Λοιπόν, να και το top-20 μου για φέτος.
Είχα κάνει μια mini κριτική για όλες τις κυκλοφορίες, αλλά σε μερικές είδα ότι επαναλαμβανόμουν (οπότε δεν έκανα γι’ αυτές), ενώ αποφάσισα για εκείνες τις κυκλοφορίες που έχουν συζητηθεί πολύ να μη κάνω κάποιο σχόλιο, μιας και λίγο πολύ τα έχουμε πει όλα.
1)[B]Deathbed ? Birds Of A Coming Storm[/B] (Finland)
O δίσκος που ίσως άκουσα περισσότερο φέτος. Κι αυτό γιατί το άξιζε απ? ότι φαίνεται (εξού και η «πρωτιά» του). Ειλικρινά είχα πολύ καιρό ν? ακούσω τόσο ξεχωριστό hardcore δίσκο. Μπορεί με μια πρώτη «αυτία», σε κάποιον (όχι τόσο εκοιξιωμένο, για να λέμε την αλήθεια) να φάνει ένας κλασσικός λιγο πιο βαρυς hardcore δίσκος, αν όμως του δόσει τις ευκαιρίες που πρέπει (λίγες κατ? εμέ για να τον γουστάρει, περισσότερες για να τον αγαπήσει) θα καταλάβει ότι απλά ο δίσκος διαθέτει πάνω του την σφραγίδα deathbed. Μέσα σε πολύ λίγα χρόνια, και με πολύ λίγες δισκογραφικές δουλειές, κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν πολύ δικό τους ήχο, και αυτό είναι που μετράει. Ένα πολύ σκοτεινό και οργισμένο/μανιασμένο hardcore, με αρκετά crust κιθαριστικά στοιχεία, απαισιόδοξα μηνύματα, μελωδίες που σε άγγιζουν παν? απ? όλα, και το πιο σημαντικό και ιδιαίτερο: αρκετά, συχνά, αργά, (post θα? λεγα) σημεία, στη σωστή διάρκεια, που σε αποτελειώνουν?
2)[B]Integrity ? The Blackest Curse[/B] (USA/Belgium)
3)[B]Masakari ? The Prophet Feeds[/B] (USA)
Το έχω ξαναδηλώσει γενικά. Ίσως ένας από τους καλύτερους crust δίσκους των τελευταίων έτων (δεύτερο μισό των ?00s). Κερδίζει επάξια τη θέση του δίπλα σε αριστουργήματα όπως το Live The Storm των Disfear, χωρίς υπερβολές. Πραγματικά το μεγάλο ΜΠΑΜ, ανάμεσα στις δεκάδες κυκλοφορίες του είδους που βγαίνουν κάθε χρόνο. Κυκλοφορία που ο λάτρης του είδους πρέπει ν? αγαπήσει, και που ο τύπος που έχει μια αξιοπρεπή επαφή με το είδος, πρέπει να τσεκάρει. Τίποτα άλλο.
4)[B]Τhe Estranged ? The Subliminal Man[/B] (USA)
To post-punk των 00?s σε όλο του το μεγαλείο. Με επιρρόες απ? όλα τα μεγαθήρια του είδους (wipers, cure κλπ) και με απλές, αλλά απίστευτα εμπνευσμένες και όμορφες συνθέσεις καταφέρνουν να μετατρέψουν κάτι πολύπαιγμένο τόσα χρόνια, σε κάτι το πολύ ωραίο που χαίρεσαι να το ακούς. Η καλύτερη δυνατή επιστροφή μετά το εξίσου εξαιρετικό ντεμπούτο τους, static thoughts. Ίσως με λίγο κατεβασμένες ταχύτητες, και λίγο πιο μελαγχολικές τάσεις.
5)[B]United Nations ? Never Mind The Bombings, Here?s Your Six Figures[/B] (USA)
Nαι είναι Ep, ναι έχει μόνο τέσσερα τραγούδια, αλλά το πώς μια τόσο «μικρή» κυκλοφορία καταφέρνει να σε γεμίσει είναι απίστευτο. Τέσσερις, όπως είπα, θεικές κομματάρες, οι οποίες συνδιάζοντας screamο/hardcore/grindcore κατά βάση στοιχεία, σε στέλνουν στο διάολο(!) κάνοντας μαθήματα σκληρού ήχου σε άπειρες άλλες μπάντες. Όταν πίσω από την πολυσυζητημένη (στους hardcore κύκλους) αυτή μπάντα, κυρίως για την μυστικοπάθεια που την διατρέχει, κρύβονται μέλη από converge, thursday, και glassjaw, πως μπορεί να μην είναι εξαιρετική η κυκλοφορία???
6)[B]Κvelertak ? Kvelertak[/B] (Norway)
7)[B]Ruined Families ? Four Wall Freedom[/B] (Greece)
Ο δίσκος αυτός απλά έκανε το ελληνικό hardcore και μη κοινό, να παραμιλά. Το ίδιο κι εμένα. Θεωρώ ότι κάθε ένας που άκουσε τον δίσκο αυτό είπε: Δε περίμενα ποτέ ότι ελληνική μπάντα θα έβγαζε τέτοιο δίσκο. Κι όμως, να που όλοι διαψευστήκαμε! Στον δίσκο αυτόν (που κυκλοφόρισε μόνο σε βινύλιο) έχουμε δεκαέξι λεπτά πολύ δουλεμένου και καλοπαιγμένου dark hardcore στο στυλ της Deathwish Records (δισκογραφικής του J.Banon ?converge-). Γενικώς πολύ καλές κιθάρες, ωραία ατμόσφαιρα, και το πιο σημαντικό πάρα μα πάρα πολύ καλοί στίχοι. Ποιητικοί στίχοι, όπως κάποιος πολύ σωστά είπε, που καταπιάνονται με διάφορα ζητήματα, από την οικογένεια, μία από τις μικρογραφίες της κοινωνίας, στην ίδια την κοινωνία. Οι ίδιοι στις επιρροές τους δηλώνουν μπάντες όπως οι catharsis, οι Interpol και πολλές άλλες, τελείως διαφορετικές μεταξύ τους πράγμα που δείχνει ότι δεν είναι τυχαίοι.
8 )[B]The ocean ? Heliocentric /B
9)[B]Throats ? S/T[/B] (UK)
H κυκλοφορία αυτή μοιάζει αρκετά με το no.5 της λίστας μου. Όχι μόνο γιατί είναι το δεύτερο Ep που βάζω στη λίστα μου, αλλά και γιατί η μουσική της μπάντας αυτής προσεγγίσει σε κάποιο βαθμό αυτήν των united nations. Κι αυτό γιατί και οι throats, πιτσιρικάδες κι αυτοί από την αγγλία, καταπιάνονται μ? ένα ακόμη μεγαλύτερο μπαστάρδεμα ήχων! Grindcore, Screamo, Hardcore, Crust, Mathcore. Τα πάντα όλα όμως. Εξι κομμάτια, το ένα καλύτερο από το άλλο, που σε αφήνουν μαλάκα στο άκουσμα τους, αναφωνόντας στο τέλος: Τ? ήταν αυτό θέε μου! Γενικά πάντως, κάτι το αξιοσημείωτο είναι πως οι throats, είναι μια πραγματικά πολύ εργατική μπάντα, οι οποία με πολύ δουλειά, πολλές πρόβες, πολλούς πειραματισμούς, πάρα πολλά λαιβ, και με πολλές ανεξάρτητες κυκλοφορίες (σπλιτς, eps, όχι όμως Lps!), έχει καταφέρει να φτιάξει ένα πολύ σεβαστό όνομα στους hardcore κύκλους. Οι λάτρεις των converge τσεκάρουν asap! Πολύ παρόμοια φάση.
10)[B]Dishammer ? Under The Sign Of The D-beat Mark[/B] (spain)
Ντάξει γενικά η συγκεκριμένη μπάντα είναι βγαλμένη από άλλη έποχη, ειλικρινά. Κατ΄ εμέ Αλητία, με Α κεφαλαίο ε. Aυτό που έχουμε πει χιλιάδες φορές. Motorhead + Discharge + Bathory, και άντε γειά. Ο δίσκος αυτός αποτελεί συνέχεια του εξαιρετικού Vintage Addiction (2009), και πρακτικά είναι κομμάτια που ηχογραφήθηκαν ακριβώς την ίδια περίοδο, απλά κυκλοφόρησαν φέτος. D-beat punk/ rock ?n? roll κομμάτια με θρασάδικα ριφάκια και απαραίτητη δόση black-ιάς, για γυμνές μάγισσές, σατανάδες, αλκόολ, ναρκωτικά και μηχανές. Δε χρειάζεται κάτι άλλο. (Αλήτες όπως ο Grym Τσεκάρουν asap)
11)[B]Masshysteri ? Masshysteri[/B] (Sweden)
Παράδοξο που φέτος με εντυπωσίασε τόσο μόνο μία σουηδική κυκλοφορία. Δε μασάμε όμως, την Σουηδία την αγαπάμε. Ανάμεσα λοιπόν στις τόσες «σκληρές» κυκλοφορίες που ξεχώρισα φέτος, μία «απαλή» που μ? εντυπωσίασε ήταν το νέο άλμπουμ των masshisteri. Πολύ ωραία και γλυκιά μουσική ρε πούστη μου. Απ? αυτήν που χαίρεσαι ν? ακούς πραγματικά. Πολύ όμορφο, μελωδικό punk rock, στα πρότυπα της k-town punk σκηνής (δανέζικες μπάντες της Κοπεγχάγης) με γαμάτο ανδρικά και γυναικεία φωνητικά σε κοινή δράση. Δανέζικοι στίχοι γενικώς, αλλά πραγματικά δε με νοιάζει καθόλου γιάτι είναι πολύ όμορφο αυτό που ακούω. Πολύ ωραία κυκλοφορία, ότι πρέπει για χαλαρές στιγμές! Οι φανς των estranged, τσεκάρουν.
12)[B]Rosetta ? A determenism Of Morality[/B] (USA)
13)[B]Ηammers ? Orogeny[/B] (UK)
Kαι απ? ότι φαίνεται η Αγγλία μπαίνει πλέον για τα καλά, και πάλι, στον underground μουσικό χάρτη! Σχετικά νέο σχήμα και οι Hammers (απ? το 2008 νομίζω) κινούνται σε καθαρά crust μονοπάτια, με επιρροές από tragedy, his hero is gone, αλλά και converge οι τελευταίες των οποίων κάνουν και τη διαφορά στη μουσική τους, μιας και οι κιθάρες κάνουν κάτι παλαβά ανά σημεία (οι converge χωρίς δίσκο έχουν και πάλι την τιμητική τους:lol:). Αυτά συμβαίνουν πάνω κάτω και στο φετινό Orogeny, με αρκετά αργά σημεία να κάνουν αρκετά την εμφανισή τους, και στίχους που ξεφεύγουν από τους κλασσικούς του είδους (κοινωνικοπολιτικοί) και αγγίζουν και διάφορα άλλα θέματα όπως ο θάνατος για παράδειγμά. Πολλά υποσχόμενη μπάντα στο μέλλον.
14)[B]Plague Mass ? Union Of Egoists[/B] (Austria)
15)[B]Dillinger Escape Plan ? Option Paralysis[/B] (USA)
16)[B]Crude ? Corner[/B] (Japan)
Πολλοί ενδεχομένως να παραξενευτούν με την θέση στην οποία βρίσκονται οι crude στην λίστα μου. Έτσι όμως γίνεται όταν αγαπάς κάτι. Πρέπει να είσαι αυστηρός μαζί του. Προφανώς απ? τη στιγμή που ο δίσκος βρίσκεται στο top-20 μου, δεν αποτελεί απογοητευσή μου. Ίσα ίσα καραγουστάρω, μιας και το japcore είναι μάλλον απ? τα αγαπημένα μου μουσικά παρακλάδια του hardcore/punk. Απλά ρε πούστη μου ο δίσκος χάνει στη παραγωγή πάρα πολύ. Δηλαδή γαμώτο μου live ηχογράφηση κάνατε??? Ελεος. Πολύ πολύ κακή παραγωγή. Ένα διαρκές τζιτζίκισμα και βουητό ανά σημεία. Κριμά γιατί πραγματικά χάνονται πολύ ωραία κομμάτια. Δηλαδή, και στο άλμπουμ αυτό αυτοί οι ΘΕΟΙ από την ιαπονία έχουν γράψει γαμάτα κομματια. Πραγματικά ωραίες ?burning spirits? hardcore (aka japcore) συνθέσεις με τα κλασσικά γαμάτα σημεία (αποκορυφώματα τα λέω εγώ) που χώνουν πάντα σχεδόν σε κάθε κομμάτι τους. Ειδικά η δευτερή πλευρά του δίσκου είναι πολύ καλή. Στα συν επίσης ότι επιτέλους έχουν μεταφράσεις στα αγγλίκά για όλα τα κομμάτια τους. Προφανώς, οι συνθέσεις τους δεν είναι επιπέδου attitude, γιατί αλλιώς θα μιλάγαμε για το no.1 μου. Γενικά είναι σα να βρίσκομαστε στους crude εν έτη 1996-1997.
17)[B]Downfall Of Gaia- Epos?[/B] (Germany)
Όταν πριν ένα/ενάμησι χρόνο είχα ακούσει το ντέμο 4 κομματιών αυτής εδώ της μπάντας, είχα πορωθεί πραγματικά πολύ, και περιμένα πως και πως το άλμπουμ τους που κυκλοφόρισε φέτος, ονόματι Epos? Τελικά η αναμονή θεωρώ ότι άξιζε? Από τον πρόλογο κιόλας του άλμπουμ (όπως και οι ίδιοι άλλωστε το δηλώνουν), καταφέρνουν να σε κρατήσουν εκεί, στη μουσική τους, και στην πολύ σκοτεινή/αποκαλυπτική/επική ατμόσφαιρα που δημιουργούν. Πολύ ωραίες συνθέσεις γενικά, πολύ καλή παραγωγή και έξι κομμάτια αποκαλυπτικού/ατμοσφαιρικού crust, με την απαραίτητη μικρή δόση post-μεταλιάς, στα χνάρια που χάραξαν οι μεγάλοι fall of efrafa.
18 )[B]GO FILTH GO ? No Escape From Noise Distruction[/B] (Greece)
Xα! Πως σας φάνηκε? Εμένα πάντως μου φάνηκε φυσιολογικό. Κι αυτό γιατί οι Θεσσαλονικείς gofilthgo, το έχουνε πραγματικά πολύ σε αυτό που παίζουν. Ωμό/Σαπιο, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, d-beat, τίγκα επιρρεασμένο από τον master του είδους, τον ιάπονα frontman των ιστορικών Disclose, Kawakami, o oποίος σάπιζει στη κόλαση R.I.H. (όχι ρε φίλε το: ?αναπαύεται εν ειρήνη?, είναι πολύ φλώρικο για πάρτυ του.). Τελοσπάντων οι gofilthgo κυκλοφόρησαν φέτος το πρώτο άλμπουμ τους το οποίο περιλαμβάνει 13 κομμάτια αγνού, ακατέργαστου, d-beat punk, για ανελέητο χωρό. Περιλαμβάνει διασκευή discharge, και disclose. Α! Και ναι έχω και κασσέτα στη λίστα μου!
19)[B]Alpinist ? Lichtlaerm[/B] (Germany)
Δεύτερο full-length και για τους γερμανούς Alpinist. Να λοιπόν που οι πιτσιρικάδες για μια ακόμη φορά μας βάζουν τα γυαλιά και διδάσκουν πως πρέπει να παίζεται το κορεσμένο (ίσως?) πλέον neocrust. Δέκα πολύ μάχιμα κομμάτια. Yψηλες ταχύτητες, πολύ ωραίες μελωδίες ανά σημεία, τρέλα ξεσπάσματα ανά άλλα, τρομερά drums, δύο ειδών φωνητικά, και πολύ δουλεμένα κιθαριστικά σημεία.
20)[B]ΕDIT[/B], μπας κι έχω ξεχάσει τίποτα
[B]Απολογισμός:[/B]
-Γενικά καλή χρονιά μπορώ να πω. Ιδιαίτερα για την hardcore σκηνή.
-Πολύ ανεβασμένες αρκετές ελληνικές μπάντες, πράγμα πάρα πολύ θετικό.
-Πάρα μα πάρα πολύ καλή η παρουσία των Despite Everything μες στην χρόνια, και γενικώς από τις καλύτερες ελληνικές punk rock μπάντες που έχω ακούσει τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς δεν τους έβαλα στη λίστα, γιατί το ένα Ep τους κυκλοφόρισε το 2009 και το άλλο το 2010.
-Δεδομένου ότι το 2009 είχαμε άλμπουμς από propagandhi, strike anywhere, strung out, nofx μπορώ να πω ότι η φετινή χρονιά ήταν ελλειπής σε αυτή τη σκηνή (μοντέρνο καλιφορνεζικο Punk rock/melodic hardcore).