1 9 9 8
26 Cradle Of Filth - Cruelty And The Beast
25 Opeth - My Arms, Your Hearse
24 Iced Earth - Sthing Wicked This Way Comes
23 PJ Harvey - Is this desire?
22. Madonna - Ray of light
21. Spock’s Beard -The Kindness of Strangers
20. Calexico - The black light: μεξικάνικη Americana, Banderas, Salma Hayek και Σταύρος Θεοδωράκης!
19. Gomez - Bring it on: Το ντεμπούτο. Παραλίγο να έβαζα το Liquid Skin, αλλά είναι του '99.
18. Smashing Pumpkins - Adore: οι ταχύτητες πέφτουν προς όφελος της μελωδίας. Γιάννη Πετρίδη, μας είχες πρήξει τα αρχίδια με το Ava Adore (και είχες δίκιο)
17. Placebo - Without you I’m nothing: Without you I’m nothing, λένε προς το άλμπουμ αυτό οι Placebo. Εμείς πάλι, δε συμφωνούμε, αλλά δεν είναι και για πέταμα.
16. Massive Attack - Mezzanine: Υπάρχει μια σχετική κόπωση, αλλά ακόμα κρατιούνται καλά. Μερικά κλασικά τραγούδια εδώ.
15. System of a Down - System of a Down: Το ντεμπούτο των SOAD το άκουσα ολόκληρο μόλις ΤΩΡΑ. Toxicity δε θα γίνει ποτέ, αλλά προσπαθεί.
14. Barry Adamson - As above so below. Ο Barry συνεχίζει να βάζει τις επιρροές του στο shaker και μας δίνει ένα ακόμα όμορφο άλμπουμ, να το πιεις στο ποτήρι.
13. R.E.M. - Up: οι Αθηναίοι της Γεωργίας τελειώνουν τη δεκαετία χωρίς Bill Burry, αλλά οι όμορφες ιδέες είναι ακόμα εδώ. Δεν νιώθουν την ανάγκη να ενσωματώσουν μόδες της εποχής σε αυτόν τον δίσκο και δικαιώνονται!
12. Hooverphonic - Blue wonder power milk: κάποιο legal dispute τους ανάγκασε να αλλάξουν το όνομά τους (είναι οι πρώην Hoover) αλλά αυτό ουδόλως τους επηρέασε καλλιτεχνικά. Σπουδαία ποπ μουσική!
11. Pearl Jam - Yield: Resurrection για τους PJ με το Yield. Τους κάνει και καλό lead in στα 00s. Τους ξαναπιάνω μετά από Vitalogy & No Code που τους είχα παρατήσει. Η κασετούλα είχε ΛΙΩΣΕΙ στο player του μπορντό VW Golf μου…
10. Monster Magnet - Powertrip: Τελευταία μου επαφή με τους ΜΜ, δεν έχω ιδέα τι έκαναν οι κύριοι έκτοτε. Εδώ συνεχίζουν την όμορφη 90s πορεία τους, με τον παλιακό, αλήτικο ήχο τους.
9. Iron Maiden - Virtual XI: Θεωρώ ότι οι Maiden τιμούν την κληρονομιά του VXI, όσο κι αν δεν τιμούν την προσφορά του ΒΒ στο συγκρότημα. Ένας δίσκος που ανακάλυψα φέτος και μπήκε ψηλά στις προτιμήσεις μου, όπως κι ο προηγούμενος με τον Bailey.
8. Scott Weiland - 12 bar blues: Ο Scott παίρνει (κυρίως) την ακουστική κιθάρα του και σκαρώνει έξυπνα και όμορφα τραγούδια. Η φωνή του αναδεικνύεται. Η “ρετσινιά” ότι αντιγράφει τον Eddie Vedder χάνεται οριστικά. Νομίζω πως το ‘98 κυκλοφόρησαν δίσκο και οι STP. Δεν μπήκα καν στον κόπο να τον ψάξω.
7. Lisa Gerrard - Duality: Νομίζω είναι το δεύτερο προσωπικό της άλμπουμ. ΦΩΝΗ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ. Θηλυκός Demetrio Stratos (ψάξτε να βρείτε ποιος είναι αυτός και τι έχει τραγουδήσει). Το Sacrifice είναι μια ερμηνεία που ανοίγει καρδιές και σχίζει κωλοτρυπίδες (ή και το αντίστροφο, δεν ξέρω).
6. Air - Moon Safari: Γαλλάκια. Μέσα σε ένα περιβάλλον rave, trance, drum n bass κλπ, οι Air ακούγονται τόσο παρωχημένοι. Αλλά δεκάρα δε δίνουμε για αυτό. Ακούω επιρροές από Camel, Italo disco, Michael Oldfield, Calypso και φυσικά Jean Michel Jarre. Χωρίς αυτόν δε θα υπήρχαν, εξάλλου.
5. Marilyn Manson - Mechanical Animals: Ο δεύτερος και καλύτερος δίσκος της τριλογίας AS, MM, HW. Μάλλον ο καλύτερος. Την εποχή εκείνη, έσκαβα στο παρελθόν άλλων καλλιτεχνών και τον Manson τον ήξερα μόνο μέσα από λιγοστά βίντεο. Τα post 2010 albums του με έκαναν να τον ψάξω καλύτερα. Μετά τις αποκαλύψεις εις βάρος του, πολλοί έτρεξαν να απαξιώσουν το έργο του. Δεν έγινα ποτέ ένας από αυτούς.
4. Tori Amos - From The Choirgirl Hotel: Το 2007 είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ σε ένα open air festival σε κάποιο οικόπεδο κοντά στο ΟΑΚΑ. Λεγόταν Fly Beyond Festival και head liners ήταν οι James (εμετός). Φυσικά δεν πήγα για αυτούς, αλλά για τους AIR και την Tori. Θα ήθελα να είχα την ευκαιρία να τη δω και μόνη της κάποια στιγμή, αλλά δεν έχω σκοπό να τρέχω στη Βόρεια Αμερική. Τεσπά, στο άλμπουμ που είναι στη λίστα μου τώρα, υπάρχουν έντονα βιωματικοί στίχοι. Στίχοι που τσακίζουν κόκαλα και την αφορούν προσωπικά, αλλά καταφέρνει να μας τους μεταδώσει άνετα, ντύνοντάς τους με μουσικές υπέροχες. Για να καταλάβετε, υπάρχει εδώ κομμάτι (ΚΟΜΜΑΤΟΣ) γραμμένο για τις αποβολές που είχε εκείνο τον καιρό. Σίγουρα το άλμπουμ της που έχω ακούσει πιο πολύ από κάθε άλλο, απ’ την αρχή ως το τέλος μάλιστα, χωρίς skip.
3. Bruce Dickinson - The Chemical Wedding: Δεν πίστευα ότι θα τον έβαζα τόσο ψηλά. Θεωρούσα ότι θα το Balls to Picasso θα παρέμενε ο καλύτερος για εμένα. Διαψεύστηκα. Είχατε δίκιο. Bruce, συγχαρητήρια για την πρώτη θέση!
2. Craig Armstrong - The space between us: Δε θέλετε να σας πω τι έχω κάνει ή τι έχω σκεφτεί να κάνω με αυτή τη μουσική. Δίσκος σημαδιακός στη ζωή μου τη διετία 1998 - 2000. Ο τύπος είναι κλασικός συνθέτης, αλλά δεν κωλώνει. Το 1994 συνεργάστηκε με τους Massive Attack στο Protection. Δύο τραγούδια που έκαναν μαζί, υπάρχουν διασκευασμένα εδώ. Weather storm, Sly II. Ξεχωρίζει φυσικά το This Love, με τη νεραϊδένια φωνή της Paula Frazer από τους Cocteau Twins. Desert Island Disc για μένα στα σίγουρα!
1. Anathema - Alternative 4: Χάρηκα που έφτασε στο νο 2. Δεν το περίμενα. Καθηλωτική μουσική, σε στοιχειώνει. Από τους δίσκους που δεν είναι δυνατόν να ακούς κάθε μέρα. Οι ακροάσεις θέλουν απόσταση η μία από την άλλη. Αλλά πάντα οι ήχοι του θα μένουν στο μυαλό σου. Fragile Dreams για χρόνια το encore στις συναυλίες τους. Δίκαια. Από τη στιγμή που κάθισα και τον ξανάκουσα, δεν είχα αμφιβολία για την πρώτη θέση μου.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ:
The Truman show OST ΦΥΣΙΚΑ.