Έφτασε η περίοδος όπου δημοσιεύονται οι λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς και η πρώτη που βρήκα είναι αυτή από το ηλεκτρονικό κατάστημα των θρυλικών δισκοπωλείων της rough trade. Τα περισσότερα ονόματα που συμπεριλαμβάνει ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της indie μουσικής για αυτό και παραθέτω εδώ την αρχική εικοσάδα της λίστας :
Caribou - Swim
Gil Scott-Heron - I’m New Here
These New Puritans - Hidden
Caitlin Rose - Own Side Now
Phosphorescent - Here’s To Taking It Easy
Darkstar - North
Charlotte Gainsbourg - IRM
Gold Panda - Lucky Shiner
Wild Nothing - Gemini
Tame Impala - Innerspeaker
Broken Bells - Broken Bells
Avi Buffalo - Avi Buffalo
The National - High Violet
Emeralds - Does It Look Like I?m Here?
Beach House - Teen Dream
Voice Of The Seven Thunders - Voice Of The Seven Thunders
Perfume Genius - Learning
Crocodiles - Sleep Forever
The Black Keys - Brothers
The Morning Benders - Big Echo
Εντός της εβδομάδας ίσως έχουμε και την λίστα του Uncut.
τα boldαρισμένα είναι αυτά που έχω ακούσει.και συμφωνώ σε όλα.δισκάρες.άλλα περισσότερο, και άλλα λιγότερο.εγώ θα έβαζα πάντως deerhunter και no age…
και μιας και κάποια posts πριν ανέφερα και τους women, να ποστάρω και αυτό εδώ:
[B]Lower Dens[/B] - Twin-Hand Movement
οι lower dens από το maryland της βαλτιμόρης είναι η μπάντα της ιδιαίτερης folk τραγουδοποιού jana hunter, και αυτό είναι το ντεμπούτο τους.πάρα πολύ καλό shoegaze-ίζον dream rock, που σε σημεία post punk-ίζει αρκετά, και τα φωνητικά στο δίσκο αποκτούν δεύτερο ρόλο.κάποιοι τίτλοι τραγουδιών είναι φτιαγμένοι για να προκαλέσουν (‘a dog’s dick’, ‘two cocks’), και μετά από κάποιες ακροάσεις συνειδητοποιείς πως το “twin-hand movement” είναι ένας δίσκος που αν και δεν έχει τις τυπικές δομές catchy τραγουδοποιείας, είναι απόλυτα εθιστικός.
μόνο εμένα το νούμερο 1 του nme μου φαίνεται too much? :-k
πολύ καλός δίσκος το “hidden”, αλλά όχι και για πρωτιά.
να αναφέρω και ένα δίσκο από το παρελθόν, μιας και τον ξέθαψα αυτές τις μέρες:
[B]Snow Patrol[/B] - Songs For Polarbears (1998 )
το ντεμπούτο των snow patrol δεν έχει θέση στο alternative thread, αλλά εδώ.οι επιρροές τους τότε ήταν από το αμερικάνικο indie rock των early 90’s, και από μπάντες όπως οι pavement και οι sebadoh.ουδεμία σχέση δεν έχουν οι snow patrol του τότε με τους snow patrol του τώρα.οι 14 συνθέσεις του δίσκου είναι περιπετειώδεις και συναρπαστικές, σε αντίθεση με τις προβλεπόμενες, καλογυαλισμένες και ανιαρές του σήμερα.από τα καλύτερα indie rock ντεμπούτα των late 90’s.
καλό είναι, αλλά θαρρώ πως all hour cymbals δεν είναι.
για να μην πω να αλλάξει θέση με το 2 και γίνομαι γραφικός (:p), θα πω να αλλάξει θέση με το 3, γιατί όσο το ακούω, μ’αρέσει ολοένα και περισσότερο.
ε βεβαια, μην ξυρισουν τα hipster μουστακια και πεταξουν τα vintage ρουχα, αμεσως να πεσει πανω το pitchfork και οι οπαδοι του να πουν πως παλιοτερα ηταν καλυτεροι… [-X
βρισκω παρα πολυ εμπνευσμενες τις σημερινες συνθεσεις τους
καλογυαλισμενες ναι
και προβλεψιμες
αλλα φοβερα δουλεμενες
και πιασαρικες με την καλη εννοια!
δεν αντιλεγω οτι το ντεμπουτο τους ειναι πολυ καλο
αλλα
ειναι σαν να μιλαμε
για το kill em all
και το black album
το ντεμπούτο τους ήταν λίγο πιο rock.και γι’αυτό και το προτιμώ.
αλλά το ξύρισμα των hipster μουστακίων και η αποποίηση των vintage ρούχων, θα μπορούσαν να έλειπαν.
απλά στο ντεμπούτο τους βλέπω μια μπάντα που έχει όραμα και ορμή, και που θέλει να πειραμαματιστεί με τον ήχο της.που τις συνθέσεις τις όσες φορές και να τις ακούσω, πάντα θα ανακαλύψω κάτι καινούριο.από ένα σημείο και έπειτα όμως, άρχισαν να γράφουν μουσική με τις τυπικές ποπ δομές τραγουδοποιίας, και η μουσική τους γινόταν ολοένα και λιγότερο κιθαριστική.μπορεί να είναι ποιοτική pop/rock, αλλά εμένα μου κάνει λίγο dull…
ψυχεδελική indie, με αρκετά κύμβαλα που σε σημεία αγγίζουν τον όρο ‘world music’.μπορεί να προτιμώ λίγο περισσότερο το ντεμπούτο τους, και να θεωρώ κάπως too much να είναι νούμερο 1, αλλά είναι πολύ καλός δίσκος.
αυτό είναι το indie pop που θέλουμε.
το videoclip του [B]Madder Red[/B] μου θύμισε λίγο το video του ‘mad about you’ των hooverphonic.πρωταγωνιστεί και η kristen bell…
όντως, πολύ καλό το φετινό δισκάκι των circa survive.στα της λίστας, αυτό το νούμερο 4 σε b.o.b. με ξινίζει κάπως (τι κάπως?αρκετά δηλαδή :p), αλλά έχει arcade fire στο 3 και beach house στο 14, οπότε κλάιν…
πάντως είναι λογικό να είναι ψιλο-ό,τι νά’ναι η λίστα, μιας και είναι του myspace, το οποίο δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο μουσικό προσανατολισμό.γενικά είναι πιο “ψαγμένη” από ότι την περίμενα.
και αυτός ο titus andronicus κι εμένα δε μου έχει κάτσει τόσο καλά.με το φετινό του δίσκο απέκτησε μεγάλο hype, αλλά μου φαίνεται κάπως υπερβολικό.και ναι, φαίνεται ξεκάθαρα πως ο springsteen είναι η βασική του επιρροή…
δηλαδη ναι, δεν εχει ταυτοτητα το μαησπεης, αλλα μου φαινεται το παραχεσανε
πιανω ενα αρκετα μεγαλο vibe συνομωσιας της φασης, ‘χωνουμε οτι δηθενια βγηκε και δεν βγηκε φετος μπας
και τραβηξουμε πισω ολους οσους καβαλησανε το buzzwave (νιεχ) και παρατησαν το σαητ μας’
μενα μαρεσουν οι λιστες του last.fm που βγαινουν απο αγνες στατιστικες , και οχι απο μαρκετιν κολπα, διαθεση ψαγμενιας ή οτιδηποτε αλλο. Την τεταρτη βγαινει και η τελευταια δεκαδα
εδιτ: μαλακια ειπα, την τεταρτη βγαινει το 20-10, και μετα την αλλη βδομαδα τα υπολοιπα
Αφού το ρίξατε σε λίστες, ανασκοπήσεις κ τα ρέστα, ποια είναι τελικά τα σημαντικότερα άλμπουμ της χρονιάς; Ας πούμε για πέρυσι μου έρχεται να πω Animal Collective και xx. Λογικά φέτος οι Arcade fire που τράβηξαν πολλά φώτα πάνω τους (ψιλοάδικα :p), αλλά για πείτε κ άλλα 2-3 που ξεχώρισαν. Φέτος δεν έχω ακούσει σχεδόν τίποτα, γι’αυτό ρωτάω βλακείες βραδιάτικα
είναι οφθαλμοφανές πως το myspace κάνει μια τελευταία προσπάθεια να αποφύγει το θάνατό του.απλά ως λίστα είναι αρκετά alternative/indie στο σύνολό της, και αν και σε κάποια δε συμφωνώ (ειδικά ως προς τις θέσεις), είναι μια αντιπροσωπευτική λίστα για το 2010.
τώρα, φέτος σαφώς οι arcade fire λαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας (δίκαια 8)).από εκεί και πέρα, δίσκοι που ξεχώρισαν όπως οι περσινοί των animal collective και xx, νομίζω πως είναι το “halcyon digest” των deerhunter, το “teenage dream” των beach house και το “everything in between” των no age.ως καλύτερο ντεμπούτο, θα ψήφιζα το “crazy for you” των best coast.
αυτά.θεωρώ πως υπήρχαν αρκετές καλές κυκλοφορίες φέτος στο είδος, αλλά όχι κάτι άλλο που να ξεχωρίζει τόσο όσο αναφέρεις.