσικα!!!

#-o θεέ μου πόσο χαζός νιώθω.??! δεν είχα δει το action.!! #-o

*φωνή, μέσα μου, “καλά νιώθεις” :lol:

θα προσπαθήσω να θυμηθώ κάτι σε αυτό που λες…

Σιγα ρε συ,βαλε ο,τι θες.Βαλε και Βουγιουκλακη ‘‘Υπολοχαγο Νατασα’’ αν θες.
Αν μην τι αλλο εχει action!!!

οχι ρε συ…! αφού εχει ενα συγκεκριμένο θέμα…

αν και το σκέφτομαι αν χωράει εδώ.

σήμερα εχει αυτό.:
[B]Το κάθαρμα [η μαρκησια του λιμανιού]
ΕΤ3 , 23:00[/B]
http://tv.pathfinder.gr/et3/et31204102300.html

θα το δω μετα απο καιρό

Ρε παιχταρα που το ξεθαψες αυτο το’‘διαμαντακι’’ μου?
Ναι,καλουτσικο ειναι το ‘’[B]Καθαρμ[/B]α’’.
Προσωπικα με [B]Φουντα[/B] προτιμω αλλα βεβαια,με αποκορυφωμα το ‘’[B]Πυρετος Στην Ασφαλτο[/B]’’.

Ωχ,ρε συ[B] Βλαχοπουλου[/B] βλεπω!!!Αλλο καθαρμα ειναι αυτο.Εγω ελεγα την ταινια με [B]Γ.Φουντα[/B] που λεγεται το’’[B]Καθαρμα[/B]’’.Ε,αυτο μαλλον δεν κολλαει εδω!!!

:blink: τι βλαχοπουλου??
η ταινία με τον Φουντα είναι.

ελληνική τηλεόραση λέμε…
πάει η ταινία :frowning:

‘’[B]Oi Εκβιασταi[/B]’’(1972) του [B]Παυλου Φιλιππου[/B]

Στα ιταλικα sleaze προτυπα της εποχης,ενα κρυμμενο ελληνικο διαμαντακι με [B]Λακη Κομνηνο[/B] και [B]Αντρεα Μπαρκουλη[/B] ,αλλα και [B]Ντινο Ηλιοπουλο [/B]και φοβερη μουσικη απο [B]Γιαννη Σπανο[/B] για αλλη μια φορα.
Η ταινια ξεκιναει με [B]Κομνηνο[/B] και [B]Δημο Σταρενιο [/B]μεσα στη φυλακη οπου μιλανε για καποιο κολπο με ναρκωτικα.Στη συνεχεια ο [B]Λακης[/B] αποφυλακιζεται,γινεται μελος της σπειρας κι απο εκει και μετα καλα να περασουμε.
Βρωμικο,λιγδιασμενο,σαπιο,σκληρο,cult action film με γερες δοσεις δρασης και ολα τα αγαπημενα κλισε του ειδους.Προωπικα ειμαι λατρης του ειδους απο οποια χωρα κι αν προερχεται και πιστεψτε με η δικη μας χωρα μπορει αν επαιρεται οτι τις δεκαετιες 1960 και κυριως 1970 εβγαλε πολλες και καλες τετοιες ταινιες και για μενα ειναι πραγματικα κριμα που πλεον δεν γυριζονται στην Ελλαδα αστυνομικα με σκληρους,κακους,πρεζονια και πρεζεμπορες ,παρα ηλιθιες τηλεοπτικου τυπου χαζοκωμωδιες της πλακας!!!
Για να συγκεφαλαιωσω αν ειστε fans ψαξτε το.
Κι επειδη πλην του Crimson δεν βλεπω κανεναν αλλο να ασχολειται,Crimson παρε την ταινια στο youtube και κατσε να γουσταρεις.
Δεν ειναι αρισστουργημα,αλλα θα γουσταρεις.

:thumbup:

να μην ανοίξουμε συζήτηση για το τι γυρίζεται εδώ.

‘‘Oi Aπανθρωποι’’(1976) του Παυλου Φιλιππου

Αλλη μια ταινια του καμμενου στη βιντεοταινια των’80’s cult σκηνοθετη,Παυλου Φιλιππου .Η ταινια ειναι επισης action movie ,αστυνομικη με σχεδον ιδιο cast με αυτο των ‘‘Eβιαστων’’,αλλα για μενα ακομη καλυτερη.Εδω εχουμε ληστεια στο καζινο του Μοντ Παρνες και ακολουθως κυνηγητα,απαγωγες,σκοτεινους χωρους(λιμανια,τρενα,παλιες αποθηκες.νεkροταφεια πλοιων)και βρωμικες ερμηνειες.
Ενταγμενη και αυτη στο κλιμα της εποχης και με παρομοι στυλ με αυτο των ιταλικων polizzioteschi και η χωρα μας αφηνει τα διεπιστευτηρια της σε ενα ειδος που δοξαστηκε πανευρωπαικα ακι οχι μονο στα 70’s.
Μπορει να εχει καποιες αναποφευκτες σεναρικες τρυπιτσες,αλλα ολα τα αλλα το καλυπτουν αυτο καθως η ταινια ειναι σκληρη και πολυ ρυθμικη.
Γενικως ταινιαρα για το ειδος,μου αρεσε πολυ και δεν εχει να ζηλεψει και πολλα απο τις ιταλικες!!!

Για οσους ψηθηκαν…

Y.Γ.Ξερω ο ρυθμος που βλεπω ταινιες τωρα τελευταια ειναι κυριολεκτικα φρενηρης κι ασταματητος.

το εχει σήμερα στο πρόγραμμα της ερτ.
αν δεν το δείξει πάλι για 5η φορά(!!) θα πάρω τηλεφωνώ στην ροη και θα πω οτι εχω βάλει βόμβα.

  • γεια σας. έχουμε τοποθετήσει βόμβα στο κτήριο. σε 20 λεπτά θα ανατιναχτούν ολα.
  • σοβαρά μιλάτε.??!
  • ναι. δεν μου λετε… εσείς είστε που κανονίζετε το ποια ταινία θα παίξει και ας έχετε αναγγείλει άλλη?
  • εεε, ναι.
  • οκ. εσείς καθίστε μέσα. κάνει κρύο έξω

‘’[B]Εφιαλτης[/B]’’(1961) του [B]Ερρικου Ανδρεου[/B]

Το ελληνικο film noir,ως ειδος,αν και δεν εχει να επιδειξει παρα πολλες ταινιες,τη δεκαετια του 1960 καταφερε με καποιο τροπο να κανει αισθητη την παρουσια του και καποιοι σκηνοθετες να δημιουργησουν εργα αρκετα επηρεασμενα απο ταινιες του εξωτερικου.
Στα πρωτα του βηματα ο σπουδαιος [B]Ερρικος Ανδρεου[/B],εκτος του οτι εφτιαξε την μαλλον καλυτερη ταινια του,μας αφησε να επαιρομαστε για να ενα ατμοσφαιρικο,ψυχολογικο thriller μυστηριου κι αγωνιας,που δεν εχει σε τιποτα να ζηλεψει απο αλλες πιο φημισμενες αμερικανικες και βρετανικες παραγωγες της εποχης.
Με τα σημαδια του ‘’[B]Psycho[/B]’’ πολυ εντονα,μια και το τελευταιο ειχε κυκλοφορησει ενα χρονο πριν,ο [B]Ανδρεου[/B],σαφως επηρεασμενος απο τον [B]Ηitchcock,[/B] κανει μια ταινια με την οποια τον κοιταει πραγματικα στα ματια.
Πολυ καλο χτισιμο ατμοσφαιρας,εφιαλτικα πραγματικα σκηνικα,οπως υποδηλωνει και ο τιτλος,πολυ καλες ερμηνειες κυριως απο την εξαιρετικη [B]Βουλα Χαριλαου[/B] και jazz μουσικη υποκρουση απο το [B]Μιμη Πλεσσα[/B].
Οσοι ειναι fans των παλιων ελληνικων ταινιων μυστηριου και δεν εχουν δει τη συγκεκριμενη ταινια,ας το κανουν αμεσα διοτι χανουν πραγματικα.
ΤΑΙΝΙΑΡΑ!!

Οριστε και η ταινια…

εδω ειναι η ταινία. έβαλες λάθος λινκ.

*θα την τσεκαρω

Ναι,οντως εκανα λαθος,αλλα το διορθωσα κι εγω.
Τσεκαρε το,αξιζει …

‘’[B]Ο Δολοφονος Αγαπουσε Πολυ[/B]’’(1960) του [B]Ιωνος Νταιφα[/B]

Συνεχιζεται το αφιερωμα στο ελληνικο film noir με ταινιες της διετιας 1959-1961 κατα την οποια γυσριτηκαν αρκετουτσικα ελληνικα noir αστυνομικα διιαμαντακια με μυστηριο και αγωνια.
Το συγκεκριμενο ειναι σκηνοθετημενο απο το [B]Βολιωτη Ιωνα Νταιφα[/B] και εχει ως πρωταγωνιστες το [B]Δημητρη Μυρατ[/B],το [B]Βυρωνα Παλλη[/B] ,το [B]Σπυρο Καλογηρου[/B] και αλλους…
Ενας δημοσιογραφος δολοφονειται και η αστυνομια κλεινει στη φυλακη εναν ηθοποιο ως υποπτο και το μυστηριο ξεκινα.
Λογω της μικρης διαρκειας της (66 λεπτα) η ταινια μου φαινεται καπως ανολοκληρωτη και καπως βιαστικη και ειναι εμφανες οτι θα μπορουσε να εμπλουτιστει με περισσοτερο μυστηριο και suspense.
Εστω κι ετσι ομως προκειται για ενα συμπαθεστατο ελληνικο crime movie με σκοτεινα πλανα και εναν επισης σκοτεινο car chase…

Οριστε η ταινια…

http://www.youtube.com/watch?v=gh8-ZQYYdT0