Iron Maiden @OAKA 23/05/2026

Θύρα 25, εξέδρα ΑμεΑ εδώ.
Οι Anthrax είχαν άθλιο ήχο, οι Μέηντεν καλό, το σέτλιστ όμως ήταν υπέροχο - ίσως η καλύτερη συναυλία που έχω παρακολουθήσει ever.

19 Likes

Anthrax αρκετά τίμιοι από όρεξη και απόδοση, ο ήχος τους ήταν όμως κάπως thin, χωρίς πολύ βάθος. Τους είδα από μπροστά και αριστερά.

Για Maiden μετακινήθηκα προς το κέντρο, ήμουν μπροστά ακριβώς από ένα κάγκελο που είχαν για ανάσχεση πίεσης, ανάμεσα στο κιόσκι με τους ηχολήπτες/φωτιστές κλπ και τη σκηνή. Ο ήχος μου φάνηκε σούπερ. Η απόδοση της Μεηντενάρας, τρομερή, με τρομερότερο όλων τον εκπληκτικό Bruce που διέλυσε σύμπαντα και από κοντά τον αγαπημένο μας μαγουλάκια που κέντησε σε κάθε σόλο του. Οι Maiden είναι χειρουργοί παικτικά και το έδειξαν για μια ακόμα φορά, με εντυπωσίασαν. Η οθόνη έχει ανεβάσει το show τους και τα καλύτερα visuals ήταν στο Rime, στο Wasted Years, στο Fear Of The Dark και στο Powerslave, απ’ όσο θυμάμαι. Πόσο γάμησε ο Bruce είπαμε; Δεν θυμάμαι :stuck_out_tongue:

Υ.Γ. Χρήστο @Sofa_King κι εγώ χάρηκα που σε είδα από κοντά, πάμε γερά ρε μεηντενοαδελφέ :heart:

31 Likes

Bruce απο άλλο πλανήτη.
Τα γραφικα σε mariner με το πλοιο και fear και τον bruce μπροστά στο φεγγάρι ειναι εργα τέχνης.
Ηχος σε σημεια καλος σε σημεια μέτριος.
Καλύτερο απο το 18 δεν ξερω αν ηταν. Θα πρεπει να περασουν μερικες μερες και με πιο ηρεμο μυαλο να αποφασίσω. Γενικα το live γαμησε.

Τι μηνας ειναι αυτος ρε μάγκες…

14 Likes

Για πόσο κόσμο μιλάμε; Στα ειδησεογραφικά γράφουν 50.000…

1 Like

Μόνο οι MAIDEN στα 70 τους κάνουν καλύτερες συναυλίες απ’ότι στα 60 τους

9 Likes

Ήταν γεμάτο περίπου το 1/3 των κερκίδων (ίσως και λίγο παραπάνω), συν τον κόσμο στην αρένα. Άρα μάλλον είχε κάπου εκεί κοντά στις 45 χιλιάδες. Περίπου τόσους γλέντησε ο Bruce αλύπητα :stuck_out_tongue:

2 Likes

Α ρε ζηλεύω πάρα πολύ με αυτά που λέτε

Μπρους ξεκούραστος στο πρώτο λάιβ του τουρ τελικά αποδείχθηκε ιδιαίτερα καλή συγκυρία

Χαίρομαι πολύ που περάσατε ωραία

10 Likes

Η αλήθεια είναι πως έχοντας στην άκρη του μυαλού ότι μπορεί να ήταν και η τελευταία ή έστω προτελευταία συναυλία τους ήταν ίσως η πιο «γεμάτη» από όσες έχω δει. Όλοι τους πολύ ενεργητικοί στη σκηνή, ειδικά οι Dickinson Murray, δεν φαίνεται με τίποτα η ηλικία τους.

Το σκηνικό με την οθόνη καταπληκτικό, ειδικά στο Rime και στο Fear of the Dark ήταν απίστευτο ενώ εντυπωσιακό και στο wasted years και το powerslave. Όμως αδικώ και για τα υπόλοιπα

Ο ήχος ενώ στους Anthrax ήταν άθλιος στους Maiden έφτιαξε, όχι τέλειος αλλά καλός σε γενικές γραμμές

Το κοινό σεβάστηκε σε μεγάλο βαθμό νομίζω το όχι κινητά τουλάχιστον έτσι φαινόταν εκεί που ήμουν. Στο πρώτο καπνογόνο ο Bruce στραβοκοίταξε νομίζω όπως τραγουδούσε γιατί τον έδειχνε η κάμερα. Αλλά οκ ήταν περιορισμένη η χρήση.

Το set list δεν ξέρω αν θα μπορούσε να βελτιωθεί περισσότερο. Οκ φυσικά όλοι έχουμε προσωπικές συμπάθειες σε τραγούδια αλλά αντικειμενικά ήταν υπέροχο. Επιτέλους άκουσα και δύο από τα αγαπημένα μου που δεν έτυχε να έχω ξανακούσει (Infinite dreams και Wasted years)

Μακάρι να τους ξαναδούμε και να είναι τόσο καλά σαν εχθές.

9 Likes

Πολύ χάλια ήχος στις κερκίδες, πήγα απ’ τη 2 μέχρι την 8 επάνω, απ’ το κακό στο χειρότερο, μπουκωμενος φουλ κ σε κάτι στιγμες χανόταν τελείως, δεν έφτιαξε σε κανένα σημείο της συναυλίας, ευτυχώς μπήκα δωρεάν αν είχα πληρώσει θα κλαιγα τα λεφτά μου, σετλιστ πολύ καλό αν και τα περισσότερα τα έχουν χιλιοματαπαιξει, απόδοση της μπάντας οκ για την ηλικία τους, ελπίζω να μη γίνουν σκορπιονς και γίνουν περιοδεύων θίασος γιατί ακροβατούν προς αυτό το σημείο, κλάσεις ανώτεροι οι μεταλικα σε μέγεθος, κοινό, ήχο και απόδοση, κοινό κλασσικά κινητακηδες είχα άτομα στη κερκιδα να είναι δύο ώρες σε βιντεοκλήση για να δείχνουν τη συναυλία στο μεσεντζερ, τρελό κεφι

6 Likes

Το “καλύτεροι σε απόδοση” :person_facepalming::person_facepalming: Τεσπά δεν είναι διαγωνισμός. Οι Maiden μας στοίχειωσαν με την εμφάνιση τους.

11 Likes

Το καλυτεροι σε απόδοση δεν μπορώ να το κρίνω, και οι δυο μου φάνηκαν πάρα πολύ καλοί. Οι Maiden ήταν πιο ζωηροί στη σκηνή πάντως.

5 Likes

Χωρίς λόγια για άλλη μια φορά. Πόσο τυχεροί είμαστε που ζήσαμε και ζούμε ακόμα την ύπαρξη αυτού του μοναδικού συγκροτήματος!
Bruce φαινόμενο!

13 Likes

Και η αποψη του site :grinning:

25 Likes

Χθες γράφεται ότι ήταν γύρω στα 50k ο κόσμος. Σε προηγούμενες συναυλίες τους πόσοι ήταν ξέρουμε;

Γύρω στους 40Κ σε Μαλακάσα και ΟΑΚΑ (το 22). Λογικά είχε παραπάνω χθες όπως το έκοψα, γύρω στους 55000 ξέρω γω;
Anthrax ωραίοι όπως πάντα με κέφι και γαμάτο σετλιστ, πολύ ξύλο μπροστά.
Maiden απλά φανταστικοί. Ονειρικό σετλιστ, ήχος που άκουγες τα πάντα και δεν χανόντουσαν κιθάρες, ντραμς κτλ (γκουχου γκουχου) ένας Bruce, 38 χρονών και όχι 68, μας έκανε ότι ήθελε, υπέροχα σκηνικά στις οθόνες, μπορεί να ήταν και η καλύτερη από τις 6 φορές που τους έχω δει, απίστευτο το ότι συνεχίζουν σε τέτοιο επίπεδο.

image

25 Likes

Ας γράψω κι εγώ 2-3 εντυπώσεις για τη χθεσινή βραδιά.

5η φορά (1999, 2000, 2018, 2025-Πράγα οι προηγούμενες) που τους βλέπω και ομολογώ ότι χθες ήταν πραγματικά ιδιαίτερη εμφάνιση.

Επειδή έφτασα νωρίς, εξασφάλισα μια σχετικά καλή θέση στην αρένα, έτσι ώστε να ακουμπάμε και λίγο σαν εκκολαπτόμενοι γέροι, ακριβώς στη μέση των πλαϊνών μπαρών του χώρου που βρισκόταν η κονσόλα, το crew κ.λπ., στο ύψος των θυρών 9 προς 11. Ήμουν ακριβώς εκεί που γίνανε τα 3 σκηνικά με τις αδιαθεσίες και την αιμορραγία, προς το τέλος του set των Maiden, για όσους τα πήραν χαμπάρι. Anyway, εκεί ο ήχος ήταν σχετικά καλός θα έλεγα στους Maiden και λίγο χειρότερος στους Anthrax. Είχα την τύχη να δω σχεδόν όλη τη συναυλία δίπλα στον Rod τον Smallwood, σε φάση που ήταν ακριβώς δίπλα μου στο RttH και τραγουδούσε, καπνίζοντας την τσιγαριά του (το ένα μετά το άλλο άναβε ο άτιμος). Εν τω μεταξύ, τού φώναζαν όλοι για φωτογραφία ή για να του πουν μια μαλακία και σαν σκληρός καριόλης δεν έσπασε ούτε μία φορά. Ούτε το βλέμμα δεν γύριζε. Έπος.

Anthrax, ψυχωμένοι κι έμπειροι, μια χαρά τούς βρήκα εν γένει (και δεν με λες καν οπαδό τους) και ας είχε ο ήχος τα θεματάκια του.

Ας δούμε, όμως, και λίγο τα του Θηρίου:

Πολύ καλή εμφάνιση, σε γενικές γραμμές, και βελτιωμένη εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περσινή που έχω εικόνα. Το setlist ένα βήμα από το σχεδόν ονειρικό, αλλά κάποια πράγματα χτυπάνε κραυγαλέα πια, όσο κι αν κατανοώ ότι κάθε εμφάνισή τους θα είναι η πρώτη φορά για κάποιον και πρέπει να ακουστούν. Δηλαδή, ειδικά τα Trooper και Aces High κούρασαν. Κι ενώ ο Bruce ήταν πράγματι πολύ καλός χθες, στο δεύτερο εξακολουθεί να πασχίζει. Και είναι κρίμα, καθότι έχουν τόσα κομμάτια που ταιριάζουν στη φωνή του, όπως έχει διαμορφωθεί τώρα στην ηλικία που βρίσκεται, που είναι αμαρτία να τα παραβλέπουν. Όπως και να ‘χει, setlist που εμπεριέχει Killers, Phantom, Powerslave, Rime και τον 7ο, είναι από μόνο του ορόσημο. Ειδική μνεία, φυσικά, στο Infinite, στο οποίο, προσωπικά, έκλαψα σαν μικρό παιδί και ειλικρινά δεν το περίμενα με την καμία. Το είπαμε και με τον @martian, όταν βρεθήκαμε πριν την έναρξη, ότι δύσκολο να ακουστεί, αλλά αν γίνει το θαύμα θα μιλάμε για παραμιλητά κι ευτυχώς οι τεράστιοι μάς έκαναν τη χάρη. Για εμένα, η top στιγμή της χθεσινής συναυλίας και πάρα πολύ ψηλά γενικά απ’ όλες τις φορές που τους έχω δει.

Για τα visuals, προφανώς όλα τα προφανή. Έχουν ανεβάσει το show και τις εντυπώσεις αμέτρητα επίπεδα, κι επιτέλους γλιτώνουμε αεροπλανάκια με συρματόσκοινα και λοιπά καλούδια εν έτει 2026. Νομίζω ότι αυτά που είδαμε στο Rime, στον 7ο, στο Fear, αλλά και στο Hallowed ήταν πραγματικά κορυφαία.

Για να πω και την προσωπική μου αίσθηση επί των αρνητικών, βρήκα αρκετά, χωρίς, ωστόσο, κάποιο από αυτά να αφαιρέσει ιδιαίτερα από τη γενική μου αίσθηση. Κατ’ αρχάς, ο Simon μπορεί να είναι το καλύτερο άτομο για παρέα, κολλητάρι και δικό μας παιδί, αλλά είναι -λίαν επιεικώς- απλά επαρκής για την μπάντα. Αγχωνόμουνα σχεδόν σε κάθε κομμάτι αν θα ανταποκριθεί στο 100% και ποιο θα είναι το επόμενο λάθος που θα κάνει ή ο χρόνος που θα χάσει. Δεν παίρνω όρκο, αλλά ενδεχομένως να φταίει αυτός για 3-4 σημεία στα οποία ο Bruce μπήκε αλλού γι’ αλλού, αλλά για να μην του τα προσάψουμε όλα, παίζει να ήταν και ολισθήματα του Bruce-άκου αυτά (ο οποίος επαναλαμβάνουμε ότι ήταν ωραιότατος χθες). Και το kit του, στα όρια του παιδικού. Ο Αρχηγός σταθερός, ο μαγουλάκιας εξαιρετικός θα έλεγα, ο Janick… ο γνωστός Janick, αλλά έχω τα παραπονάκια μου από τον αγαπημένο μου κιθαρίστα όλων των εποχών, τον τεραστιότερο των τεράστιων Adrian. Δεν θα είχα θέμα να άκουγα αυτοσχεδιασμούς και αλλαγμένα solo σε άλλα κομμάτια, αλλά τα solo του Adrian στους Maiden είναι η μισή και παραπάνω μαγεία, γαμώ τον διάολό μου, και δεν μπορώ να μην τα ακούω νότα προς νότα από τον μεγάλο. Αυτό ήταν/είναι το μόνο που με ενοχλεί από τον συγκεκριμένο, αλλά συγχωρείται γιατί ξανακατέβηκε με την καλύτερη και πιο iconic κιθάρα που έχει στο οπλοστάσιο.

Από κόσμο, πιστεύω ότι ήταν γύρω στα 45Κ.

Πολύ ωραία ήταν. Up the irons και τα ρέστα.

17 Likes

Ο ήχος στην 8 που ήμουν είχε πάντως αρκετά θέματα.

Setlist ονειρικό - αν παιζόταν και κανένα To tame a Land που ακούστηκε δεν θα είχα άλλο καημό από maiden, ευτυχως έσβησε ο ένας με το Infinite Dreams. Απόδοση μπάντας εξωπραγματική, τους έχω δει μόνο το 2018 που και εκεί είχα σοκαριστεί με Dickinson και απόδοση.

Είχα και τον μικρό μαζί, φανταστική πρώτη φορά. Ξαναγίναμε έφηβοι με το set.

Καταλαβαίνω ότι υπήρχαν σημεία με πολύ καλό ήχο, σίγουρα η ηχητική ενός μεγάλου χώρου δεν διασφαλίζει καλή ποιότητα παντού, χτες ήμασταν από τους άτυχους στο θέμα αυτό, στοίχησε αλλά η συνολική εμπειρία ήταν πολύ θετική στο πρόσημό της.

Ζήσαμε 2 βραδίες εξαιρετικές, με 2 τιτάνιες μπάντες, σε 2 αξέχαστα show που γέννησαν fans και εμπειρίες στα παιδάκια μας.

Και εις άλλα!

7 Likes

Αν οι Guns N Roses είχαν 40.000, σίγουρα ήταν λιγότερος κόσμος χθες. Περισσότερες κερκίδες κλειστές, ίδιος πάνω κάτω κόσμος στην αρένα… Παίζει όμως χθες να ήταν και η καλύτερη συναυλία που έχω πάει… Όπως και να 'χει, 10 φορές καλύτερη από τους Metallica και ο Bruce ο καλύτερος frontman ever…

7 Likes

Ναι, δυστυχώς, όλοι συμφωνούμε ότι τους Anthrax τους χαντάκωσε ο ήχος. Η ενέργεια δεν τους έλειπε, αλλά οι συνθήκες δεν ήσαν πολύ ευνοϊκές. Στους Μέηντεν ήσαν καλύτερα τα πράγματα, το ΟΑΚΑ κατάμεστο και οι συνθήκες ανθρώπινες σε σχέση με το '22 που όλος ο κόσμος είχε στριμωχτεί πίσω. Η εξέδρα των ΑμεΑ ήταν πολύ καλή, καθίσαμε τέρμα αριστερά (δεξιά μας είχαμε τη σκηνή), αν και δυστυχώς χάναμε τη μισή σκηνή, αλλά τα πράγματα ήσαν πολύ καλύτερα και φάνηκε ότι η διοργάνωση βελτιώθηκε σε μεγάλο βαθμό. Να λέμε και τα καλά. Το σέτλιστ ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αν και προσωπικά θα προτιμούσα το Alexander the Great (ή οποιοδήποτε άλλο από το Somewhere in Time) από το Rime, εν τέλει όμως δεν με χάλασε. Εντυπωσιακό ότι στα 70 τους αποδίδουν έτσι και μάλιστα καλύτερα από την προηγούμενη φορά. Ο Bruce ήταν κεφάτος και επαγγελματίας, ο καλύτερος φρόντμαν όλων των εποχών σε αυτή την κατηγορία, οι μουσικοί εξαιρετικοί επαγγελματίες και δεμένοι μεταξύ τους, δικαιώνοντας όσους τους θεωρούν τη μεγαλύτερη μέταλ μπάντα στην ιστορία της μουσικής.

10 Likes

Δεν έχω λόγια…δεν είναι τυχαίο που αυτή η μπάντα είναι στη κορυφή 45 χρόνια χωρίς να χρειαστεί να βγάλουν εμπορικά hit…

8 Likes