Πρόλογος:
Άρχισα να ακούω Helloween στα τέλη του 1993.
Σύντομα κόλλησα άσχημα με τους δίσκους επί εποχής Hansen!
Βγάλανε και το Master of the Rings λίγο καιρό μετά, και κατάλαβα ότι αυτήν την μπάντα θα την ακολουθώ για καιρό…
Λίγο καιρό αργότερα ο Sheepers φεύγει από τους Gamma Ray, μαθαίνω για την επιστροφή του Hansen στο μικρόφωνο, ακούω από παλιότερους και γνώστες του αντικειμένου, σχόλια - ευχές περί αναβίωσης εποχών Walls of Jericho και κάπως έτσι ανακαλύπτω τους Gamma Ray, οι οποίοι με ξετίναξαν κανονικά με το Land of the Free!
Η δεκαετία των '90s, με βρήκα μια να προτιμώ τους Helloween και μια τους Gamma Ray.
Ανάλογα τον δίσκο που έβγαζε ο καθένας!
Είχα βεβαίως, μια μικρή προτίμηση προς τους Gamma Ray, εξαιτίας της πολύ μεγαλύτερης συμπάθειάς μου προς τον Kai Hansen, συγκριτικά με τον Weikath, αλλά και οι Helloween δεν με άφηναν παραπονεμένο!
Τα '00s, από την άλλη, βρήκαν αποκλειστικούς νικητές τους Helloween… και ας χαλιόμουν για την συνθετική πτώση του Hansen…
Όσον αφορά τα lives, στις συναυλιές των Helloween που είχα παρακολουθήσει (1998 ) και (2003), μπορεί να μου άρεσε το setlist (ειδικά στη δεύτερη) και να πέρασα καλά γιατί έβλεπα πολύ αγαπημένη μπάντα, αλλά ο τραγικός ήχος, τα φωνητικά χάλια του Deris (θα τον συγκρίνω ΠΑΝΤΑ με τον Kiske!) και γενικότερα η αίσθηση ότι live είναι ΠΟΛΥ κατώτεροι από τα albums τους, με έκαναν να υποσχεθώ στον εαυτό μου ότι δεν τους ξαναβλέπω, εκτός και αν πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση!
Έχοντας δει τους Gamma Ray, σε εξαιρετική συναυλία το 1997, σε αρκετά καλή το 2000 και σε τραγική το 2004,παρατηρώντας αυτήν την πτωτική πορεία και συνδυάζοντάς τη με την προηγούμενη υπόσχεση για τους Ηelloween, είπα ότι δεν θα ξαναδώ κανένα από τους δύο, παρά μόνο σε reunion!
Reunion μπορεί να μην έγινε, αλλά ο λόγος που πήγα χθές στο live είναι για τα τελευταία 10 λεπτά του set!
Ακολουθούν οι σκέψεις του “σοβαρού” και έμπειρου reviewer που προσπαθεί να δει τα πράγματα όσο γίνεται αντικειμενικότερα…
Την είσοδο στο χώρο ακολουθεί μεγάλο ξενέρωμα και θυμός!
Τί σταύλος είναι αυτός;
Μου θυμίζει τον ελεεϊνό χώρο που παίξανε οι Manowar και είχαν χάλια ακουστική!
Πώς μπορεί να ακουστεί καλός ήχος σε αυτό το τσιμεντένιο πράγμα που μας στοιβάξανε; [-X
Πότε επιτέλους θα δούμε live με σωστό ήχο, σε αυτήν την χώρα;
Kαι δεν μετράω το γεγονός ότι δεν μπορώ να αναπνεύσω από το ντουμάνι…
Μπύρες ζεστές και άνοστες… :thumbdown:
A ρε Ευρώπη, με τις παγωμένες και γευστικές μπύρες σου!
Οι Gamma Ray βγαίνουν!
Με τέτοια ακουστική χώρου, όσο καλό ήχο και να βγάζουν τα μηχανήματα, η κοινή συνισταμένη θα είναι αναγκαστικά ένας απλά καλός ήχος και τίποτα παραπάνω!
Κάποιες φορές δεν άκουγα τη μια κιθάρα, το μπάσο ήταν πολύ πάνω στη στάθμη και γενικώς τα κλασικά χάλια μιας συναυλίας εν Ελλάδι!
Προσπάθησα όμως να μην δώσω σημασία σε αυτά και να απολαύσω το live!
Λυπάμαι, αλλά δεν με έπεισαν! 
Το setlist ήταν ομολογουμένως μέτριο!
Μου αρέσει σχεδόν το σύνολο της δισκογραφίας των Rays, αλλά σίγουρα μπορούσαν να παίξουν και πολύ καλύτερα tracks.
Η μπάντα ήταν ευδιάθετη, αλλά δεν είχε τις ηγετικές τάσεις που έδειχνε πριν 10 χρόνια! 
Που έβγαινε στο σανίδι και αποδείκνυε την κυριαρχία της!
Δεν βγήκαν χθές με τον αέρα μεγάλης μπάντας που είχαν παλιά και αυτό με πείραξε περισσότερο!
Σαν να μην νοιάζει πια τον Κai να πρωταγωνιστεί στην σκηνή που ο ίδιος δημιούργησε…
Στα μάτια μου φαίνονταν σαν ένα δυνατό support και τίποτα παραπάνω!
Έχουν περάσει χρόνια και τώρα είμαι σίγουρος!
Δεν μου αρέσει το line-up της μπάντας! Θεωρώ ότι δεν κάνει για lives! [-X
Ο Zimmerman παίζει με αυτό το europower στυλ “όλη την ώρα δίκαση, δίχως όμως ουσία” και δεν δίνει χρώμα στα κομμάτια!
Κάτι που το κάνουν μεν οι κιθάρες, αλλά όταν ο κακός ήχος σε εμποδίζει να ακούσεις τα licks, τα σολάκια, τις μικρές κιθαριστικές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, τότε τι να κάνεις;
Και ο Richter με αυτό το Uriah Heep στυλ, είναι πολύ χαλαρός και ρίχνει το live κατά τη γνώμη μου!
Όταν ο Schlächter ήταν στις κιθάρες και ο Nack στα drums, τα lives των Gamma Ray ήταν πιο δυναμικά και metal!
Το κοινό εκδηλωτικό μόνο σε μερικά hitάκια! Σε όλα τα άλλα, απλά παρακολουθούσε!
Επίσης, κάποια κομμάτια, τα πιο mid tempo, τα χάρηκα περισσότερο, πιστεύω τους ταίριαζαν περισσότερο!
Τα πιο speed, μου φάνηκε ότι έχαναν λίγο σε ορμή και πάθος!
Λογικό… τα χρόνια έχουν περάσει… δεν μπορούν να παίζουν speed με τον τσαμπουκά που είχαν πριν 15 - 20 χρόνια!
Το Ride the Sky, για όποιον το έβλεπε πρώτη φορά, υπόθετω θα γούσταρε απίστευτα!
Και καλά θα έκανε, αλλά ευτυχώς το έχω δεί σε πολλή πιο πωρωτική εκτέλεση και ολόκληρο, και με ένοιαξε η χθεσινή που ήταν σχετικά άνευρη…
Στην τελική, προσωπικά πέρασα αρκετά καλά, χάρηκα που ήταν ανώτεροι από το 2004, αλλά δεν έζησα τίποτα το συγκλονιστικό, τίποτα το αξέχαστο!
Μισή ώρα αργότερα και ύστερα από 2 intros, μια ρουλέτα με νεκροκεφαλές γυρίζει και κηρύττει την έναρξη του show των Helloween!
Με αέρα μεγάλου group ξεκινάνε με το Ηalloween και αρχίζει ο χαμός!
Ναι, κάνανε λάθη, ναι είχαν μπουκωμένο ήχο, ναι η φωνή του Deris είναι πολύ μικρή για να πιάσει τα άπιαστα κομμάτια του Kiske, ναι ο Weikath ήταν λιώμα από το κρασί, αλλά το live ήταν πολύ ανεβαστικό! :vibrate:
Το stage show μου άρεσε πάρα πολύ και σαφώς έδωσε πόντους στους Helloween!
Είχε πολύ κέφι, είχε φοβερά σκηνικά, είχε ένα Deris με κορυφαίο jacket να είναι πραγματικός frontman αυτή τη φορά! Το 2003 έκανε κάποια καραγκιοζιλίκια, χθές ήταν άψογος σαν παρουσία!
Πολύ θετική ενέργεια και κέφι και η μια τραγουδάρα διαδέχονταν την άλλη!
Ο Weikath στον κόσμο του! Οι νωχελικές κινήσεις, οι γκριμάτσες και το ασταμάτητο κάπνισμα ήταν τα highlight! Αυτός είναι ο Weikath! Take it or leave it!
Ok, στα παλιά κομμάτια ήθελα τον Kai στην κιθάρα και τον Gerstner θα τον θεωρώ, μέχρι να φύγει, ξένο σώμα, αλλά έπαιξε άξια τα σημεία του!
Ο Markus, κλασική γερμανόφατσα είναι απλά :respect: στο χώρο του τευτονικού χώρου και όχο μόνο!
Τελευταίο άφησα τον drummer! Eίχα ένα δίσκο των Rawhead Rexx και μου άρεσαν τα drums, αλλά αυτό το πράγμα που είδα χθές, με άφησε άναυδο!
Ο τύπος τα έσπασε όλα! :band:
Ο Ingo θα ήταν περήφανος!
Έπαιζε σαν πολυβόλο, αλλά όχι τυπικά!
Είχε προσωπικό ήχο, ήταν ψαρωτικός και επιτέλους άκουσα τα παλιά κομμάτια των Ηelloween όπως έπρεπε!
Ειδικά στο Eagle Fly Free δεν έβλεπα τίποτα άλλο, παρά μόνο αυτόν!
Hail to Daniel Löble!!!
Και εκεί που περνάμε πολύ καλά και ο ένας ύμνος διαδέχεται τον άλλο, φτάνει η ώρα του drum solo!
Το σκετσάκι ήταν απολαυστικό και το πρώτο 5λεπτο του solo δεν με χάλασε καθόλου, αν και τα βαριεμαι αφόρητα τα solos επί σκηνής!
Δυστυχώς όμως συνέχισε το solo για 5 λεπτά ακόμα και εκεί με κούρασε και εμένα και ας ήμουν τόσο θετικά διατεθημένος από το προηγούμενο ανέλητο παίξιμό του!
Παίζουν και το μεγάλο κομμάτι από το Legacy και αυτό το σημείο ήταν το μοναδικό που βαρέθηκα!
Το κομμάτι και γενικά αυτός ο δίσκος δεν κάνει για live!
Kοιτούσα παντού τον κόσμο για να δώ αντιδράσεις, επειδή κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι δισκάρα, αλλά είδα πολλά χασμουρητά…
Το setlist ξαναπέρασε σε παλιότερο, πιο live υλικό και ανεβήκαμε ξανά!
Τα κομμάτια από το νέο album τα ευχαριστήθηκα και με το παραπάνω!
Το κοινό γενικώς έδειχνε να περνάει πολύ καλά!
Περισσότερο από τους Gamma Ray νομίζω!
Το medley ήταν θεικό και δημιούργησε εντελώς πανηγυρική ατμόσφαιρα! :bounce:
Εδώ ο “αντικειμενικός” μας τελείωσε!
Ήρθε η ώρα του οπαδού!
Αυτού που έγινε ξανά 15 χρονών, πήγε στην μπάρα, σπρώχνοντας και πατώντας ότι έβρισκε μπροστά του και τη στιγμή που ο Kai Hansen πάτησε το πόδι του σε σκηνή που από πίσω είχε το λογότυπο των Helloween, o χρόνος γύρισε πολλά χρόνια πίσω!
Ουρλιαχτά, υστερία, γραφικότητες, ζαλάδες, μπουνιές και ότι άλλο μπορώ να θυμηθώ (δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα, μόνο κάτι κραυγές και τον Ηansen μπροστά μου να χαμογελάει…) ήταν αυτό το ιστορικό 10λεπτο!
Δεν ξέρω και με νοιάζει άν παίξανε καλά ή οτιδήποτε…
[B]Ξέρω μόνο ότι είδα για κάποια δευτερόλεπτα τον Κai Hansen και τον Michael Weikath να παίζουν δίπλα δίπλα κάποιες θρυλικές δισολίες και το όνειρο τόσων ετών έγινε πραγματικότητα…
Ζωντανοί και οι δύο τους πάνω στο ίδιο σανίδι να παίζουν το solo του I Want Out…[/B] 
Όλα τα άλλα έχουν μικρή σημασία…