Λοιπόν, τώρα θα πω μεγάλη κουβέντα. Λιώνοντας το, τον τελευταίο καιρό μετά από πολλά χρόνια, τολμώ να πω ότι το X-Factor κάνει άνετα παρέα με τα 7 πρώτα άλμπουμ των ΙΜ.
Το θεμα ειναι οτι πρεπει να φτασουμε στην παραδοχη οτι οι Iron Maiden δεν εχουν βγαλει ποτε κακο δισκο, ολοι ειναι καλοι εως αριστουργηματα. Και δεν το λεω σαν fanboy αυτο.
Αν καποιος περιμενει απο μια μπαντα ενα συγκεκριμενο στυλ μουσικης και η μπαντα βγαζει δισκο που δεν ειναι κοντα σε αυτο που περιμενε, μπορει να του φανει μετα κακος δισκος ή να κανει συγκρισεις με παλαιοτερες δουλειες της και να του φανει πολυ κατωτερος. Αν ομως αφησουμε τα κολληματα και τα ιδιαιτερα κριτηρια του καθενος οι Iron Maiden απο μουσικης πλευρας δεν εχουν βγαλει κακο δισκο. Αλλο αν καποιοι δισκοι θα μπορουσαν να ειναι καλυτεροι με βαση το τεραστιο ταλεντο και το ονομα τους.
Ναι ρε παιδί μου, προφανώς κάποιοι δίσκοι μπορεί να θεωρούνται μάπα βάσει των υποκειμενικών κριτηρίων της πλειοψηφίας του κόσμου, αλλά είναι πολύ πιθανό να είναι στην πραγματικότητα γαμάτοι δίσκοι βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων που θέτεις εσύ κ μερικοί ακόμα. Συμβαίνει αυτό πολλές φορές. Απλά κάποια στιγμή ξυπνάνε και οι υπόλοιποι κ αναγνωρίζουν τελικά τί δισκάρες είχαν απορρίψει παλιότερα.
Το AMOLAD και το Brave New World είναι φοβερά άλμπουμ. Το Dance of Death ελαφρώς χειρότερο.
Το 1ο τους (Iron Maiden) όσο περνάει ο καιρός το βαριέμαι λίγο με εξαίρεση 2-3 κομμάτια. Είναι κάπως μονοδιάστατο και ανώριμο.
Το Killers αντιθέτως άντεξε περισσότερο στο πέρασμα του χρόνου και ακούγεται πολύ καλά ως σύνολο.
Τα υπόλοιπα της περιόδου 82’ με '88 εννοείται πως είναι κλασικά πλέον και η καλύτερη περίοδος τους.
Το X-Factor πραγματικά αξίζει. Ακόμη και σήμερα όμως, ο Blaze δεν με εντυπωσιάζει. Πολύ μονοκόμματη και μονοδιάστατη η φωνή του… όχι μόνο στους Maiden αλλά και στις προσωπικές του δουλειές.
Το Virtual XI κάτω του μετρίου, το Final Frontier μέτριο και το No prayer λίγο πάνω του μετρίου 8)
Και ολοι ειναι καλοι δισκοι, τωρα αν ο αλλος ειναι κολλημενος και δεν μπορει να το δει αντικειμενικα επειδη δεν ειναι οι δισκοι οπως θα ηθελε αυτος, αλλο θεμα.
Αν μια νεα μπαντα ειχε γραψει οποιοδηποτε απο τα No prayer for the dying, virtual XI, X factor, για να μην μιλησω για The final frontier, AMOLAD, Dance of Death, τωρα θα θεωρουνταν οχι μονο η καλυτερη στο παρον αλλα και οι συγχρονοι θρυλοι κτλ κτλ.
Πολυ απλα, η μπαντα εχει τον πηχυ πολυ ψηλα, και αναλογα με αυτον κρινουμε. Συγκρινοντας με τους ιδιους και μονο.
To νοημα αυτου που γραφεις ειναι οτι ‘‘οποιος δεν παραδεχεται οτι ολα τα μειντεν ειναι αντικειμενικα καλοι δισκοι ειναι κολλημενος’’ και ειναι πραγματικα αστειο
25 ειμαι, κολλημενος δεν ειμαι, εχω ανοιχτα αυτια σε ολα, δεν ειπα οτι ειναι αντικειμενικα δισκαρες ολα (υποκειμενικα ειναι σχεδον ολα), αλλα να λεει καποιος πατατα ή αηδια εναν δισκο των Maiden μου φαινεται πολυ τραβηγμενο και ακραιο.