Η πιθανότητα να αποχώρησε λόγω του πανζουρλισμού με τα επετειακά show του Mandylion είναι μεγάλη.
Ωστόσο, μπορώ να υποθέσω πως η Silje, πέρα από το ότι δεν θα μπορούσε να συμμετέχει σ’ αυτή τη φάση της μπάντας, όπου όλοι θα πληρώσουμε για να δούμε Anneke, δεν έχει και πολλά να χάσει προσπαθώντας να κάνει άλλα πράγματα καλλιτεχνικά. Δεν ξέρω αν θα της έδινε κάτι το να παραμείνει τραγουδίστρια των TheGathering, ενώ θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο, στα 51 της. Δεν μπορεί να τελειώσει η καριέρα της με το ότι αντικατέστησε με αξιοπρέπεια και με μεγάλη επιτυχία την προκάτοχό της.
Δεν ξέρουμε και τι μέλει γενέσθαι με τους TheGathering μετά το τέλος των επετειακών show, εάν θα συνεχίσουν με την Anneke ή εάν θα το διαλύσουν. Αυτές οι εξελίξεις είναι αναπόφευκτες όταν μιλάμε για μπάντες που ξεκίνησαν να παίζουν doom/death στις αρχές του '90 και ακολούθησαν κι άλλα μουσικά μονοπάτια, ειδικά όταν έχουν κάνει το πολύ επιτυχημένο show για τα 25 χρόνια τους, που έδειξε πως είχαν μεγάλο fanbase που ήθελε να δει λάιβ το παλιό τους υλικό και την παλιά τους σύνθεση εδώ και καιρό και πως αυτό πουλούσε περισσότερο από τις νέες κυκλοφορίες.
Απλώς για να set the record straight, αυτό για τα 25 χρόνια έγινε πριν 11 χρόνια σε έναν χώρο σαν το Gagarin
, δε νομίζω να είχε δείξει ότι το fanbase είναι και τόσο μεγάλο πια. Μιλάμε για λίγο πάνω από 1000 άτομα.
Τα επετειακά που έκαναν τον Αύγουστο (5 στο σύνολο) έγιναν στον ίδιο χώρο. Προφανώς έγιναν όλα sold out, αλλά και πάλι αυτό δε λέει και πολλά. Εγώ δε νομίζω ότι οι Gathering μπορούνε να ζήσουνε από τη μουσική τους, είτε με Anneke, είτε χωρίς. Προς το παρόν έχουμε μια επετειακή συναυλία τους στην Αθήνα κι άλλη μία στη Θεσσαλονίκη, ας πάμε με αυτό ![]()
Αποφαση τους ειναι, καθως η ζωη τους εχει παρει αλλη πορεια. Ειναι ολοι τους οικογενειαρχες με μια προσωπικοτητα που δεν ταιριαζει ακριβως στο ροκσταριλικι. Δεν ειναι οτι δεν ειχαν το κοινο που επρεπε να εχουν για να στηριξουν μια τετοια καριερα και “απετυχαν”. Αυτα τα θεωρω οτινανισμους προσωπικα. Ας εβγαζαν δισκο καθε 2-3 χρονια για να μεγαλωσει το ονομα τους και να αποκτησουν κοινο. Ελαχιστες μπαντες εχουν την πολυτελεια να στηριζουν καριερα με μεγαλο κοινο βγαζοντας δισκο καθε 10 χρονια. Απλως οι Gathering σταματησαν να θελουν να ειναι ενεργη μπαντα. Εγω δεν πιστευω οτι και να ηθελε να γυρισει η Anneke, ξαφνικα ενα σωρο 50αρηδες θα πουνε “οκ ας αλλαξουμε ολοκληρο το lifestyle μας και ας ξεκινησουμε παγκοσμιες περιοδειες με 100 συναυλιες την χρονια”.
Τα εκατομμυρια streams στο Spotify επισης δεν λενε σχεδον τιποτα, οταν ο καλλιτεχνης παιρνει $0.001 ανα stream ή τελος παντων κατι τετοιο. Μπραβο, εβγαλε ξερω γω $10000 η Anneke απο το streaming… δεν ειναι αρκετο για να αποτελεσει απο μονο του βιοποριστικο επαγγελμα. Οι συναυλιες σιγουρα ειναι, δεν ηξερα οτι κανει 100 τον χρονο καθε χρονο. Και κυριως δεν το ηξερα γιατι συμβαινει απο το 2022 εως σημερα
Τα 100 βεβαια δεν τα εχει φτασει ουτε μια χρονια, αλλα ο Παντελης που μας κατηγορει για υπερβολες επρεπε να πεσει κι αυτος στην παγιδα
Το 2010, 2011, 2015, 2017 εκανε ελαχιστες συναυλιες (οπως και 2020-2021 αλλα αυτο λογω Covid οκ).
Οσον αφορα το υλικο της, εμενα μου φαινεται πληρως αναλατο και βαρετο. Προτιμω οποιοδηποτε τραγουδι των Gathering με την Silje απο οποιοδηποτε τραγουδι της σολο καριερας της. Αλλωστε θεωρω τα αδερφια Rutten με τον Frank και τον Hugo 2-3 κλασεις ανωτερους ως songwriters απο την Anneke. Τις ατμοσφαιρες, τις μπασογραμμες και τους πειραματισμους των Gathering ελαχιστες μπαντες τα εχουν.
Δεν είχαν το κοινό που τους χρειαζόταν για να συνεχίσουν να είναι επαγγελματίες μουσικοί από τότε που έφυγε η Anneke. Ούτε οι πρώτοι είναι, ούτε φυσικά οι τελευταίοι. Η ζωή το έδειξε αυτό. Εσύ θεώρησέ τα ό,τι θέλεις.
Συγγνώμη, δεν είμαι τόσο ρομαντικός.
Προφανώς. Το πουλάκι αυτό έχει πετάξει,
Δε μίλησα απολύτως πουθενά για streams. Κανένας μουσικός του βεληνεκούς των Gathering και της Anneke δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα άξιο λόγου από τα streams. Επίσης, το ίδιο και για τη δισκογραφία (τα φυσικά αντίτυπα). Κανείς δεν αγοράζει τίποτα πλέον, οριακά κοστίζει πιο πολύ να βγάλεις έναν δίσκο από αυτά που θα εισπράξεις πουλώντας τις κόπιες του. Δε συζητάμε να ζήσεις από αυτό, αυτά έχουν πεθάνει εδώ και χρόνια και τα λέμε εδώ και χρόνια.
Αλήθεια; Πήγες στο setlist fm και τα είδες, ε; Μέτρησες και τους Vuur; Τους Gentle Storm; Τους Agua de Annique; Ή ό,τι άλλο συμμετέχει, τέλος πάντων; Για μέτρα και αυτά, μέτρα και ότι δεν καταγράφονται τα πάντα στο setlist fm και δες αν φτάνει τις 100 τον χρόνο περίπου κάποιες χρονιές. Και τις 80 ή τις 90 να φτάνει πάντως, μικρή σημασία έχει, η τάξη μεγέθους είναι αυτή. Με δυο λόγια, η Anneke είναι επαγγελματίας μουσικός. Βιοπορίζεται από το συγκεκριμένο επάγγελμα.
Δε διαφωνώ ιδιαιτέρως σε κάτι, απλώς αυτά τα πράγματα δεν έχουν καμία σχέση με το αν η Anneke θα γυρίσει στους Gathering ή το γιατί έφυγε η Silje.
Μίλησα εγώ για streams, @pantelis79 - τα οποία δεν ήταν ένδειξη κέρδους, αλλά ένδειξη ότι έχει απήχηση, ως αντεπιχείρημα στο έχει μικρότερο κοινό από Gathering με Silje - μην λέμε ό,τι θέλουμε.
Όσο για το τι προτιμά κανείς, περί ορέξεως εκτός αν είναι ζώα ή παιδιά, το να προσπαθεί κάποιος να μας πείσει ότι αυτό που προτιμά είναι μεγαλύτερης καλλιτεχνικής αξίας και έχει μεγαλύτερη απήχηση με μοναδικό επιχείρημα ότι ο ίδιος το προτιμά δεν μπορώ και δεν μπορούσα ποτέ να κατανοήσω.
Υπάρχουν ακόμα; (δεν το λέω ειρωνικά)
Νόμιζα πως είχαν διαλυθεί εδώ και χρόνια… ![]()
H Silje τα τελευταία 15 χρόνια είναι συνιδρύτρια και διοργανώτρια του Beyond the Gates Festival στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, ένα φανταστικό φεστιβάλ black/death/doom χαρακτήρα. Οπότε ήταν και είναι σίγουρα πιο ενεργή από την πρώην πλέον μπάντα της.