Kαλύτερες κυκλοφορίες 2010 / ανασκόπηση της χρονιάς

Μιας και δεν περιμένω κάτι άλλο μέχρι το τέλος της χρονιάς και τα άλμπουμ που με ενδιέφεραν περισσότερο τα έχω ήδη ακούσει αρκετές φορές θα κάνω μια πλήρη ανασκόπηση της χρονιάς για μένα.

Χαρακτηριστικά τις οι μεγάλες επιστροφές παλίων συγκροτημάτων μετά απο καιρό που έβγαλαν δισκάρες και έδειξαν πως είναι ακόμα ζωντανοί για τα καλά (Burzum, Heathen, Accept), οι μέρες δόξας για το N.W.O.B.H.M. ήχο έστω και αν δεν προέρχεται απο βρετανικές μπάντες πλέον και η υποτιθέμενη επάνοδος του power metal που εγώ ακόμα ψάχνω να βρω. Γενικά όχι και η καλύτερη δυνατή χρονιά αν και δεν έλειψαν οι δισκάρες αλλα πολλά τα άλμπουμ που έμεινε μόνο ο ενθουσιασμός της πρωτης ακρόασης. Πάντως τα καλύτερα ήρθαν από εκεί που δεν το περίμενα φέτος.

[B][U]ΤΟΠ 10[/U][/B] (η σειρά έχει περισσότερη σημασία στα 3 πρώτα που για μένα είναι σίγουρα οι πιο σημαντικές κυκλοφορίες της χρονιάς)

[B]1) Burzum - Belus[/B]
Τεράστια επιστροφή από το πουθενά σε metal μονοπάτια μάλιστα μετά από πολλά χρόνια και μάλιστα 100% επιτυχημένη. Ότι ο Varg θα έβγαζε το καλύτερο black metal άλμπουμ εν ετη 2010 δεν νομιζω να το περίμενε κανείς, ότι θα έβγαζε το καλύτερο metal άλμπουμ μέσα στο 2010 σίγούρα δεν το περιμενα εγώ. Οι μεταφρασμένοι στα ελληνικά στίχοι στο σαιτ του, ανέβασαν ακόμα περισσότερο το άλμπουμ για μένα.
[B]2) Kvelertak - Kvelertak[/B]
Το ντεμπούτο της χρονιάς που είχε την “ατυχία” να γίνει άλμπουμ του μήνα στο Hammer. Τρελή δισκάρα με τους Νορβηγούς να καταφέρνουν να συνδυάσουν όλες τις επιρροές τους ομαλά μεσα στην μουσική τους βγάζοντας τελικά έναν μάλλον απλά γαμάτο ροκ δίσκο για πολλές μπύρες. O Καραολίδης στο Χαμερ είπε πως οι Valiant Thor θα σώσουν το rock 'n roll αλλα εμένα μου φαίνεται πιθανότερο να το κάνουν αυτοί εδω οι τύποι.
[B]3) Enforcer ? Diamonds[/B]
Αν με τον Varg είχαμε την επιστροφή των '90 εδώ έχουμε την επιστροφή των '80. Δυσκολεύεσαι να τους κατηγορήσεις για αντιγραφή όταν διασκεδάζεις ΤΟΣΟ πολύ σιγοτραγουδάς όλα τα κομμάτια απο την δεύτερη κιόλας ακρόσαση και δεν μπορείς με τίποτα να σταματήσεις το πόδι σου να κουνιέται ρυθμικά όταν κάθεσαι στην καρέκλα (στα γεράματα τώρα δεν είμαστα για να χτυπίομαστε στις πίστες). Ξεπέρασαν τόσο εύκολα το πολύ καλό ντεπούτο τους που πλέον έχουν αυξήσει κατα πολύ τις προσδοκίες για την συνέχεια.
[B]4) Crashdiet - Generation Wild[/B]
Δεν ήξερα και πολλά για αυτούς. Αφού άκουσα το άλμπουμ θυμήθηκα πως τελικά τους είχα ξανακούσει στο παρελθόν και τους είχα προσπεράσει αδιάφορα. Εδώ όμως μου απέσπασαν την προσοχή για τα καλά. Φοβερά κομμάτια και το sleaze ξαναζει στο player μου. Με έκανε και ξέθαψα τα άλμπουμ των motley crue και cinderella που έχω.
[B]5) Triptykon - Eparistera Daimones[/B]
Ήμουν από αυτούς που δεν είχαν ενθουσιάστεί τόσο πολύ με το monotheist όσο οι υπόλοιποι τουλάχιστον. Δισκάρα μεν αλλά κάπου όλα αυτά τα εκθιαστικά σχόλια με έκαναν να πιστευω πως κάτι δεν πιάνω. Η επιστροφή του Warrior με νέα μπάντα (αλλά με ίδιο όραμα θα έλεγα εγώ) σε πιο απλές και πιο επιθετικές φόρμες είναι κάτι που εκτίμησα πάντως και μάλλον με βοήθησε να βγω απο ένα παλίο δίλλημα, to megatherion ή into the pantemonium.
[B]6) Heathen -The Evolution of Chaos[/B]
Άλλη τεράστια επιστροφή και αυτή με τεράστια δισκάρα. Όχι μόνο δεν ξέχασαν να γράφουν ριφάρες αλλά παραδίδουν και μαθήματα θα έλεγα εγώ. Κόλλημα για αρκετό καιρό το άλμπουμ οι Heathen πάτησαν κάτω πολλούς νέους με αυτό το άλμπουμ, με προβληματισε λίγάκι η μεγάλη διάρκεια αλλά τελικά άντεξε στις απανωτές ακροάσεις
[B]7) Twilight - Monument to time end[/B]
Πολύ διαφορετικό από το ντεπόυτο τους που προσωπικά μου φάνηκε κάπως αδιάφορο. Όχι όμως και αυτό. Δεν ξέρω ποιά ταμπέλα ακριβώς ταιρίαζει εδώ, προσωπικά και το απλό black metal εμένα με καλύπτει. Το σημαντικό είναι πως είναι δισκάρα που σε βυθίζει σε κάθε ακρόαση.
[B]8.) Suicidal Angels - Dead Again[/B]
Αν και αρχικά το είχα εκτός 10αδας τελικά και μετά από τις απανωτές ακροάσεις των τελευταίων ημερών το έχωσα και αυτό μέσα. Με το πρώτο τους δεν με είχαν ενθουσιάσει αλλά μου άρεσε το felling που έβγαζαν, από το προηγούμενο τους όπως και σε αυτό δείξαν πως είναι κάτι παραπάνω από απλό '80 felling. Πολύ θα ήθελα να πω πως είναι το αντοιστοιχο των Enforcer στο thrash αλλά ίσως και να φανώ υπερβολικός.
[B]9) A Forest of Stars - Opportunistic Thieves of Spring[/B]
Το απόλυτο Soundtrack για ταινία του Lovecraft. Παρότι δύσκολο άλμπουμ με κέρδισε μάλλον εύκολα και από την πρωτη κιόλας ακρόαση. Όχι πάντως το άλμπουμ που θα λιώσεις αφού απαιτεί συγκεκριμένη διάθεση για να μπορέσεις να χαθείς μέσα του.
[B]10) The Ep’s[/B]
Στην θέση αυτή αντί για κάποιο άλμπουμ θα κάνω απλά μια ειδική μνεία σε μερικά ep που βγήκαν μέσα στην χρονιά και θα άξιζαν μια θέση στην δεκάδα.
[I][B]a)Bohemian Grove - Bohemian Grove[/B][/I]
Θα μπορούσαν να προσθέσουν 2-3 κομμάτια ακόμα και να έχουμε μια κανονική κυκλοφορία που θα πήγαινε πολύ ψηλά στην λίστα με τα καλύτερα. τελευταία στιγμή απόφασισα να το βγάλω απο το top-10 (σαν ξεχωριστή κυκλοφορία). Επικο black metal; δεν έχει σημασία, απλά γαμάτη κυκλοφορία
[I][B]b)Fleshgod Apocalypse - Mafia[/B][/I]
Άργησα να τους πάρω χαμπάρι αυτούς. Από τις καλύτερες death metal μπάντες στο τεχνικό στυλ που πάιζουν, κάθε κομμάτι αυτου του ep έχει δική του υπόσταση, δύσκολα μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο οι περισσότερες τεχνικές death metal μπάντες σήμερα. Συνθέσεις με προσωπικότητα.
[B][I]c)Autopsy - The tomb within[/I][/B]
Δεν χωράν πολλά λόγια εδω. Σαπίλα και πάλι σαπίλα, σαν να μην πέρασε μια μέρα βασικά, ακόμα μια τεράστια επιστροφή.

Από εκεί και περά μερικοί ακόμα που ξεχωρισα είναι οι [B]Abscess[/B] με το πολύ καλό dawn of inhumanity, ίσως το καλύτερο άλμπουμ τους όπως επίσης και το τελευταίο τους, οι [B]Kerasphrous[/B] με το ep Cloven Hooves at the Holocaust Dawn, οι[B] In Mourning[/B] πήγαν σε κάπως πιο σκληρά μονοπάτια με έπεισαν με το monolith. Δυναμική επιστροφή για [B]Nightfall[/B] και για τους [B]Rotting Christ[/B] με το ΑΕΑΛΟ, επίσης [B]Divine Element[/B] με το ομώνυμο, [B]Convixion[/B] με το πρωτο άλμπουμ τους και έδειξαν μερικά πολύ καλά δείγματα για την ελληνική σκηνή. Δυνατά thrash άλμπουμ από [B]Overkill[/B] (ironbound) [B]Dew-Scented[/B] (invocation).

Σε πιο κλασικά ακούσματα οι [B]Avantasia[/B] έβγαλαν 2 συμπαθητικά άλμπουμ πιθανόν η πιο ενδιαφέρουσα μπάντα στο power για τα δικα μου γούστα σήμερα, οι [B]Grand Magus[/B] επεστρεψαν δυναμικά με το πολύ καλο hammer of the north αλλά iron will δεν είναι και οι [B]Accept[/B] ξεπερασαν τις προσδοκίες μου με την επιστροφή εκπληξη που έκαναν, ενω οι [B]Iron Maiden[/B] συνέχισαν ποιοτικά με το fimal frontier όπως και οι [B]Motorhead[/B] με το the world is ours. [B]Gamma Ray[/B] προκάλεσαν για λίγο το ενδιαφέρον μου μετά απο καιρό με το to the metal αλλα ξεφουσκωσε πολύ γρήγορα. [B]Firewind[/B] συνέχισαν με ασφάλεια αλλά και ποιότητα στο ύφος του premonition και στο καινούργιο τους days of defiance.

Πολλές άλλες καλές κυκλοφορίες είχε η χρονιά που απασχόλησαν το player μου αλλά τελικά δεν έμειναν και πολύ εκεί, [B]Dark Tranquilliy[/B] με το καλό we are the void συνέχισαν στα γνωστά μονοπάτια αλλά ο αρχικός ενθουσιασμός δεν έμεινε για πολυ, οι [B]Eluveitie[/B] έβγαλαν το slania part 2 χωρίς να με χαλάει και τόσο αυτο πάντως,αρκετά καλοί οι [B]Dark Fortress[/B] και ας του θάβουν οι blacksters του φόρουμ, :stuck_out_tongue: επιστροφή με κλασικό line up και για [B]Fear Factory[/B] με ενδιαφέρον άλπουμ αλλά μέχρι εκεί, οι [B]Finntroll[/B] μετά το καταπληκτικό προηγούμενο άλμπουμ προκαλούν περισσότερο την προσοχή λόγω image πλεον αν και δεν ειναι κακοί, οι [B]Ereb Altor[/B] δεν πιάνουν μεγαλεία του by honor αλλά βγάζουν ένα καλό άλμπουμ, οι [B]Poisonblack[/B] θυμίζουν ακόμα περισσότερο τους Sentenced χωρίς να είμαι σίγουρος αν αυτό είναι καλό η κακό ακόμα, οι [B]The Vision Bleak[/B] συνεχίζουν ποιοτικά μεν αλλά δεν εκπλήσουν πλεον. [B]Dimmu Borgir Cradle of Filth[/B] έβγαλαν συμπαθητικά άλμπουμ επίσης με τους Άγγλους να κερδίζουν τις εντυπώσεις οριακά. Ωραίο ντεπούτο από τους [B]King of Asgard[/B] σε επικά μονοπάτια με το Fimbulvintr, Πολλοί άλλοι είτε δεν στάθηκαν στο ύψος τον υψηλών προσδοκιών μου η απλά έμεινε μόνο ο ενθουσιασμός της πρώτης ακρόασης. Καλά άλμπουμ πάντως στην πλειοψηφία τους.

Στις [U]απογοητεύσεις[/U] τωρα (μπάντες από τις οποίες είχα κάποιες έστω μικρές προσδοκίες) ο [B]Jon Oliva[/B] με το festival οι [B]Blind Guardian[/B] με το at the edge of time που δεν κατάφεραν να δώσουν το φιλί της ζωής στον χώρο του power όπως ψιλοήλπιζα να πω την αλήθεια, αν και σαφώς καλύτερο απο τις τελευταίες δουλειες τους, οι [B]Kataklysm[/B] με το αδιαφορο heaven’s venom όπως και το black metal project [B]Ov Hell[/B], οι [B]Nevermore[/B] με το obshidian conspiracy, σίγουρα η πιο αδιάφορη κυκλοφορία τους απλά ανακυκλώνουν παλίες ιδέες δειχνοντας να στερεύουν απο έμπνευση. Ο [B]Serj[/B] με πίκρανε πιο πολύ απο όλους με το τελείως αδιάφορο imperfect harmonies, σίγουρα η απογοητευση της χρονιάς ενώ ούτε ο [B]Ozzy[/B] με έπεισε και πόλυ με το scream (αν και τελευταία έχω κολλήσει ασχημα με το life won’t wait).Σικουελ για [B]Nachtmystium[/B] που αν και έχει τις στιγμές του δεν πιάνει ούτε κατα διάνοια επίπεδα assasins.

Εν συντομία αυτά ήταν τα άλμπουμ που τράβηξαν την προσοχή μου φέτος για καλό η για κακό. Άφησα απ’ 'έξω αρκετά άλμπουμ που έκαναν σχετικά σύντομο πέρασματα από το player μου. Το πιο άσχημο πάντως της χρονιάς για μένα ήταν πως για πρώτη φορά δεν έχω σε cd τα ούτε τα μισά από την δεκάδα με τα καλύτερα. :frowning: κάτι που θα διορθωθεί φυσικά αλλά όχι σύντομα όπως προβλέπεται.

(Χωρίς σειρά προτεραιότητας)

[B]Accept [/B]- [I]Blood Of The Nations[/I]
Όλοι περιμέναμε αυτό το άλμπουμ για να δούμε πως στο καλό θα μας ακούγονται οι Accept χωρίς τον Udo. Τελικά ο Tornillo αντικατάστησε επάξια τον μεγάλο τραγουδιστή και οι Accept φάνηκε να ξανανιώνουν!

[B]Arryan Path[/B] - [I]Terra Incognita[/I]
Η έκπληξη ήρθε από την Κύπρο και οι Arryan Path δημιούργησαν ένα μικρό αριστούργημα! Το Terra Incognita με έκανε σαν φίλο του επικού heavy/power να παραμιλώ. Μπράβο τους!

[B]Burzum [/B]- [I]Belus [/I]
Πριν βγει αυτό το άλμπουμ, κάτι μου έλεγε ότι θα με απογοήτευε. Τελικά όχι μόνο έγινε το αντίθετο, αλλά είναι το ένα από τα δύο άλμπουμς που δεν ξεκολλάνε από το i-pod μου!

[B]Daylight Misery[/B] - [I]Depressive Icons[/I]
Ένα πολύ όμορφο άλμπουμ από τους δικούς μας Daylight Misery, με πολλούς guest stars, αλλά και πολύ όρεξη για καλή μουσική.

[B]Death Angel[/B] - [I]Relentless Retribution [/I]
Τους Death Angels τους αγαπάω. Αντικειμενικός με αυτό το άλμπουμ δεν μπορώ να είμαι, αλλά με έχει ξετρελάνει!

[B]Electric Swan[/B] - [I]Electric Swan[/I]
Ένα πολύ όμορφο δίσκο έβγαλαν οι ιταλοί Electric Swan που κινείται στο Progressive Rock. Μέσα σε όλα περιέχει και μια υπέροχη διασκευή του Creeping Death η οποία είναι πραγματικά υπέροχη!

[B]Enforcer [/B]- [I]Diamonds [/I]
Τα έχετε πει όλα για αυτό το δίσκο. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο…

[B]Enslaved [/B]- [I]Axioma Ethica Odini[/I]
Εδώ έχουμε μια καταπληκτική δισκάρα των Enslaved η οποία με άφησε άφωνο! Να αποκαλύψω ότι είχα καιρό να ασχοληθώ μαζί τους και όταν το άκουσα, έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Έπος!

[B]Grand Magus[/B] - [I]Hammer of the North[/I]
Ένας δίσκος που έπεσε στο κεφάλι μου σαν σφυρί από τον βορρά, όπως λέει και ο τίτλος του! Ακόμα ένα έπος!

[B]Kruger [/B]- [I]For Death, Glory and the End of the World[/I]
Ελβετοί. Νομίζω τα λέει όλα… Τι στο καλό έχει εκεί πάνω και ότι βγαίνει είναι καλό; Το τυρί φταίει;

[B]October Tide[/B] - [I]A Thin Shell [/I]
Άλλη μία δισκάρα που με άφησε πολύ ικανοποιημένο από την ακρόαση της. Οι October Tide γίνονται όλο και πιο ώριμοι…

[B]Triosphere [/B]- [I]The Road Less Traveled[/I]
Ο δεύτερος δίσκος που δεν έχει ξεκολλήσει φέτος από το i-pod μου. Επιτέλους γυναικεία φωνητικά που ξεφεύγουν από το γνωστό στυλ των “αιθέριων” που προσωπικά με έχει κουράσει αφάνταστα. Power/Prog σε όλο του το μεγαλείο!

[B]Triptykon [/B]- [I]Eparistera Daimones[/I]
Βλέπε Kruger…

[B]These Monsters[/B] - [I]Call Me Dragon[/I]
Αυτό το άκουσα πρόσφατα και έπαθα πλάκα! Σαξόφωνα και sludge. Sludge και σαξόφωνα. Μαγεία!

[B]Ihsahn [/B]- [I]After [/I]
Και εδώ σαξόφωνα, αλλά με black και αρκετή progressive διάθεση. Progressive, black και σαξόφωνα. Μαγεία!

[B]Speedblow [/B]- [I]Fields of Doom[/I]
Ακόμα ένα ελληνικό γκρουπ. Οδοστρωτήρας με όλη τη σημασία της λέξεως. Τα riffs τους κόντεψαν να ρίξουν τους τοίχους του σπιτιού μου. Υπερβολή; Ποιός ξέρει… :stuck_out_tongue:

Πες δυο λογάκια παραπάνω για αυτό άμα θες.

Live είναι ακόμα καλύτεροι με τον νέο τραγουδιάρη! :wink:

[I]Παραθέτω τι είχα γράψει όταν βγήκε: [/I]

Είναι το 4ο άλμπουμ τους. Εγώ όμως τους γνώρισα με αυτό και πραγματικά εντυπωσιάστηκα!

Όταν το είδα είπα ?ας το ακούσουμε και αυτό, Ελβετικό συγκρότημα είναι, δεν μπορεί κάτι θα λέει??. Δεν μπορώ να καταλάβω τι έχει αυτή η Ελβετία και ότι βγάζει είναι καλό. Η λίστα δεν είναι τεράστια, είναι όμως αρκετά μεγάλη και οι Kruger σίγουρα συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν!

Από τις πρώτες νότες του πρώτου κομματιού με τίτλο ?The Ox? καταλαβαίνεις τι θα ακολουθήσει. Ακόμα και αν δεν είσαι οπαδός του sludge/post/noise κλπ metal, δεν γίνεται να μην ευχαριστηθείς αυτό που ακούγεται από τα ηχεία. Το ?For Death, Glory and the End of the World? είναι τόσο βαρύ, τόσο αργό, όσο ακριβώς χρειάζεται για να σε κάνει να χωθείς βαθιά μέσα στην μουντίλα που επικρατεί στην χώρα τους το βαθύ φθινόπωρο.

Συνήθως τα sludge συγκροτήματα έχουν την τάση να γίνονται love/hate. Δηλαδή ή σου αρέσουν ή όχι. Δεν υπάρχει μέση άποψη. Εμένα οι Kruger μου άρεσαν και μάλιστα αρκετά. Αυτό το άλμπουμ με έκανε να τους ψάξω περισσότερο και με χαρά να διαπιστώσω ότι από δίσκο σε δίσκο η μπάντα βελτιώνεται διαρκώς.

Οι Kruger στα προηγούμενα άλμπουμ τους είχαν έντονες τις επιρροές τους από τους Mastodon. Σε αυτό δεν τις ξεχάσανε, αλλά έχουν κάνει τον ήχο τους τόσο προσωπικό πλέον, που οι αναφορές τους στους Mastodon απλά σου χαϊδεύουν τα αυτιά, αφήνοντας συνάμα ένα γλυκόπικρο χαμόγελο σε κάθε τι που σου τους θυμίζει.

Η πεντάδα από την Ελβετία έκανε την δουλειά της και μαζί με τον παραγωγό τους, τον Kurt Ballou (Converge, Genghis Tron, Trap Them) μας προσφέρουν ένα άλμπουμ αντάξιο της metal μουσικής ιστορίας της πατρίδας τους. Από τώρα είμαι περίεργος να δω την επόμενη κίνηση τους!

Λοιπόν, να και το top-20 μου για φέτος.

Είχα κάνει μια mini κριτική για όλες τις κυκλοφορίες, αλλά σε μερικές είδα ότι επαναλαμβανόμουν (οπότε δεν έκανα γι’ αυτές), ενώ αποφάσισα για εκείνες τις κυκλοφορίες που έχουν συζητηθεί πολύ να μη κάνω κάποιο σχόλιο, μιας και λίγο πολύ τα έχουμε πει όλα.

1)[B]Deathbed ? Birds Of A Coming Storm[/B] (Finland)

O δίσκος που ίσως άκουσα περισσότερο φέτος. Κι αυτό γιατί το άξιζε απ? ότι φαίνεται (εξού και η «πρωτιά» του). Ειλικρινά είχα πολύ καιρό ν? ακούσω τόσο ξεχωριστό hardcore δίσκο. Μπορεί με μια πρώτη «αυτία», σε κάποιον (όχι τόσο εκοιξιωμένο, για να λέμε την αλήθεια) να φάνει ένας κλασσικός λιγο πιο βαρυς hardcore δίσκος, αν όμως του δόσει τις ευκαιρίες που πρέπει (λίγες κατ? εμέ για να τον γουστάρει, περισσότερες για να τον αγαπήσει) θα καταλάβει ότι απλά ο δίσκος διαθέτει πάνω του την σφραγίδα deathbed. Μέσα σε πολύ λίγα χρόνια, και με πολύ λίγες δισκογραφικές δουλειές, κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν πολύ δικό τους ήχο, και αυτό είναι που μετράει. Ένα πολύ σκοτεινό και οργισμένο/μανιασμένο hardcore, με αρκετά crust κιθαριστικά στοιχεία, απαισιόδοξα μηνύματα, μελωδίες που σε άγγιζουν παν? απ? όλα, και το πιο σημαντικό και ιδιαίτερο: αρκετά, συχνά, αργά, (post θα? λεγα) σημεία, στη σωστή διάρκεια, που σε αποτελειώνουν?

2)[B]Integrity ? The Blackest Curse[/B] (USA/Belgium)

3)[B]Masakari ? The Prophet Feeds[/B] (USA)

Το έχω ξαναδηλώσει γενικά. Ίσως ένας από τους καλύτερους crust δίσκους των τελευταίων έτων (δεύτερο μισό των ?00s). Κερδίζει επάξια τη θέση του δίπλα σε αριστουργήματα όπως το Live The Storm των Disfear, χωρίς υπερβολές. Πραγματικά το μεγάλο ΜΠΑΜ, ανάμεσα στις δεκάδες κυκλοφορίες του είδους που βγαίνουν κάθε χρόνο. Κυκλοφορία που ο λάτρης του είδους πρέπει ν? αγαπήσει, και που ο τύπος που έχει μια αξιοπρεπή επαφή με το είδος, πρέπει να τσεκάρει. Τίποτα άλλο.

4)[B]Τhe Estranged ? The Subliminal Man[/B] (USA)

To post-punk των 00?s σε όλο του το μεγαλείο. Με επιρρόες απ? όλα τα μεγαθήρια του είδους (wipers, cure κλπ) και με απλές, αλλά απίστευτα εμπνευσμένες και όμορφες συνθέσεις καταφέρνουν να μετατρέψουν κάτι πολύπαιγμένο τόσα χρόνια, σε κάτι το πολύ ωραίο που χαίρεσαι να το ακούς. Η καλύτερη δυνατή επιστροφή μετά το εξίσου εξαιρετικό ντεμπούτο τους, static thoughts. Ίσως με λίγο κατεβασμένες ταχύτητες, και λίγο πιο μελαγχολικές τάσεις.

5)[B]United Nations ? Never Mind The Bombings, Here?s Your Six Figures[/B] (USA)

Nαι είναι Ep, ναι έχει μόνο τέσσερα τραγούδια, αλλά το πώς μια τόσο «μικρή» κυκλοφορία καταφέρνει να σε γεμίσει είναι απίστευτο. Τέσσερις, όπως είπα, θεικές κομματάρες, οι οποίες συνδιάζοντας screamο/hardcore/grindcore κατά βάση στοιχεία, σε στέλνουν στο διάολο(!) κάνοντας μαθήματα σκληρού ήχου σε άπειρες άλλες μπάντες. Όταν πίσω από την πολυσυζητημένη (στους hardcore κύκλους) αυτή μπάντα, κυρίως για την μυστικοπάθεια που την διατρέχει, κρύβονται μέλη από converge, thursday, και glassjaw, πως μπορεί να μην είναι εξαιρετική η κυκλοφορία???

6)[B]Κvelertak ? Kvelertak[/B] (Norway)

7)[B]Ruined Families ? Four Wall Freedom[/B] (Greece)

Ο δίσκος αυτός απλά έκανε το ελληνικό hardcore και μη κοινό, να παραμιλά. Το ίδιο κι εμένα. Θεωρώ ότι κάθε ένας που άκουσε τον δίσκο αυτό είπε: Δε περίμενα ποτέ ότι ελληνική μπάντα θα έβγαζε τέτοιο δίσκο. Κι όμως, να που όλοι διαψευστήκαμε! Στον δίσκο αυτόν (που κυκλοφόρισε μόνο σε βινύλιο) έχουμε δεκαέξι λεπτά πολύ δουλεμένου και καλοπαιγμένου dark hardcore στο στυλ της Deathwish Records (δισκογραφικής του J.Banon ?converge-). Γενικώς πολύ καλές κιθάρες, ωραία ατμόσφαιρα, και το πιο σημαντικό πάρα μα πάρα πολύ καλοί στίχοι. Ποιητικοί στίχοι, όπως κάποιος πολύ σωστά είπε, που καταπιάνονται με διάφορα ζητήματα, από την οικογένεια, μία από τις μικρογραφίες της κοινωνίας, στην ίδια την κοινωνία. Οι ίδιοι στις επιρροές τους δηλώνουν μπάντες όπως οι catharsis, οι Interpol και πολλές άλλες, τελείως διαφορετικές μεταξύ τους πράγμα που δείχνει ότι δεν είναι τυχαίοι.

8 )[B]The ocean ? Heliocentric /B

9)[B]Throats ? S/T[/B] (UK)

H κυκλοφορία αυτή μοιάζει αρκετά με το no.5 της λίστας μου. Όχι μόνο γιατί είναι το δεύτερο Ep που βάζω στη λίστα μου, αλλά και γιατί η μουσική της μπάντας αυτής προσεγγίσει σε κάποιο βαθμό αυτήν των united nations. Κι αυτό γιατί και οι throats, πιτσιρικάδες κι αυτοί από την αγγλία, καταπιάνονται μ? ένα ακόμη μεγαλύτερο μπαστάρδεμα ήχων! Grindcore, Screamo, Hardcore, Crust, Mathcore. Τα πάντα όλα όμως. Εξι κομμάτια, το ένα καλύτερο από το άλλο, που σε αφήνουν μαλάκα στο άκουσμα τους, αναφωνόντας στο τέλος: Τ? ήταν αυτό θέε μου! Γενικά πάντως, κάτι το αξιοσημείωτο είναι πως οι throats, είναι μια πραγματικά πολύ εργατική μπάντα, οι οποία με πολύ δουλειά, πολλές πρόβες, πολλούς πειραματισμούς, πάρα πολλά λαιβ, και με πολλές ανεξάρτητες κυκλοφορίες (σπλιτς, eps, όχι όμως Lps!), έχει καταφέρει να φτιάξει ένα πολύ σεβαστό όνομα στους hardcore κύκλους. Οι λάτρεις των converge τσεκάρουν asap! Πολύ παρόμοια φάση.

10)[B]Dishammer ? Under The Sign Of The D-beat Mark[/B] (spain)

Ντάξει γενικά η συγκεκριμένη μπάντα είναι βγαλμένη από άλλη έποχη, ειλικρινά. Κατ΄ εμέ Αλητία, με Α κεφαλαίο ε. Aυτό που έχουμε πει χιλιάδες φορές. Motorhead + Discharge + Bathory, και άντε γειά. Ο δίσκος αυτός αποτελεί συνέχεια του εξαιρετικού Vintage Addiction (2009), και πρακτικά είναι κομμάτια που ηχογραφήθηκαν ακριβώς την ίδια περίοδο, απλά κυκλοφόρησαν φέτος. D-beat punk/ rock ?n? roll κομμάτια με θρασάδικα ριφάκια και απαραίτητη δόση black-ιάς, για γυμνές μάγισσές, σατανάδες, αλκόολ, ναρκωτικά και μηχανές. Δε χρειάζεται κάτι άλλο. (Αλήτες όπως ο Grym Τσεκάρουν asap)

11)[B]Masshysteri ? Masshysteri[/B] (Sweden)

Παράδοξο που φέτος με εντυπωσίασε τόσο μόνο μία σουηδική κυκλοφορία. Δε μασάμε όμως, την Σουηδία την αγαπάμε. Ανάμεσα λοιπόν στις τόσες «σκληρές» κυκλοφορίες που ξεχώρισα φέτος, μία «απαλή» που μ? εντυπωσίασε ήταν το νέο άλμπουμ των masshisteri. Πολύ ωραία και γλυκιά μουσική ρε πούστη μου. Απ? αυτήν που χαίρεσαι ν? ακούς πραγματικά. Πολύ όμορφο, μελωδικό punk rock, στα πρότυπα της k-town punk σκηνής (δανέζικες μπάντες της Κοπεγχάγης) με γαμάτο ανδρικά και γυναικεία φωνητικά σε κοινή δράση. Δανέζικοι στίχοι γενικώς, αλλά πραγματικά δε με νοιάζει καθόλου γιάτι είναι πολύ όμορφο αυτό που ακούω. Πολύ ωραία κυκλοφορία, ότι πρέπει για χαλαρές στιγμές! Οι φανς των estranged, τσεκάρουν.

12)[B]Rosetta ? A determenism Of Morality[/B] (USA)

13)[B]Ηammers ? Orogeny[/B] (UK)

Kαι απ? ότι φαίνεται η Αγγλία μπαίνει πλέον για τα καλά, και πάλι, στον underground μουσικό χάρτη! Σχετικά νέο σχήμα και οι Hammers (απ? το 2008 νομίζω) κινούνται σε καθαρά crust μονοπάτια, με επιρροές από tragedy, his hero is gone, αλλά και converge οι τελευταίες των οποίων κάνουν και τη διαφορά στη μουσική τους, μιας και οι κιθάρες κάνουν κάτι παλαβά ανά σημεία (οι converge χωρίς δίσκο έχουν και πάλι την τιμητική τους:lol:). Αυτά συμβαίνουν πάνω κάτω και στο φετινό Orogeny, με αρκετά αργά σημεία να κάνουν αρκετά την εμφανισή τους, και στίχους που ξεφεύγουν από τους κλασσικούς του είδους (κοινωνικοπολιτικοί) και αγγίζουν και διάφορα άλλα θέματα όπως ο θάνατος για παράδειγμά. Πολλά υποσχόμενη μπάντα στο μέλλον.

14)[B]Plague Mass ? Union Of Egoists[/B] (Austria)

15)[B]Dillinger Escape Plan ? Option Paralysis[/B] (USA)

16)[B]Crude ? Corner[/B] (Japan)

Πολλοί ενδεχομένως να παραξενευτούν με την θέση στην οποία βρίσκονται οι crude στην λίστα μου. Έτσι όμως γίνεται όταν αγαπάς κάτι. Πρέπει να είσαι αυστηρός μαζί του. Προφανώς απ? τη στιγμή που ο δίσκος βρίσκεται στο top-20 μου, δεν αποτελεί απογοητευσή μου. Ίσα ίσα καραγουστάρω, μιας και το japcore είναι μάλλον απ? τα αγαπημένα μου μουσικά παρακλάδια του hardcore/punk. Απλά ρε πούστη μου ο δίσκος χάνει στη παραγωγή πάρα πολύ. Δηλαδή γαμώτο μου live ηχογράφηση κάνατε??? Ελεος. Πολύ πολύ κακή παραγωγή. Ένα διαρκές τζιτζίκισμα και βουητό ανά σημεία. Κριμά γιατί πραγματικά χάνονται πολύ ωραία κομμάτια. Δηλαδή, και στο άλμπουμ αυτό αυτοί οι ΘΕΟΙ από την ιαπονία έχουν γράψει γαμάτα κομματια. Πραγματικά ωραίες ?burning spirits? hardcore (aka japcore) συνθέσεις με τα κλασσικά γαμάτα σημεία (αποκορυφώματα τα λέω εγώ) που χώνουν πάντα σχεδόν σε κάθε κομμάτι τους. Ειδικά η δευτερή πλευρά του δίσκου είναι πολύ καλή. Στα συν επίσης ότι επιτέλους έχουν μεταφράσεις στα αγγλίκά για όλα τα κομμάτια τους. Προφανώς, οι συνθέσεις τους δεν είναι επιπέδου attitude, γιατί αλλιώς θα μιλάγαμε για το no.1 μου. Γενικά είναι σα να βρίσκομαστε στους crude εν έτη 1996-1997.

17)[B]Downfall Of Gaia- Epos?[/B] (Germany)

Όταν πριν ένα/ενάμησι χρόνο είχα ακούσει το ντέμο 4 κομματιών αυτής εδώ της μπάντας, είχα πορωθεί πραγματικά πολύ, και περιμένα πως και πως το άλμπουμ τους που κυκλοφόρισε φέτος, ονόματι Epos? Τελικά η αναμονή θεωρώ ότι άξιζε? Από τον πρόλογο κιόλας του άλμπουμ (όπως και οι ίδιοι άλλωστε το δηλώνουν), καταφέρνουν να σε κρατήσουν εκεί, στη μουσική τους, και στην πολύ σκοτεινή/αποκαλυπτική/επική ατμόσφαιρα που δημιουργούν. Πολύ ωραίες συνθέσεις γενικά, πολύ καλή παραγωγή και έξι κομμάτια αποκαλυπτικού/ατμοσφαιρικού crust, με την απαραίτητη μικρή δόση post-μεταλιάς, στα χνάρια που χάραξαν οι μεγάλοι fall of efrafa.

18 )[B]GO FILTH GO ? No Escape From Noise Distruction[/B] (Greece)
Xα! Πως σας φάνηκε? Εμένα πάντως μου φάνηκε φυσιολογικό. Κι αυτό γιατί οι Θεσσαλονικείς gofilthgo, το έχουνε πραγματικά πολύ σε αυτό που παίζουν. Ωμό/Σαπιο, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, d-beat, τίγκα επιρρεασμένο από τον master του είδους, τον ιάπονα frontman των ιστορικών Disclose, Kawakami, o oποίος σάπιζει στη κόλαση R.I.H. (όχι ρε φίλε το: ?αναπαύεται εν ειρήνη?, είναι πολύ φλώρικο για πάρτυ του.). Τελοσπάντων οι gofilthgo κυκλοφόρησαν φέτος το πρώτο άλμπουμ τους το οποίο περιλαμβάνει 13 κομμάτια αγνού, ακατέργαστου, d-beat punk, για ανελέητο χωρό. Περιλαμβάνει διασκευή discharge, και disclose. Α! Και ναι έχω και κασσέτα στη λίστα μου!

19)[B]Alpinist ? Lichtlaerm[/B] (Germany)

Δεύτερο full-length και για τους γερμανούς Alpinist. Να λοιπόν που οι πιτσιρικάδες για μια ακόμη φορά μας βάζουν τα γυαλιά και διδάσκουν πως πρέπει να παίζεται το κορεσμένο (ίσως?) πλέον neocrust. Δέκα πολύ μάχιμα κομμάτια. Yψηλες ταχύτητες, πολύ ωραίες μελωδίες ανά σημεία, τρέλα ξεσπάσματα ανά άλλα, τρομερά drums, δύο ειδών φωνητικά, και πολύ δουλεμένα κιθαριστικά σημεία.

20)[B]ΕDIT[/B], μπας κι έχω ξεχάσει τίποτα

[B]Απολογισμός:[/B]

-Γενικά καλή χρονιά μπορώ να πω. Ιδιαίτερα για την hardcore σκηνή.

-Πολύ ανεβασμένες αρκετές ελληνικές μπάντες, πράγμα πάρα πολύ θετικό.

-Πάρα μα πάρα πολύ καλή η παρουσία των Despite Everything μες στην χρόνια, και γενικώς από τις καλύτερες ελληνικές punk rock μπάντες που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς δεν τους έβαλα στη λίστα, γιατί το ένα Ep τους κυκλοφόρισε το 2009 και το άλλο το 2010.

-Δεδομένου ότι το 2009 είχαμε άλμπουμς από propagandhi, strike anywhere, strung out, nofx μπορώ να πω ότι η φετινή χρονιά ήταν ελλειπής σε αυτή τη σκηνή (μοντέρνο καλιφορνεζικο Punk rock/melodic hardcore).

Εγώ γιατί είχα μείνει στο Vintage Addiction;!
Πάντως με τέτοιο τίτλο και artwork που έριξα μια ματιά φαίνεται τρελή εγγύηση.
Τρέχω!
Θα το ξαναπώ κι εδώ, το φετινό Masshysteri είναι ΤΡΕΛΗ ΔΙΣΚΑΡΑ. Ακούστε το:!:

grym <3 <3

θα έδινα και στον worst καμιά καρδούλα, αλλά δεν πέτυχε καλή αναλογία ανάμεσα σε ουγκ και χνουδωτά, οπότε τις κρατάω για κάποια άλλη στιγμή :smiley:

:lol::lol::lol:

Ξέχασα το Deth Red Sabaoth ο μαλάκας…

Πάμε μια 11άδα. Από κάθε δίσκο έχω βάλει ενδεικτικά 2 τραγούδια τα οποία με κλικ τα ακούτε στο youtube. Δεν με αφήνει να βάλω πάνω από 10 εικόνες οπότε στο Warpaint δεν έβαλα εξώφυλλο, αλλά λινκ.

[SIZE=“5”]11[/SIZE]

[SPOILER]Eξώφυλλο
[B]Warpaint[/B]-The Fool
Γυναικεία μπάντα. Θα ακούσετε indie με μπόλικες ψυχεδελικές πινελιές. Πολύ καλές συνθέσεις, ακούγεται ευχάριστα όλος ο δίσκος. Ειδική μνεία στα φωνητικά τα οποία δεν θα μπορούσαν να ταιριάζουν περισσότερο με το υπόλοιπο κονσεπτ του δίσκου.
Undertow
Bees
[/SPOILER]

[SIZE=“5”]10[/SIZE]

[SPOILER]
[B]Wolf People[/B]-Steeple
Και ετούτο με ψυχεδέλειες κατευθείαν από τα 70s που ήταν στα peak τους. Βγάζει μια αγγλίλα όπως λέει και ο μάνος. Έχει μερικά σημεία που σου κολλάνε στο μυαλό. Όσοι διψούν για ψυχεδέλεια να τον ακούσουν.

Banks of Sweet Dundee Pt. 1
Silbury Sands[/SPOILER]

[SIZE=“5”]9[/SIZE]

[SPOILER]
[B]65daysofstatic[/B]-We Were Exploding Anyway
Ποστ ροκ δεν είναι πλέον γιατί μέσα στον ήχο τους κυριαρχούν τα ηλεκτρονικά εφέ. Όμως η δομή των τραγουδιών παραπέμπει ακόμα σε ποστ ροκ. Διάσπαρτα στο δίσκο υπάρχουν και κιθάρες. Έχει και εξωφυλλάρα.

Dance Dance Dance
Debutante[/SPOILER]

[SIZE=“5”]8[/SIZE]

[SPOILER]
[B]Crippled Black Phoenix[/B]-I, Vigilante
Και μόνο που βγάλαν δίσκο κάπου θα υπήρχε στη δεκάδα. Το (αλτερνατιβ) στυλ τους παραμένει το ίδιο. Συγκριτικά με τον περσινό μάλλον είναι κατώτερος αλλά όπως και να χει υπάρχουν δεκάδες συγκροτήματα που θα ήθελαν να βγάλουν ένα τέτοιο άλμπουμ

Fantastic Justice
Troublemaker
[/SPOILER]

[SIZE=“5”]7[/SIZE]

[SPOILER]
[B]Rose Kemp[/B]-Golden Shroud
Μπορεί να ήταν και πιο ψηλά στη λίστα αλλά το άκουσα σχετικά πρόσφατα. Καμία σχέση με τα προηγούμενα της. Εδώ έχει ντουμ έχει σλατζ σε σημεία(horror να το ακούσεις :P) και μια υπέρτατη φωνάρα να συνοδεύει τις μελωδίες που έχει γράψει η ίδια. Όσοι είστε φαν της δώστε του ευκαιρίες και δεν θα σας απογοητεύσει.

Black Medik II[/SPOILER]

[SIZE=“5”]6[/SIZE]

[SPOILER]
[B]Black Angels[/B]-Phosphene Dream

Γκάρατζ στάφ. Και αυτό σαν να βγήκε από παλιά. Το ακούς και χορεύεις περίπου για 40 λεπτά.

Haunting at 1300 McKinley
Phosphene Dream[/SPOILER]

[SIZE=“5”]5[/SIZE]

[SPOILER]
[B]Arcade Fire[/B]-Suburbs

Indie τύπος δεν είμαι αλλά αυτό γαμάει. Το έλιωνα 2 μήνες και δεν με είχε κουράσει ούτε στο ελάχιστο. Ωραίο κονσεπτ και πολύ καλές κάποιες λεπτομέρειες στις συνθέσεις. Επίσης ακούστε στο τέλος του We Used To Wait τον ήχο του τρένου!(λεπτομέρεια που σκοτώνει:P)

Deep Blue
Sprawl II[/SPOILER]

[SIZE=“5”]4[/SIZE]

[SPOILER]
[B]Sleepin Pillow[/B]-Superman’s Blues

Έλληνες. Ανακατεύουν ελληνικά παραδοσιακά όργανα σε προγκρέσιβ δομές. Το φετινό τους ποστ ροκίζει σε σημεία. Τρομερό μπάσο και εφέ. Να το ακούσουν όλοι γιατί είναι σχετικά άγνωστοι με βάση το πόσο καλοί είναι.

Silicone
Dope[/SPOILER]

[SIZE=“5”]3[/SIZE]

[SPOILER]
[B]Dax Riggs[/B]-Say Goodnight To The World

Αγαπάμε Dax Riggs γενικότερα. Σε αυτό το δίσκο μπορεί να μην τα γαμάει όλα όπως στον προηγούμενο, αλλά παραμένει μπροστά. Έχει blues,rock 'n roll αλλά και πιο ήρεμα σημεία.

No one Will Be A Stranger
See You All In Hell Or New Orleans[/SPOILER]

[SIZE=“5”]2[/SIZE]

[SPOILER]
[B]Pain Of Salvation[/B]-Road Salt One

Στροφή για τους POS. Δομές από 70s, blues και γενικά τα πάντα όλα μέσα σε αυτό το δίσκο. Οι ερμηνείες του Gildenlow το ίδιο καθηλωτικές. Όσοι είχατε απογοητευτεί με το προηγούμενο ακούστε αυτό και θα σας αποζημιώσει.

Sisters

Sleeping Under The Stars[/SPOILER]

[SIZE=“5”]1[/SIZE]

[SPOILER]

[B]Midas Fall[/B]-Eleven. Return And Revert

Ποστ ροκ με γυναικεία φωνητικά. Είναι και λίγο από αλτερνατιβ. Τα έχω πει αναλυτικότερα εδώ(κλικ). Πανέμορφο.

Half Horizon
Nautical Song[/SPOILER]

λιστα και απο εμενα…βασικα εκτος των δυο πρωτων μαλλον τα αλλα σε τυχαια σειρα

agalloch-marrow the spirit
enforcer-diamonds \m/
grand magus-hammer of the north
alcest-ecailles de lune
blind guardian-at the edge of time
kylesa-Spiral Shadow
electric wizzard-black masses
motorhead-the world is yours
agnes vein-duality

καλο 2011:!:

Εγώ να προσθέσω:
Agnes Vein - Duality

[B]1. Suma - Ashes[/B]
To καλύτερο, το βαρύτερο, το πιο έντονο, το πιο πελώριο doom/sludge πράμα που άκουσα φέτος.

[B]2. Cathedral - The Guessing game[/B]
Και ενώ είχα αρχίσει να ξεγράφω τους Cathedral ως doom δεινόσαυρους, το guessing game κάνει μια βαθειά βουτιά στις 60s-70s ρίζες τους και καταφέρνει να ακούγεται φρέσκο και -το σημαντικότερο- να μη θυμίζει κάποια από τις παλιές δουλειές τους.

[B]3. Unearthly Trance - V[/B]
Παρότι στην αρχή μου φάνηκε τελείως ψόφιο, με τις ακροάσεις κατάλαβα ότι πρόκειται για άλλο ένα βήμα μπροστά από τους θεούς. Πιο σκοτεινό, πιο αργό, πιο ατμοσφαιρικό, πιο υπαινικτικό.

[B]4. Deathspell Omega - Paracletus[/B]
Ε ντάξει τώρα. Το περίμενα θεόρατο και φυσικά είναι. Με τη δομή του Si Monvmentum αλλά πιο ανατατικές συνθέσεις και εκπλήξεις να κρύβονται στις λεπτομέρειες. Το τελευταίο μέρος της συναρπαστικότερης τριλογίας.

[B]5. Agnes Vein - Duality[/B]
Η έκπληξη ήρθε από Σαλονίκη μεριά με αυτό τον epic/doom/sludge ογκόλιθο. Καμία σχέση με ελληνικές μιζέριες και ελληνικά δεδομένα, απλά μεγαλείο.

[B]6. Withered - Dualitas
[/B]Κι αυτό έσκασε απ’το πουθενά. Άκουσα τυχαία ένα κομμάτι σε μια συλλογή και μου’πεσε το σαγόνι, μετά άκουσα και το δίσκο και έμεινα μαλάκας. Τρομερό black/death που δεν πιθηκίζει ούτε ξεφτιλίζεται, αλλά πορώνει και συγκινει.

[B]7. Cough - Ritual Abuse
[/B]Αν το αγνοήσατε για να ακούσετε μόνο το Black Masses των Electric Wizard τότε κακό του κεφαλιού σας, χάσατε μια από τις καλύτερες DOOM κυκλοφορίες των τελευταίων χρόνων. Κρατώντας την κληρονομιά των EW πετάει το sludge παρελθόν αλλά αποφεύγει πείρτεχνα και το σκόπελο του retro-doom. Eν τέλει, μάλλον αυτό θα είναι το doom των 10ς.

[B]8. Triptykon - Eparistera Daimones
[/B]Αυτό το περιμέναμε όλοι να’ναι μεγάλο γιατί κουβαλούσε τη βαριά κληρονομιά του Monotheist. Και τελικά είναι κι αυτό σπουδαίο άλμπουμ.

[B]9. The Howling Wind - Into the Cryosphere
[/B]2η δισκάρα από τον Lipinsky (Unearthly Trance) μέσα σε μια χρονιά. Φανταστικό black metal, έντονο και συνειδητοποιημένο. Ξαναξυπνάει τις σκιές των Thralldom.

[B]10. Burzum - Belus[/B]
Δεν ήμουν ποτέ μπουρζουμάκιας αλλά αυτό τελικά μ’άρεσε πάρα πολύ.

[B]11. Electric Wizard - Black Masses
[/B]Xμ με τους EW ξέρεις ότι δεν πρόκειται ποτέ να βγάλουν μέτριο δίσκο, απλά κάποιοι είναι πιο επικοί από τους υπόλοιπους. Αυτό είναι απ’τους “κάποιους”.

[B]12. Coffinworm - when all became none
[/B]Εκπληξούλα κι αυτό. Μαύρο και επιβλητικό sludge/death metal με τρομερές συνθέσεις και σκατoψυχία.
[B]
13. Garden of Worm - Garden of Worm
[/B]Το ένα από τα δύο δυνατά old-school doom ντεμπούτα για φέτος. Στο γνωστό φιλανδικό ύφος, με μπόλικη έμπνευση.

[B]14. Menace Ruine - Union of Irreconcilables
[/B]Κατάφεραν να ξεπεράσουν τη δισκάρα “The Die is Cast” του 2008. Αρα μιλάμε για υπερέπος. Μη σας τρομάζει η ταμπέλα drone, μερικές φορές τα πάντα είναι μουσική.

[B]15. Salome - Terminal
[/B]Αυτό το άλμπουμ περιέχει 5-6 από τα καλύτερα sludge riffs που έχουν γραφτεί έβερ, η Kat είναι μια κούκλα, ε δε θέλεις κι άλλα.

[B]16. Bongripper - Satan Worshiping Doom
[/B]Aυτό αν είχε φωνητικά θα’ταν μάλλον ο δίσκος της χρονιάς. Ή μπορεί και όχι. Πάντως είναι ένα instrumental doom/sludge κτήνος, με τιτλάρακαι εξωφυλλάρα.

[B]17. Wheel - Wheel
[/B]Στην αρχή είναι εντυπωσιακό με τα λυρικά φωνητικά και τη θρηνητική ατμόσφαιρα, σιγά-σιγά αποκαλύπτει κάποιες αδυναμίες (ντεμπούτο πρωτοεμφανιζόμενης μπάντας είναι), αλλά παραμένει ό,τι πιο ελπιδοφόρο άκουσα φέτος στο χώρο.

Από κει και πέρα, ύπνος βαθύς το καινούργιο των Unkle, το Dillinger Escape Plan είχε δυο καλά κομμάτια όλα κι όλα, ανέλπιστα καλά τα νέα άλμπουμς των Ozzy και Danzig, ικανοποιητικότατο το Cypress Hill (με άνευρες όμως συμμετοχές από Daron Malakian και Tom Morello), πάρα πολύ καλό αλλά όχι σπουδαίο το Fear Factory,το ίδιο και το High on Fire, γαμάτο αλλά κατώτερο από το προηγούμενο το Misery Index, ψιλογιαγέλια το Rotting Christ, πέρασε και δεν πολυακούμπησε το Gazpacho απογοήτευση και το νέο Ramesses, heavy/doom εγγύηση από τους Acid Witch.
Πολύ καλό το Zoroaster, το Kylesa είχε μερικά καταπληκτικά τραγούδια, αλλά κάπου χάνει στο σύνολο, βασικά αυτά τα δύο άλμπουμ μοιάζουν αρκετά.
Είχα προσδοκίες από το Lucky Funeral (μετά τα 2 φανταστικά φετινά σπλιτς) αλλά τελικά είναι απλά καλό, συγκινητικοί οι Divine Element, cool αλλά δε με κράτησαν οι Bohemian Grove (ίσως ξαναδοκιμάσω αργότερα), πάρα πολύ καλό και πρωτότυπο το άλμπουμ των Thou αλλά τελικά δεν πολυάντεξε, πολύ όμορφο τρίμπουτ το άλμπουμ των Circle of Animals.

***Aυτές τις μέρες βγήκε και το άλμπουμ των Sun of Nothing αλλά θα περιμένω τη limited έκδοση που θα βγει με το νέο έτος, οπότε ήδη καβατζωμένη θέση στα τοπς του 2011 γιατί έτσι.

Πέρα από τα full-lengths παίξαν πολύ και κάμποσα σπλιτ/ΕΡ:

[B]Fleshpress - Rebuild/Cramble
[/B]ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ μετα-αποκαλυπτικό sludge με Mikko Aspa (Deathspell Omega) στα τύμπανα και Neurosis δονήσεις. Το έταιρο φετινό ΕΡ τους “no return” δυστυχώς δεν είναι τόσο καλό. Αυτό σπέρνει όμως. Και το γαλαζοσπλάτερ βινύλιο μια ομορφιά.

[B]Boris w/ Ian Astbury - BxI
[/B]Περίμενα να συγκινήσει περισσότερο κόσμο, πάντως είναι η συνεργασία της χρονιάς σε ένα αλλόκοτο δίσκο 4 διαφορετικών μεταξύ τους κομματιών.

[B]Birushanah/Drain the Sky - Split
[/B]Το παλεύουν οι DtS, αλλά η jap-folk/sludge τελειότητα του “Anagura” δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αμφισβήτιση…

[B]Autopsy- The Tomb Within
[/B]Χωρίς πολλά-πολλά, η επιστροφή των Autopsy δεν επιφύλασσε καμία έκπληξη, αλλά μόνο κομματάρες κι έπη σήψης.

[B]Trap Them - Filth Rations
[/B]Αγαπάμε Trap Them. Το νέο τους ΕΡ δεν έχει blasts όπως στο δίσκο, αλλά έχει όλα τα άλλα πράματα που λατρέψαμε δηλαδή αλητεία, βρώμα, Entombed-ίλα, hardcore στο κεφάλι και uber-heaviness.

Aπό κει και πέρα υπέροχο το σπλιτ Suma/Pyramido, φανταστικά σπλιτς (με Universe 217 & Orange Man Theory) από τους Lucky Funeral, συγκινητικό και το “Goat” EP των Fistula, ιστορικές και γαμάτες ηχογραφήσεις στο “violence from the vault” των Buzzov-en συμπαθητικό και το “black tar prophecies 4” των Grails.
Στο σπλιτ 12" Unearthly Trance / the Endless Blockade οι UT σκίσανε αλλά οι άλλοι είναι λίγο για φάπες, το δεύτερο Unearthly Trance / Suma (collaboration αυτή τη φορά) δεν είχε και πολλά να πει εν αντιθέσει με το πρώτο του 2008, απίστευτο όμως το εφτάρι των the Howling Wind, γενικότερα ο Lipinsky μας ξέσκισε λίγο στις κυκλοφορίες (και φέτος)
Το ΕΡ των Culted ήταν μάλλον διεκπεραιωτικό, ωραίο σφηνάκι η συλλογή των Tombs μετά το περσινό έπος, δεν πρόλαβα να ακούσω το τέταρτο “Strateies Against Architecture” των Einsturzende Neubauten αλλά θα γαμάει λογικά, ενώ τέλος οι Torche ήταν αρκετά βαρετοί απομακρυνόμενοι τελείως από τα extreme χωράφια σε ένα κάτι_σαν_indie EP.

διαβάζεται και πιο άνετα εδώ:

Φοβερη η λιστα bleedin :thumbup::thumbup:
Aν και κατα τη γνωμη μου το Lucky Funeral δεν ειναι απλα καλο.
Πες λιγα πραγματα για τη limited edition του δισκου των sun of nothing που θα κυκλοφορησει αρχες του ετους…

Για τους λάτρεις του στόουνερ/ντουμ, ιδού η λίστα με τα καλύτερα του '10 από τον Ρόμπι από το γνωστό μπλογκ:
http://stonerobixxx.blogspot.com/2010/12/best-of-2010.html

Ρισπέκτ για την ομώνυμη δισκάρα των Stonehelm στη 2η θέση. Εδώ, τα έλεγα πριν 3 μήνες: http://www.rocking.gr/modules/forum/showpost.php?p=977525&postcount=577

Και πρέπει, επιτέλους, να αξιωθώ να ακούσω το Bongripper…

Bongripper,Stonehelm,Sardonis,Brant Bjork,Kamni/ Камни
θα τσεκαριστουν…
τα αλλα ειναι δισκαροι…:wink:

Oριστε και μια λιστα απο μενα

1.Darkthrone ? Circle the Wagons
2.Gama Bomb ? Tales From The Grave In Space
3.Lich King ? World Gone Dead
4.Μasakari - The Prophet Feeds
5.Bonded By Blood ? Exiled to Earth
6. Dishammer ? Under The Sign Of The D-beat Mark
7.Misery Index ? Heirs the Thievery
8.Wicca - Bloodrush
9.Children Of Technology - It’s Time to Face the Doomsday
10.Detente - Decline
11.Kvelertak ? Kvelertak
12.Abuser - Threats of Fate
13.Convixion ? Convixion
14.Master ? The Human Machine
15.Kaos ? Pits of Existence
16.Integrity - THe Blackest Curse
17.Hammers - Orogeny
18.Violator - Annihilation Process
19.Heathen ? Evolution of Chaos
20.Go Filth Go - no escape from noise dis-truction

:thumbup: :thumbup:

και γω λιστα και γω!
(βρηκα χρονο επιτελους και να ενα bestof)

εχω γραψει και 2 λογια για το καθενα, δινω και ενα αγαπημενο κομματι για να καταλαβει οποιος δεν ξερει περι τινος προκειται

σε 2 μερη γιατι δε χωραει

[B]1)High On Fire- Snakes For The Devine
[/B]

[SPOILER]

δεν μπορω να ειμαι αντικειμενικος με αυτην την μπαντα…δε γινεται. ναι, καταλαβα πως θα ειναι (καπως) διαφορετικο απο την πρωτη στιγμη που ειδα το εξωφυλλο (εξωφυλλαρα ε). ναι, υπαρχει διαφορα στον ηχο ,που εχει γινει πιο καθαρος σε μια μπαντα που ζεχνει βρωμια. ναι, παει να κανει μια στροφη προς πιο χεβι μεταλ μονοπατια (δε με χαλασε καθολου, φανατικοι στονεραδες μπορει να ξενερωσαν). ΑΛΛΑ, παλι ισοπεδωνει σπιτια. παλι οι επικες ριφαρες που ολοι αγαπησαν και ενα απο τα πιο πορωτικα ανοιγματα δισκου που θυμαμαι.
συμπερασμα: τον αραπη (pike) και αν τον πλενεις το σαπουνι σου χαλας. τα σεβη μου.
πιο χεβι μεταλ κατασταση:[B]snakes for the divine[/B]
πιο στονερ ‘καταπινω μαυρες τρυπες’ κατασταση: [B]Bastard Samurai[/B]
[/SPOILER]

[B]2)Electric Wizard- Black Masses[/B]

[SPOILER]

και δω μπαντα εγγυηση στο χωρο της. πολυαναμενομενη κυκλοφορια, δεν νομιζω να απογοητευσε καποιον. εμφανης η προσπαθεια για ρετρο ηχο, για occult ατμοσφαιρα σε βαρος, ισως, της βαρυτητας (heaviness :P) και τους βγηκε και με το παραπανω (τα χουμε πει και στο αντιστοιχο θρεντ). το θεωρω ηδη απο τις κορυφαιες κυκλοφοριες τους.

[B]scorpio curse[/B][/SPOILER]

[B]3)Atlantean Kodex- Golden Bough[/B]

[SPOILER]

για το περι τινος προκειται το καταλαβαμε απο τα pnakotic demos. το golden bough ειναι ακριβως η ιδια ποιοτητα συνθεσεων σε full length. μεγαλες σε διαρκεια συνθεσεις, μονο κομματαρες, manowar meets bathory meets solstice φαση και ενας δισκος επιτομη των λεξεων epic metal. και πανεμορφο εξωφυλλο, απολυτα ταιριαστο στη μουσικη που παιζουν.

[B]a prophet in the forest[/B][/SPOILER]

[B]4)Danzig-Deth Red Sabaoth[/B]

[SPOILER]

δεν περιμενα με τιποτα πως θα μου αρεσει τοσο, ειναι πολλα τα χρονια (και οι πατατες) αλλωστε, αλλα το εκανε το θαυμα του. παρολο που δεν μαρεσει η παραγωγη του (προσπαθει να κανει αυτην τη στροφη σε 70’s ηχο που ειναι της μοδας οπως φαινεται, δεν ειναι κακη ιδεα ,αλλα δεν στα δικα μου αυτια τουλαχιστον δεν του βγαινει), παραδεχομαι τις συνθεσεις του, που ειναι λιγο πολυ ο,τι αγαπησαμε σε danzig:η σκοτεινη ατμοσφαιρα, αυτο το bluesy αισθημα και τα μοναδικα φωνητικα του ,που ΝΑΙ ΓΑΜΩ, ειναι σε πολυ καλη κατασταση. πολυ σημαντικο το πως δεν εχει φιλλερς, σε αντιθεση με τα προηγουμενα που μπορει να ειχαν απο 1-2 κομματια που εκλειναν σπιτια, αλλα κατα τα αλλα ηταν για πεταμα. αυτο εχει μονο καλα κομματια μεσα και καποια εκπληκτικα.
κριμα που δεν του δοθηκε η σημασια που επρεπε ,ειναι μεγαλο comeback.

[B]pyre of souls[/B] (πεθαινω, λιωνω, σβηνω), παρε και (hd παντα :p) video clip απο [B]on a wicked night[/B](εκπληκτικο το bluesατο-southernατο σολο ε)[/SPOILER]

[B]5)Cash-American VI:Ain’t No Grave[/B]

[SPOILER]

η ιστορια γνωστη, στους τελευταιους μηνες της ζωης του ο cash ηχογραφει τα τραγουδια που θα μπουνε αργοτερα στα 2 τελευταια μερη της σειρας american series. αυτο ειναι το τελευταιο μερος της σειρας, ενας δισκος που οσο λιγοι κατορθωνουν να σε κανουν να σκεφτεις για τη ζωη και το θανατο. απλα πραματα, ο δισκος εστιαζει αποκλειστικα στη η φωνη του που ειναι ηδη σπασμενη και αδυνατισμενη, αλλα οι ερμηνειες ειναι αφοπλιστικα δυνατες. κυριολεκτικα ανατριχιαστικο το συναισθημα που βγαζει σε σημεια. στιχοι που πραγματευονται την απωλεια και με εντονο το θρησκευτικο στοιχειο.
αν ο στοχος της μουσικης ειναι να συγκινησει και να προκαλεσει συναισθηματα, αυτο εδω το εχει πετυχει και με το παραπανω.

κριμα να ακουσεις τραγουδι μεμονωμενα, αλλα ο ηχος της αλυσιδας στο [B]ain’t no grave[/B]…[/SPOILER]