Iron Maiden - The Book Of Souls

εσυ πρεπει να εχεις καλυτερο απο το δικο μου, στειλε pm να μου πεις που το βρισκεις

Βασικά θεωρώ ότι δεν έχουν καταφέρει μουσικά τίποτα το τόσο αξιοσημείωτο από τις αρχές 90 και μετά και τρανταχτή απόδειξη αυτού η διαφωνία μεταξύ οπαδών για τα ποια είναι τα καλύτερα άλμπουμ μετά το reunion ενω για τα λεγόμενα κλασικά άλμπουμ πάνω κάτω υπάρχει γενικά συμφωνία.:wink: Μετά το seventh son καλλιτεχνικά έκαναν check out.

Οι Maiden έχουν πλέον ξοφλήσει καλλιτεχνικά, ο μόνος λόγος που διατηρούν την επιτυχία τους είναι η διαχρονική δύναμη των κλασικών τραγουδιών τους και η εξαιρετική σκηνική τους παρουσία και σόου.

Δυστυχώς έτσι είναι, αν εξαιρέσεις το BNW που, ας πούμε, ήταν ο χαμένος τελευταίος συνθετικός κρίκος μετά το 7th son. Κατα τ άλλα αναμασήματα, μετριότητες και ύπνος γενικότερα. Ίσως και στο AMOLAD έδειξαν κάποια ωραία στοιχεία άξια της δισκογραφίας τους αλλά γενικά πολύ ύπνος στις συνθέσεις μετά το 7th son. Προφανώς και δεν έχουν να αποδείξουν τίποτα αλλά όλοι θα ήθελαν ένα maiden άλμπουμ να ξαναπροσδιορίσει το metal κατά κάποιο τρόπο. Δε μπορεί να κάνουν σοβαρές και αξιόλογες προσπάθειες δεκάδες μπάντες τόσα χρόνια και οι ίδιοι οι maiden να μη μπορούν δλδ να βγάλουν ένα γαμημένο άλμπουμ δυναμίτη μέσα σε 15 χρόνια.

Αρκεί όμως αυτή η διαχρονική δύναμη.

Κανονικά αυτή η δύναμη δεν θα έπρεπε να αρκεί, πρωτίστως για τους οπαδούς. Ως ένα σημείο είναι λογικό και αναμενόμενο βέβαια αλλά ως εκεί. Η δάφνες του ένδοξου παρελθόντος είναι αναγνωρισμένες και σεβαστές αλλά όταν είσαι καλλιτέχνης που σέβεσαι την ιδιότητά σου αυτή και όχι μόνο το πορτοφόλι σου τότε δεν θα έπρεπε να αρκείσαι σε τραγούδια που έγραψες τον προηγούμενο αιώνα.

Βέβαια όταν οι οπαδοί δείχνουν ότι θέλουν να σε βλέπουν συνεχώς να τραγουδάς ξανά και ξανά τα ίδια τραγούδια τότε οκ, σιγά μη δεν το κάνεις. Αφού δεν έχεις έμπνευση για νέα μουσική κάνεις συνεχώς επετειακές περιοδείες κλπ, τρανταχτή απόδειξη ότι ζεις στο παρελθόν σου γιατί ουσιαστικά δεν έχεις παρόν ούτε μέλλον.

Ο πλειοψηφία του κόσμου είναι δυστυχώς κορόϊδα, από εκεί αρχίζουν όλα.

I quoted you once and I will quote you again… Ακριβώς η άποψή μου για τους Maiden.

Στην οπαδική συζήτηση τώρα, και εκεί συμφωνώ ότι γενικά τα reunion album τους είναι “καλά”, και “άξιζαν κυκλοφορίας”. Αλλά ως πιο αποστασιοποιημένος (σε αντίθεση με τους Metallica όπου θα την κάνω την ανθυποβολή), νομίζω ότι πλην του BNW δεν είχαν κάτι καινούριο να πουν, παρά μόνο να συντηρήσουν ή να ξαναπούν με άλλα λόγια το λόγο και τις ιστορίες που τους έχουν κάνει μυθικούς… Μια δισκογραφία με μόνο ψηλά στάνταρς για το ιδίωμα, αλλά όχι εξίσου καλλιτεχνικά (πλέον), όπως προανέφερες.

Βασικά η πλειοψηφία που πηγαίνει να ακούσει μία τέτοιου επιπέδου μπάντα σε ένα “arena tour” δεν είναι οι τυπικοί οπαδοί της μπάντας. Δε γεμίζουν στάδια από οπαδούς.
Οπότε είναι λογικό η πλειοψηφία τους να ξέρει τους Maiden από το Fear of the Drak, τους Metallica από το Sandman, τους Sabbath από το Paranoid και θέλει να ακούει τα χιτάκια.

Δε νομίζω να υπάρχει οπαδός των Maiden που θέλει να ακούσει χιλιοστή φορά το Fear και όχι πρώτη φορά το Loneliness of the long distant runner για παράδειγμα.

Απλά, όταν το 90% το κοινού σου σε ένα μεγάλο live έρχεται για 5 συγκεκριμένα τραγούδια, δε μπορείς να τους αγνοείς.

Θέλω με λίγα λόγια να πω πως οι περισσότεροι δεν τους βλέπουν να λένε συνεχώς τα ίδια, γιατί δεν τους βλέπουν συνεχώς.

Μα αν δεν πηγαίνουν συνεχώς οι ίδιοι ποιοι πηγαίνουν τότε; Λογικά οι περισσότεροι είναι οι ίδιοι που πάνε κάθε φορά.

Οι Metallica όταν ζήτησαν από τους οπαδούς να αποφασίσουν για το ποια τργούδια θα παίξουν στην περσινή περιοδεία τους, ο κόσμος ζήτησε πάλι τα ίδια και τα ίδια με ελάχιστες εξαιρέσεις. Οπότε λοιπόν όταν οι μπάντες αυτές βλέπουν ότι οι οπαδοί τους (με ή χωρίς εισαγωγικά κλπ) θέλουν να ακούσουν το master ή το trooper για εκατομμυριοστή φορά γιατί να ζωριστούν να βγάλουν καλό άλμπουμ ή ακόμα και άλμπουμ γενικά;

μα μιλάμε για μπάντες που αποκτούν συνέχεια νέους οπαδούς , οι οποίοι θέλουν να ακούσουν
για πρώτη φορά το Trooper, και οι οποίοι την τρίτη φορά που θα τους ξαναδούν , δεν το θέλουν κ.ο.κ.

Είναι αδύνατον να έχουν ξοφλήσει καλλιτεχνικά οι Maiden. Σαφώς και υπάρχει η κεκτημένη ταχύτητα του παρελθόντος, σαφώς και τα εκπληκτικά σόου δίνουν περισσότερη λάμψη απ’ ότι τα νέα άλμπουμ, σαφώς και τα άλμπουμ από το Seventh Son και μετά είναι κατώτερα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ξοφλημένα, παρωχημένα, βαρετά ή χωρίς έμπνευση. Ακόμα και το (κατά γενική ομολογία) χειρότερο άλμπουμ τους το Virtual, είχε ένα Clansman να σε αναγκάζει να το βάλεις στο στερεοφωνικό.

Από το 2000 και μετά νομίζω ότι έχουν βρει τη δεύτερη νιότη τους, τόσο στο στούντιο όσο (κυρίως) στις περιοδείες τους. Το Brave New World είναι σπουδαίος δίσκος, όχι μόνο γιατί είναι ο πρώτος του Bruce μετά από πολλά χρόνια, αντικειμενικά έχει ωραία τραγούδια. Η περιοδεία που ακολούθησε μας άφησε κληρονομιά και ένα σπουδαίο live album, το αγαπημένο μου μαζί με το Live After Death. Αναφέρομαι φυσικά στο Rock In Rio, το οποίο και έχω σε μία όμορφη τριπλή pictured έκδοση βινυλίου.

Το Dance Of Death μου έδωσε μία ψυχρολουσία. Καλό άλμπουμ αλλά κάποια fillers με χαλάσανε. Η παραγωγή με ξένισε λιγάκι αλλά τη συνήθισα. Με διαφορά ξεχωρίζω το Paschendale αν και το βρίσκω αχρείαστα μεγάλο σε διάρκεια. Γενικά οι Maiden αρχίζουν και γράφουν μεγάλα σε διάρκεια τραγούδια και δικαιολογημένα αρχίζουν οι μουρμούρες και τα χασμουρητά.

Το A Matter Of Life And Death με ενθουσίασε. Το θεωρώ ισάξιο του BNW. Τα μεγάλα σε διάρκεια τραγούδια με κούρασαν λιγότερο από κάθε φορά. Ωραία θέματα, στοίχοι, πολλή καλή παραγωγή και τα λιγότερα fillers (σχεδόν κανένα θα έλεγα) από κάθε άλμπουμ από την εποχή του No Prayer For The Dying και μετά. Ίσως το πιο ισορροπημένο άλμπουμ τους, ακούγεται από την αρχή έως το τέλος χωρίς να κουράζει.

Το Final Froniter είναι το ακριβώς αντίθετο του AMOLAD. 2-3 καλά τραγούδια (τραγουδάρες τα Starblind και The Alchemist) δεν σώνουν τη κατάσταση και περιέργως τα συγκεκριμένα τραγούδια της παρένθεσης δεν έπαιξαν live στο TerraVibe το 2011, ίσως και γενικότερα στη περιοδεία που ακολούθησε. Το El Dorado που υποτίθεται είναι το hit του άλμπουμ γρήγορα το κατέταξα στις πατάτες. Ακόμα και το εξώφυλλο και όλο το artwork είναι άσχημο. Άνισο άλμπουμ, σαφώς χειρότερο των τριών προηγούμενων, με κάποιες καλές στιγμές αλλά πολλές μέτριες.

Συνοψίζοντας, από το 2000 και μετά (κατ’ εμέ) έχουμε 2 πολύ καλά άλμπουμ (BNW, AMOLAD), ένα καλό (DoD) και ένα μέτριο (FF).

Τι μαθαίνει κανείς όσο ζει! Σήμερα μάθαμε ότι υπάρχει συμφωνία για το ποια είναι τα καλύτερα από τα 7 κλασσικά άλμπουμ. Να πάρω σβάρνα όλες τις κοινότητες Maidenάδων ανά τον κόσμο για να τους ενημερώσω ότι έχει βγει το πόρισμα, μην κάθονται και ψηφίζουν ξανά και ξανά. Επίσης να τους ενημερώσω ότι δεν είναι δυνατόν να βγαίνει top-5 οποιοδήποτε άλμπουμ από το 90 και μετά γιατί έτσι λέει κάπου, κάποιος οπαδός του Jesus Saves και του Majestic. Καλό είναι να μην θεωρείς τίποτα δεδομένο. Άλλος ακούει, ξέρω γω, το φετινό Sorcerer και φτιάχνεται και όταν το ακούω εγώ δεν γίνεται τίποτα. Το πόσο είναι κολλημένοι στο παρελθόν οι Maiden, φαίνεται από το πόσο στηρίζουν το εκάστοτε καινούριο άλμπουμ τους.

Έχει πλάκα να περιμένεις να επαναπροσδιορίσουν το μεταλ ή ακόμα και ότι πρέπει-έχουν την υποχρέωση να το κάνουν, αυτοί που ήδη το προσδιόρισαν. Και μετά να βλέπεις τα μη-κορόιδα, αυτούς που δεν τους κάνουν τα X-Fatctor, BNW, AMOLAD, να ξερογλείφονται με το καινούριο EP(και ούτε καν) των Enforcer και των υπόλοιπων μαϊμουδιάρηδων των Maiden, Priest, King Diamond. Και ακόμα περισσότερη πλάκα να τους βλέπεις να εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε κάτι μπάντες όπως In Solitude, Devil’s Blood, 3 Inches Of Blood(τυχαίες επιλογές. Ζωή σε λόγου μας. :D). Και στις περισσότερες περιπτώσεις, το να μαϊμουδίζουν είναι η καλύτερή τούς επιλογή, γιατί όταν προσπαθήσουν να αποβάλουν πχ το Priestιλίκι από πάνω τους(και άλλη τυχαία επιλογή), ακούγονται 100 φορές πιο αίσχος από πριν.

Το ότι ξεπετάχτηκαν 5-10-20-100 καινούριες μπάντες δεν σημαίνει αυτομάτως ότι επαναπροσδιόρισαν κάτι ούτε καν ότι έβγαλαν καλά ολόκληρα άλμπουμ. Επίσης τι να τον κάνω τον επαναπροσδιορισμό, αν το αποτέλεσμα δεν μου κάνει; Θα χαίρομαι επειδή ‘‘Νταξ, μάπα το καρπούζι αλλά τουλάχιστον έκαναν κάτι διαφορετικό.’’; Το βλέπω κάθε χρόνο, το βλέπω και φέτος, φτάσαμε στα μισά της χρονιάς και ακόμα δεν έχω βρει ΕΝΑ ολόκληρο μέταλ άλμπουμ. 4-5 κομμάτια στην καλύτερη περίπτωση. Να βάλω στη ζυγαριά ποιο; Το Mask Of Red Death; Το Blood Sacrifice; Το Cauterize του συμπαθέστατου Tremonti; Άμα από την άλλη μεριά έχεις Talisman, Starblind, Mother Of Mercy, βεβαίως και προτιμώ 1000 φορές το Final Frontier. Και έπιασα κομμάτια από άλμπουμ που μου ψιλοάρεσαν.

Και ενώ πρέπει να ανεχόμαστε τον κάθε απίθανο και να δίνουμε χρόνο στην εκάστοτε κυκλοφορία πριν τη θάψουμε (ενώ φαίνεται ότι είναι ΜΑΠΑ από την αρχή), για τους Maiden αναρωτιόμαστε αν έχουν κάτι να μας πούνε με το 16ο άλμπουμ τους. Ε προφανώς και δεν πάμε καλά.

Χοντρό να πει κανείς ότι οι Maiden είναι ξοφλημένοι, ίσως όμως να μπορούμε να το πούμε αν το καινούριο είναι αντίστοιχο του Final Frontier. Αλλά είναι γεγονός πως οι δουλειές τους μετά το Seventh Son είναι αρκετά κατώτερες. Για παράδειγμα το No Prayer… είναι για 7, το Fear…είναι για 6-7, το X Factor για 8, το Virtual XI για κάτω από την βάση. Μετά το BNW ναι είναι δισκάρα για 9, το DOD είναι για 7 κάπου εκεί και το AMOLAD και το Final Frontier κάτω από τη βάση.

Οι Metallica ζήτησαν από τους οπαδούς να ψηφίσουν.
Όσο υπήρχε προπώληση (και άρα ψηφοφορία) μόνο στα τα μέλη του Metclub, υπήρχαν στα setlist από Dyers Eve μέχρι Frayed Ends κλπ.
Όταν άρχισε να ψηφίζει όποιος έπαιρνε ελεύθερα το εισιτήριο μπήκαν στο set τα Nothing Else, Sandman κ.ο.κ.

Άλλο οι 500-1000 που τους ακολουθούν στις περιοδείες και άλλο το κοινό κάθε χώρας που τους βλέπει μία στο τόσο και αυτή τη μία φορά θέλει να ακούσει 10 στανταρ τραγούδια.

Όσο για την τελευταία πρόταση, είναι ζήτημα μουσικής βιομηχανίας πλέον, όχι τόσο κινήτρου. Οι περιοδείες φέρνουν εισόδημα στους μουσικούς, οι περιοδείες έχουν γιγαντωθεί και μοιραία οι ηχογραφήσεις πάνε πίσω.

Ρε συ Ιγνάτιος δλδ εντάξει δεν είναι δεδομένο τίποτα αλλά μη μου αντιπαραβάλεις τις πατάτες των maiden που είναι συνθετικά σκουπίδια με τις δεκάδες αξιόλογες προσπάθειες άλλων καλλιτεχνών που προσπαθούν να δημιουργήσουν κάτι νέο και αξιόλογο έχοντας την τεχνική, την όρεξη και το ταλέντο. Το ότι ακούω τη φωνή του Dickinson πλέον δε σημαίνει τίποτα, θέλω να ακούσω και τι έχει να πεί η σύνθεση. Όταν πχ ακούσεις και εμπεδώσεις δισκογραφία WOLF θα καταλάβεις τι εννοώ.
Δλδ εντάξει και εγώ έχω στον τοίχο του σαλονιού κρεμασμένο το Powerslave σε κάδρο αλλά και μπορώ και δεν έχω πρόβλημα να διακρίνω τις πατάτες των maiden. Δε με πειράζει που βγάζουν πατάτες, είπα ότι δεν έχουν να αποδείξουν τίποτα, με πειράζει όμως που μετά από σχεδόν 2 δεκαετίες δε μπορούν να βγάλουν ένα γαμημένο δίσκο αντάξιο του ονόματος τους. Γιατί το BNW μπορεί να γαμάει αλλά σαν δίσκος δεν είναι 100% αντάξιος του ονόματος των Maiden, απλά μας κέρασαν διπλό πιτόγυρο όταν είμασταν πεινασμένοι.
Οπότε ναι, μας χρωστάνε μια δισκάρα τα γερόντια γιατί μαζί γεράσαμε, εμείς τα δώσαμε όλα σε δίσκους και live, εκείνοι απλά από ένα σημείο και μετά απλά έβγαζαν την υποχρέωση να βγάλουν δίσκο με τον eddie στο εξώφυλλο. Ε δε πάει έτσι ρε αγγλάκια.

Επίσης το Sorcerer γαμάει, κρίμα αν δεν σου κάνει κούκου, ίσως να έκανες μια επανάληψη σε Solitude Aeturnus, Candlemass, να ρίξεις μια αυτιά στο Spiritus Mortis - The God Behind the God και μετά να βάλεις και τον υπερδίσκαρο τον περσινό των Avatarium να καλιμπράρεις τα αυτιά σου :stuck_out_tongue:

Ο Ιγνατιος εχει σε ενα πραγμα πολυ δικιο, μη ζηταμε απο μπαντες που στα πρωτα 7 αλμπουμ τους προσδιορισαν στη βαση του το heavy metal ολοκληρο, να το ξανακανουν. Απο εκει και περα σε οποιον αρεσουν, μιλαμε για τη 16η δουλεια μιας μπαντας με σχεδον 40 χρονια στην πλατη. 12ος δισκος σαν το Painkiller θα πρεπει να περασει ενας αιωνας για να ξαναβγει. Ειναι η ωρα των Enforcer/Visigoth(πολυ ωραιο δισκακι) και λοιπων.
Παντως μια μπαντα με κομματια οπως αυτα του BNW, το Paschendale,Face In The Sand, For The Greater Good Of God, Lord Of Light, Starblind, The Talishman, When The Wild Wind Blows (και ολο το The X Factor) κτλ. μονο ξοφλημενη δεν την λες… Σε αντιθεση με κατι αλλους που τα τελευταια 20 χρονια εχουν κυκλοφορησει 2 δισκους ο ενας χειροτερος απο τον αλλο και πραγματικα στηριζονται μονο στα πρωτα τους 5 αλμπουμ …

…φοράει Στράικ και καρφώνει:D :slight_smile: :!:

Α, και καθε τρεις και λιγο παιζουν τον εθνικο τους υμνο σε γηπεδα μπασκετ, μπειζμπολ, πολο, συχρονισμενης κολυμβησης! Το καταλαβαμε οτι ξερετε να το παιζετε, τιποτα αλλο?

…τα κάλαντα???..παραγίναμε :offtopic:

:):!:

χΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ

αχα-0χοαο-0χαο-0χαο-0χο-0αχο-0αχοα-0χοα-0χοα-0χοα-0οχα-0οχα-0οχα-0οχα

ΜΠΗΚΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΘΕΝΟΦΑΝΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΠΑΛΙ;;; ΤΙ ΣΚΑΤΑ;;; ΑΡΓΗΣΑΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΔΙΣΚΟ ΟΙ ΣΑΠΙΟΙ ΗΡΩΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΗΡΘΑΤΕ ΕΔΩ ΝΑ ΣΤΑΞΕΤΕ ΧΟΛΗ;

Ο Ulrich btw πήγε νοσοκομείο γιατί κατάπιε 2 οδοντογλυφίδες. ΘΑ ΣΕ ΔΩ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΛΑΡΣ!!!

Υ.Γ. : Εσείς οι υπόλοιποι, πηγαίντε σε κάνα Studio στο Mεταξουργείο να καρφώσετε καμιά γριά μπας και σταματήστε να ασχολείστε με τους ΘΕΟΥΣ IRON MAIDEN. Φιλάκια :* :*

Σοβαρά, αν έβγαινε το Fear τώρα, αντί του book of souls, πόσο θα του έβαζες?