Indie κυκλοφορίες

και τότε ποιο είναι το point σου?το grunge οικοδόμημα, που εντάσσεται στο alternative rock των 90’s (βασικά το όρισε), είχε σίγουρα επιρροές από μουσικές των 70’s.από εκεί και έπειτα, το alternative rock τόσο αισθητικά, όσο και μουσικά, είναι ταυτισμένο κυρίως με τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.δε νομίζω πως λέω κάτι παράλογο.

οι black keys νομίζω σε παραρτήματα πολυεθνικών δισκογραφούν άρα indie δεν είναι. το grunge οικοδόμημα που εντάσσεται στο alternative των 90ς (ποιο είναι αυτό αλήθεια;) από το alternative και το punk των 80ς προέκυψε, τα οποίο λίγο πολύ ήταν αυτά που έσβησαν τις blues επιρροές που είχαν τα ροκ παρακλάδια μέχρι τότε.

Το point μου είναι ότι

1. ο όρος alternative rock είναι εξαιρετικά ευρύς για να βρούμε συνολικά κοινά στοιχεία μεταξύ των μπαντών που εντάσσονται κάτω από αυτό.
  2. Οι επιρροές του grunge (που είναι μια τραγική ταμπέλα που χρησιμοποιούμε εντελώς καταχρηστικά) από το 70s rock (που σου ανέφερε ο Red Rum) περιορίζονται σε λίγες μπάντες όπως οι Soundgarden και οι Alice In Chains. Oι Nirvana που όρισαν την εποχή έχουν βασική επιρροή μια κάργα 80s μπάντα (Pixies).
  3. το indie/alternative του σήμερα -που επίσης είναι πολύ ευρύς όρος- έχει ελάχιστη έως καμία σχέση με τα 90ς εκτός αν οι Arcade Fire είναι γνήσια παιδιά των Nirvana.

Γενικώς διαφωνώ στο ότι το indie/alternative έχει σαφείς επιρροές από το 70s rock που σου ανέφερε ο Red Rum.

Εδιτ: Σομν λολ, τηλεπάθεια!

στον somnambulist απαντάω στο 2.

1)το ίδιο λέμε.απλά υπάρχουν κάποιες απαρχές και κάποιες κοινές συνισταμένες, οι οποίες είτε ανακυκλώνονται, είτε μπολιάζονται με νέα πράγματα.και σε αυτές τις κοινές συνισταμένες αναφέρθηκα.
2)οι soundgarden και οι alice in chains δεν είναι καθόλου μικρό κομμάτι για το alt rock των 90’s.και βάλε μέσα και τους pearl jam.όλες αυτές οι μπάντες είχαν σαφείς blues επιρροές.σε αντίθεση με τα 80’s, τα 90’s ήταν μια εξαιρετική δεκαετία για το rock.θεωρώ λοιπόν πως οι blues επιρροές επανήλθαν κατά κάποιον τρόπο.
3)ναι, το indie/alternative σήμερα έχει προχωρήσει μπροστά, αλλά κάποιες επιρροές υπάρχουν από τα 90’s.ας πούμε π.χ. οι radiohead ή οι όψιμοι blur είναι εκεί.

και 70’s rock δεν είναι μόνο οι led zepelin και οι purple.είναι και ο bowie, και κάποιες στιγμές των velvet underground, και γενικότερα πράγματα οπέρα από το bluesy classic rock.

χορρορ, ναι, υπάρχουν συνήθως κοινές συνισταμένες και απαρχές (στην προκειμένη βέβαια, πολύ περισσότερο ως τέτοια νοείται το hardcore παρά το 70ς rock των zeppelin), αλλά νομίζω περισσότερο οι μπάντες που χαρακτηρίστηκαν alternative και indie χαρακτηρήστικαν έτσι λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργούσαν. κοινώς ήταν κάτι εναλλακτικό/underground προς το τότε καθιερωμένα και προωθούνταν από ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρίες. οι alice in chains και οι pearl jam νομίζω από το πρώτο τους κιόλας album βρίσκονταν σε πολυεθνικές. οπότε για πoιο indie & alternative μιλάμε; αντίθετα οι nirvana & soundgarden στο ξεκίνημά τους ήταν μέρος αυτού του πράγματος, ενώ και ηχητικά ακόμα ήταν πολύ πιο κοντά στον ήχο των 80ς παρά στα 70ς… αργότερα, ναι, άλλαξαν, η σημασία του indie και του alternative γιατί να αλλάξει όμως; αν θες να το ψάξεις αυτό στα 90ς νομίζω περισσότερο προς μπάντες όπως οι slint, rodan, polvo, shellac, don caballero κ.λπ. πρέπει να κινηθείς κι όχι στους aic/pj και την britpop.

βασικά ανοίγεις μεγάλο θέμα για το τι είναι indie/alternative και τι όχι.αν πάρουμε το indie ετυμολογικά, τότε μεγάλο μέρος μπαντών που θεωρούνται indie, βγαίνουν έξω από το άρμα.η ταμπέλα “indie” όμως στην πορεία των ετών απέκτησε μουσικό, και όχι ιδεολογικό/λειτουργικό προσδιορισμό, με αποτέλεσμα μπάντες όπως οι arcade fire και kings of leon να θεωρούνται indie.
πάντως συνεχίζω να θεωρώ πως μεγάλη επιρροή για τα late/mid 90’s αποτέλεσαν τα 70’s.από bowie, μέχρι zeppelin, και από brian eno μέχρι lynyrd skynyrd.

ακόμα όμως τρίτος παραμένω.άρα δεν πιάνει…:stuck_out_tongue:

μια παρατηρηση
οσο αφορα το indie στην αγγλια
βλεπωντας το 24 hour party people
μου ειχε κανει εντυπωση που στην αρχη της ταινιας
ανεφερε τον ορο indie για να περιγραψει τα συγκροτηματα
που τοτε εκκολαπτωνταν (stone roses,happy mondays, συγκροτηματα γενικα της factory, κλαμπ Χασιεντα κλπ κλπ)
προφανως ειναι αυτο που λες, οτι ειχε να κανει με τις ανεξαρτητες εταιριες
και το οτι παιζανε κατι διαφορετικο (οχι punk,οχι classic/hard/prog rock,οχι blues/jazz κλπ κλπ)
επειδη ομως αυτος ο ηχος πρωτοχαρακτηριστικε ως indie
υποθετω οτι εμεινε στην συνειδηση
και γι’αυτο λεμε σημερα indie οσες μπαντες εχουν ηχο κοντα στον ηχο των τοτε γκρουπ

Σίγκναλ, νομίζω πως ο όρος είχε χρησιμοποιηθεί πολύ νωρίτερα… από τις αρχές των 80s συγκεκριμένα. Τώρα το γιατί κατέληξε κάθε άοσμος που δισκογραφεί σε πολυεθνικές να θεωρείται ανεξάρτητος είναι ένα ζήτημα. Εγώ το βλέπω αρκετά διαφορετικά από σένα. Είχα μια παρόμοια κουβέντα πριν μερικές μέρες και λέγαμε πως κάθε μουσικό κίνημα διαμορφώνει τα χαρακτηριστικά του μέσα από συγκεκριμένες κοινωνικές, ιδεολογικές κ.λπ. συνθήκες. Στις περισσότερες των περιπτώσεων παρατηρείται, μέσα σε λίγα χρόνια, αυτό το πλαίσιο να έχει θαφτεί και ξεχαστεί και έχουμε μείνει με άλλο ένα μουσικό είδος για να χαιρόμαστε ως καταναλωτές και μουσικόφιλοι. Κοινώς, κάποιους τους συμφέρει η μουσική να είναι ομοιόμορφη γιατί πολύ απλά μπορούν να την πουλήσουν πολύ ευκολότερα. Το indie rock είναι χαρακτηριστικότατο παράδειγμα και τραγική ειρωνεία ταυτόχρονα.

κάποιος ανακάτεψε το θέμα ή μου φαίνεται?:stuck_out_tongue:

Να σας πω για το ιντι.
Το πραμα ειναι απλο.:stuck_out_tongue:
Υπαρχει η Ιndie σκηνη υπαρχει και ο Indie ηχος (δημιουργημα βρετανιας).
[B]π.χ.[/B] Μπορει καποιος ελιτιστης φανατικος indας να πεταχτει και να πει πως ο κορυφαιος και απο τους πιο αληθινους Indie δισκους των 00s ειναι το In Rainbows που οι Radiohead δεν εχουν και πολυ σχεση με τον Indie ηχο ετσι οπως τον εχουν στον μυαλο τους οι περισσοτεροι (και εγω θα του πω και μπραβο και πως εχει και ενα δικιο) και αυτος ο ιδιος θα βρισει τους kings of leon, τους killers και ποσους αλλους που πουληθηκαν σε μεγαλες δισκογραφικες. (παιζει να πει και πως καποιοι δισκοι των Niravana ειναι Indie) :stuck_out_tongue:

Ενας αλλος θα πεταχτει και θα λεει το Indie ως ηχο ετσι οπως διαμορφοθηκε τελη 80ς - αρχες 90ς και αρχες 00ς με τους νεους indie-rock πατερες που επιρεασαν ποσα συγκροτηματα.

Γενικα η Indie σκηνη εχει rock, εχει folk, εχει pop, εχει ηλεκτρονικα μπλιμπλικια εχει εχει … απολα, ακομα και ολα μαζι :stuck_out_tongue: Καντε μια βολτα στο Thread να δειτε πως εχουμε ποσταρει δισκους που δεν κολανε μια μεταξυ τους μουσικα.

Μπορω να γραψω πολλα αλλα βαριεμαι και εχω γραψει και αλλα πολλα διασπαρτα σε τουτο το φορουμ οπως αυτο [B][I]http://rocking.gr/modules/forum/showpost.php?p=908834&postcount=124[/I][/B]

edit (αν ειναι να μιλησουμε για επιρροες του Indie-rock)
στα γρηγορα ειναι αυτες οι βασικες

garage rock (60s)
post punk-shoegaze (70s/80s)
psychedelic rock (60s)
brit pop (90s)
folk (50s,60s,70s)

αν μιλησουμε και για αλλες μοδες (chillwave και ετς) παει μακρια η βαλιτσα. :stuck_out_tongue:

Το παραπάνω, πολύ απλά και ωραία απαντάει στα ερωτήματα που τέθηκαν στις προηγούμενες 2 σελίδες.

Επίσης…

Έχει δίκιο εδώ, η “σκηνή του louisville”, math rock κλπ ωραία πράγματα που πολλοί δυστυχώς αγνοούν ολοκληρωτικά. Θα έλεγα και Rachel’s, πάνε πακέτο με τους Rodan που ανέφερες.

ναι και γω αυτο εχω καταλαβει
οπως πχ ο μουσικος τυπος χαρακτηριζε ως metal το pozer/glam/hard rock των 80ς
απλως ανεφερα μια αιτια γιατι χαρακτηριζονται πολλες brit pop ή post punk μπαντες ως indie
γιατι προφανως αυτος ο ηχος που δημιουργηθηκε στην αγγλια αρχες των 80ς απο μπαντες οπως the fall/new order/the smiths κλπ κλπ και τοτε χαρακτηριζοταν indie
αποτυπωθηκε στη συνειδηση, και οποια μπαντα σημερα παιζει ετσι να τη χαρακτηριζουμε indie
μπες πχ wiki και δες οτι τους editors του χαρακτηριζει ως indie rock μπαντα

Signal, ναι, προφανώς και υπάρχει κάποια ηχητική σύνδεση μεταξύ των τότε μπαντών και των τωρινών, καμιά διαφωνία επί αυτού. Yojimbo, δεν έθεσα κάποιο ερώτημα (εγώ τουλάχιστον), είναι ξεκάθαρο ότι πλέον (τι πλέον δηλαδή, εδώ και 20 χρόνια) το indie αντιμετωπίζεται σαν ήχος. Εκφράζω απλώς την αντίθεσή μου σε αυτό γιατί οι διάφορες μουσικές εκφάνσεις δεν είναι μόνο ήχος, πόσο μάλλον όταν οι ταμπέλες που επινοούνται για να τις περιγράψουν επινοούνται κάθε άλλο με βάση ηχητικά κριτήρια. Δηλαδή για μένα είναι ξεκάθαρο πως όταν χρησιμοποιήθηκε ο όρος independent δεν περιέγραφε κανέναν ήχο (άσχετα αν υπήρχαν κάποιες κοινές συνισταμένες), αλλά ένα μοντέλο διανομής, μια ιδεολογία όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της μουσικής… τέτοια πράγματα. Και αυτό που λέω είναι πως με το να παίρνεις αυτό το πράγμα και να το απογυμνώνεις τελείως από τα χαρακτηριστικά αυτά για να περιγράψεις καταχρηστικά έναν (ή χίλιους πενήντα τρις καλύτερα) ήχο (έτσι, σκέτο, κενό νοήματος), του κάνεις κακό, το σκοτώνεις. Όπως είπα, στα μάτια μου αυτό έγινε για να μπορέσουν κάποιοι να πουλήσουν κάτι -που καλώς ή κακώς προοριζόταν για συγκεκριμένους ανθρώπους- στους πάντες. Αυτό μπορούσε να γίνει μόνο στερώντας του το ξεκάθαρο νόημα που είχε. Και έτσι μπλέχτηκε το alternative με το indie, ώστε να μπερδεύεσαι λιγάκι και πάνω στο “τι σκατά, όλα μουσική είναι!” να νιώσεις ότι αξίζεις κι εσύ ένα βραβείο μουσικοφιλίας, να βγάλει κι ο έμπορας τα δισεκατομμύρια του, να πάρει κι ο ντράμμερ κάνα αμάξι, να τινάξει ο τραγουδιστής τα μυαλά του, να χάσει και κάτι ωραίο την ουσία του. Όλοι ευχαριστημένοι δηλαδή! Πολλά για το θέμα έχει πει στα κείμενά του κι ο albini, ο οποίος τα έζησε κιόλα. Ψάχτε τα, έχουν ενδιαφέρον πολύ κι ας ξεχνάει συνήθως ότι κι αυτός έχει συμβάλει με έμμεσο τρόπο σε αυτό που συχαίνεται.

κι ένα ωραίο τραγούδι από το 1991, διαβάστε και τους στίχους μην ακούσετε μόνο τον ήχο

[SPOILER]http://www.youtube.com/watch?v=vwzxH1c3yk0[/SPOILER]

Σωστά γενικά τα λες.

Υπάρχει περίπτωση να τα βρούμε τα κείμενα του albini online?

offtopic: Αντίστοιχα έχω βρει κείμενο του Endino για την επερχόμενη λαίλαπα του stoner rock ήδη από το 98. Αρκετά προφητικός, όσο κι αν διαφωνεί κανείς σε ορισμένα σημεία μαζί του. Αλλά δε θυμάμαι που το είδα. Θα το ψάξω.

Forkboy, ναι, όλα βρίσκονται. Για αρχή μπορείς να δεις τα παρακάτω

http://archives1.twoplustwo.com/showflat.php?Cat=0&Number=11034555
http://www.negativland.com/albini.html
http://www.petdance.com/actionpark/bigblack/tourdiary/

Αν βρεις αυτό που λες, στειλ’ το μου μια σε παρακαλώ.

ενδιαφέρουσα η συζήτηση που έχει δημιουργηθεί.όταν βρω χρόνο και όρεξη θα πω κι εγώ την άποψή μου.
απλά να πω πως απόψε στο gagarin παίζουν οι [B]radio dept.[/B], και μαζί τους θα είναι τρείς ελληνικές μπάντες, οι [B]travel mind syndrome[/B], οι [B]his majesty the king of spain[/B] και οι [B]trap[/B].
το εισιτήριο είναι στα 10 ευρώ.
δεν έχω αποφασίσει ακόμα αν θα πάω.θα το κάνω τελευταία στιγμή.πάντως σίγουρα αξίζει το event…

Gruff Rhys - Shark Ridden Waters

Single-προπομπός του επερχόμενου δίσκου του που διατίθεται δωρεάν από την προσωπική του ιστοσελίδα. Μόνο ο Albarn θεωρώ πως μπορεί να τον ανταγωνιστεί από τους βρεττανούς καλλιτέχνες της τελευταίας 15ετίας σε χαρισματικότητα, πειραματισμό και δημιουργική φαντασία. Και όλα αυτά τα στοιχεία υπάρχουν σε αφθονία στο Shark Ridden Waters. Ένα τραγούδι που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις κορυφαίες στιγμές των S.F.A. και ως εκ τούτου καταλαμβάνει επάξια μία θέση στα καλύτερα της χρονιάς. Ο δίσκος του καταχωρείται για μένα από τώρα ως ο πιο πολυαναμενόμενος δίσκος του 2011.

το από πάνω δεν το έχω ακούσει ακόμα.μάλλον θα περιμένω το δίσκο.πάντως ωραίο εξώφυλλο!
τελικά δεν πήγα στους radio dept.αν κάποιος από εδώ μέσα πήγε, να μας πει πως έπαιξαν, αλλά και τι φορούσε η μπασίστρια των travel mind syndrome…:roll:

Γυρναω λιγο πισω στη συζητηση περι indie η οποια ηταν γαματη!!Δε θα πω κατι σημαντικο απλα μονο οτι εγω οταν ακουσα για τον ορο indie και μουσικα αλλα και ως "ιδεα"τον συνεδεσα και εχω ως προτυπο αυτους τους δυο δισκους(καλα οχι απλα δισκοι ΔΙΣΚΑΡΕΣ)

συγκεκριμμενα ακουω indie σχεδον τρια χρονια και καταλαβα πολυ γρηγορα οτι μουσικα καλυπτει ενα μεγαλο φασμα “ειδων” μουσικης…Για να καταλαβω ομως οτι δν ειναι απλα μουσικη και οτι υπαρχει συγκεκριμμενη ιδεολογια γυρω απο τον ορο indie, επρεπε να παω περσυ στο reading festival και να περασω ωρες στις μικρες σκηνες,οπου περιεργως για εμας τους ελληνες εκει μαζευοταν πολυ κοσμος!

Μαλιστα ,στη μικροτερη σκηνη επαιζαν τοπικα βρετανικα “ινδιε” γκρουπ και οταν ρωτησα εναν Αγγλαρα γτ βλεπουν αυτες τις μπαντες και οχι καποιες γνωστοτερες που παιζαν ταυτοχρονα σε μεγαλυτερες σκηνες μου ειπε πως εδω πριν μολις τεσσερα χρονια παιζανε οι Αρκτικ Μονκις,οι οποιοι παιζανε το ιδιο βραδυ στο main stage ως headliners…

Σας παρακαλω κυριε, τι ειναι αυτα τα πραγματα?
Δεν μπορειτε να γραφετε ετι απλα οτι ησασταν στο περσινο reading που ειχε ενα απο τα πιο τουμπανα line up ever. [-X :cry: