When used in conversation, grotesque commonly means strange, fantastic, ugly or bizarre, and thus is often used to describe weird shapes and distorted forms such as Halloween masks or gargoyles on churches. More specifically, the grotesque forms on Gothic buildings, when not used as drain-spouts, should be called grotesques or chimeras rather than gargoyles.
Λάτρεις του παράξενου/παραφυσικού/alien beauty ενωθείτε!
Δεν είναι μόνο η όμορφη τέχνη που σε κάνει να θαυμάζει κάτι. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα γκροττέσκας τέχνης που απλά είναι τόσο περιέργη και απόκοσμή που σε κάνει να μην μπορείς να ξεκολήσεις τα μάτια σου απο πάνω της (βασικά αυτό λένε ότι ήταν και το χάρισμα της μυθικής μέδουσας). Ξηλωθείτε λοιπόν:
Ασπρόμαυρα γαλάζια μάτια, σε τόνους του γκρίζου, και επαναλαμβανόμενη κίνηση. Δεν μπορώ να χορτάσω αυτή την τρομακτική εικόνα, απο την οποία, δεν πρέπει να είναι κανείς ζωντανός.
To γκροτέσκο ως αισθητική θεωρία είχε συναντήσει το αποκορύφωμα της τον '19ο αιώνα, κατά πολύ στα έργα των ρομαντικών, όπως του Βίκτωρος Ουγκό, ο οποίος και το είχε εξυμνήσει ως “κάτι δύσμορφο, τρομερό, απαίσιο, μεταφερμένο με αλήθεια και ποίηση στην περιοχή της τέχνης”. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο καταπληκτικό βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο “Η Ιστορία της Ασχήμιας”…
Η κάτω εικόνα δεν είναι γοτθική ή ατμοσφαιρική, είναι όμως ο ορισμός του γκροτέσκου “πορτραίτου” στην τέχνη. Λέγεται Γκροτέσκα Γυναίκα και έγινε την εποχή μετά την Αναγέννηση, απο τον Quinten Massys. Λέγεται πως το έργο στηρίχτηκε σε πρωτότυπα σκίτσα και καρικατούρες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι…
edit: Προσθέτω και μερικά σχέδια με καρικατούρες του ίδιου του Da Vinci, για να φανεί ακόμα περισσότερο η ομοιότητα…
χι…Μολις διαβαζα οτι τα πλασματα που συναντουσε η Αλικη στην χωρα των θαυνατων θεωρουνται grotesque…
Kαταλαβα…Δηλαδη ειναι ρευμα λογοτεχνικο κλπ ή ειδος σχεδιασμου???
Αυτο δεν εχω καταλαβει
Είναι αισθητική θεωρία ολόκληρη. Αφορά τις τέχνες στο σύνολο τους, είτε μιλάμε για λογοτεχνία (ανέφερα ειδικά τον ρομαντισμό και το παρακμιακό ρεύμα του 19ου αιώνα, όπου και γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση), είτε αρχιτεκτονική, είτε για ζωγραφική.
Θα έλεγα ότι είναι ένα φαινόμενο που συναντάμε γενικότερα στην Τέχνη… κάτι σαν τον ρομαντισμό δλδ… όπως συναντάς “ρομαντικά” στοιχεία σε όλες σχεδόν τις μορφές Τέχνης, έτσι μπορείς να συναντήσεις “γκροτέσκα” στοιχεία σε ζωγραφική, κινηματογράφο, λογοτεχνία, αρχιτεκτονική κλπ…